5 metode simple prin care să reziști impulsului de a țipa la copil

Mulți părinți se simt vinovați după ce țipă la copiii lor. Adesea trag concluzia că nu sunt un bun exemplu și că nu pot asigura copilului o educație eficientă. Mai mult decât atât, de când cu noile direcții de hiper-responsabilitate și standarde de neatins din parenting, unii dintre ei sunt convinși că au produs daune iremediabile copilului. Totuși, lucrurile nu sunt atât de negre. Este adevărat că țipatul la copil nu este o metodă de disciplinare recomandată: este prea puțin eficient, îl poate răni pe copil, chiar dacă nu-l traumatizează pe viață și este, în primul rând, nociv pentru cel care-l practică. Starea de furie și ieșirile violente ne afectează sănătatea mentală și fizică deopotrivă, pe lângă atmosfera de tensiune și teamă pe care o creăm în jurul nostru. Nici un părinte nu vrea așa ceva, de aceea trebuie să învățăm să ne modulăm reacțiile, începând cu stăpânirea impulsului de a țipa la cei mici.

Vă este cunoscut scenariul: voi țipând din răsputeri, în timp ce copiii vă privesc cu ochii mari și par să nu înțeleagă ce v-a apucat? Apoi, în timp ce vă simțiți cuprinși de remușcări, ei repetând exact același lucru care v-a scos din minți mai devreme? Cam așa stau lucrurile în realitate: copiii chiar nu înțeleg de ce urli și, de cele mai multe ori, își asumă să te audă din nou, dar să facă tot ce știu ei. Țipetele tale nu sunt o metodă prin care ei să conștientizeze că greșesc sau că te aduc la exasperare. Pur și simplu fac parte din arsenalul de ieșiri inexplicabile și iraționale, tipice adulților. Se poate întâmpla chiar ca unii mai mititei să te privească înlăcrimați și să-ți arunce: "Ești rea, mami!" Atunci stima față de tine însăți scade subit și te întrebi dacă nu ar trebui să mergi la terapie sau să-l duci pe cel mic la psiholog, ca să-i vindece traumele provocate de un astfel de părinte iresponsabil.

mama tipa

Dar, dacă vrei să știi, principala victimă ești chiar tu: tensiune ridicată, senzația că faci un atac cerebral, răgușeală și sentimente negative, convingerea că ești cel mai rău părinte din lume, iată ce-ți provoacă țipatul. De aceea, este vremea să folosești aceste cinci metode simple ca să reziști impulsului de a țipa la copil:

1. Respiră adânc și zi "Stop!" stării de furie

Pare dificil, dar nu este chiar așa de greu. De fapt, îți ia o singură secundă, pentru a te hotărî să oprești felul în care reacționezi și să abordezi lucrurile altfel. Când simți cum te ia valul, oprește-te, întoarce-te cu spatele și respiră profund de 5-10 ori. De câte ori expiri, lasă corpul și mintea să se relaxeze. Hotărârea este cea mai importantă: "De azi, voi respira în loc să țip." Nu trebuie să uiți de ea, nici să te abați de la această practică ușoară, oricât de mari ar fi provocările. Dacă simți că te ajută, ieși din aria minată și respiră lângă fereastră, de exemplu. Apoi întoarce-te și încearcă o abordare diferită. Explică-i copilului ce aștepți de la el și cum te afectează ce face. Folosește mesaje la persoana întâi, prin care să-ți arăți emoțiile și să-i evidențiezi consecințele, în loc să îi adresezi reproșuri. Evită generalizările și menționează comportamentul specific care ți-a provocat supărarea sau furia. Astfel, nu spune: "Mereu faci numai prostii și mă enervezi îngrozitor!" ci "Atunci când tu îl lovești pe fratele tău (sau orice alt comportament nedorit), eu mă simt întristată și îngrijorată (evită să spui furioasă, deși câteodată acesta este sentimentul dominant), pentru că mă doare să văd un copil lovit și mi-e teamă că vei avea probleme mai târziu cu agresivitatea și lumea va avea o părere proastă despre tine. În plus, pentru că sunt așa de supărată, nu ne vom mai juca în seara asta împreună, așa cum aveam de gând și mă văd nevoită să te trimit mai devreme la culcare.". Chiar dacă pare un întreg discurs, este mult mai eficient pe termen lung decât țipetele, acuzele și pedepsele. Îl arată copilului că tu nu te simți bine, îi demonstrează că nu-l repudiezi, ci ești îngrijorată pentru el și îi subliniază că orice hotărâre (să nu vă mai jucați împreună, să se culce mai devreme), este o consecință a faptelor sale, nu o decizie aleatorie. Faptul de a învăța o metodă de calmare și prezentarea clară a sentimentelor tale și motivelor pentru care iei anumite hotărâri își vor dovedi eficiența după o perioadă. Este nevoie însă de răbdare și repetarea ori de câte ori este necesar a acestor pași.

