„Mami, eu știu deja despre Moș Crăciun" - cum procedăm când auzim asta de la micuții noștri. Uite exemplul unei mame de peste hotare

„Mami, eu știu deja despre Moș Crăciun" - cum procedăm când auzim asta de la micuții noștri. Uite exemplul unei mame de peste hotare

Alina Nedelcu - Redactor Senior

Pe măsură ce copilul devine tot mai receptiv la ceea ce se întâmplă în jurul său și își petrece mai mult timp cu copii de vârsta sa și mai mari, este firesc să înceapă să-și pună diverse întrebări și să aibă anumite îndoieli. Printre acestea din urmă se numără și cele care țin de existența lui Moș Crăciun. O mamă de peste hotare a dezvăluit cât de surprinsă a fost când fiica ei i-a mărturisit că știa cum stau de fapt lucrurile cu Moș Crăciun. Parcurge articolul de mai jos pentru a descoperi atât reacția mamei, cât și ce i-a spus fetița că își dorește pe viitor. 

O fetiță i-a spus mamei sale ce știe despre Moș Crăciun

Megan McNamee este dietetician, oferind sfaturi pentru părinți referitor la alimentația copiilor. Este și mama a două fetițe și, stând de vorbă cu „HuffPost”, a povestit ce i-a spus fiica ei cea mare, în clasa a patra, în legătură cu adevărul despre Moș Crăciun. Pentru sursa citată, a venit cu următoarele precizări: „Atât eu, cât și partenerul meu, ne-am dorit întotdeauna să împărtășim cu copiii noștri magia și misterul lui Moș Crăciun și pot spune că am avut parte de asemenea momente alături de ei...„Mami, eu știu deja despre Moș Crăciun. Știam cum stau lucrurile încă de anul trecut”.

Când fetița ei i-a mărturisit ce știa, Megan s-a temut că „Oficial, s-a terminat. Magia s-a terminat. O să dispară de tot”.

femeie purtand top negru si colier gesticuland in timp ce ofera explicatii

Mama a fost plăcut surprinsă de atitudinea fiicei sale

Auzind vorbele fetiței, mama și-a amintit ce a simțit în momentul în care realizase ea însăși, în copilărie, cine aducea de fapt darurile de Crăciun. Din fericire, așa cum reiese din dezvăluirile mamei pentru sursa citată anterior, reacția copilului a fost „o dovadă de înțelegere, o atitudine foarte rațională”.  

Megan a explicat că fetița și-a exprimat dorința ca tradiția lui Moș Crăciun să rămână în familia lor și, în plus, a menționat că voia ca totul să rămână la fel de sărbători, ca magia să continue să existe pentru sora ei mai mică. Potrivit informațiilor disponibile în aceeași sursă, mama ei a făcut și aceste precizări: „Știe că totul s-a făcut întotdeauna cu multă dragoste și speră ca Moșul- și elfii- să continue să mai vină la noi. De fapt, ea își dorește ca magia să continue pentru cât mai mult timp pentru surioara ei”. 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Feeding Littles (@feedinglittles)

În urma discuției purtate cu fiica ei cea mare, mama a dezvăluit și planurile de viitor ale familiei sale în privința tradițiilor de Crăciun. Continuându-și confesiunea pentru sursa menționată, a adăugat că: „Chiar și după ce fiica noastră a aflat cum stau lucrurile, avem „daruri de la Moșul” și „daruri de la mama și de la tata”, exact cum au procedat și părinții noștri cu mine și cu partenerul meu când eram mici. Treptat, Moș Crăciun a devenit mai degrabă o idee, iar această idee va rămâne în continuare foarte specială pentru noi, chiar și după ce copiii noștri vor afla amândoi cine aduce de fapt darurile”. 

Cum să discuți cu copilul despre Moș Crăciun- ce spun psihologii

După ce mama s-a confesat pentru „HuffPost”, psihologul Cara Goodwin a ținut să vină cu câteva sfaturi pentru părinți în legătură cu modul în care ar trebui să discute cu copiii despre Moș Crăciun. Iată cum este recomandat să abordezi lucrurile:

Vino cu explicații adecvate vârstei copilului 

Cara Goodwin atrage atenția asupra următorului fapt: nu trebuie neapărat să vii cu explicații complexe și să spui pe deplin adevărul în momentul în care copilul deschide o discuție despre Moș Crăciun. În schimb, cel mai bine ar fi să-i adresezi întrebări ca să vezi la ce se gândește. Cu alte cuvinte, este important să încerci să găsești răspunsul la această întrebare: „Oare copilul meu chiar vrea să afle ceva sau pur și simplu vrea să mă verifice, să mă testeze, să verifice dacă lucruri pe care le-a auzit de la alte persoane sunt adevărate sau nu”. 

Important este să vii cu explicații cât mai credibile, care să fie în concordanță cu vârsta copilului. De pildă, în cazul în care te întreabă cum reușește Moș Crăciun să vină cu daruri la toți copiii din lume, spune-i pur și simplu că apelează la ajutoarele sale. 

mama si fiul ei fericiti, tinand in mana daruri, langa bradul impodobit

Renunță să aduci mereu în prim-plan relația dintre comportamentul copilului și Moș Crăciun

Psihologul care a stat de vorbă cu sursa amintită a venit și cu o avertizare legată de un obicei pe care îl au adesea părinții când le vorbesc copiilor despre Moș Crăciun. Mai exact, Cara Goodwin s-a referit la realizarea legăturii dintre comportamentele copiilor și venirea Moșului, la utilizarea cuvintelor „cuminte” și „neastâmpărat” pentru a veni cu avertismente. Sfatul ei este ca părinții să renunțe la un asemenea demers întrucât copiii mici oricum nu reușesc să refuze o recompensă imediată pentru una din viitor, iar cei mai mari își pot da seama că o recompensă nu are cum să vină, de exemplu, după câteva săptămâni de când au adoptat un comportament dezirabil.

