Ghid de ingrijire a nasului E-book gratuit
Din grija pentru copilul tau
Burtici fericite

Când copilul tău alege să îți spună ție ce îl doare, lasă totul deoparte și ascultă-l!

Așa cum tu ești centrul universului pentru copilul tău, cel mai adesea și el ajunge centrul universului tău, însă nu putem nega faptul că din păcate, adulți fiind, ne pierdem ocazional în sarcini de rutină și nu mai acordăm atât de multă importanță celor mici. Ne gândim, poate, că dacă nu suntem atenți preț de câteva minute, nu se va întâmpla nimic, însă ce-ar fi dacă ne-am opri și am conștientiza cât de mult înseamnă, de fapt, pentru un copil să dispună de atenția părinților, atunci când are nevoie?

În urmă cu două zile, pe drumul către casă, în metrou, la aproximativ ora 18, un tătic însoțit de fiul său (cu vârsta de aproximativ 7 anișori) urmărea cu foarte mare atenție postările care îi apăreau pe contul de Facebook. În tot acest timp, vreme de vreo 3 stații, copilul încerca să îi atragă atenția și să îi comunice faptul că îl dureau picioarele și avea nevoie să se așeze.

„Ei, haide că ești băiat mare!”, i-a spus tatăl, cu o voce aspră, fără să ridice vreo secundă ochii din telefon.

Nu este primul caz de acest gen pe care îl văd și din păcate, foarte mulți copii care ajung la terapie cu eticheta „Nu știu ce are de se comportă așa”, sunt privați de atenția părintească, fiindcă toată această atenție este concentrată în atât de multe puncte, încât nu mai găsește forța de a se aduna, pentru a se focaliza pe cel mai important suflețel: copilul.

lasa orice, atunci cand copilul iti solicita atentia

Este greu, știm - poate fi extrem de dificil ca după o zi solicitantă de muncă (fiindcă, să fim realiști: nu toată lumea muncește în condiții plăcute, cu un salariu adecvat și la program decent), după stres, oboseală, foame, tristețe, gânduri și anxietăți să mai putem găsi forța necesară pentru a-i fi alături copilului nostru. Poate că ne gândim astfel: „Este ok, are mâncare, este odihnit, și-a făcut temele și acum poate să stea și el liniștit și să mă lase puțin în pace”. Este ok; și-a făcut și temele, a și mâncat și ar putea să stea și în liniște, la desene animate, dar preferă să stea cu tine, fiindcă, dragă părinte, deși nu știe încă să îți spună în cuvinte asta, el simte și ți-o arată în singurul mod pe care îl cunoaște: vrea să îți fie alături. Copilul simte oboseala ta, așa cum și tu o simți pe a lui. Exact așa cum reușești tu să alungi o zi proastă cu un sărut pe creștet și o vorbă de încurajare, și el poate să alunge toată pâcla de ceață pe care o ai peste ochi, cu o simplă sesiune de râs și un pupic pe obraz.

Mai există și alte situații însă: situația în care tu ești obosit și încărcat, dar și copilul tău este la fel: „Ce probleme ar putea avea el?” - aproape că ne gândim că este imposibil ca problemele sale să se poată compara cu ale noastre. Ok, colegul de bancă i-a tăiat desenul la care a muncit două zile, în mod intenționat, dar tu nu reușești să găsești bani, să poți plăti rata la apartament luna aceasta. Ok, colegii săi merg in excursie în weekend, iar el nu are voie pentru că și-a rupt piciorul și trebuie să stea acasă, dar tu nu mai reușești să ajungi de vreo câteva zile la ora cinei, pentru că șeful te forțează să rămâi peste program. Ok, și el are probleme, dar chiar nu se pot compara cu ale tale!

Așa este, nu se pot compara și nici nu trebuie: „Oameni mici, probleme mici; oameni mari, probleme mari”, însă un copil nu poate raționaliza așa cum o facem noi, adulții. Un copil nu își poate spune: „Sunt mic, iar aceste probleme sunt minore în comparație cu probleme părinților mei” și nici nu este datoria lui să facă asta. Datoria unui copil este să se joace, să învețe, să se îmbrâncească, să găsească scuze, să greșească, să se plângă și să ceară atenție sau ajutor, iar datoria ta, dragă părinte, este să îi oferi acea atenție și acel suport pe care le solicită.