2. Învață să ignori micile năzbâtii

Da, acesta este cel mai bun sfat de dezvoltare personală pe care îl poți primi. Și nu numai în cazul copiilor, ci al oricărei situații din viață. O atitudine mai relaxată, capacitatea de a trece cu vederea neajunsurile prea puțin semnificative și educarea felului în care reacționezi la stres te pot transforma într-o persoană mai fericită. Dezvoltă-ți capacitatea de a spune: "Și ce dacă?" atunci când camera copilului este vraiște sau cel mic se bălăcește în castron, în loc să mănânce. Sunt multe, foarte multe lucruri care pot fi ignorate sau privite cu blândețe. Desigur, nu este cazul atunci când este amenințată siguranța copilului sau el face o boacănă prea mare. Dar, în majoritatea situațiilor, este vorba de neajunsuri destul de mici, care vin pe un fond de iritare nejustificat de mare. O astfel de stare de nervi nu este determinată de fapta copilului în sine, ci de lucruri mai vechi, adunate, care uneori nici nu au legătură cu copiii. A învăța să-ți analizezi reacțiile și a putea să ignori este o artă care îți poate face viața mult mai lejeră, îți poate îmbunătăți relațiile și te transformă în părintele preferat al celor mici.

tehnici calmare

3. Avertizarea este mai eficientă decât țipatul

În loc să-ți pierzi cumpătul și să reacționezi necontrolat, dă-te doi pași înapoi și folosește arta avertizării. Spune-i copilului cu o voce calmă că nu aprobi comportamentul său și că veți discuta despre acest lucru mai târziu. În felul acesta, îi lași timp să-și revizuiască atitudinea, să anticipeze consecințele faptelor sale, iar, pe termen lung, să-și modifice comportamentul. Stabilește o consecință în caz că atitudinea copilului nu se schimbă, comunică-i în mod ferm ce ai de gând să faci și așteaptă un timp bine definit, pe care i l-ai spus și copilului. Apoi, treci pur și simplu la acțiune și pune în aplicare consecința promisă. Avertizarea te ajută și pe tine să te calmezi și să vezi lucrurile într-o altă lumină. În loc să țipi de pomană de nenumărate ori la copil să strângă jucăriile, îi poți spune: "Ai cinci minute să pui jucăriile la loc în cutii, pentru ca apoi să mergem la masă. Dacă nu le vei pune și voi fi obligată să le strâng eu, deși nu este responsabilitatea mea, în primul rând vom mânca mai târziu, în al doilea rând nu vei mai folosi jucăriile timp de trei zile." De regulă, atunci când consecința contează suficient pentru copil, avertizarea va pune lucrurile în mișcare, atâta timp cât ești consecventă și aplici regulile și consecințele pe care le declari.

4. Prevenția este o metodă bună pentru a renunța la țipat

Vrei să-ți modelezi comportamentul și să renunți la acest obicei pe care îl consideri dăunător? Învață să-ți ușurezi situația. Observă elementele care-ți declanșează reacția necontrolată și anticipează că le vei întâlni în cale, dar vei decide să nu țipi. "Probabil că voi găsi casa întoarsă pe dos. Dar nu voi țipa!" A decide cu ceva vreme înainte ce vei face tu înseamnă a prelua controlul asupra propriului comportament. A vedea cu ochii minții eventualii triggeri, înainte ca ei să apară (jucării pe jos, haine aruncate, vase în chiuvetă, notă proastă la școală, etc), înseamnă să începi un fel de joc cu obstacole, în care tu anticipezi cu ce te confrunți și hotărăști să reacționezi "la rece", să-ți stăpânești emoțiile și să treci la acțiuni mai eficiente. În plus, înveți să elimini declanșatorii în mod voluntar. Întârzii mereu cu copilul la școală pentru că nu are ghiozdanul pregătit? Asta determină țipete? Atunci schimbă rutina, stabilește pregătirea ghiozdanului de cu seară. Când vii acasă găsești mereu vase murdare? Alte țipete? Instituie regula: "Fiecare își spală vasul după masă!" Încurajează-i și pe copii să preia această responsabilitate, chiar dacă ți se pare că nu o fac corect. Cu timpul vor învăța, totul depinde doar de fermitatea ta. Iar dacă numai tu îți speli vasul, numai tu vei mânca în farfurie curată. Nu te abate de la regulă!.

