3 pericole ascunse din viata copiilor: Cum ii protejezi?

3 pericole ascunse din viata copiilor: Cum ii protejezi?

Psiholog Eva Pirosca

Viata copiilor este presarata de pericole ascunse, care au nevoie de atentia si ajutorul parintilor, ca sa fie dezactivate. Tu stii care ar putea fi acestea, ca sa protejezi viata copiilor tai?

Viata copiilor: Pericolul spaimelor irationale

Eu am ganduri rele in fiecare zi, si nu scap de ele! mi-a spus Alina, o fetita de 6 ani, vioaie si plina de imaginatie. Nu ma asteptam sa aud asta de la ea. Este un copil vesel, sociabil, fara spaime sau probleme. Si totusi... Viata copiilor este imprevizibila. Destul de nelamurita, imediat ce am prins 10 minute, m-am dus sa vorbesc cu ea.

 poza mama si copilul

- Da, sunt niste ganduri asa ca in povestile urate. Si nu vreau sa ma gandesc la ele. Dar si daca incerc sa ma gandesc la altceva, tot vin. Cand ma joc, uit de ele. Nu, nu pot sa iti impartasesc un astfel de gand.
- Dar lui mami le-ai povestit? Lui tati? Altcuiva?
- Nu, nimanui. Sunt prea urate, nu pot sa le spun.
- Dar stii tu care este secretul acestor ganduri urate? Ca daca reusesti sa le parasti, sa le spui cuiva... le-ai prins! Ele isi pierd puterea!
- Si nu o sa ma mai sperii deloc?
- La inceput inca o sa te mai sperie, dar in scurt timp o sa vezi ca nu te mai sperii.
- Ihi. Dar tot nu pot.
- Nu esti pregatita...
- Nu.
- Bine. Cand o sa fii pregatita, eu astept..
- Ba da, e unul pe care pot sa ti-l spun! Ca este mai putin urat, dar si el este foarte urat!

Si asa a inceput povestea Monstrului din branza, pe care am ascultat-o cu gura cascata, intrebandu-ma cat poate sa fabuleze un copil si chiar indoindu-ma ca Alina are o spaima reala, sau doar nevoia de atentie. Din fericire, mi-am amintit ca nu conteaza asta neaparat. In viata copiilor, cele doua merg impreuna.

Si aici vreau sa ajung. Copiii au o lume interioara imprevizibila si greu descifrabila noua. Emotiile lor sunt puternice si lasa urme. Ati observat un copil care se opreste uimit in fata stropilor de roua, a fulgilor de nea, a unui fluture poposit pe incheietura lui sau asupra unei pasari cazute din cuib? Cu aceeasi intensitate sunt primite, in viata copiilor, si micile evenimente urate. Pot fi doar imagini (un caine mort, un balon spart, o pasare mancata de o pisica, un vierme dintr-un mar) care, amplificate de necunoscut, de imaginatia lui si de propriile inclinatii, sa ii provoace cosmaruri.

O fetita de sase ani refuza cu tarie sa intre in casa parinteasca, argumentand ca nu ii mai place acolo, pentru ca a vazut ceva la televizor. De cateva zile, statea numai cu matusa ei, acasa la aceasta. Parintii erau exasperati, cu atat mai mult cu cat nu intelgeau ce spune micuta ca a vazut. Dupa discutii rabdatoare, am descoperit ca fetita vizionase un spot TV, dedicat protezelor pentru picioare. Fetita povestea despre "papusile care seamana cu oameni si au picioare de lemn, care nu se pot misca niciodata." Dintr-un motiv sau altul, ea a asociat imaginea care a infiorat-o cu propria casa. Ea nu mai poate sa intre acum in casa, pentru ca i se face foarte frica si plange pana cand i se permite sa iasa afara. La televizor, in schimb, se uita in continuare, alaturi de matusa. Nu pare sa aiba aversiune fata de TV.

