5 metode de psihologie inversă care te ajută în educația copilului

5 metode de psihologie inversă care te ajută în educația copilului

Oricine are copii, a aplicat măcar o dată psihologia inversă pentru educația lor. Asta pentru că adesea copiii par determinați să facă exact opusul a ceea ce le ceri. În plus, ca și nouă, adulților, nu le place să li se spună ce au voie să facă și ce nu. Încercați un experiment simplu: dintre toate jucăriile, spuneți-i copilului să nu se joace cu una anume. În scurtă vreme, s-a putea să-l vedeți dornic să pună mâna tocmai pe acea jucărie, iar dacă sunt mai mulți copii mici, sigur vor ajunge să o dorească toți. Paradoxul nu este de a-i da copilului permisiunea să facă ce vrea el. Constă în a-l încuraja să facă un lucru pe care tu nu-l dorești, într-un mod care îl determină să renunțe la acel lucru. Iată câteva metode de psihologie inversă care te ajută în educația copilului.

1. Acceptă refuzurile copilului, apoi introdu o consecință nedorită sau surprinzătoare

Îi poți spune, de pildă, fiicei tale care nu vrea să-și mănânce masa de seară că este în regulă, dar, fiindcă cina aproape s-a terminat, se poate pregăti de culcare. De regulă, copiii tind să amâne cât mai mult somnul, așa că s-ar putea să insiste să rămână la masă și să termine ce are de mâncat. Un alt exemplu este cel al unei mame care îi spune fetiței ce refuză să se joace cu surioara ei: "Este în regulă dacă nu mai vrei să te joci. Haide acum să repetăm poezia pentru grădiniță." Deși nu este menționată deloc sora mai mică, se subînțelege că fetița poate alege doar între joaca împreună și învățat, ceea ce o va face mult mai colaborativă. Atunci când reușești să-l intrigi pe copil și creezi prilejul pentru o nouă distracție, acesta va da curs dorințelor tale, chiar dacă la început s-a opus. De exemplu, un tată îi spune băiețelului de patru ani, care refuză să mănânce: „Este foarte bine că nu te atingi de spaghete. Dacă mănânci din ele, o să-ți apară o creastă de dinozaur pe spate și noi o să ne speriem foarte tare. Să nu cumva să mănânci din ele." Rezultatul este ușor de anticipat: micuțul se repede să facă exact ceea ce i-a interzis tatăl, pentru ca apoi să se joace de-a dinozaurul, prilej de distracție copioasă pentru el. Spaghetele au devenit chiar mâncarea lui preferată pentru multă vreme.

copil obraznic

2. Joaca este cea mai bună psihologie inversă

Dacă îți pui la bătaie spiritul jucăuș, s-ar putea să ai rezultate surprinzătoare. Un tată povestește cum i-a făcut pe copii să mănânce legumele din farfurie, mereu abandonate, în ciuda rugăminților părintești. „Le-am pus la mine pe farfurie și le-am spus celor mici că toate sunt ale mele și nu au nici o șansă să le fure, să le mănânce ei. În timp ce încercam să-l împiedic pe unul din ei să se apropie de ele, celălalt se strecura și le mânca. Un alt joc era ca cei mici să-și mănânce legumele cu spatele la mine, apoi să anunțe că nu vor să se atingă de ele. Când mă prefăceam indignat și veneam să le controlez farfuriile, se distrau pe cinste când vedeau uimirea mea prefăcută în fața farfuriilor goale." Un tânăr își amintește de trucul mamei sale de a-l face să se trezească dimineață: „Când eram copil, refuzam să mă scol devreme. Mama mi-a propus să-l păcălim pe tata, să-l facem să creadă că încă dorm când el vine să mă trezească. Mă punea să mă îmbrac și să mă ascund sub pătură, să mă prefac că dorm. Tata venea să mă trezească și rămânea mereu cu gura căscată, pentru că eu eram gata îmbrăcat și pregătit. Acest joc a mers pentru mine ani de zile, niciodată nu m-am întrebat dacă nu cumva eu sunt cel păcălit."

