Cursurile de teatru pentru copii sau școala de SuperPuteri

Cursurile de teatru pentru copii sau școala de SuperPuteri

Irina Olteanu - Redactor Senior

În prezent părinții pot găsi cursuri pentru orice hobby sau pasiune a copilului. Cursurile de teatru reprezintă o alegere aparte, care aduce beneficii incredibile atât în ceea ce privește abilitățile pe care le poate dobândi copilul, cât și cu privire la o serie de oportunități pe care le poate oferi. Iată ce spun studiile științifice și specialistul cu privire la ele.

Beneficii pe care le oferă cursurile de teatru pentru copii - demonstrate științific

Cursurile de teatru ajută copiii să dobândească mai multă încredere în sine, să își dezvolte imaginația, empatia, cooperarea, concentrarea, abilitățile de comunicare și de vorbit în public, memoria, condiția fizică, să se descarce emoțional, să se distreze și să aprecieze arta și cultura. În plus, copilul face parte dintr-un grup și ajunge să lege noi prietenii. Iată că există și studii științifice care susțin aceste beneficii:

- le oferă un spațiu în care se simt în siguranță. Conform unei analize publicate în Revista Drama Australia, copiii și adolescenții din SUA și Suedia au motive remarcabil de similare pentru a continua cursurile de teatru la mult timp după ce mulți dintre colegi le-au întrerupt. Aceștia au observat că teatrul s-a transformat într-un cămin pentru ei, un loc sigur pentru exprimare, unde au voie să se poarte așa cum doresc, chiar în timp ce pretind că sunt altcineva, beneficiu important într-o perioadă emoțională dificilă
- încurajează dezvoltarea socială și comportamentală. Conform unui studiu din revista Cercetare în Educația Dramei, care a explorat beneficiile cursurilor de teatru pentru copii și adolescenți, participarea la cursuri de teatru oferă instrumente abstracte pentru a accede în perioada de maturitate. Cercetarea a identificat abilitățile, capacitățile și resursele care ajută tinerii să facă tranziții de succes la maturitate în climatul prezent social și economic
- rezultate mai bune la testele de evaluare. Conform unui studiu publicat in Revista Teatru de Tineret cu privire la beneficiile pe viață ale teatrului, s-a observat că o pondere mai mare a cursanților la arte este corelată cu scoruri mai ridicate la evaluări verbale și matematice. Liceenii care urmează astfel de cursuri au scoruri mai mari decât cei care nu fac acest lucru.
- șanse reduse de a renunța la școală. Copiii care participă la cursuri de teatru beneficiază și de o conexiune tangibilă cu școala, care este asociată cu o incidență scăzută de a renunța la școală sau la activități extracuriculare, conform unui studiu din Encounters ale teoriei și istoriei în educație.
- promovează mentalitatea deschisă. Chiar dacă urmează cursuri de teatru pe termen scurt, copiii respectivi au o mentalitate deschisă la culturi și personalități diferite de ale lor, conform unui articol publicat de Universitatea din Maryland. Prin teatru ajung să intre în contact cu o mulțime de persoane; în plus, fiecare rol presupune o persoană diferită și impune implicarea într-o cultură și într-un personaj diferit de ceea ce cunoști
- creste încrederea în sine. Atunci când interpretează roluri de teatru, copiii au libertatea de a se prosti, de a greși, de a crea, de a dansa și de a râde, fără a mai exista cineva care să îi ironizeze. Cursurile de teatru reprezintă un mediu cu riscuri minime care permite copiilor să descopere tot ce au mai bun în ei și în prietenii lor, aspect ce crește semnificativ încrederea în sine
- sunt sporite cunoștințele literare și istorice. Atunci când interpretezi o piesă istorică sau una bazată pe o poveste, informațiile ajung să fie asimilate în profunzime. Conform unui studiu publicat în Educația viitoare, expunerea la teatru și implicarea în el schimbă modul în care copiii învață. Atunci când asiști la teatru apar efecte pozitive mai importante decat cititul unei piese sau vizionarea unui film.

cursurile de teatru pentru copii

Povestea de viață a unui actor - școala de superputeri

Mihai Dulea, actor: "În toată copilăria mea am fost un copil timid. Jocul meu preferat era de-a v-ați ascunselea.