Ridică ochii din telefon atunci când îți vorbește; pune-i desenul pe frigider și poartă-i cu mândrie bijuteriile decorate la ora de lucru manual. Spune-i „Sunt lângă tine, te ascult, vom rezolva împreună” și mângâie-l atunci când îl vezi trist. Gesturile mici fac o diferență uriașă. Poate că acum nu îți poți da seama foarte bine, dar un simplu exercițiu de imaginație ar putea să te ajute: Tu ce îți amintești din copilărie? Hainele primite, cărțile cumpărate, spectacolele la care te-au dus părinții sau momentele în care îți erau cu adevărat alături? Îți amintești cum căutai consolare în brațele mamei și o găseai ori de câte ori aveai nevoie, sau îți amintești mai degrabă rochia pe care ți-ai dorit-o și ți-a cumpărat-o?

Obiectele materiale sunt prea puțin importante în relația părinte-copil. Ridică privirea și zâmbește-i puștiului care se află în fața ta: este întreaga ta lume; nu-l lăsa să creadă vreodată altceva!

5 semne că relația cu copilul tău lasă de dorit

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Data nașterii bebelușului

  Alte articole care te-ar putea interesa

  Dureri de dinti. Ce sa faci cand te doare maseaua. Cele mai bune remedii naturale
  Dureri de dinti. Ce sa faci cand te doare maseaua. Cele mai bune remedii naturale

  Dureri de dinti. Carii, abcese, plombe cazute, toate acestea pot duce la dureri de masea insuportabile. Iata ce sa faci cand te doare maseaua. Acestea sunt cele mai bune remedii naturale...

  Caz similar cu al Alexandrei: cum a reacționat Poliția când o tânără a apelat 112 și a strigat „Au, mă doare!”
  Caz similar cu al Alexandrei: cum a reacționat Poliția când o tânără a apelat 112 și a strigat „Au, mă doare!”

  Polițiști din Iași au intervenit ieri pentru un caz care părea similar cu cel al Alexandrei Măceșanu.

  Mihaela Rădulescu: Dacă aveam o fetiță de crescut acum, aș fi făcut totul să rămână copil. Ce a făcut-o să spună asta
  Mihaela Rădulescu: Dacă aveam o fetiță de crescut acum, aș fi făcut totul să rămână copil. Ce a făcut-o să spună asta

  Mihaela Rădulescu, una dintre cele mai iubite vedete de la noi, a povestit, pe contul ei de Facebook o întâmplare care a stârnit peste 100 de reacții!

  Copilul nu-ți poate spune că suferă de anxietate, însă îți va zice: „Mă doare burtica”
  Copilul nu-ți poate spune că suferă de anxietate, însă îți va zice: „Mă doare burtica”

  Anxietățile fac parte din procesul firesc al dezvoltării copilului, dar dacă devin prea frecvente, prea intense și afectează mult rutina de zi cu zi, este cazul să îți pui...

  Angelina Jolie acuzată de vecini că nu își disciplinează copiii: „Nu îi poate controla. Sunt gălăgioși și ascultă muzică tare și noaptea”
  Angelina Jolie acuzată de vecini că nu își disciplinează copiii: „Nu îi poate controla. Sunt gălăgioși și ascultă muzică tare și noaptea”

  Angelina Jolie nu este cunoscută ca fiind o persoană deosebit de zgomotoasă, în ciuda tuturor dramelor în care a fost implicată - cu Jennifer Aniston, Brad Pitt, decesul...

  Descoperă cea mai bună soluție de a alege jucăriile perfecte pentru copilul tău!
  Descoperă cea mai bună soluție de a alege jucăriile perfecte pentru copilul tău!

  Timpul este cel mai de preț lucru în era noastră, cu toții suntem prea ocupați, iar viața de zi cu zi a ajuns să fie destul de aglomerată. Totuși, dorim cu toții să facem...

  Ce facem când educatoarea copilului îl lasă să se uite la desene la gradiniță
  Ce facem când educatoarea copilului îl lasă să se uite la desene la gradiniță

  Copiii sunt înnebuniți după desene animate și ar sta toată ziua la televizor dacă i-am lăsa. La fel cum ar petrece ore în șir pe tabletă sau pe telefon, ceea ce se...

  © 2019 Qbebe