7 moduri prin care fiul tău te va schimba

Să crești un fiu poate fi aventura vieții tale, o aventură sălbatică, plină cu noroi, gângănii și povești cu supereroi. Toleranța ta va fi pusă greu la încercare, iar simțurile îți vor suferi modificări subtile, pentru a rezista mirosurilor și haosului ce te întâmpină într-o cameră de adolescent. Vei învăța să te lupți, să te cațeri și sigur vei face cunoștință cu toate emanațiile corpului uman. Un lucru este sigur: nu te vei plictisi niciodată.

În calitate de mamă de fată, te poți baza oricând pe amintiri din copilăria ta, să te ghideze ca părinte. Dar, dacă nu ai avut un frate, este foarte probabil că vei fi surprinsă de multe aspecte legate de creșterea unui băiat. Pentru a face față acestei experiențe extraordinare, va trebui să te înveți cu murdăria și să renunți adesea la ținutele tale cochete. Vor veni momente în care o să porți lupte corp la corp ori te vei înfrunta cu săbii și lasere, dar și momente în care te vei simți ca o prințesă, atunci când băieții tăi se întrec să-ți îndeplinească dorințele sau te strâng în brațe cu toată puterea. Îți vei da repede seama că nimic în casă nu mai este sigur sau vei fi onorată să arbitrezi cele mai bizare competiții, cum ar fi un concurs de râgâituri sau de tras vânturi. Și va veni și ziua în care vei realiza cu emoție că băieții își adoră, pur și simplu, mamele și ar face orice pentru atenția lor. Și, pentru că a venit vorba de noutățile la care ești supusă ca mămică de băiat, iată care sunt principalele 7 moduri în care te va schimba fiul tău.

mama de baiat

1. Vei tolera lucruri care ți se păreau intolerabile

Noroi peste tot, prin sufragerie? Gândaci adunați prin borcane? Pipi permanent pe capacul toaletei? Miros de picioare și întreceri virile, încă de la vârsta de zece ani? Lista poate să continue cu multe altele. Tuturor acestor provocări nu numai că trebuie să le faci față, dar, la unele dintre ele, trebuie să reacționezi cu o plăcută surprindere, ca de exemplu când băiețelul tău îți pune în brațe o broască pe care tocmai a salvat-o. „Când trebuie să spui tot timpul: „Nu mai trage vânturi in nasul fratelui tău!" și când ești invitată la jocul preferat, „Ghici dacă pe șervețel este ciocolată sau caca", la un moment dat devii complet insensibilă.", declară, râzând, o mamă cu doi băieți. În cadrul comunității ParentingTeam au fost adunate mărturii de la mai multe mame de băieți și toate au fost de acord că fac lucruri la care nici nu au visat.
Gângăniile nu mi se mai par așa mari ca altădată, mizeria nu mă mai deranjează și să fiu strigată prințesă de către voinicii mei mă face să mă simt din ce în ce mai tânără.", mărturisește Nikki Pennington, iar o altă mamă, Leeann Hunter, îi ține isonul:
Gândaci, noroi, pete, păr ciufulit, picioare murdare și mai multă dragoste decât mi-aș putea imagina vreodată.", scrie ea pe ParentingTeam.

2. Fiul tău te va face rapidă și mai jucăușă

Băieții nu stau niciodată locului. Din momentul în care se trezesc până seara târziu când se culcă, trebuie să facă mereu ceva. În momentul ăsta îl lași pe micuțul tău cu jocul de construcție pe covor apoi, doar ce-ai întors o clipă capul, și îl vei găsi cățărat pe masă sau în orice alt loc accesibil pentru piciorușele sale. „Este ca și când ar avea numai două viteze: repede și mai repede.", scrie pe un blog o mămică despre băiețelul ei. Iar, în acest timp, fiul tău este într-o continuă explorare sau așteaptă să-i fii partener într-un joc sălbatic de-a pirații sau cavalerii interstelari. Va trebui să te obișnuiești cu lovituri, zgârieturi și lupte încrâncenate, să îți dublezi viteza de reacție și atenția distributivă și să nu te șocheze o oarecare agresivitate a jocurilor, atât de diferite de pieptănatul păpușilor și lecțiile de gătit pe care le-ai lua cu o fetiță. Băieții pun accent pe interacțiunea fizică. Le place să sară din pat, să se înghiontească, să se rostogolească pe jos, să se ciupească. De multe ori, își exprimă afecțiunea în acest mod foarte concret, prin îmbrățișări pline de forță sau prin nevoia de a se lipi fizic de tine. Acest lucru este absolut normal și sănătos, încurajează relațiile pozitive, stimulează eliberarea de endorfine și promovează dezvoltarea fizică și emoțională.