Îmi plăcea să mă ascund, să tac, să mă strecor cât mai neobservat într-o încăpere și să fiu cât mai departe de centrul atenției. Nu simțeam nevoia de prieteni, așa că nu aveam. La școală acest lucru se manifesta prin incapacitatea de a răspunde la ore, emoții duse la extrem în timpul testelor, astfel făcându-mă să greșesc din neatenție, o problemă întâlnită frecvent la copii.
Din cauza acestor mici probleme, părinții mei au ales să mă înscrie la cursuri de actorie. Mi-am spus că nu e locul meu. În mintea mea aceste cursuri erau opusul a tot ce reprezentam eu. Ajuns prima dată într-o sală de actorie, am fost surprins de intimitatea locului. Și mi-am cunoscut colegii și profesorul. Am fost primit cu zâmbete, cu acceptare, cu fericire. În sfârșit găsisem un loc în care nu trebuia să mă ascund, un loc în care puteam să vorbesc și în care puteam să fiu fericit. Colegii mei vorbeau, erau deschiși și aveau plăcerea de a se putea lăsa priviți. Îmi plăcea să-i privesc, să-i ascult, deși îmi spuneam că nu sunt ca ei. Dar și lor le plăcea să mă privească și să mă asculte.

Când primul curs s-a terminat, am știut din acel moment că viața mea va începe să fie mai interesantă. Acum acel loc era „ascunzătoarea mea". Și a devenit o ascunzătoare atât de bună încât am continuat să mă duc, apoi am ales să îmi păstrez ascunzătoarea aceasta pe viață, așa că m-am făcut actor. Și o să continui să îmi păstrez acest loc al sufletului meu.

Am început prin a scrie spunând că această școală oferă superputeri. Fie că este vorba de un copil timid sau un copil extrovertit aceste cursuri îl vor dezvolta și îl vor pregăti pentru a-și începe drumul prin viață. Primii pași în cadrul cursurilor sunt jocurile. Copilul învață prin joc de ce e nevoie să respecte regulile jocului și să lucreze în echipă. Cel mai important aspect al scenei este partenerul, iar aceste jocuri sunt concepute în aceeași idee, în așa fel încât să existe mereu cineva acolo care să te prindă când cazi. Din acest motiv nu există jocuri având câștigători sau pierzători, ci jocuri în care trebuie ca tot colectivul să reușească, fără a lăsa pe nimeni în afară. Astfel, învățând să ai încredere în colegii tăi începi să ai încredere și în tine. Cuvântul cheie al acestor jocuri este imaginația. Nefiind din această lume, jocurile îi oferă copilului șansa de a experimenta ce înseamnă să fie prinț sau prințesă, să fie un ninja sau un vrăjitor, să încerce câte puțin din orice meserie pe care și-o visează fiecare copil în parte. Pe lângă acestea, există și nenumărate exerciții de memorie, dicție și coordonare. Iar pemăsură ce începe să stăpânească toate aceste abilități, copilul este introdus în lumea teatrului, într-un final devenind capabil de a susține un spectacol întreg în fața unui public numeros.

cursurile de teatru pentru copii

Nu există o vârstă anume la care să se poată apuca, iar acest lucru diferă de la școală la școală. Copiii sunt primiți încă de la cele mai mici vârste, iar majoritatea continuă până la maturitate. Mai mult, există cursuri și pentru cei care au o problemă majoră de dicție, de integrare socială sau de afirmare în public, cursuri recomandate de majoritatea medicilor și a căror reușită se poate confirma prin schimbările care apar încă de la primele lecții.

Așadar, din punctul de vedere al memoriei, al vorbitului în public, al imaginației și coordonării, orice copil poate ajunge după încheierea unui curs de actorie la un nivel ce cu ușurință se ridică la rangul de superputere.
Cu bucurie afirm că acum ador să fac toate lucrurile de care mă temeam în copilărie, iar bucuria asta, fără urmă de îndoială, este o superputere."

