8 semne că ai un copil care știe să își gestioneze emoțiile

8 semne că ai un copil care știe să își gestioneze emoțiile

Otilia Geavlete - Redactor Senior

Capacitatea de a ne înțelege și gestiona emoțiile se desăvârșește în anii maturității. Dar unii copii au o inteligență emoțională foarte dezvoltată, ceea ce reprezintă un atu important pentru succesul lor în viață. Faptul că își pot stăpâni primul impuls și pot amâna pentru mai târziu o recompensă, abilitatea de a-și recunoaște sentimentele, reziliența și empatia, toate acestea sunt semne că ai un copil care știe să-și gestioneze emoțiile.

Abilitatea de a-ți recunoaște trăirile și sentimentele reprezintă fundamentul inteligenței emoționale. Dar acesta este doar primul pas. Gestionarea emoțiilor este următoarea etapă și necesită abilități cu totul speciale, pe care, uneori, nu le au nici măcar adulții. Cu toate acestea sunt copii care ne uimesc cu talentul lor în a citi emoțiile celorlalți și a-și recunoaște propriile emoții, fiind capabili, în același timp de un auto-control demn de toată lauda.

surori

Sunt mai multe semne după care recunoști un copil care știe să-și gestioneze emoțiile:

1.Este un bun ascultător

Copilul tău este cel care rezolvă toate problemele în grupul de prieteni? Înseamnă că este un bun ascultător, în care ceilalți au încredere și căruia îi încredințează secretele lor, fără teama că vor fi judecați sau respinși. Copiii cu o inteligență emoțională crescută sunt foarte buni ascultători și sunt atenți la nevoile prietenilor. Pentru că își înțeleg propriile emoții și știu să le gestioneze, își dau mult mai ușor seama de ce au nevoie ceilalți și cum ar putea să-i ajute. Un copil care își controlează propriile emoții și impulsuri este un punct de echilibru în cadrul unui grup. Poți modela capacitatea de bun ascultător a copilului, practicând chiar tu cu el ascultarea activă și reflectarea emoțiilor sale. Îi poți spune, de exemplu: "Îmi dau seama că te simți furios acum." sau "Cum te-ai simțit când prietenul tău a făcut acest lucru?". În felul acesta, centrezi discuția pe înțelegerea sentimentelor și îl ajuți pe copil să-și crească empatia și angajamentul în relația cu celelalte persoane. Este o abilitate socială importantă, care îi va servi la vârsta adultă.

2. Este empatic

Capacitatea de a înțelege sentimentele altor persoane și punctul său de vedere este un semn al maturității emoționale. Empatia este o calitate deosebit de importantă a copilului, care se reflectă asupra celorlalți, dar și asupra lui deopotrivă. Un copil empatic are o viziune mai largă asupra lumii, un interior mai armonios și o reziliență mai mare. El înțelege motivele pentru care alte persoane procedează într-un anumit fel și își explică reacțiile lor. În felul acesta, rezistența sa la frustrare crește, ca și capacitatea sa de a face față cu succes unor situații provocative. "Copiii și adolescenții care înțeleg și practică empatia acceptă mult mai ușor faptul că lucrurile nu merg conform dorințelor lor și sunt împăcați cu faptul că ceilalți pot avea alte percepții, diferite de ale lor.", scrie consilierul vocațional Ugo Uche în revista Psychology Today.

3. Nu-i judecă pe ceilalți

Să recunoaștem: majoritatea copiilor dau cu ușurință vina pe colegii lor pentru diferite năzbâtii, pun porecle, îi critică pe ceilalți și îi judecă fără milă pe cei care nu sunt pe gustul lor: "X este un prost! Y este nesuferit!", auzim tot timpul din gura lor. Sunt însă și copii care încearcă să-i înțeleagă pe cei din jur și să le interpreteze comportamentele cu mai puține prejudecăți. Aceștia au o acceptare mai mare față de propriile greșeli și limite și devin adulți mai puțin aspri față de ei înșiși și mai adaptați la situațiile și evenimentele potrivnice din viață. Un copil care are capacitatea de a-și explica emoțiile care stau în spatele comportamentelor celorlalți, ale colegilor, fraților, profesorilor sau propriilor părinți dă dovadă de o extraordinară inteligență emoțională.

