20 de Profesori care și-au dus meseria pe alte culmi

Alina Nedelcu - Redactor Senior

În prag de început de an școlar ne aducem adesea aminte, cu nostalgie și cu bucurie totodată, de dascălii noștri preferați. Aceștia nu numai că ne-au transmis cu răbdare, cu dragoste și cu generozitate, o parte dintre cunoștințele lor, dar au contribuit și la formarea noastră, în ansamblul ei. Așa cum vom vedea și din exemplele de mai jos, profesorii buni sunt cei care știu să transmită și alt fel de „lecții", care predau mereu cu pasiune și sunt gata să rămână la școală până la adânci bătrâneți. Cunoscându-i, chiar puțin, ne vom da seama că sunt într-adevăr capabili să-și ducă meseria pe alte culmi!

Profesorii buni predau orice lecție cu pasiune, iar pentru a le transmite elevilor măcar o părticică din această pasiune sunt gata inclusiv să intre în pielea unor eroi sau personaje.
De exemplu, acest profesor de istorie nu s-a lăsat până când nu a îmbrăcat ținuta specifică unui cavaler medieval. Cu siguranță că elevilor a început să le crească interesul pentru studiul Evului Mediu după ce în fața lor a stat un „cavaler”!

Profesor de istorie deghizat in cavaler medieval

Nici acest profesor de microbiologie nu s-a lăsat mai prejos când a fost vorba să-și introducă elevii în tainele diferitelor microorganisme.
Încercând să le predea despre bacterii, a ajuns să îmbrace o costumație cel puțin inedită. Dar cine ar îndrăzni să spună că nu este potrivit să porți mască, sabie și pelerină pentru ca nicio bacterie periculoasă să nu se poată apropia de tine?

Profesorii buni sunt capabili oricand '''sa intre in pielea

Anatomia poate deveni mai fascinantă pentru orice copil dacă profesoara sa va purta o costumație precum cea din imagine.
Nu numai că elevii vor avea ocazia să învețe despre diferite organe văzându-le chiar la locul lor, dar se vor și distra!

 Anatomia poate fi predata si asa daca eexista multa pasiune

Se știe că fizica nu este la îndemâna tuturor. Dar un profesor bun va ști să introducă noile noțiuni în exerciții care să stârnească, dacă nu interesul, măcar râsul elevilor. Astfel, totul ar putea părea mai ușor.
Iată cum o problemă la fizică poate deveni mai interesantă prin simpla introducere a numelui unei vedete îndrăgite de către adolescenți.

Profrsorii buni stiu oricand sa ''reinventeze

Când vine vorba despre prezentarea stărilor obiectelor din natură, definițiile le pot pune unele dificultăți elevilor.
Acesta este motivul pentru care acest profesor a decis să formuleze o definiție cu totul originală pentru lichide. Urmăriți imaginea de mai jos și cu siguranță veți fi de acord că oricine poate reține mai ușor definiția corectă a stării lichide, raportându-se pur și simplu la definiția imposibilă, dar foarte amuzantă, din slide-ul prezentat.

 Definitie neobisnuita a starii lichide

Profesorii buni știu că noțiuni abstracte sunt mai ușor de înțeles grație experimentelor concrete.
Nu-i așa că nimic nu este imposibil atunci când vrei să-ți faci elevii să înțeleagă reacțiile dintre diverse elemente chimice? Desigur că nu, iar cea mai clară dovadă în acest sens o va face profesorul din imaginea de mai jos. Pentru a se face mai bine înțeles, el a ales să se „joace cu focul” (la propriu!) 

 Profesorii buni aleg si '' sa se joace

Nici profesoara din exemplul următor nu s-a lăsat mai prejos și a riscat să „se joace cu focul” pentru a le pregăti elevilor ei un dovleac de Halloween cum nu s-a mai văzut!

Profesoara ce a pregatit un dovleac de Halloween cu totul special

Pentru a face ora de chimie mai frumoasă, în contextul venirii Sărbătorilor de iarnă, această profesoară le-a pregătit elevilor ei un brad cu totul și cu totul special.
Nimeni nu poate spune că nu este o idee extraordinară, dacă ne gândim că „globurile-eprubetă” pot ascunde combinații de substanțe pe care elevii trebuie să le rețină.

Profesorii buni incearca mereu sa le pregateasca surprize elevilor

Matematica nu este nici ea una dintre materiile favorite ale elevilor.
Dar cu puțină încurajare și cu amuzament, chiar și exercițiile mai dificile pot fi făcute mai „digerabile” pentru aceștia. Iar dacă apare și promisiunea unui „bonus", cine nu s-ar încumeta să rezolve chiar și exercițiul din imagine?