De fapt, psihologii consideră că utilizarea frecventă a termenilor „cuminte” și „nestâmpărat” pune „etichete” copilului și, treptat, îl poate determina să asocieze venirea lui Moș Crăciun cu o experiență care îi creează anxietate, iar întreaga experiență a sărbătorilor de iarnă poate ajunge să fie percepută mai mult negativ.

Explică-i copilului de ce insiști ca în familia voastră să se păstreze magia Crăciunului

Practic, grija ta ar trebui să fie, când ai un copil mai mare care a descoperit cine aduce de fapt darurile de Crăciun, să îi explici de ce vrei ca magia Moșului să rămână în familia voastră. De pildă, vorbește-i despre importanța păstrării unor obiceiuri care vă fac pe toți fericiți, despre faptul că și frații/surorile mai mici trebuie să se bucure de daruri așa cum s-a bucurat și el etc. 

mama si fetita ei entuziasmate cand fetita se uita la darurile de Craciun

Nu uita că, în general, copiii nu trec printr-o suferință profundă când află cum stau lucrurile cu Moș Crăciun. De altfel, conform unui studiu al „Asociației Americane de Psihologie”, copiii realizează gradual ce se întâmplă de Crăciun și nu se supără foarte tare. De fapt, părinții sunt cei care își fac multe griji și suferă când micuții lor își dau seama ce se întâmplă în realitate. 

Copilul meu de 12 ani încă crede în Moș Crăciun. Să-i spun adevărul?

Surse foto: pexels.com, captură youtube.com, instagram.com/feedinglittlesImage by teksomolika on Freepik

Surse articol: huffpost.com, psycnet.apa.org

Articolul urmator
„Mami, dormi cu mine în seara asta?” - Cum răspunzi corect acestei întrebări
„Mami, dormi cu mine în seara asta?” - Cum răspunzi corect acestei întrebări

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Decizia unei mame a câștigat pe deplin încrederea propriului copil: "Fiul meu m-a întrebat dacă eu am fost Moș Crăciun. Da, i-am spus adevărul"
    Decizia unei mame a câștigat pe deplin încrederea propriului copil: "Fiul meu m-a întrebat dacă eu am fost Moș Crăciun. Da, i-am spus adevărul"

    Vine un moment în copilăria oricui, când visele se spulberă și miturile par prea frumoase să fie și adevărate. „Cine este Moș Crăciun?” este prima...

    Mărturisirea dureroasă a unei mame: "O mamă ar trebui să-și iubească la nebunie copiii, eu nu simt asta"
    Mărturisirea dureroasă a unei mame: "O mamă ar trebui să-și iubească la nebunie copiii, eu nu simt asta"

    Ce își mărturisesc mamele pe grupurile online de părinți? Tot ceea ce nu pot spune persoanelor apropiate și ceea ce nu pot recunoaște cu voce tare față de ele însele. De...

    El este cel mai longeviv Moș Crăciun! De peste 60 de ani aduce cadouri copiilor
    El este cel mai longeviv Moș Crăciun! De peste 60 de ani aduce cadouri copiilor

    Cel mai longeviv Moș Crăciun al Marii Britanii are 78 de ani și continuă să aducă magia sărbătorilor la sute de copii, după ce a îmbrăcat pentru prima dată celebrul costum...

    Cum reacționezi și ce trebuie să faci când/dacă cel mic îți spune "mami, sunt prost"
    Cum reacționezi și ce trebuie să faci când/dacă cel mic îți spune "mami, sunt prost"

    La fel ca și noi, adulții, unii copii au stimă de sine scăzută și ca atare, se critică pe sine destul de mult, deseori adresându-și cuvinte urâte, care îl fac să...

    Semne clare că suferi de „sindromul cuibului gol": „Este ultimul Crăciun acasă înainte de plecarea fiului meu la facultate și deja îi simt lipsa"
    Semne clare că suferi de „sindromul cuibului gol": „Este ultimul Crăciun acasă înainte de plecarea fiului meu la facultate și deja îi simt lipsa"

    Copiii nu rămân veșnic mici. Cresc și își întind aripile pentru a zbura către alte orizonturi, dornici de a-și părăsi cuibul părintesc și a da piept cu viața,...

    Le-am spus copiilor mei că este în regulă să spună altor copii adevărul despre Moș Crăciun
    Le-am spus copiilor mei că este în regulă să spună altor copii adevărul despre Moș Crăciun

    În ultimii ani, a luat amploare dezbaterea despre Moș Crăciun: le spunem copiilor adevărul, sau nu? O mămică de peste hotare a creat controverse pe internet atunci când...

    "Aproape mi-am pierdut viața la naștere. De două ori. Uite ce aș fi vrut să știu atunci..."
    "Aproape mi-am pierdut viața la naștere. De două ori. Uite ce aș fi vrut să știu atunci..."

    O tânără mamă care a trecut de două ori pe lângă moarte, împărtășește experiența de viață tuturor viitoarelor mămici, pentru a le ajuta să evite o tragedie....

    Copilul meu de 12 ani încă crede în Moș Crăciun. Să-i spun adevărul?
    Copilul meu de 12 ani încă crede în Moș Crăciun. Să-i spun adevărul?

    O mamă de peste hotare mărturisește că al său fiu de 12 ani încă mai crede în Moș Crăciun. Sau cel puțin…ea nu i-a spus niciodată adevărul, însă...

    © 2024 Qbebe