Citește și: Cursurile de teatru: beneficii in dezvoltarea copilului
 

Surse: www.romper.com; https://stagewise.ie; https://wehavekids.com

Articolul urmator
De ce copilul nu trebuie niciodata fortat sa imbratiseze sau sa sarute o ruda sau un prieten de familie
De ce copilul nu trebuie niciodata fortat sa imbratiseze sau sa sarute o ruda sau un prieten de familie

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Alte articole care te-ar putea interesa

  Concert, teatru pentru copii, ateliere și târg pe 11 și 12 septembrie la Grădina cu Artiști
  Concert, teatru pentru copii, ateliere și târg pe 11 și 12 septembrie la Grădina cu Artiști

  Ultima ediție a Grădinii cu Artiști de anul acesta, în Parcul Grădina Icoanei din București

  Maraton de teatru pentru copii și ateliere creative, pe 11-12 iunie, la Grădina cu Artiști
  Maraton de teatru pentru copii și ateliere creative, pe 11-12 iunie, la Grădina cu Artiști

  În weekendul 11-12 iunie, Grădina cu Artiști, cel mai relaxat și relaxant mini-festival urban, se întoarce în spațiul său de desfășurare cu tradiție, Parcul...

  Amenzi pentru părinții care blochează circulația când își lasă sau își iau copiii de la școală sau grădiniță
  Amenzi pentru părinții care blochează circulația când își lasă sau își iau copiii de la școală sau grădiniță

  Părinţii care blochează circulaţia pentru a-și lăsa copiii la şcoală sau grădiniţă, riscă să primească amenzi usturătoare. Iată ce spune legea!

  Teatru pentru copii, ateliere și târg pe 7 și 8 august la Grădina cu Artiști
  Teatru pentru copii, ateliere și târg pe 7 și 8 august la Grădina cu Artiști

  Pe 7 și 8 august, cel mai relaxat și relaxant mini-festival urban, care anul acesta aniversează 10 ani, Grădina cu Artiști, revine în Parcul Grădina Icoanei din București cu un...

  S-a publicat lista cu rata de vaccinare din unitățile de învățământ. În ce condiții se vor reîncepe fizic cursurile
  S-a publicat lista cu rata de vaccinare din unitățile de învățământ. În ce condiții se vor reîncepe fizic cursurile

  Părinții se află iar în situația de a aștepta ce se decide cu privire la redeschiderea școlilor în format fizic după o vacanță impusă de rata mare de infectare de la...

  Părinți condamnați la închisoare pentru că au ales sistemul de învățământ homeschooling și și-au retras cei 4 copii de la școală
  Părinți condamnați la închisoare pentru că au ales sistemul de învățământ homeschooling și și-au retras cei 4 copii de la școală

  Premieră în România! Părinții a patru copii retrași din sistemul de învățământ românesc și înscriși în sistem homeschooling sunt...

  Ce lecție i-a dat un tată fiului său care a agresat un copil la școală. „Nu putem schimba ce s-a întâmplat, dar putem încerca să îndreptăm lucrurile”
  Ce lecție i-a dat un tată fiului său care a agresat un copil la școală. „Nu putem schimba ce s-a întâmplat, dar putem încerca să îndreptăm lucrurile”

  Bullyingul încă este o problemă cu care se confruntă mai toți copiii care intră în colectivitate. Deși există legi împotriva bullying-ului nu numai în...

  Vești bune: 100 de lei în plus pentru fiecare copil înscris la școală, grădiniță sau creșă. Iată care sunt condițiile
  Vești bune: 100 de lei în plus pentru fiecare copil înscris la școală, grădiniță sau creșă. Iată care sunt condițiile

  Din ianuarie 2023, părinții salariați beneficiază de o reducere în valoare de 100 de lei a impozitului pe venit, pentru fiecare copil înscris la creșă, grădiniță sau...

  © 2024 Qbebe