Profesorii buni stiu sa-si incurajeze mereu elevii

Că tot suntem la capitolul matematică, ne aducem cu siguranță aminte de interminabilele exerciții cu funcții.
Acest profesor a ales, alături de formularea unor cerințe, să adauge mici imagini amuzante. Iar când acestea nu i s-au părut de ajuns, nu s-a ferit să glumească cu elevii pe tema „eliberării" de după test!

 Test de matematica, cu comentarii si desene simpatice

Cine a spus că profesorii de matematică nu pot fi creativi? Imaginea următoarea ne dovedește faptul că profesorii buni, chiar de matematică fiind, vor găsi mereu modalitatea de a preda noțiuni atât de abstracte, precum ecuațiile, ajutându-se de elemente din universul cu care oricine este familiar.
În mod sigur că nu v-ați imaginat că un profesor poate născoci inclusiv o ecuație de Crăciun!

 Chiar si profesorii de matematica pot fi creativi

Și tot pentru ca matematica să pară mai frumoasă, o profesoară a pregătit niște creioane speciale pentru elevele sale.
Cum să nu vrei să lucrezi dacă ai niște creioane pe care vezi numele unui idol al adolescentelor?

 Creioanele speciale ale unei profesoare de matematica

Elevilor nu prea le place să primească teme.
Profesorii buni știu că, în formarea elevilor, nu sunt suficiente doar temele bazate pe rezolvarea unor sarcini. De aceea, ei aleg să le propună acestora și teme menite să-i provoace să reflecteze asupra unor probleme diverse.
Așa a procedat și acest profesor, care nu a formulat o „temă” propriu-zisă, ci a redactat un fel de „îndrumar”.

 Profesorii buni stiu sa formuleze teme cu adevarat speciale

Ca să-și facă orele mai frumoase, unii profesori se străduiesc să îmbine talentul artistic cu simțul umorului. Imaginea de mai jos vă va convinge pe deplin de acest lucr.

Desen cu creta, ce contine si un mesaj inedit

Desigur, pasiunea pentru desen va ieși la iveală tot timpul. Este imposibil ca elevii să nu fie impresionați de talentul acestui profesor!

Desen artistic cu creta

Simțul umorului, dar poate și dorința de a le da o „lecție" elevilor fără a apela la prelegeri plictisitoare și inutile probabil, se văd clar în această fotografie.
Un tânăr profesor s-a lăsat fotografiat alături de unul dintre elevii săi, care a adormit în timpul orei.

 Profesor ce s-a fotografiat cu un elev ce dormea in timpul orei

Un profesor bun trebuie să-și iubească elevii și să-i încurajeze permanent.
Scrisoarea celor trei profesori din exemplul următor este o dovadă clară a faptului că cei ce sunt cu adevărat dedicați meseriei lor știu să vadă mereu părțile bune ale elevilor, indiferent de rezultatele pe care le-ar obține, la un moment dat, la diferite testări.

Scrisoarea unor profesori buni catre elevii lor

Citește și: Cum iti pregatesti copilul pentru scoala

Dragostea pentru cărți, pentru copii și pentru comunitate au făcut-o pe această profesoară dintr-o mică localitate din SUA (numită Elk Ridge) să înființeze o „mini-librărie” gratuită, întrucât aici nu exista niciuna.
Ideea i-a venit după ce a aflat că membrii comunității din care face parte erau dornici să citească și, pentru a folosi biblioteca din localitatea învecinată, erau nevoiți să plătească o taxă. Așa că nu stat pe gânduri și a selectat o serie de cărți, pe care le-a pus într-un fel de „cutie de scrisori sau căsuță pentru păsărele” din fața locuinței sale.
Inițiativa sa este foarte apreciată și se pare că autoritățile din localitate doresc să mai fie deschise și alte astfel de „mini-librării”.

