Discalculia sau dislexia matematică poate fi motivul din cauza căruia copilul tău nu se pricepe la matematică?

Discalculia sau dislexia matematică poate fi motivul din cauza căruia copilul tău nu se pricepe la matematică?

Otilia Geavlete - Redactor Senior

Copilul tău are dificultăți mari în deprinderea celor mai simple operații matematice? Este posibil să sufere de discalculie, o tulburare care afectează capacitatea de a înțelege și de a lucra cu numerele. Probabil că ai auzit de dislexie, care este mult mai frecvent diagnosticată la copil și se referă la dificultatea de a citi și a pricepe literele. Dar discalculia rămâne adesea nedescoperită, cu toate că poate fi mai dăunătoare, pe termen lung, decât dislexia, de exemplu în ceea ce privește accesul la anumite profesii. Într-adevăr, este o legătură puternică între abilitățile matematice și succesul educațional, posibilitatea de a accesa venituri mai bune, sănătatea fizică și mentală și chiar riscul de a fi implicat în fapte infracționale.

Uneori, faci tot posibilul să-l înveți pe copilul tău să utilizeze numerele. Folosești cărticele, accesorii colorate, tot felul de materiale didactice, jocuri educative pe calculator, toate făcute să-i capteze atenția și să-i susțină învățarea. Îl încurajezi, îi explici detaliu cu detaliu, îi promiți cele mai atrăgătoare recompense. Investești în pregătirea lui educațională, îl înscrii la programe de suport sau îl trimiți la meditații. Îi dăruiești tot timpul și atenția din lume, încerci cele mai interesante și extravagante metode. Nimic nu pare, însă, să meargă. Copilul te privește perplex când îl întrebi care este rezultatul unei adunări simple sau încearcă să-ți răspundă pe ghicite. Matematica este un coșmar pentru el și pentru tine.

discalculia
Este posibil să te confrunți cu o dizabilitate de învățare a matematicii, numită discalculie. „Învățarea presupune dezvoltarea unor structuri specializate în creier pentru diferite sarcini.", arată Glynis Hannell, psiholog de familie și autor al cărții Discalculia: Planuri de acțiune pentru a învăța cu succes matematica. "Unii dintre noi au norocul să dezvolte repede aceste rețele neuronale care fac matematica să fie ușor de învățat și interesantă. Elevii și adulții cu discalculie găsesc matematica greu de înțeles, frustrantă și dificilă. Creierul lor are nevoie de un suport diferit, de o experiență de învățare mai țintită și de mai multă practică, pentru a dezvolta aceste rețele."

Ce este discalculia?

Discalculia este o tulburare de utilizare a numerelor, de calcul și raționament matematic, ce poate cauza probleme semnificative în ceea ce privește performanțele academice sau ocupaționale, dar și în activitățile de zi cu zi. Unele semne timpurii ale discaculiei sunt: incapacitatea copilului de a număra fără ajutorul degetelor, dificultatea de a face calculele cele mai simple, neputința de a rememora date numerice și de a învăța diferite formule matematice. Copiii cu discalculie pot avea dificultăți în utilizarea calendarului sau a ceasului, nu țin minte ordinea cronologică a unor evenimente sau a unor instrucțiuni secvențiale; în general, cunoștințele lor matematice sunt mult sub nivelul vârstei. Discalculia nu are legătură cu calitatea pregătirii educaționale, pentru că nu este ameliorată de lucrul suplimentar și nici nu este determinată de anumite forme de retard. Cercetările arată că discalculia este frecvent asociată cu alte tulburări, precum autismul, ADHD sau dislexia. Acestea nu sunt cauze ale discalculiei, ci împărtășesc un teren comun cu aceasta, respectiv tulburările de utilizare a memoriei de lucru. Peste 80% dintre copiii cu discalculie prezintă și alte tulburări asociate, care, de regulă, pun în umbră această afecțiune. În ceea ce privește afectarea pe genuri, se pare că discalculia apare, în mod egal, la fete și la băieți, în vreme ce dislexia afectează de două ori mai frecvent băieții decât fetele.
Prevalența discalculiei este de aproximativ 5%, dacă se ține cont de toate simptomele presupuse de această tulburare și dacă ne raportăm doar la vârstele mici, când se învață cifrele. Totuși, dacă ne referim la dificultățile generale de învățare matematică, măsurate la diferite etape de vârstă, procentul poate ajunge și la 25%, de exemplu în Marea Britanie.

