Sindromul Asperger - tot ce trebuie sa stii

Louise Tanase - Contributor

Sindromul Asperger se caracterizeaza printr-o tulburare a dezvoltarii, in care individul afectat are dificultati in intelegerea modalitatilor de interactiune sociala. Persoanele cu sindrom Asperger au unele manifestari de autism, in special abilitati sociale slabe si tendinta spre rutina. Totusi, spre deosebire de copiii cu autism, cei diagnosticati cu sindromul Asperger incep sa vorbeasca in jurul varstei de 2 ani (varsta la care se dezvolta vorbirea in mod normal). Nivelul lor de inteligenta este normal sau superior normalului.

Sindromul Asperger este denumit astfel dupa Hans Asperger, un pediatru austriac care, in 1940, a descris pentru prima data un set de manifestari comportamentale anormale cu aceleasi caracteristici in cazul mai multor pacienti. El a observat ca sindromul are tendinta de a se manifesta mai des in cazul pacientilor de sex masculin si ca desi pacientii au un nivel de inteligenta si vorbire normale pentru varsta lor, manifesta totusi dificultati de comunicare si interactiune sociala.

Cauzele aparitiei sindromului Asperger

Nu se cunoaste cauza exacta a sindromului Asperger. Sindromul Asperger tinde sa fie transmis pe cale genetica, desi cercetatorii nu au descoperit exact care este gena vinovata. Oamenii de stiinta cred ca exista si alti factori ce tin de mediul inconjurator care ar putea juca un rol in producerea bolii.

Simptomele sindromului Asperger

Parintii remarca de obicei, simptomele sindromului Asperger in momentul in care copilul lor incepe sa mearga la cresa sau la gradinita si trebuie sa interactioneze cu alti copii.

Copiii afectati de sindromul Asperger pot sa se manifeste in urmatoarele moduri:
• Incapacitatea de a invata tehnici de interactiune sociala si lipsa unor abilitati sociale.
• Le displace orice schimbare in rutina zilnica.
• Lipsa de empatie (capacitatea de a recunoaste si a relata emotiile la cei din jur)
• Incapacitatea de a recunoaste modificari subtile in tonul si accentul conversatiei, prin care vorbitorul schimba sensul unei relatari (copilul nu intelege o gluma); relatarile copilului vor fi lipsite de tonuri, accente si intonatie.
• Evita sa priveasca direct in ochii celor din jur.
• Au expresii faciale si posturi corporale aparte.
• Pot vorbi mult, de obicei despre subiectul favorit; este des intalnit monologul; gandurile private sunt frecvent exteriorizate.
• Pot avea dezvoltare motorie intarziata; copiii cu sindrom Asperger pot invata mai greu modul de utilizare a furculitei si a lingurii, de a merge pe bicicleta sau cum sa prinda o minge; pot avea un mod ciudat al mersului, iar scrisul de mana este frecvent deficitar.
• Pot fi extrem de sensibili si reactioneaza exagerat la zgomote de intensitate mare, la lumini, la gusturi intense sau texturi aparte.

Cum iti ajuti copilul cu sindrom Asperger?

Desi sindromul Asperger afecteaza nu numai viata copilului, ci si a parintilor si a intregii familii, copilul poate fi ajutat in primul rand acasa, de tine, mamica lui.
• Insista pe invatarea lucururilor mici, dar importante, cum ar fi obiceiurile de igiena personala, imbracarea si dezbracarea, invatarea unor reguli simple, cum ar fi stingerea luminii la iesirea de camera, stransul jucariilor.
• Copiii cu sindrom Asperger beneficiaza de pe urma rutinei zilnice in ceea ce priveste servirea mesei, facerea lectiilor si ora fixa de culcare.
• Trebuie stiut ca zgomotele de fond, precum ticaitul ceasului sau zumzetul neonului pot fi elemente ce distrag atentia copilului.
• Cauta ajutor specializat pentru tine si ceilalti membri ai familiei. Nu iti poti ajuta copilul daca nici tu nu poti accepta si intelege situatia voastra.

Scolarizarea copilului cu Sindrom Asperger

In prezent nu exista unitati de invatamant care sa ajute in mod deosebit copiii cu Sindrom Asperger. Unii copii pot fi integrati in scoli normale, unde pot evolua cu ajutorul profesorilor, a familiei si a celorlalti elevi. Alti copii cu Sindrom Asperger pot fi inscrisi la scoli speciale pentru copii autisti sau pentru copiii cu dificultati de invatare.

