Burtici fericite
Din grija pentru copilul tau

Mami, de ce Moș Crăciun i-a adus lui Alex un iPhone și mie doar o jucărie?

Anya știe că Moș Crăciun nu există. De anul trecut. Pentru că am decis eu să îi spun adevărul, când cadourile primite de unii dintre colegii ei de la Moșu' erau mai scumpe decât mașina mea second hand. Asumați-vă, dragi părinți, cadourile scumpe și lăsați-l pe Moș să le ofere pe cele realiste. 

- Mami, cât de cuminte trebuie să fiu ca să îmi aducă Moș Crăciun și mie un telefon? De ce Moș Crăciun i-a adus lui Alex un iPhone și mie doar o jucărie?

baiat care tine in mana un telefon cadou in fata bradului de Craciun cu o caciula rosie in capAceasta a fost discuția dificilă care s-a stârnit acum un an. Nu o reproduc cuvânt cu cuvânt, încerc doar să vă fac atenți, dragi părinți, la o chestiune crăciunească extrem de sensibilă: copiii se laudă cu ce primesc de Crăciun. Chiar și când sunt foarte micuți. Își spun unul altuia totul. Și oricât de mult ne-am strădui să îi educă să nu facă astfel de comparații, ei tot vor face. Și, deși ne dorim să păstrăm spiritul Crăciunului cât mai magic pentru copii, să le alimentăm imaginația cu existența lui Moș Crăciun, trebuie să punem și o limită bugetului pe care acest personaj mitic îl are pentru fiecare copil. Altfel, ce va înțelege copilul a cărui familie nu își permite să îi ia o bicicletă, un joc video sau un telefon? Că Moș Crăciun discriminează și că dacă ești un copil dintr-o familie înstărită vei primi un cadou mai scump?

Moș Crăciun nu ia cadouri scumpe!

Moș Crăciun este un simbol al acestei sărbători și nu trebuie să discrimineze, cel puțin nu la un nivel atât de evident. Întrebarea Anyei mi se pare cât se poate de elocventă, care ar trebui să fie gradul de cumințenie al unui copil să ajungă Moșul să îi ia un cadou de 1000 de euro? Eu cred că trebuie ca toți părinții din lume să aibă un buget aproximativ pentru cadoul pe care Moș Crăciun îl oferă copilului lui. Iar bicicleta, telefonul, jocul video, cadourile acestea pe care părinții mai înstăriți își permit să le ofere copiilor lor, să fie oferite din partea părinților. Să aprecieze efortul părinților și să înțeleagă că un cadou nu vine chiar din magie, ci prin efortul părinților care se străduiesc să îi ofere tot ce are nevoie. Este normal ca un copilaș să înțeleagă că există diferențe de bunăstare între familii, că părinții lui Alex își permit să îi ia un cadou mai scump. Dar cum va înțelege de ce Moșu', care este magic, nu îi poate aduce și cadoul scump pe care l-a pus pe listă? Că doar magia și puterile lui depășesc limitele financiare, nu-i așa?

Ei bine, aici intervine puterea părinților și a modului în care ne educăm copiii. Sunt de acord ca în scrisoarea către Moș Crăciun copilul să își expună toate dorințele lui. Pe de altă parte, trebuie să îl învățăm ca acolo să pună mai multe opțiuni pentru că Moșul aduce un singur cadou. Și îl alegem pe cel normal ca și buget. Cel scump îl va primi de la părinții lui. Eu îi iau cadourile scumpe atunci când trebuie și are nevoie de ele. De Crăciun cadoul nu se valorizează, cadoul trebuie să fie simbolic, oferit cu dragoste, original și potrivit celui care îl primește. Dragi părinți, copiii de azi sunt adulții de mâine. Cadourile de azi vor deveni normalul de mâine al viitorilor adulți. Limitele puse de noi sunt cele care oferi copiilor noștri simțul realității. Pentru că Moș Crăciun nu va mai fi acolo să îi ia un iPhone când va termina facultatea. Și nici noi, părinții nu ar trebui! Aceasta este lecția pe care trebuie să și-o însușească: toate dorințele materiale se împlinesc prin muncă, nu prin magie. 

Interviu cu Alex Zamfir, blogger la Cel Mai Bun Tată

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Data nașterii bebelușului

  Alte articole care te-ar putea interesa

  Scrisoarea emoționantă a unui copil de 8 ani pentru Moș Crăciun. „Pentru mami te rog să aduci ceva să facă mâncare ca să nu mai plângă când crede că nu o vedem”
  Scrisoarea emoționantă a unui copil de 8 ani pentru Moș Crăciun. „Pentru mami te rog să aduci ceva să facă mâncare ca să nu mai plângă când crede că nu o vedem”

  Scrisoarea unui băiețel de opt ani pentru Moș Crăciun a emoționat o țară întreagă. Matei are doar 8 ani și provine dintre-o familie săracă și cu probleme din...

  Cum o alintă Alex Bodi pe fetița Biancăi Drăgușanu
  Cum o alintă Alex Bodi pe fetița Biancăi Drăgușanu

  Reveniți în țară din vacanța petrecută în Turcia, Bianca Drăgușanu și iubitul ei, Alex Bodi, au mers împreună să o ia pe Sofia Natalia, fetița blondinei, de la...

  Iulia Albu atacă: “Copilul meu nu este o jucărie menită să satisfacă orgoliul bolnav al unor persoane absorbite doar de propriul ego”
  Iulia Albu atacă: “Copilul meu nu este o jucărie menită să satisfacă orgoliul bolnav al unor persoane absorbite doar de propriul ego”

  Criticul de modă Iulia Albu a avut parte de un schimb virtual de comentarii mai puțin plăcute cu fostul soț privire la fiica lor Mikaela. Dacă acesta o acuză că nu îi permite...

  Alex Velea nu mai vrea copii. Declarația care a surprins-o și pe Antonia
  Alex Velea nu mai vrea copii. Declarația care a surprins-o și pe Antonia

  Alex Velea a abordat tematica vieții de familie, respectiv a copiilor într-un vlog de-al său. Fanii au fost total surprinși de tot ceea ce a declarat artistul!

  Top 5 reţete de Crăciun pentru copii, de pregătit împreună cu mami
  Top 5 reţete de Crăciun pentru copii, de pregătit împreună cu mami

  An de an, magia Crăciunului ne învăluie şi nu ne mulţumim doar să ne decorăm casa cât mai frumos, ci şi să-i surprindem pe cei dragi cu preparate deosebite. În...

  Antonia și Alex Velea se pregătesc de nuntă și botez!
  Antonia și Alex Velea se pregătesc de nuntă și botez!

  Antonia și Alex Velea au planuri mari pentru 2021! Potrivit unor surse apropiate cuplului, dorința cea mai mare a celor doi este să se căsătorească în vară și să îi și...

  30 de copii care arată ca bebelușii lor de jucărie
  30 de copii care arată ca bebelușii lor de jucărie

  Ce copil nu și-ar dori un frate sau o soră geamănă cu care să facă tot felul de năzbâtii și glume? Acești copii și-au dorit asta, dar părinții lor le-au adus în...

  © 2019 Qbebe