3. Lasă copilul să aleagă

Copiilor le place să poată decide ei, acest lucru le mărește sentimentul de control. Autonomia este unul dintre factorii motivatori cei mai puternici. Dacă refuză tot ce este legumă din farfurie, le poți spune că au dreptul să aleagă între mazăre și morcovi, de exemplu. Dându-i această libertate, pui de fapt puterea în mâinile lor, astfel că nu vor avea de ce să riposteze. Acest lucru este valabil și la adolescenți. Nu trebuie să uiți că, în adâncul lor, copiii își doresc să facă pe plac părinților, că preferă ca relația cu aceștia să fie armonioasă, nu conflictuală. Dar dorința de a fi independenți este, de asemenea, foarte puternică, mai ales la pubertate, astfel încât au tendința să se lupte pentru ce vor ei, să negocieze, să se certe, să se contrazică. Lăsându-l pe copil să aleagă, îi crești sentimentul de autonomie și, în același timp, îi pui în față opțiuni care sunt acceptabile și pentru tine.

4. Folosește competiții și premii

mama copii activitati

Prin psihologia inversă, poți transforma o activitate neplăcută pentru copii într-un concurs. Dacă cei mici nu vor să-și strângă jucăriile din cameră, spune-le că le pot lăsa acolo, dar te gândești să dai un premiu celui care umple cel mai repede un coș cu jucării. Poți să participi și tu la competiție, spunând copilului: „Pariez că eu strâng jucăriile astea mai repede decât tine." „Copilul meu se opune, de câte ori îi spun să pună jucăriile la loc. Dar îi plac concursurile și să fie cronometrat când face ceva, ca să arate cât este de rapid. Așa că am găsit o metodă nouă. Îl provoc să pună cât mai repede în cutie jucăriile roșii. Apoi, îl întreb dacă le poate pune mai repede pe cele albastre. Pe cele verzi. Și așa mai departe, până când toată camera este curată." , povestește o mămică.

5. Oferă o alternativă mai bună

Câteodată, ce trebuie să faci este să oferi copilului o alternativă și să-i arăți că este favorabilă pentru el. O mamă povestește un episod hazliu, în care a reușit să schimbe total felul în care copilul a reacționat la unul dintre cele mai neplăcute lucruri din copilărie: injecția și mersul la doctor. „L-am dus pe băiețelul meu de trei ani la doctor, unde urma să facă o injecție. Era tare îngrijorat și tot drumul a fost pe punctul de a izbucni în plâns. Când am ajuns la spital, o asistentă mi-a spus, fără ca el să audă, că trebuie făcute cinci injecții, nu una. M-am întors către băiețelul meu cu cel mai fericit zâmbet și i-am spus: „Vești bune! Doctorii si-au dat seama cum să împartă injecția cea mare pe care trebuia să o faci în cinci injecții mititele, care nu dor deloc." Surpriză! Mititelul s-a relaxat complet, iar după prima injecție chiar mi-a spus: „E adevărat! Injecția mică nu doare deloc!""

Când să folosești psihologia inversă

Poți folosi psihologia inversă atunci când observi o tendință evidentă a copilului de a se împotrivi dorințelor tale. Dar trebuie să o faci responsabil și atent. Dacă folosești prea frecvente această metodă, va deveni evident ce faci și nu va mai merge. În plus, vei părea un adevărat manipulator, ceea ce nu este bine pentru relația cu copilul. Nu folosi niciodată o psihologie inversă negativă, care dăunează stimei de sine a copilului. De exemplu, nu-i spune fiului tău că o să-i arunci bicicleta, fiindcă oricum nu se descurcă să o manevreze în garaj fără să zgârie mașinile. Caută o modalitate pozitivă de a inocula influențele psihologiei inverse. „Psihologia inversă merge mai ales cu copiii mici, pentru că aceștia par să se bucure foarte tare când fac lucruri împotriva voinței părinților. Copiii mici încep să dobândească un simț al independenței. Utilizând psihologia inversă ca o metodă pentru a obține ascultare permite copilului să simtă că el este cel care controlează lucrurile.", arată Chastity Plamondon, consultant la Early Childhood Mental Health în East Calgary Health Centre.