3. Te vei detașa de multe lucruri materiale

Când ai un băiat, orice obiect este într-un potențial risc de a fi sfâșiat, dezmembrat, spart sau acoperit de pete imposibil de îndepărtat. Hainele vor fi întotdeauna murdare, uneori de-a dreptul irecuperabile, după o baie de nămol, iar perechile de ciorapi vor deveni foarte repede de nepurtat.

baietel namol

Relația fiului tău cu igiena va fi ambiguă, ba chiar ambivalentă, câteodată fiind necesar să-i amintești că există apă și săpun, iar, în alte perioade, ajungând să te întrebi dacă nu cumva i s-a făcut rău în baie, după o oră de duș neîntrerupt. Desigur că nu o să-ți pese prea tare de bicicleta distrusă sau de rolele rupte, când alergi la spital, ca să-i repare micuțului un picior luxat sau o buză sângerândă. De altfel, loviturile și zgârieturile vor fi la ordinea zilei. Așa că nu te atașa prea tare de canapeaua de piele, de pereții de la toaletă sau de jucăriile abia cumpărate și obișnuiește-te cu gândul că hainele sunt făcute să fie schimbate, uneori chiar a doua zi. „Să ai băieți înseamnă să te înveți cu faptul că locuința ta va fi mereu plină de mizerie, și că ei vor găsi întotdeauna o mocirlă sau o băltoacă în care să se bage.", scrie cu oarecare năduf Marianne Connors, mămica a doi băieței.

4. Te vei obișnui cu cele mai ciudate obiceiuri culinare

Va veni o vârstă când mâncarea din casă o să se termine cât ai clipi din ochi. Nu ți-ai imaginat niciodată ce cantitate de mâncare poate să înghită un adolescent. Sau cum poate să mănânce câteva zile, fără să protesteze, numai chipsuri și dulciuri. Ori că îți poate răspunde, când îl îndemni la hrană mai sănătoasă, că este foarte bine să mănânci ketchup, că doar este făcut din roșii, cu cartofi prăjiți, că doar sunt legume. Nici nu te-ai gândit în câte locuri bizare vei găsi provizii uitate, pe dulapuri, în sertarul cu caiete sau în bibliotecă. Iar mesele vor fi adesea prilej pentru exercitarea uneia dintre cele mai atrăgătoare abilități: râgâiala. Dacă ai ajuns la vârsta maturității și încă nu poți râgâi la comandă, cei mici îți vor demonstra că ei se pricep foarte bine la asta, că este la fel de ușor ca respiratul.

5. Simțurile tale vor suferi transformări remarcabile

În primul rând mirosul. Vei fi mereu înconjurată de mirosuri în forma lor augumentativă, iar acestea vor deveni din ce în ce mai persistente, pe măsură ce fiul tău crește. Vei cunoaște toate emanațiile, generate de hainele sau trupul micuțului sau adolescentului tău. Mulți băieți adoră să se întreacă în vânturi și să-i surprindă pe cei din jur cu capacitatea lor de a produce cele mai subtile nuanțe de gaze. Mulți adolescenți nu par să-și dea seama că au glande sudoripare și că este mai bine să rămână încălțați. Fie că este vorba de mirosul de transpirație, de picioare sau de alte emanații corporale, obișnuiește-te să ai un simț olfactiv modificat.
Apoi auzul. Când ai un fiu nu va mai fi niciodată liniște. Când ai doi (sau mai mulți), va trebui să-ți procuri dopuri protectoare pentru urechi. Dacă ai un adolescent îndrăgostit de muzică, o să știe toată strada.
Nu în ultimul rând, simțul tactil. Pentru că vei intra în contact, din întâmplare sau din nevoie, cu multe lucruri gelatinoase, scorțoase și cu o consistență care îți va determina fiori.

