Studiu: copiii trebuie să petreacă mai mult timp cu bunicii

Alina Nedelcu - Redactor Senior

Când ne amintim de copilărie, este imposibil să nu asociem această perioadă a vieții noastre cu prezența bunicilor noștri. Fie că i-am avut în preajmă mai mult, fie că am fost alături de ei mai puțin, ei ne-au marcat copilăria într-un fel sau altul. Așa cum veți afla și din articolul de mai jos, bunicii au un rol foarte important în viața nepoților. Datorită lor copiii noștri se pot dezvolta armonios, deprinzând totodată abilități ce le vor fi de folos pe parcursul întregii vieți.

Cum se raportează copiii la bunicii lor- Concluziile unui studiu

În ultimii ani, cercetările au încercat să demonstreze în mai multe rânduri faptul că este pentru binele copiilor să aibă relații bune cu bunicii. De asemenea, acestea au vrut să arate că aceia care au avut șansa să petreacă timp de calitate alături de bunicii lor au o atitudine mai pozitivă față de persoanele de vârsta a treia, spre deosebire de cei ce nu au stat deloc în preajma acestora.

Unul dintre cele mai cunoscute studii ce au tratat această problemă este unul apărut în prestigioasa publicație „Child Development" (Această publicație în limba engleză apare bilunar și constituie o serie de studii academice privitoare la dezvoltarea copilului, încă din perioada fetală și până în adolescență). Studiul a fost realizat de către Universitatea din Liège (Belgia), având ca grup-țintă 1151 de copii și adolescenți (cu vârstele între 7 și 16 ani) din zona în care se vorbește franceză din Belgia.

Participanții la studiu au primit următoarele întrebări: ce cred despre persoanele în vârstă, despre ideea de a fi bătrân, precum și ce părere au despre bunicii lor, care este starea de sănătate a acestora, cât de mult timp petrec alături de ei.
În urma analizării răspunsurilor date de către copii, s-a putut formula o primă concluzie: aceia care au avut ocazia să petreacă timp de calitate cu bunicii lor, având o interacțiune agreabilă cu aceștia, au avut cea mai favorabilă părere privitoare la persoanele de vârsta a treia. Astfel, cu cât copiii au putut să petreacă mai mult timp alături de bunicii lor, ce aveau o stare de sănătate bună, au fost mai puțin tentați să formuleze tot felul de stereotipuri privitoare la oamenii bătrânii.

În schimb, cei ce au avut puține contacte cu bunicii sau care au avut în preajmă bunici cu o sănătate precară, au fost mai dispuși să formuleze asemenea stereotipuri.
Cei ce au coordonat studiul au vrut să demonstreze clar următorul lucru: relația dintre nepoți și bunici este cea care face legătura dintre generații, aducând beneficii ambelor părți. Pentru copii este esențial să-și aibă cât mai mult bunicii în preajmă, în condițiile în care aceștia pot constitui primul lor contact veritabil (exceptând părinții, desigur) cu universul adulților.
În ceea ce-i privește pe bunici, specialiștii spun că interacțiunile cu nepoții îi pot ajuta să nu mai se simtă la fel de bătrâni, să aibă șansa de a-și împărtăși experiențele și de a se menține mai activi.

Ce beneficii îi va aduce unui copil timpul petrecut alături de bunicii săi

În preajma bunicilor, copiii pot avea parte de afecțiune, dragoste necondiționată
Dacă vrei ca al tău să aibă parte de multă atenție și dragoste, lasă-l mai des în preajma bunicilor.
Așa cum s-a menționat deja, aceștia dispun de mai mult timp pentru a se dedica total nepoților, dăruindu-le tot ce au mai bun.
Sprijinul emoțional oferit de către bunici, dar și micile surprize, toate acestea îl vor ajuta pe copil să se simtă iubit. Acest lucru nu va face altceva decât să-i stimuleze devoltarea optimă, din toare punctele de vedere.

Nepot ce isi imbratiseaza bunica si ii da un pupic

Citește și: 10 lucruri de care să nu te temi când îți duci copilul la bunici

Bunicii sunt următorii adulți, după părinți, care le pot acorda copiilor cea mai bună îngrijire
Dragostea și experiența vor face din bunici cele mai indicate persoane pentru a avea grijă de ai noștri copii. Ei vor face orice le stă în putere pentru ca micuților să le fie bine.
De aceea, nu ai de ce să eziți să-ți lași copilul în grija bunicilor, întrucât acesta va avea parte de multă siguranță, dar și de multă afecțiune.