poza mama si bebelusul 

Din intamplare, am aflat ca mama a avut probleme cu asimilarea calciului in trecut, fiind chiar amenintata de a ajunge in scaun cu rotile. Prin tratamente naturiste, se pare ca s-a recuperat. Copilul era mic in acea vreme - in jurul varstei de doi ani. Totusi, nu putem sa nu facem aceasta conexiune. Lucruri tainice se petrec in viata copiilor, la nivel inconstient. Copiii, mai ales cei mici, sunt deosebit de receptivi la spaimele parintilor si la orice stimul afectiv si emotional. Este doar o ipoteza, dar se poate ca micuta sa fi asociat reclama la "picioarele de lemn, care nu se pot misca niciodata" cu situatia mamei din trecut. Poate asa se explica disponibilitatea ei de a sta departe de camin si chiar de mama (pe care, de altfel, o iubeste foarte mult), timp de zile intregi, fara a parea ca ii duce dorul. Reclama i-a trezit o spaima nedeclarata, neinteleasa si profunda. Spaima s-a actualizat si este prea mare ca sa o confrunte, asa ca evita si casa si pe mama, care sunt acum - ambele - un receptacul al acestei spaime.

Ce este de facut cu spaimele irationale, tainice si vijelioase din viata copiilor? Depasesc puterea noastra, de adulti si parinti. Ce putem face este in schimb sa le permitem sa isi "scoata capul", sa fie exteriorizate. Sa nu ne scandalizam ori speriem. Sa nu le ignoram si sa nu le minimalizam. Oricat de nefondate, spaimele copiilor pot face din frica si apararea copiilor o realitate. Asa ca incurajati-le sa se dezvaluie. Si ascultati-le. Dati-le atentie.

Alina, de la inceputul articolului, a povestit cu patos despre Monstrul din branza, timp de 7-8 minute. De atunci, o observ in fiecare zi. Monstrul din branza nu o mai sperie. Insa mai sunt si alti monstri care asteapta sa fie despovarati din gandurile ei micute si luati prizonieri de un adult...

Viata copiilor: Pericolul adultilor care invinovatesc

Imi povestea o prietena invatatoare, cum, intr-o zi, doua fetite au dat buzna in clasa dupa ora de franceza, cu buzele tremurand si cu ochii in lacrimi. "Doamna profesoara a zis ca de maine nu mai vine la ora, a zis ca isi da demisia, pentru ca am gonit-o noi prin purtarea noastra!" Cele doua fetite au 7 ani. Si iata un alt pericol mai putin evident, in viata copiilor: situatia in care adultii de referinta ameninta cu pedeapsa, in special cu plecarea.

Santajul sentimental nu este doar arma copiilor. In viata copiilor, vinovatia este adeseori speculata de adulti, atunci cand acestia simt ca scapa fraiele din mana. Nu mai este suficient ca parintii sa fie responsabili sa evite asta, ci ei vor trebui sa fie atenti si la restul adultilor.

Studiile au aratat ca vinovatia indusa (nenecesara) scade performanta si imunitatea, creste numarul homonilor de stres si favorizeaza instalarea depresiei. Pe termen lung, efectele sunt chiar mai defavorabile, iar aici, viata copiilor este cea afectata in primul rand. Asta pentru ca stadiul de dezvoltare emotionala, cognitiva si identitara ii pe copii permeabili la influentele negative.

poza fetita cu papusi 

Mai simplu spus, un copil de 7 ani inca este modelabil, mai ales daca presiunea o pune un adult semnificativ pentru el. Cele doua fetite care au intrat in clasa cu barbia tremurand se numarau printre copiii linistiti, sensibili, atenti. Elevii care "deranjau" de fapt ora sunt si cei care nu empatizeaza prea mult cu profesoara si pentru care autoritatea ei nu vine la un loc cu dragostea. In schimb, copiii care se leaga afectiv de un adult, devin suflete de portelan in mana lui.

Am intrebat-o pe prietena mea cum a procedat si mi-a raspuns ca a fost foarte transanta. L-e spus copiilor ca nu profesoara pleaca pentru ca alege ea, pentru ca ea nu mai poate sa se descurce cu ei si nu pentru ca ei sunt rai. Le-a explicat ca nu copiii sunt vinovati de neputinta ei, indiferent de modul "neascultator„ in care au primit-o. Ca nu sunt mai buni, dar nici mai rai decat pana atunci, la ore. Le-a spus ca in viata copiilor apar si adulti care pleaca, la fel cum apar adulti care gresesc, asa cum s-a intamplat acum. Ca ea a gresit sa ii invinovateasca pe ei. Ca probabil a facut-o de suparare.