copil frunze

Unii psihologi susțin că psihologia inversă este contraindicată în orice circumstanță, pentru că mesajul pe care îl primește copilul este contradictoriu și poate concluziona că nu vorbești serios când îi ceri ceva și că nu este nevoie să te asculte. Dacă o utilizăm rar, cu bunătate și umor, nu ca pe o amenințare sau o manipulare, psihologia inversă nu poate fi dăunătoare pentru copil. Ca orice altă tehnică de parenting, trebuie folosită la momentul potrivit, fără să se abuzeze de ea. O poți trata ca pe un joc util și poți s-o abandonezi, dacă copilul nu este dispus să intre în acest joc. Totodată, trebuie să te bucuri și de rezultatele de lungă durată ale psihologiei inverse. Un copil care intră în joc poate descoperi că este capabil să îndeplinească independent o sarcină și chiar îi place ceea ce refuza anterior să facă.

Surse: https://www.mamamia.com.au; https://science.howstuffworks.com; https://www.parentscanada.com; http://mamiverse.com

Articolul urmator
Părintele Vasile Ioana: 7 greșeli pe care părinții le fac în educația copilului
Părintele Vasile Ioana: 7 greșeli pe care părinții le fac în educația copilului

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Educația financiară pentru adolescenți - 5 metode prin care să-i înveți despre importanța banilor
    Educația financiară pentru adolescenți - 5 metode prin care să-i înveți despre importanța banilor

    Educația financiară este crucială pentru a duce o viață echilibrată și lipsită de griji, cel puțin în ceea ce privește finanțele. Cu cât învățăm mai repede...

    Cum mi-am convins copilul să se spele pe dinți în fiecare zi. Am folosit psihologia inversă!
    Cum mi-am convins copilul să se spele pe dinți în fiecare zi. Am folosit psihologia inversă!

    Știți deja că cei mici nu se spală pe dinți din proprie inițiativă - cel puțin, nu în general. De obicei, trebuie ca părintele să insiste și uneori, pur și simplu nu...

    Întârziere în dezvoltarea copilului: tipuri, simptome și metode de tratament
    Întârziere în dezvoltarea copilului: tipuri, simptome și metode de tratament

    Atunci când un copil suferă de întârziere în dezvoltare, apar multe provocări cu care el și familia sa trebuie să se descurce. Află mai multe despre cauzele,...

    5 metode simple pentru întărirea imunității copilului tău
    5 metode simple pentru întărirea imunității copilului tău

    Fluctuațiile de temperatură specifice acestei perioade, precum și trecerea la ora de iarnă, își pun încet, dar sigur, amprenta asupra organismului nostru. Cei mai mulți...

    Educația sexuală în școli a fost aprobată. Iată care vor fi condițiile
    Educația sexuală în școli a fost aprobată. Iată care vor fi condițiile

    Proiectul privind orele de educație sexuală în școlile din România a trecut de Camera Deputaților, urmând să fie promulgat de președinte.

    11 metode prin care îl determini pe copilul tău să învețe
    11 metode prin care îl determini pe copilul tău să învețe

    Fiecare părinte își dorește să aibă un copil care să învețe bine la școală. În acest articol vorbim despre metode de a determina copilul să învețe, fără...

    Ce sume cheltuiesc vedetele noastre pentru educația copiilor lor
    Ce sume cheltuiesc vedetele noastre pentru educația copiilor lor

    Orice părinte își dorește tot ce e mai bun pentru copilul său, atât când vine vorba de lucrurile necesare de zi cu zi, dar mai ales în ceea ce privește...

    7 sfaturi care te vor ajuta să comunici cu un adolescent care refuză să-ți vorbească
    7 sfaturi care te vor ajuta să comunici cu un adolescent care refuză să-ți vorbească

    Pe măsură ce copilul crește și devine adolescent, se întâmplă adesea să nu mai comunice cu părintele la fel cum o făcea când era mic. Dacă vrei să te (re)apropii...

    © 2024 Qbebe