Mini-librarie gratuita, infiintata de o profesoara din SUA

Acest exemplu ne demonstrează încă o dată faptul că profesorii buni rămân dedicați meseriei lor indiferent de vârstă.
Madeline Scotto a împlinit în 2014 vârsta de 100 de ani, dar a continuat să se ocupe de un cerc de matematică pentru clasa I dintr-un orășel din SUA.
Deși s-a oprit să predea la clasele 1-4 în anul 2003, când a constatat că nu mai aude bine, s-a reîntors ulterior la școală și a avut grijă numai de cei din clasa I, care veneau cu drag la activitățile suplimentare desfășurate alături de Madeline.
Prezentă la serbarea de sfârșit de an școlar din vara anului 2014, profesoara a declarat că a ajuns să predea „printr-o întâmplare", dar că i-a plăcut atât de mult să facă acest lucru, încât nu și-a mai imaginat viața fără școală și elevi. În plus, a spus că va mai continua să vină la școală atâta timp cât va mai putea, veste care i-a bucurat nespus pe locuitorii acelui orășel.
Madeline a decedat în decembrie 2015.

 Profesorii buni raman dedicati meseriei lor, indiferent de varsta

Cea mai mare răsplată a unui dascăl este să aibă parte de recunoștința și dragostea elevilor săi.
Nu de puține ori se întâmplă ca profesorii buni să fie căutați de foștii elevi după mai mulți ani sau pur și simplu să primească de la aceștia scrisori în care să li se mulțumească pentru ceea ce au făcut pentru ei.
O dovadă în acest sens este scrisoarea de mai jos, ce îi este destinată unei profesoare, căreia i se mulțumește pentru răbdare, înțelegere și generozitate.

Rasplata unui profesor bun este dragostea elevilor sai

Citește și: Cum alegi invatatoarea copilului tau

Voi mai știți și alte exemple de profesori buni, care își duc/și-au dus meseria pe alte culmi?

Surse:
www.boredpanda.com; www.9gag.com; www.heraldextra.com

Surse poze:
www.s3.amazonaws.com;www.boredpanda.com; www.9gag.com; www.heraldextra.com; www.imgur.com; www.mile2herald.files.wordpress.com;www.theawesomedaily.com;www.vinescope.com
 

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Alte articole care te-ar putea interesa

  Meseria mea este de super-dădacă. Și, totuși, de ce îmi las copiii să înjure și îi mituiesc ca să își facă temele?
  Meseria mea este de super-dădacă. Și, totuși, de ce îmi las copiii să înjure și îi mituiesc ca să își facă temele?

  Ai zice că o super-dădacă este destul de dură cu propriii săi copii. Ei bine, ai putea rămâne surprinsă! Kathryn Mewes, o dădacă celebră în Marea Britanie grație...

  Nu îmi îmbrățișez copiii fără acordul lor și alte 4 lucruri pe care NU le fac ca mamă terapeut
  Nu îmi îmbrățișez copiii fără acordul lor și alte 4 lucruri pe care NU le fac ca mamă terapeut

  Fiecare părinte își stabilește reguli pe care se străduiește să le respecte cât mai mult în privința educării copilului. Mai stricte sau mai relaxate, asemenea...

  Profu' bun Vs. Profu' rău: un exercițiu pe care toți diriginții și învățătorii ar trebui să îl facă cu elevii lor
  Profu' bun Vs. Profu' rău: un exercițiu pe care toți diriginții și învățătorii ar trebui să îl facă cu elevii lor

  Iată un excercițiu pe care toate cadrele didactice ar trebui să îl facă cu elevii lor! Diriginta unei clase de a IX-a le-a dat o temă elevilor săi: de a scrie, pe două coloane,...

  5 mame psiholog dezvăluie care este regula de educație de la care nu se abat niciodată
  5 mame psiholog dezvăluie care este regula de educație de la care nu se abat niciodată

  Fiecare părinte are un set de reguli de la care nu se abate, iar mămicile psiholog nu fac excepție. Qbebe a întrebat cinci mămici care ne sunt tare drage despre regula de bază...

  „Dacă un elev are tricou de 200 lei și altul de 25, nu trebuie să te comporți diferit”. Profu' de mate care nu lasă pe nimeni în urmă
  „Dacă un elev are tricou de 200 lei și altul de 25, nu trebuie să te comporți diferit”. Profu' de mate care nu lasă pe nimeni în urmă

  Sunt dascăli care impresionează prin generozitatea, prin dedicarea și prin tenacitatea lor. Mădălin Ghiuler, profesor de matematică în județul Vrancea, demonstrează zi de zi ce...

  3 studii care ne arată cum trebuie să fie temele copilului ca să fie eficiente
  3 studii care ne arată cum trebuie să fie temele copilului ca să fie eficiente

  Subiectul temelor este unul care prezintă interes permanent și stârnește controverse în rândul părinților, dar și al cadrelor didactice. Află în continuare la...

  © 2023 Qbebe