Este foarte important ca parintii sa testeze terenul acasa, pentru a vedea ce impact au restul adultilor semnificativi in viata copiilor. Orice posibila trauma emotionala poate fi prevenita, daca parintii isi intreaba copiii (prin blandete, prin desen, prin intrebarea educatoarei si a altor copii) despre cum a fost ziua lor. Putini copii raspund explicit, de aceea trebuie tact si perseverenta din partea parintilor, cu atat mai mult cu cat ii observa abatuti sau tulburati. Copiii sunt rezilienti: ce ai de facut este sa le amintesti, cu convingere si rabdare, ca sunt iubiti si ca nu sunt vinovati.

Viata copiilor: Pericolul parintilor care ironizeaza

Mihnea are 7 ani si tocmai isi necajeste un coleg de aceeasi varsta. In fiecare zi aproape, la vestiar, in viata copiilor se repeta un episod. Mihnea ii sterpeleste papucii, trage de hainele lui, ii cotrobaie prin dulapior, rade de el si ii ignora cu nonsalanta rugamintile. Mihnea este un copil sensibil si inteligent, insa ii face in mod evident placere sa il chinuie pe baietel (care se si supara usor, parca dandu-i apa la moara).

- Mihnea! Mihnea.

Nici macar nu aude.

-Uita-te la mine, Mihnea, ii zic, coborandu-ma la nivelul lui si inconjurandu-l cu bratele, ca sa il opresc din alergat. Oricat de drag imi esti, nu pot si nu voi permite sa iti bagi joc de ceilalti copii.

Liniste.

- Intelegi ce spun? Aici nici copiii, nici adultii, nu isi bat joc de ceilalti.
- Parintii mei deja fac asta.
- Parintii tai deja fac asta?
- Da.
- Parintii tai isi bat joc de tine?
- Da.

Am ramas blocata. Parintii lui Mihnea sunt niste oameni deschisi, cu mult bun simt, de care si baietelul vorbeste cu drag. Mai tarziu, pe parcursul zilei, am incercat sa aflu ce vroia de fapt sa spuna Mihnea.

poza copil abatut, trist 

Parintii lui Mihnea rad mult cu el, dar uneori si de el. Tata are un ton sfatos, pe care si micutul il aduce la gradinita. "Hai, fata mosului, unde nu esti lamurita, sa te lamuresc eu?", li se adreseaza Mihnea colegilor. Este si el un baietel matur, cu un simt al umorului deosebit. Totodata, este sensibil. Iar atunci cand se supara, tine multa vreme supararea. Ce s-a intamplat acum? Acasa, de prea mult drag, parintii glumesc cu Mihnea. Pentru ca baiatul rade cu ei si primeste multe (un copil nu isi judeca parintii si nu este pregatit sa se apere de ei), acestia folosesc, fara sa isi dea seama, si glume care il ranesc pe baiat. De exemplu, el se simte rau atunci cand aude "lasa-ma pe mine, ca tu nu stii" sau „hai sa te ajut, ca daca ma las in seama ta...". In viata copiilor, astfel de comentarii, sau glume precum cea in care ii ascunzi hainuta si el o cauta incurcat, pot fi traumatizante. El se vede neputincios, debusolat si singur. Si toate acestea in fata parintilor lui, alaturi de care ar trebui sa se simta in siguranta. Ca mecanism de aparare, copilul poate prelua comportamentul si atitudinea care il ironizeaza, ca sa le manifeste asupra celor mai neajutorati decat el. Asa cum face Mihnea acum...

Ca parinti, avem nevoie sa ne amintim ce bibelou de portelan este viata copiilor. Copilul este precum ghiocelul care abia scoate capul din zapada. Un viscol razlet il poate frange. Chiar daca el pare darz. De un copilas nu trebuie ras nici macar in gluma, caci riscurile de a-l rani profund sunt mari. Din fericire, si sufletul lui este pe masura. Astazi, cand Mihnea isi necajea iarasi un coleg mai plangacios la vestiar, am avut parte de urmatoarea experienta minunata:

poza mama si copilul 

- Mihnea, te tog sa te opresti sa-l mai necajesti pe Mihai!
- Dar nu pot sa ma abtin!
- Va trebui sa incerci.
- Dar de ce, ca mie-mi place sa-l necajesc.
- Am observat. Hai sa te intreb ceva. Ti-ar placea ca mama ta sa isi bata joc de tatal tau si sa rada de el? 