4. Are capacitatea să spună stop în fața impulsurilor imediate

Toți copiii izbucnesc din când în când. Dar, atunci când copilul tău își poate controla furia și are capacitatea de a reflecta înainte de a răspunde, acesta este un semn al unei bune capacități de gestionare emoțională. În loc să reacționeze, pur și simplu, la ceva, el își poate analiza sentimentele, înainte să le exprime. Pentru a încuraja acest tip de pauză înainte de reacție, laudă-l pe copil de câte ori reușește să se controleze. Îi poți spune: "Mi-a plăcut că nu te-ai înfuriat când sora ta ți-a stricat din greșeală jucăria. Fiindcă ai fost calm, ați putut s-o reparați împreună. A fost o purtare grozavă, sunt impresionată." Chiar și atunci când copilul are o inteligență emoțională crescută, nu uita să-l susții în situațiile provocative și să-l consolezi, dacă este cazul. Are încă nevoie de tine, până când devine complet independent și pe propriile picioare.

concurs

5. Are încredere în sine

Stima de sine și gestionarea emoțiilor merg mână în mână. Un copil care are încredere în forțele proprii este un bun cunoscător al abilităților sale și are puterea de a-și recunoaște defectele. În ciuda tuturor eforturilor noastre, nu putem preveni toate evenimentele stresante și neplăcute prin care trece copilul nostru. Dar îi putem dezvolta capacitatea de a răspunde în mod pozitiv și de a se adapta adversităților cu mai mare ușurință. Felul în care vedem lumea ne face să facem față mai ușor neplăcerilor sau, dimpotrivă, să ne simțim copleșiți și să cedăm înaintea greutăților. Un copil care se cunoaște și se acceptă pe sine, care are doza potrivită de încredere în el însuși și este stăpânul propriilor emoții, va avea mai multe șanse de succes și de a deveni un adult echilibrat și mulțumit.

6. Poate vorbi nuanțat despre emoțiile sale

Sunt mulți copii care nici măcar nu știu să spună ce simt, pentru că nu pot identifica emoțiile nuanțate și au tendința de a vedea lumea în alb și negru. Astfel, sunt copii la care starea de furie sau de tristețe trezește și o mare frică, pentru că nu știu, pur și simplu, ce se întâmplă cu ei. Există și persoane adulte care au dificultăți în numirea unor emoții mai fine. Copilul care poate purta o conversație legată de emoțiile sale și își dă seama de diferențele dintre sentimente este norocos. Vorbește cu copilul tău despre bogăția de trăiri legată de un anumit comportament și arată-i că majoritatea emoțiilor nu vin singure ci însoțite de alte sentimente secundare. Cu cât cunoaște o gamă mai largă de emoții, cu atât își poate gestiona mai ușor reacțiile.

7. Poate îndura dezamăgirile

Este perfect natural să nu te simți bine atunci când lucrurile nu ies așa cum îți dorești. Vorbim chiar despre adulți, deci cum atât mai ușor este de înțeles acest lucru în cazul copiilor. Dar, atunci când dezamăgirea devine disproporționat de mare, comparativ cu miza pe care ne-o doream, acest lucru reprezintă un obstacol în capacitatea noastră de a ne adapta la realitatea vieții. Putem ajunge să ocolim orice provocare și să nu ne mai angajăm în nici un efort, pentru ca nu cumva să fim din nou dezamăgiți. Copiii trebuie să învețe să privească dezamăgirea ca pe o lecție, să înțeleagă că este un viitor dincolo de aceasta și că le poate aduce lucruri bune. Expresia: "Nu-i un capăt de țară." se potrivește cel mai bine unor astfel de situații.