Simptome frecvente ale discalculiei

• Dificultatea de a număra fără ajutorul unor suporturi materiale (degetele, obiecte, numărătoare)
• Dificultatea de a corela simbolurile cifrelor cu numărul corespunzător
• Dificultatea de a număra în ordine descrescătoare
• Incapacitatea de a efectua operații simple și de a utiliza formule de bază, în ciuda a numeroase exerciții și ore de practică
• Neputința de a înțelege valoarea asociată numerelor și rolul lui numărului zero în sistemul de numerație
• Copilul nu știe niciodată dacă răspunsul său la o operație este corect
• Dacă reușește să facă unele calcule, le efectuează foarte lent
• Uită procedurile matematice, cu atât mai mult cu cât devin mai complexe
• Adunarea este, de obicei, operația preferată. Celelalte operații sunt evitate sau efectuate foarte greu ori deloc
• Capacitatea de a face calcule mentale lipsește sau este foarte slab dezvoltată
• Copilul are o anxietate crescută legat de tot ce ține de domeniul matematic
• Activități cotidiene, precum utilizarea ceasului, calendarului, calculatorului, numărarea banilor sunt greu sau imposibil de realizat

copil invata

De ce este diagnosticată atât de rar discalculia

Diagnosticul discalculiei este adesea evitat de specialiști, atâta timp cât nu există teste specifice pentru această tulburare. În mod normal, dacă un copil are abilități matematice foarte slabe, ce nu se îmbunătățesc după o perioadă de lucru suplimentar susținut, pe perioada a șase luni de zile, este necesar să se ia în considerare posibilitatea discalculiei. Cu toate acestea, diagnosticul respectiv nu se pune aproape niciodată, ceea ce face ca discalculia să pară o condiție rară, când, în realitate, este destul de frecventă. Înainte, principalul criteriu diagnostic era considerat faptul că un copil prezintă abilități matematice mult sub nivelul inteligenței sale. Acest criteriu este considerat acum insuficient, dar specialiștii trebuie să fie atenți la dificultățile matematice pronunțate și inexplicabile, în condițiile în care nu apar alte simptome.
Nu există nici standarde clare de învățare și un ghidaj privind modul în care trebuie susținuți educațional copiii cu discalculie. Iar, pentru că diagnosticul este pus foarte rar, apar dificultăți și în recrutarea persoanelor pentru a studia această tulburare, ceea ce este esențial pentru a testa și dezvolta noi metode de intervenție. În plus, când copiii au și alte tulburări, deja diagnosticate, cum ar fi ADHD, principala țintă a intervenției va fi considerată tulburarea mai evidentă. Iar, de multe ori, dificultățile de învățare sunt considerate consecințe ale respectivei tulburări, chiar dacă ele sunt, în realitate, de sine stătătoare. Mai mult decât atât, mulți au concepția că matematica este o disciplină dificilă, greu de asimilat, astfel că nu este pentru oricine. Acest lucru face și mai dificil un diagnostic corect.

Ce poți face în cazul în care copilul tău are discalculie

Nu există tratament pentru discalculie și nici posibilitatea ca această tulburare să se amelioreze de la sine, cu trecerea timpului. Discalculia este o caracteristică a modului de procesare a matematicii, specific creierului copilului tău. Scopul diagnosticului și al tratamentului este de a găsi metode și strategii să umpli cât mai multe goluri în ceea ce privește utilizarea cifrelor și de a ajuta copilul să facă față acestei deficiențe, de-a lungul vieții.
Este necesar să iei în considerare că discalculia afectează fiecare copil în mod diferit, iar mecanismele ei nu sunt clar înțelese. De aceea, nu trebuie să renunți la programele de recuperare și la personalizarea învățării, în funcție de nevoile specifice ale copilului tău.

socoteli

Îmi gândesc lecția în mod individualizat, ținând cont de nevoile și slăbiciunile copilului, concentrându-mă pe ceea ce nu înțelege, identificând cât mai specific golurile care trebuie umplute.", arată Ronit Bird, specialist în discalculie și creatorul unor metode de lucru cu copiii care au această afecțiune. Totodată, el a arătat că este necesar să ferești copilul cu discalculie de etichete puse în mediul școlar, care i-ar putea afecta stima de sine și l-ar putea face să se simtă incompetent. El trebuie să înțeleagă că este doar diferit și este necesar să i se sublinieze lucrurile pe care se pricepe să le facă. În felul acesta, copilul poate fi motivat să lucreze mai susținut și să găsească modalități de a reduce golurile generate de felul său diferit de a percepe matematica. Ca părinte, trebuie să asiguri copilului cel mai adecvat suport educațional și psihologic, să încerci să fii la curent cu metode și instrumente inovative, ce vin în sprijinul copiilor cu astfel de probleme. În cazul copiilor cu discalculie, educația școlară trebuie să fie completată de metode alternative de învățare, pentru că este vorba de o condiție ce durează întreaga viață și afectează persoana și în afara mediului educațional. Conștientizarea acestui lucru de către părinți, educatori și societate în general este de un real ajutor pentru copiii și adulții afectați de discalculie.