Mihnea ma priveste fara urma de zambet cateva secunde. Mi se face teama ca sunt prea dura.

- Nu!
- Sau tati sa o faca sa planga pe mama si sa rada de ea?
- Nu.
- Tot asa nici mie nu-mi place, cand unul din voi isi bate joc de celalalt.
- Ca si cum am fi amandoi copiii tai?
- Da. pentru ca nu sunteti copiii mei, dar sunteti foarte aproape de sufletul meu.

Mihnea se gandeste cateva secunde...

- Asa cum este Mercur de Soare, adica.
- Da... asa cum este Mercur de Soare.
- Bine. O sa incerc sa nu-mi mai bat joc.

Pericolele ascunse in viata copiilor sunt multe, dar nu sunt atotputernice. Sa nu ne speriem. Atentia si grija parintilor il pot ajuta pe copil sa evite o parte si il pot cali in fata celorlalte. Voi, dragi mamici, ce experiente ne puteti impartasi?

Articolul urmator
Cum va schimba Chat GPT-ul educația copiilor noștri?
Cum va schimba Chat GPT-ul educația copiilor noștri?

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Cum îți protejezi familia de cheltuielile neprevăzute
    Cum îți protejezi familia de cheltuielile neprevăzute

    Cheltuielile neprevăzute sunt inevitabile. Fie că este vorba de o urgență medicală, de o defecțiune la mașină sau de o țeavă spartă, uneori suntem nevoiți să scoatem din buzunar...

    Fricile ascunse ale zodiilor. Recunosc cu greu aceste slăbiciuni
    Fricile ascunse ale zodiilor. Recunosc cu greu aceste slăbiciuni

    Fiecare dintre noi are anumite frici, dar nu suntem întotdeauna dispuși să recunoaștem acest lucru. Fie că ne este teamă de reacțiile celor din jur, că ne vor judeca, fie că...

    Din primul an de viață până în ultimul an de adolescență. Învață să gestionezi mofturile la mâncare ale copiilor
    Din primul an de viață până în ultimul an de adolescență. Învață să gestionezi mofturile la mâncare ale copiilor

    Un copil mofturos la mâncare poate pune părinții în încurcătură. Mama nu știe ce să mai gătească să fie pe placul celui mic, cina în familie devine un motiv...

    „Mami, mă doare spatele!” Cauzele ascunse ale durerilor de spate la copii. Când trebuie să ne îngrijorăm?
    „Mami, mă doare spatele!” Cauzele ascunse ale durerilor de spate la copii. Când trebuie să ne îngrijorăm?

    Durerile de spate la copii sunt oarecum normale în societatea modernă actuală în care ghiozdanele școlarilor cântăresc mai mult decât ar trebui. Când...

    La ce pericole îți supui bebelușul când consumi fast-food în sarcină, în mod regulat
    La ce pericole îți supui bebelușul când consumi fast-food în sarcină, în mod regulat

    Consumul de alimente fast-food nu este recomandat de către medici, cu atât mai puțin în sarcină. Pe lângă kilogramele acumulate din cauza unei asemenea alimentații,...

    Testele PISA arată dramele copiilor români: se poate observa un decalaj mare între rezultatele copiilor vulnerabili din cauza sărăciei și cei din medii sociale avantajate
    Testele PISA arată dramele copiilor români: se poate observa un decalaj mare între rezultatele copiilor vulnerabili din cauza sărăciei și cei din medii sociale avantajate

    Testele PISA sunt incluse într-un studiu comparativ internațional, fiind inițiate de OECD (Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică) în vederea evaluării...

    Zodiile neînfricate din horoscop. Nu se tem de nimic în viață
    Zodiile neînfricate din horoscop. Nu se tem de nimic în viață

    Patru semne zodiacale nu se tem de nimic în viață. Curajoase, neînfricate și cutezătoare, zodiile văd frica într-o manieră cu totul diferită. Pentru ei, teama este...

    Traumele din copilărie ale partenerului de viață îi afectează stilul de parenting? Uite cum poți să ajuți
    Traumele din copilărie ale partenerului de viață îi afectează stilul de parenting? Uite cum poți să ajuți

    Traumele din copilărie produc neplăceri la vârsta maturității. Copiii deveniți adulți și la rândul lor părinți nu știu cum să gestioneze bagajul emoțional și...

    © 2024 Qbebe