5. Fă din comunicarea calmă un țel al întregii familii

mama cu fata

De multe ori tu țipi, copiii răspund cu țipete și partenerul tău nu se lasă mai prejos. Întreaga casă este o harababură. Puteți conveni ca regulă a casei să vorbiți cu toții cu un ton moderat. În felul acesta, comunicarea atentă și respectuoasă devine o practică pe care toată lumea trebuie să și-o însușească. În calitate de părinte, vei dori să fii un exemplu pentru întreaga familie, astfel încât vei învăța să-ți gestionezi mai eficient emoțiile și să nu te mai lași purtată de furie. Puteți să gândiți cu toții o listă de reguli de comunicare și consecințe ale încălcării acestor reguli și s-o așezați într-un loc accesibil, pe frigider sau pe un perete. În cazul în care tu încalci regulile, trebuie să-ți asumi consecințele. Așa că vei deveni cu siguranță mai conștientă de propriul comportament și de exemplul pe care îl aduci în familie.

https://www.todaysparent.com;https://www.parents.com; https://parentingfromtheheartblog.com; https://www.psychologytoday.com

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Data nașterii bebelușului

  Alte articole care te-ar putea interesa

  Măruță se destănuie despre cum țipă Andra prin casă și ce o enervează
  Măruță se destănuie despre cum țipă Andra prin casă și ce o enervează

  Provocat într-o emisiune radio să dezvăluie câteva picanterii din viața sa de familie, Cătălin Măruță nu s-a putut abține și a povestit despre cum țipă soția lui,...

  Cele 6 reguli simple prin care Laura Cosoi şi-a păstrat silueta în timpul sarcinii
  Cele 6 reguli simple prin care Laura Cosoi şi-a păstrat silueta în timpul sarcinii

  Vedetă de televiziune, autoare de cărţi de bucate de succes şi mamă a două fetiţe, Laura Cosoi a dezvăluit de ce a ţinut cont pentru a-şi menţine silueta în perioadele...

  Nu dormi bine? 11 metode simple care te vor ajuta și care nu implică somnifere
  Nu dormi bine? 11 metode simple care te vor ajuta și care nu implică somnifere

  Un somn bun constituie și el „rețeta" pentru a ne bucura de o sănătate optimă. Parcurge articolul de mai jos și vei afla care sunt cauzele ce te pot determina să nu dormi...

  Metode prin care reglăm tranzitul intestinal al copiilor
  Metode prin care reglăm tranzitul intestinal al copiilor

  Constipația este una dintre cele mai frecvente afecțiuni ale tranzitului intestinal la copii. Știai că aproximativ 35% dintre micuți se confruntă cu această problemă? Cauzele sunt...

  4 metode simple de lărgire a pantofilor
  4 metode simple de lărgire a pantofilor

  Ți-au rămas mici pantofii preferați sau ai cumpărat o pereche de pantofi care îți vine prea strâmtă și nu te înduri să o returnezi? Îți oferim în...

  3 metode eficiente prin care calmezi colicile bebelușilor
  3 metode eficiente prin care calmezi colicile bebelușilor

  Perioada în care bebelușul are colici este extrem de dificilă pentru orice părinte. Statisticile arată că 1 din 4 nou-născuți se confruntă, în primele trei luni de...

  5 metode prin care să antrenezi agilitatea emoțională a copilului
  5 metode prin care să antrenezi agilitatea emoțională a copilului

  Ca părinți, nu este niciodată simplu să ne vedem copiii cum au de suferit de pe urma diferitelor emoții. Cu toate acestea, sfatul psihologilor este să nu intervenim pentru a le rezolva...

  5 metode prin care poți preveni infecțiile de sezon la cei mici
  5 metode prin care poți preveni infecțiile de sezon la cei mici

  Infecțiile respiratorii sunt extrem de comune la copii, mai ales în sezonul rece, când cei mici își petrec majoritatea timpului în colectivitate. De regulă, spun...

  © 2021 Qbebe