Surse: https://mycourses.co.za; https://www.bdadyslexia.org.uk; https://www.additudemag.com

Articolul urmator
Copiii români nu merg la grădiniță! 1 din 4 copii nu beneficiază de educație timpurie din cauza problemelor financiare ale părinților
Copiii români nu merg la grădiniță! 1 din 4 copii nu beneficiază de educație timpurie din cauza problemelor financiare ale părinților

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Studiu: părinții care au avut rezultate slabe la matematică în copilărie nu ar trebui să-și ajute copiii la teme. Uite motivul!
    Studiu: părinții care au avut rezultate slabe la matematică în copilărie nu ar trebui să-și ajute copiii la teme. Uite motivul!

    Când vine vorba de matematică, există două categorii de persoane: cei care o iubesc și cei care o urăsc. Dacă faci parte din a doua, specialiștii recomandă să nu-l ajuți pe...

    Stiinta explica: motivul din cauza caruia nu ne place cum aratam in poze
    Stiinta explica: motivul din cauza caruia nu ne place cum aratam in poze

    Sunt persoane care au o parere foarte buna despre felul cum arata, insa cand apar in fotografii, parerea li se schimba. De ce? Explicatia vine din partea cercetarilor.

    O elevă din Focșani este internată la Psihiatrie după ce a fost agresată de profesoara de matematică
    O elevă din Focșani este internată la Psihiatrie după ce a fost agresată de profesoara de matematică

    Bullying-ul nu are loc numai între elevi! O liceană din Focșani a ajuns la Spitalul de Psihiatrie din cauza stresului de la școală provocat de profesoară de matematică. Fata este...

    O mamă din Târgu Jiu a aflat că fiica ei de 16 ani întreținea relații intime cu profesorul de matematică, în timpul meditațiilor
    O mamă din Târgu Jiu a aflat că fiica ei de 16 ani întreținea relații intime cu profesorul de matematică, în timpul meditațiilor

    O mamă din Târgu Jiu și-a surprins fiica adolescentă, în vârstă de 16 ani că întreținea relații intime cu profesorul ei de matematică în vârstă...

    Ce copii deștepți avem! Medalii de aur la Olimpiada Balcanică de Matematică
    Ce copii deștepți avem! Medalii de aur la Olimpiada Balcanică de Matematică

    În perioada 29 iunie – 4 iulie 2021 s-a desfășurat cea de a 25-a ediție a Olimpiadei Balcanice de Matematică pentru Juniori (JBMO 2021), găzduită în format virtual de...

    România a ocupat locul 4 la Olimpiada Internațională de Matematică. Faceți cunoștință cu elevii geniali
    România a ocupat locul 4 la Olimpiada Internațională de Matematică. Faceți cunoștință cu elevii geniali

    Elevii olimpici români au obtinut 5 medalii de aur și una de argint la Olimpiada Internațională de Matematică din Japonia de anul acesta. România s-a clasat pe primul loc...

    Momentul adevărului: cum ne ajută, cu adevărat în viață, matematica studiată la școală
    Momentul adevărului: cum ne ajută, cu adevărat în viață, matematica studiată la școală

    Știți că uneori, ne punem întrebarea „dar cu ce m-a ajutat matematica în viață?”. Ei bine, vestea bună e că nu a fost degeaba, așa cum mulți dintre noi avem...

    Elevii români, olimpici internaționali: 4 medalii la Chimie, 4 la Geografie, 5 la Fizică, 6 la Matematică și primul loc în Europa
    Elevii români, olimpici internaționali: 4 medalii la Chimie, 4 la Geografie, 5 la Fizică, 6 la Matematică și primul loc în Europa

    Ne mândrim cu olimpicii noștri! Elevii români, care au participat la Olimpiadele Internaționale de Chimie, Geografie, Matematică și Fizică, s-au întors acasă cu...

    © 2024 Qbebe