Copilul va avea șansa să aibă parte de o mai bună dezvoltare emoțională
Studiile din domeniu au arătat că acei micuți ce-și petrec mai mult timp cu bunicii lor se vor bucura de o stare emoțională mai bună și vor ști mai bine cum să-și exprime emoțiile/sentimentele. Acest lucru se observă cu precădere la copiii care au părinți ocupați sau care fac parte din familii monoparentale.
Iată de ce psihologii ne sfătuiesc, pentru a avea un copil mai inteligent din punct de vedere emoțional, să-i oferim ocazii pentru a interacționa cât mai des și mai agreabil cu bunicii.

Datorită bunicilor, ai noștri copii pot deprinde mai bine valorile morale
Lecțiile pe care bunicii le pot oferi nepoților sunt rezultatul experienței lor de viață. De aceea, ei sunt dornici să le împărtășească pe cât posibil, cu atât mai mult cu cât este vorba despre valori ce ar trebui să ne ghideze viața.
Astfel, anecdotele, poveștile sau simplele sfaturi date de către bunici, pot avea un mare impact în dezvoltarea emoțională a copiilor noștri.
Cu cât ai noștri copii vor petrece mai mult timp cu bunicii, cu atât vor avea posibilitatea să deprindă valori morale, ce-i vor ghida și pe ei pe parcursul vieții de adulți.

Copiii ce au bunicii alături sunt mai fericiți
Specialiștii ne atrag atenția asupra următorului aspect: bunicii au la îndemână mijloacele pentru a-și înveseli nepoții, așa că va fi ideal să-i lăsăm să petreacă mai mult timp împreună.
Spre deosebire de noi, părinții, care suntem adesea contra timp și copleșiți de tot felul de griji, bunicii sunt mai relaxați și mai dispuși să-și aloce resursele pentru a-și binedispune nepoții. Cu atât mai mult cu cât nu locuiesc în aceeași casă cu aceștia, ei vor fi tentați să facă tot efortul pentru a petrece momente de neuitat cu micuții. Așa că nu ar trebui să ne mirăm dacă ai noștri copii zâmbesc și râd mult în prezența bunicilor.
Desigur, acest demers al bunicilor le va fi benefic și lor, în condițiile în care îi va determina să-și adune forțele în a le face pe plac nepoților și astfel se vor simți mai tineri și mai utili.

Alături de bunici, copiii pot deprinde noi abilități
Timpul petrecut alături de bunici îi poate ajuta pe micuții noștri să deprindă abilități ce le vor fi oricând utile. De pildă, un copil poate învăța să coasă, să gătească, să prelucreze lemnul, să picteze sau chiar să se implice în diverse activități casnice. Oricare dintre acestea îi vor ajuta pe parcursul întregii vieți, ca să nu mai punem la socoteală faptul că bunicii se vor simți mai utili știind că au putut să-i învețe și ei ceva pe nepoții lor.

Bunica alaturi de nepotica ei, in bucatarie

Bunicii pot fi un veritabil suport pentru copii, dar și pentru noi, părinții
Fiecare dintre noi știe că pot exista momente mai dificile cu copilul, când pur și simplu nu mai știm ce să facem pentru a fi bine.
De exemplu, fie că este vorba despre niște crize de furie sau de un act de indisciplină al copilului, este esențial să rămânem fermi și puternic pentru a reuși să ne disciplinăm copilul. Cu toate acestea, sunt de părere psihologii, nu va fi mereu suficient.
Copiii noștri au nevoie ca, dincolo de disciplină, să li se ofere și un plus de empatie. Când noi nu mai suntem capabili să facem acest lucru, bunicii ar putea să suplinească tocmai acest gol.
Va fi îndeajuns ca ai noștri copii să simtă că au mereu pe cineva alături de ei, că au la cine să se plângă și că pot fi ascultați. Desigur, nu înseamnă că noi nu suntem apți să le oferim acest sprijin, numai că bunicii pot avea acea detașare și acel calm care nouă le poate lipsi în momente-cheie.
Tocmai datorită unei asemenea intervenții venite din partea bunicilor putem ajunge să ne înțelegem mai bine cu copiii noștri, să trecem mai ușor peste momentele dificile, astfel încât relația dintre noi să aibă cât mai puțin de suferit.