Sfaturi pentru parinti

• Parintii trebuie informati de catre cadrele medicale in ceea ce priveste sindromul Asperger.
• Este recomandat ca parintii sa ceara ajutorul unui psiholog pentru a putea face fata stresului provocat de cresterea unui copil cu dificultati.
• Parintii trebuie sa constientizeze ca, la fel ca si in cazul celorlalti, copilul sau are atat calitati cat si defecte si ca acesta are nevoie de sprijin, rabdare si intelegere pe cat de mult posibil.
• Se recomanda flexibilitate, creativitate si dorinta de a invata permanent din partea parintilor care se confrunta cu cresterea unui copil cu sindrom Asperger.
• Copii cu sindrom Asperger se maturizeaza mai lent. De aceea nu trebuie sa se solicite un comportament specific varstei biologice.
• Nu uitati ca, copilul cu sindrom Asperger este membru al unei familii si ca nevoile lui nu trebuie sa fie satisfacute in detrimentul altor copii sau membri ai familiei.

Daca ai un copil diagnosticat cu sindromul Asperger, ca mamica te poti simti descurajata si coplesita. Nu uita ca multi oameni care sunt diagnosticati cu sindromul Asperger pot duce o viata relativ normala in multe aspecte si aceasta boala nu trebuie sa impiedice copilul sa aiba o educatie si activitati profesionale sau sociale obisnuite.

Stiai ca?...
Multe personalitati istorice au avut simptome ale sindromului Asperger, inclusiv Wolfgang Amadeus Mozart, Albert Einstein, Marie Curie si Thomas Jefferson.

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Alte articole care te-ar putea interesa

  Tot ce trebuie să știi despre sindromul de intestin iritabil la copii
  Tot ce trebuie să știi despre sindromul de intestin iritabil la copii

  Sindromul de intestin iritabil reprezintă o tulburare funcțională a tractului gastrointestinal și este o afecțiune frecvent întâlnită în rândul copiilor și...

  Travaliul la a treia naștere - tot ce trebuie să știi
  Travaliul la a treia naștere - tot ce trebuie să știi

  Travaliul la a treia naștere te surprinde mai pregătită din punct de vedere emoțional și mental, pentru că deja știi la ce să te aștepți ținând cont că ai trecut deja prin...

  Vergeturile pe sâni: tot ce trebuie să știi despre ele
  Vergeturile pe sâni: tot ce trebuie să știi despre ele

  Foarte multe femei au vergeturi pe sâni. Lipsa elasticității pielii, creșterea rapidă în greutate sau pierderea rapidă a kilogramelor, sarcina - aceștia sunt principalii...

  Tot ce trebuie să știi despre enzimele digestive la copii
  Tot ce trebuie să știi despre enzimele digestive la copii

  Problemele digestive sunt destul de frecvente în rândul celor mici. Acestea apar, de cele mai multe ori, în primii ani de viață și pot continua pe măsură ce copilul se...

  Tot ce trebuie să știi despre uleiurile esențiale și aromaterapie
  Tot ce trebuie să știi despre uleiurile esențiale și aromaterapie

  Uleiurile esențiale au devenit tot mai căutate, în ultimii ani, datorită beneficiilor lor pentru sănătate și frumusețe, recunoscute încă din antichitate. Ele pot fi...

  Tot ce trebuie să știi despre colici
  Tot ce trebuie să știi despre colici

  Viața de părinte vine la pachet cu o multitudine de provocări, colicile bebelușului fiind una dintre ele. Colicile abdominale se numără printre cele mai frecvente afecțiuni ale...

  Tot ce trebuie sa stii despre infasatul bebelusilor
  Tot ce trebuie sa stii despre infasatul bebelusilor

  Una din primele provocari ale unui bebelus abia adus pe lume este sa se adapteze noilor conditii de viata. Iesit din burtica mamei, el experimenteaza un nou mod de a se hrani, un nou mod de...

  Tot ce trebuie să știi dacă ești la a doua sarcină
  Tot ce trebuie să știi dacă ești la a doua sarcină

  Fiecare sarcină este unică. Emoțiile și teama de nou sunt lucruri firești pe care orice mămică le experimentează. În funcție de organism, a doua sarcină poate fi ușoară sau...

  © 2022 Qbebe