6. Mai multe glume și mai multă aventură

Băieților le plac la nebunie glumele, dar mai ales festele. Să-ți pună un păianjen de plastic pe umăr sau un gândac adevărat în mână, să facă să pocnească ceva lângă tine când ești mai liniștit sau să scoată un zgomot dezgustător, astfel de lucruri îi încântă foarte tare. Alături de un băiețel, fiecare activitate devine o aventură. Ai nevoie de două mâini libere în fiecare moment, ca să-l poți prinde la timp, înainte de a se cățăra în vreun loc inaccesibil sau a sări în toate bălțile care-i ies în cale. Băieții au o nevoie incredibilă de a fi în contact cu natura, de a face mișcare, de a explora lumea. Nu uita însă să ai mereu la tine un pansament sau un plasture. Mereu apare o tăietură, o zgârietură, o julitură sau o vânătaie. Când băiețelul tău începe să meargă, întreaga casă se transformă într-o zonă minată de război. Chiar dacă ferești totul din calea lui, tot va găsi ceva de care să se izbească. Dar este și o parte bună, pentru că la fiecare bubiță micuțul tău va veni să-l reconfortezi și să-l vindeci cu un pupic.

imbratisare

7. Fiul tău te va face o super-eroină

Când crești un băiețel ai mai puțină teamă și mai multă încredere, decât atunci când ești mamă de fetiță. Poate pentru că ne-am obișnuit cu ideea că fetele sunt delicate, iar băieții robuști, avem anxietăți și precauții mult mai mari cu o fiică, față de un fiu. Băieții ne fac și pe noi, mamele, mai curajoase și mai exploratoare, mai puțin inhibate și mai spontane. În plus, ne vindecă multe fobii, fie că este vorba de insecte, șerpi sau murdărie. Curajul pe care îl poate avea un omuleț mult mai mic decât noi ne face să ne depășim toate temerile și să-l însoțim în orice mare aventură de descoperire a lumii.

Surse: https://www.today.com; http://www.momentsaday.com; https://www.today.com; http://andwhatamom.com

 

 

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Data nașterii bebelușului

  Alte articole care te-ar putea interesa

  4 moduri prin care sexul îți schimbă creierul pentru totdeauna
  4 moduri prin care sexul îți schimbă creierul pentru totdeauna

  Să recunoaștem: cu toții suntem ființe sexuale, indiferent de gen, așa că, haideți să spunem lucrurilor pe nume. Pe lângă evidenta plăcere pe care o oferă sexul, iată cum...

  7 moduri prin care micul dejun poate influența sănătatea copilului tău
  7 moduri prin care micul dejun poate influența sănătatea copilului tău

  De câte ori nu am auzit că micul dejun este cea mai importantă masă a zilei? O mulțime de dovezi sugerează acest lucru, în special pentru copii. Un mic dejun regulat și...

  4 moduri prin care orele de somn neregulate vor afecta viața de adult a copilului tău
  4 moduri prin care orele de somn neregulate vor afecta viața de adult a copilului tău

  Un lucru foarte important pentru dezvoltarea armonioasă a copilului este reprezentat de stabilirea unor rutine clare, legate de diferite aspecte din viața cotidiană. Mesele, odihna, joaca...

  6 moduri prin care vitamina C îți ajută tenul
  6 moduri prin care vitamina C îți ajută tenul

  Toată lumea laudă vitamina C și există un motiv bine întemeiat pentru acest lucru, și anume: vitamina C chiar este extraordinară. Pe lângă beneficiile pe care le are...

  8 alimente care schimbă mirosul vaginului tău
  8 alimente care schimbă mirosul vaginului tău

  Poate nu îți imaginai, dar mirosul vaginului tău poate fi influențat de alimentația pe care o consumi. Există câteva alimente precum ceapa și ananasul cu un impact negativ,...

  10 moduri prin care alăptarea se joacă cu mintea mamei
  10 moduri prin care alăptarea se joacă cu mintea mamei

  Perioada în care îți alăptezi micuțul este una dintre cele mai speciale din viața ta, dar vine însoțită și de numeroase provocări. Astfel, alături de...

  7 moduri prin care să faci alăptarea mai confortabilă
  7 moduri prin care să faci alăptarea mai confortabilă

  Alăptarea este unul dintre darurile cele mai importante pe care i le poți oferi copilului tău, încă din primele zile de viață. Pentru ca aceasta să fie una dintre cele mai...

  3 moduri prin care îți ajuți copilul să nu devină un agresor (bully)
  3 moduri prin care îți ajuți copilul să nu devină un agresor (bully)

  La nivel european, România se află pe locul 3 în clasamentul celor 42 de ţări care se confruntă cu fenomenul de bullying în şcoli, se arată într-un raport al...

  © 2021 Qbebe