Bunicii își vor înțelege nepoții mai bine decât cel mai bun prieten
Chiar dacă este recomandat ca un copil să aibă cât mai mulți prieteni și un prieten pe care să-l considere cel mai bun, acest fapt nu înseamnă că nu poate fi „prieten" și cu ai săi bunici.
Cu alte cuvinte, datorită bunicilor copilul poate avea mereu în preajmă cei mai buni prieteni, în condițiile în care cei de vârsta lui nu pot fi tot timpul alături de el. Așa că se pot bucura din plin de aceștia, ce le pot arăta cum arată o relație puternică, sinceră, fără presiunea așteptărilor și compromisurilor.
De altfel, specialiștii consideră că o relație strânsă de prietenie cu bunicii îl va face pe copil mai apt să-și creeze relații sociale sănătoase și îl va ajuta să se dezvolte într-un mediu sănătos.

Datorită bunicilor, ai noștri copii pot afla mai multe lucruri despre noi, părinții
Poveștile bunicilor despre noi, părinții, le vor oferi copiilor acele informații interesante de care au nevoie pentru a înțelege mai bine modul în care am crescut.
Grație unor asemenea relatări, ai noștri copii vor ajunge să ne înțeleagă mai bine, iar din acest motiv între noi se pot crea legături mai strânse.

Voi v-ați gândit până acum la faptul că timpul petrecut de copiii voștri cu bunicii este foarte valoros?

Citește: 25 de lecții importante de la bunica

Surse:
www.family.lovetoknow.com, www.thehealthsite.com, www.womansday.com

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Alte articole care te-ar putea interesa

  STUDIU. Copiii care petrec mai mult timp în fața ecranelor au mai mulți prieteni apropiați
  STUDIU. Copiii care petrec mai mult timp în fața ecranelor au mai mulți prieteni apropiați

  În condițiile în care timpul petrecut de copii în fața ecranelor a devenit tot mai mare în ultima vreme, este firesc să ne îngrijorăm pentru sănătatea...

  Copiii care cresc și cu bunicii sunt mult mai fericiți
  Copiii care cresc și cu bunicii sunt mult mai fericiți

  Dragoste, grijă, alint, sunt doar o parte dintre cuvintele care îi caracterizează pe bunici. Încă din primele noastre clipe de viață, bunicii nu vor decât să ne...

  Mi-am retras copiii de la școală și natura i-a învățat mai mult decât orice alt profesor
  Mi-am retras copiii de la școală și natura i-a învățat mai mult decât orice alt profesor

  Din dorința de a-și stimula copiii să îndrăgească natura și să învețe lucruri noi într-un mod inedit, unii părinți fac tot posibilul ca micuții lor să petreacă...

  Ce caută copiii pe internet în timpul lor liber? Un studiu dezvăluie că nu este atât de grav pe cât cred părinții
  Ce caută copiii pe internet în timpul lor liber? Un studiu dezvăluie că nu este atât de grav pe cât cred părinții

  Una dintre cele mai mari companii de software producătoare de sisteme de protecție din lume a realizat un studiu menit să analizeze obiceiurile copiilor în ceea ce privește...

  Ne cicălim prea mult copiii! Iată ce spun experții în parenting să facem în schimb
  Ne cicălim prea mult copiii! Iată ce spun experții în parenting să facem în schimb

  Printre rutinele pe care le urmezi, fără să îți dai seama, se numără și aceea de a-ți cicăli copilul cât este ziua de lungă. Fie că este vorba despre faptul că...

  Părinți, este de datoria voastră să contați mai mult decât telefoanele mobile, în viața copiilor voștri
  Părinți, este de datoria voastră să contați mai mult decât telefoanele mobile, în viața copiilor voștri

  Cercetările derulate de-a lungul timpului au ajuns la concluzia că utilizarea excesivă a telefoanelor de către copii le va dăuna din mai multe puncte de vedere. Specialiștii din...

  Ce se întâmplă când un copil este respins de părinți? Un studiu spune că este o rană care nu se mai poate vindeca
  Ce se întâmplă când un copil este respins de părinți? Un studiu spune că este o rană care nu se mai poate vindeca

  Există o percepție conform căreia, atunci când vine vorba de dezvoltarea copiilor, afecțiunea mamei este cea mai importantă, iar tații sunt pe locul doi. Cu toate acestea, un...

  © 2023 Qbebe