8. Demonstrează autocontrol

exercitiu

Conform unei cercetări publicate în Frontiers in Psychology "abilitatea de a-ți regla comportamentul este unul dintre cei mai importanți factori, în ceea ce privește reziliența și auto-protecția." Atunci când au controlul asupra propriilor reacții, copiii pot lua decizii mai bune și dobândesc puterea de a înfrunta mai ușor provocările. Atunci când își dă seama că își poate diminua starea de furie sau de teamă, ori că își poate înfrâna dezamăgirea și merge mai departe, copilul capătă sentimentul de competență și o mai mare încredere în sine. Îl poți ajuta, arătându-i că majoritatea evenimentelor vieții nu sunt întâmplătoare, ci reprezintă consecințe ale alegerilor și acțiunilor noastre. În felul acesta, pui bazele responsabilității sale, îl faci să conștientizeze că modul în care își poate controla emoțiile și reacțiile distructive reprezintă cea mai bună cale către mai multă fericire și mai mult echilibru în propria viață.

Surse: https://www.romper.com; https://www.readersdigest.ca; https://www.solvhealth.com; https://www.healthychildren.org

 

Articolul urmator
Semne clare că ai fost un copil „parentificat”
Semne clare că ai fost un copil „parentificat”

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    7 semne că și tu îți „mănânci” emoțiile. Iată cum te îngrași fără să știi
    7 semne că și tu îți „mănânci” emoțiile. Iată cum te îngrași fără să știi

    Dacă ți s-a întâmplat și ție să observi că în ultimul timp ai acumulat kilograme în plus și nu găsești o explicație pentru acest lucru, gândește-te...

    Zodiile care își ascund cel mai bine emoțiile
    Zodiile care își ascund cel mai bine emoțiile

    Dacă unele persoane preferă să-și dezvăluie emoțiile în preajma celorlalți, altele se simt mai confortabil când nu realizează un asemenea demers. De altfel, acestea din...

    4 semne zodiacale care sunt pregătite să își întâlnească sufletul pereche
    4 semne zodiacale care sunt pregătite să își întâlnească sufletul pereche

    Nu există un moment potrivit pentru a întâlni sufletul pereche. Această întâlnire de destin vine pe neașteptate și are un impact major în viața noastră....

    Un tată își învață fiicele să aibă așteptări de la bărbații cu care vor fi în relație! „Ele trebuie să știe că merită ce este mai bun în viață"
    Un tată își învață fiicele să aibă așteptări de la bărbații cu care vor fi în relație! „Ele trebuie să știe că merită ce este mai bun în viață"

    Un tătic a devenit viral în mediul online pentru modul în care își educă fetițele să aibă așteptări de la partenerii lor. Acesta le pregătește pentru viață...

    Părinții își dau în judecată al doilea copil pentru că nu au moștenit nimic de la fiica lor mai mare, care a decedat
    Părinții își dau în judecată al doilea copil pentru că nu au moștenit nimic de la fiica lor mai mare, care a decedat

    Această tânără a fost crescută de sora ei, care a murit la vârsta de 36 de ani. După moartea sa, i-a lăsat totul ei, spre surprinderea părinților săi. Aceștia au dat-o...

    De ce Pink nu vrea să își facă operații estetice: „Copiii mei trebuie să știe când mă încrunt”
    De ce Pink nu vrea să își facă operații estetice: „Copiii mei trebuie să știe când mă încrunt”

    Un pilon al muzicii pop încă de la începutul anilor 2000, Pink este o cântăreață cunoscută pentru atitudinea ei rebelă și spiritul său liber. Vocea puternică i-a...

    Copiii adoptați și cei născuți prin inseminare artificială trebuie să știe adevărul. Nu toți își află însă povestea
    Copiii adoptați și cei născuți prin inseminare artificială trebuie să știe adevărul. Nu toți își află însă povestea

    Indiferent de modul în care a fost conceput, fiecare copil (și mai târziu, adult) merită să știe care sunt originile sale. Însă, din păcate, acest lucru nu se...

    „Mi-aș dori niște adidași albi”. Dorința simplă a unui copil nevoiaș care își dorește să ajungă polițist criminalist
    „Mi-aș dori niște adidași albi”. Dorința simplă a unui copil nevoiaș care își dorește să ajungă polițist criminalist

    Școala începe în mai puțin de o lună, iar părinții trebuie să se pregătească pentru noi cheltuieli, mai ales că toate rechizitele, de la pixuri până la ghiozdane,...

    © 2024 Qbebe