Din grija pentru copilul tau

Scrisoarea unei mame către copilul ei adult:„Nu mai simt că îți sunt mamă, ci doar povară”

O mamă ajunsă la vârsta neputinței îi scrie copilului ei o scrisoare prin care își cere iertare pentru că a ajuns să-i fie o povară.

Parcurgând scrisoarea de mai jos, ne putem da seama că următoarele rânduri pot fi scrise de orice mamă care simte că nu-i mai poate fi de ajutor copilului ei.

Inițial mama îi amintește copilului de perioada copilăriei, în care el era cel care își dorea mereu compania sa și îi promitea că va avea și el grijă de ea, la rândul său, când aceasta nu va mai putea face acest lucru de una singură. De asemenea, mama precizează că toată viața principala ei grijă a fost să-i asigure tot ce este bun copilului ei pentru ca acesta să fie fericit și lipsit de griji.

Odată ajunsă la bătrânețe, la neputință, mama simte că îi provoacă dificultăți copilului, iar în scrisoarea care-i este adresată își cere scuze pentru tot, adăugând că se roagă pentru sănătatea copilului ei, astfel încât la bătrânețe acesta să nu ajungă, la rândul său, să depindă de copiii săi.

Iată cât de sensibilă și de plină de adevăruri totodată este scrisoarea acestei mame:
„Azi, am înțeles că nu mai sunt cine am fost pentru tine. Eu nu mai simt că îți sunt mamă, ci simt că-ți sunt doar o povară. Azi am aflat cu uimire că mama este mamă doar cât timp copilul are nevoie de ea, dar când ea are nevoie de copilul ei, devine o povară.
Cândva eram cea în brațele căreia căutai adăpost și alinare. Eram ființa pe care o iubeai cel mai mult, singura în care credeai, singura de a carei companie aveai nevoie.
Când îți eram mamă mă întrebai cu spaimă în privire și în glas dacă am să te părăsesc vreodată. Îmi desenai flori, fluturi și căsuțe colorate și îmi promiteai că atunci când vei fi mare, vei avea și tu grijă de mine, așa cum am avut eu de tine ori de câte ori ai fost bolnav. Mă mângâiai pe față cu mânuțele tale mici și îmi spuneai că mă iubești.
Azi, abia daca mă mai privești. Azi te supară neputința și neîndemânarea mea. Te deranjează prezența mea în căminul tău și simt că abia aștepți să plec.
Ți-aș fi ascuns și acum boala mea și nu te-aș fi împovărat cu necazurile mele, dar am îmbătrânit, nu mai am putere și nu mai știu cum să duc singura toate suferințele. Ani de zile te-am ferit de supărările mele, te-am protejat de grijile mele, nu am vrut să știi că nu mai pot, că nu mai am, că mă tem.
Am vrut să te simți în siguranță, să nu cunoști grijile oamenilor mari, să te bucuri de copilărie, apoi de tinerețe, apoi de familia ta.
Ți-am ascuns durerile, neajunsurile și nefericirea mea știind că într-o zi îți va veni rândul să le ai pe ale tale, iar acum, când văd cum e să te simți povara pentru propriul copil mă rog Cerului să ai sănătate și să nu fii nevoit să depinzi de copiii tăi, să nu ajungi să simți ce simt eu acum.
Sentimentul că ești o povară pentru ființă pe care o iubești cel mai mult pe lume, pentru ființa căreia i-ai dat viață și pentru care ai fi în stare să-ți dai viața, provoacă mai multă durere decât orice boală. Se pare că bătrânețea și boala nu-ți iau doar puterile și liniștea, ci te lasă și singur pe lume.
Mă iartă că mă plâng acum, dar nu m-a pregătit nimeni pentru ceea ce simt azi. Nu am avut timp să mă obișnuiesc cu ideea că într-o zi nu voi mai fi pentru tine decât o povară. Mă iartă că am lăcrimat în fața ta, că am căutat adăpost în casa ta, că mi-am așezat sufletul la picioarele tale!
Și mă iartă, copilul meu că nu-ți mai pot fi ceea ce am fost cândva!
Cu dragoste infinită,
Mama”


Surse:
www.respectsiprietenie.ro, www.sevedetot.ro, www.kanald.ro

Scrisoarea unei mame către învățătoarea copilului, în prima zi de școală

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Data nașterii bebelușului

  Alte articole care te-ar putea interesa

  Scrisoarea unui bebeluș avortat către mama lui
  Scrisoarea unui bebeluș avortat către mama lui

  Avortul este un eveniment îngrozitor de trist și de dureros și este dificil de trecut peste el. Un eveniment pe care nu îl vei putea uita întreaga viață. Cu atât...

  Scrisoarea sfâșietoare a unei mame plecate în Spania: Viața copiilor noștri nu o putem cumpăra cu bani
  Scrisoarea sfâșietoare a unei mame plecate în Spania: Viața copiilor noștri nu o putem cumpăra cu bani

  "Nu mai am nimic de luptat, vreau numai să-mi regăsesc familia, să mă regăsesc pe mine". Iată ce spune Mărioara Miloș, o mamă din Roșiori care a plecat acum 13 ani să...

  Sunt mamă, deci mă simt vinovată. Mereu!
  Sunt mamă, deci mă simt vinovată. Mereu!

  E 7 și jumătate seara. Tocmai ne-am întors de la o petrecere de copii. Fip, copilul mic al familiei, a adormit deja. Ema, copilul mare al familiei, e plecată cu tatăl ei...

  12 momente in care ai nevoie de MAMA, chiar daca esti ADULT
  12 momente in care ai nevoie de MAMA, chiar daca esti ADULT

  Indiferent de varsta pe care o avem, mama este tot mama. Nimeni nu ne va intelege si nu ne va iubi mai mult ca ea. Si, in ciuda independentei fiecaruia dintre noi, tot mai sunt momente cand...

  Confesiuni de mamă: uneori mă simt mai singură ca niciodată
  Confesiuni de mamă: uneori mă simt mai singură ca niciodată

  Nu știu dacă toate mamele experimentează astfel de stări, dar eu personal am momente în care mă simt mai singură ca niciodată. Sunt perfect conștientă de faptul că am un...

  Poemul grozav de nostim al unei mame scris la 4 dimineața către soțul ei al naibii de adormit
  Poemul grozav de nostim al unei mame scris la 4 dimineața către soțul ei al naibii de adormit

  Oricât am încerca să o spunem finuț și elegant că ne mai lasă puterile și că avem nevoie (mai mare) de partenerii noștri atunci când suntem proaspete mămici, nimic...

  © 2019 Qbebe