În această practică se disting trei elemente fundamentale: respiraţia, poziţia corpului şi atitudinea interioară. Atunci când vine vorba despre viaţa de zi cu zi, termenul de zen face referire la elementul atitudinii interioare, la felul în care o persoană gândeşte şi acţionează. Acest exerciţiu presupune ca individul să fie relaxat în faţa tuturor gândurilor şi imaginilor pe care le are, chiar dacă este asaltat de acestea, să le primească exact aşa cum vin, iar astfel conştiinţa să îi fie „golită", pentru a putea ajunge la acea stare de relaxare şi de linişte. Astfel, se poate obţine liniştea interioară pe care toţi şi-o doresc.
În practică, lucrurile nu sunt atât de simple, fiind nevoie de mult exerciţiu şi determinare, pentru a doborî tiparele comportamentale şi blocajele pe care orice om le are. Până la urmă, orice femeie, în special una care are un copil, îşi doreşte să fie echilibrată, împăcată cu ceea ce reprezintă pentru ea şi pentru cei din jur, fericită cu ceea ce îi oferă viaţa; pe scurt, să fie o MAMĂ ZEN.
Există câteva sfaturi practice pe care le poţi analiza şi pune în practică în viaţa de zi cu zi, care te ajută să fii o mamă zen, chiar şi în câteva secunde:Renunţă să faci foarte multe lucruri în acelaşi timp
Atunci când eşti mamă, eficienţa devine o necesitate, nu doar o calitate. În fiecare zi trebuie să faci faţă responsabilităţilor legate de casă, copii sau job, prin urmare te vezi nevoită să faci mai multe lucruri în acelaşi timp. Faptul că în timp ce faci un lucru, te gândeşti la următorul pas pe care trebuie să-l faci, după ce termini, te oboseşte foarte mult psihic, iar asta nu te face neapărat mai eficientă. Ar fi bine să încerci să te concentrezi la ceea ce faci, chiar dacă faci două lucruri în acelaşi timp. Dacă te afli la bucătărie, gătind şi vorbeşti la telefon despre o problemă ce necesită rezolvare, nu îţi lăsa mintea să fugă spre un alt subiect care te preocupă, pentru că asta este deja prea mult şi rişti să faci prost acele două lucruri cu care te ocupai iniţial. Dacă la finalul zilei ai reuşit totuşi să duci la bun sfârşit destul de multe sarcini, dar ţi-a dispărut echilibrul interior, pe termen lung ai mai multe de pierdut.
Asumă-ţi responsabilitatea pentru lucrurile pe care le faci sau pe care nu le faci
Asumarea este o atitudine importantă în viaţa unui om, atât din punct de vedere personal, cât şi profesional. În momentul în care încetezi să mai găseşti vinovaţi şi să te concentrezi pe ce nu au făcut ceilalţi, concentrează-te pe ceea ce poţi tu să faci, astfel încât să fii fericită.
Renunţă la obsesia de a poseda lucruri
Oamenii, prin natura lor, vor să aibă sentimentul de siguranţă, de apartenenţă şi de posesie. Nu este nimic greşit în asta, atât timp cât nu exagerezi. Atunci când îţi stabileşti nişte ţeluri, analizează-le cu atenţie şi întreabă-te dacă ele sunt realiste, dacă reflectă valorile tale ca individ. Oare chiar ai nevoie de toate hainele pe care le ai sau pe care ţi le doreşti, de atât de multă mâncare, de acele sume de bani la care aspiri? Această dorinţă de a avea lucruri îţi poate aglomera casa, implicit viaţa. Vei avea sentimentul că eşti în permanenţă obosită, nemulţumită, că nimic nu este aşa cum trebuie. Încearcă să simplifici totul, pentru a vedea mai clar ceea ce este important cu adevărat.
Nu te învinovăţi mai mult decât este cazul
A fi obiectiv şi a te analiza fără menajamente poate fi o calitate, dar asta nu înseamnă că trebuie să te pedepseşti prea mult pentru orice greşeală pe care o faci. Poţi avea această tendinţă pentru că eşti în permanenţă nemulţumită cu tine, cu performanţele tale, iar asta izvorăşte dintr-o stimă de sine scăzută. Acceptă-ţi imperfecţiunile şi recunoaşte-ţi calităţile şi meritele.
Iată 3 exerciţii simple pe care să le faci în fiecare zi, pentru o viaţă mai fericită:
Adoptă un ritual
Ritualurile te ajută să rămâi conectată cu sinele, să te echilibrezi fizic şi mental. Fă-ţi un obicei din a-ţi acorda câteva minute în fiecare zi, la aceeaşi oră, de preferat dimineaţa, în care să meditezi şi să practici introspecţia. Întreabă-te cum te simţi, ce te deranjează, ce îţi doreşti să realizezi în acea zi? Secretul constă în a te concentra pe lucrurile simple, dar de efect. Nu îţi impune: „astăzi, vreau să îmi găsesc un nou loc de muncă", ci schimbări mici, dar care vor avea un impact major asupra vieţii tale, cum ar fi: „astăzi, vreau să nu mai ridic tonul vocii atunci când vorbesc cu cineva", „astăzi, vreau să îmi acord 30 de minute pentru ceva ce îmi face plăcere", „astăzi, vreau să fiu mai blândă cu mine" etc. În timp, vei vedea că acest ritual dă rezultate, iar tu vei fi mai echilibrată şi mai fericită.
Fii recunoscătoare
Aminteşte-ţi în fiecare zi lucrurile pentru care merita să fii recunoscătoare. Atunci când eşti copleşită de griji, ai tendinţa să te concentrezi pe lucrurile de care eşti nemulţumită. În prezent, este posibil să fii într-un stadiu la care acum ceva timp chiar visai, doar că, avându-l, uiţi cât de mult l-ai dorit şi treci la următoarea etapă, la următoarele ţeluri. Aceasta este o modalitate de a evolua, până la urmă, dar asta nu înseamnă că trebuie să uiţi motivele pentru care merită să fii recunoscătoare.
Respiră
Chiar dacă pare un lucru banal şi lipsit de importanţă, respiraţia are foarte mult de-a face cu starea de spirit. Atunci când simţi că pierzi controlul şi te copleşesc responsabilităţile, opreşte-te un minut şi concentrează-te pe lucrurile pe care le simţi în acel moment, inspiră şi expiră lent. Vei vedea că, făcând acest exerciţiu în fiecare zi, anxietatea se va diminua, bătăile inimii se vor regla, iar riscul de a te enerva va fi mult mai mic.
Ce parere ai despre acest curent „zen" din ultima vreme? Crezi că este important să fii o „mamă zen"?
