Vrei ca al tău copil să știe ce este compasiunea? Nu uita să ți-o arăți și ție, dragă părinte

Vrei ca al tău copil să știe ce este compasiunea? Nu uita să ți-o arăți și ție, dragă părinte

Mariana Voinea

Îți faci des auto-critica, inclusiv în fața copiilor tăi? Nu te simți suficient de bun? Te porți exemplar cu toți cei din jur, mai puțin cu tine însuți? Ce-ar fi să practici autocompasiunea? Astfel și copiii vor deveni adulți fericiți și empatici.

Compasiunea este una din cele mai mari calități ale unei ființe umane. Empatia, așa cum este numită în termeni moderni, este una din cele mai importante însușiri, o abilitate cu care nu toți se nasc, dar care poate fi învățată, care implică sensibilitate la suferință și motivația de a o ameliora.

Așadar, compasiunea înseamnă înțelegerea și simțirea emoțiilor celuilalt, dar și acțiunea de a ajuta în situații dificile sau dureroase. Adesea părinții vor să le arate copiilor ce înseamnă cu adevărat compasiunea.

Vor să îi învețe să fie empatici, darnici cu cei din jur, să fie săritori, dar cum rămâne cu propria lor persoană? Oare părinții știu să fie empatici? Știu să își ofere compasiunea pe care poate nu o primesc de la nimeni altcineva?

femeie face o inimioara cu degetele in apus

Compasiunea sau îngrijirea de sine este primul lucru pe care adulții trebuie să-l manifeste față de propria persoană, astfel combătând frustrarea, vinovăția și stresul vieții de părinte.

Dacă nimeni nu te sprijină, fii măcar tu bun cu tine însuți

Societatea nu sprijină părinții, ci mai mult îi presează, acum mai mult decât niciodată, comparativ cu alte generații. De aceea, îngrijirea de sine a devenit o necesitate.

„Autocompasiunea înseamnă să te tratezi cu aceeași bunătate, sprijin și îngrijorare pe care i le-ai arăta unui bun prieten”, explică Kristin Neff, profesor în dezvoltare și cultură umană la Universitatea Texas din Austin și autoarea a unei cărți intitulată „Autocompasiune, puterea de a fi bun cu tine însuți”.

femeie imbracata in verde se simte fericita si relaxata

Suntem buni să ne susținem prietenii, dar suntem mai puțini buni să facem asta pentru noi înșine
Autocompansiunea poate lua, așadar, mai multe forme. Ai putea vorbi cu tine însuți așa cum ai vorbi cu cel mai bun prieten sau cu copilul tău”, spune Erica Djossa, psihoterapeut cu pregătire în sănătatea mentală, terapia căsniciilor și familiilor.

Gândește-te la tine ca și când ai avea opt ani, cum te-ai aborda? Trebuie să gestionezi și sufletulde adult cu aceeași grijă și compasiune ca și cu un copil sau cel mai bun prieten”, spune ea.

De asemenea, corpul reacționează la atingere, iar atingerea este un indicator cheie pentru îngrijire. Așa că, a-ți pune mâna pe inimă sau pe față te poate ajuta să îi spui corpului că ești acolo pentru a te susține”, continuă ea.

Cum sa-ti inveti copilul ce este compasiunea

Beneficiile autocompansiunii pentru părinți

Peste 2200 de studii demonstrează beneficiile autocompansiunii, potrivit lui Neff. Cercetările arată că autocopasiunea ajută părinții să fie mai calmi, mai atenți, mai puțin anxioși, mai puțin deprimați și mai optimiști.

femeie se uita in oglinda fericita

Compasiunea ar avea și avantaje fiziologice, cum ar fi un răspuns imunitar mai bun. „A fi buni cu noi înșine eliberează oxitocină, hormonul fericirii care crește sentimentul de încredere și siguranță”, spune Ashurina Ream, psiholog licențiat.

Spre deosebire de îngrijirea de sine, autocompasiune poate fi manifestată într-un moment de suferință. Spre exemplu, dacă micuțul face o criză, poate fi util ca adultul să exerseze autocompasionea, spunându-și lucruri precum „știu că este dificil”, „sunt aici pentru tine”, „va fi bine”, „facem tot ce putem”.

De ce e important să-ți înveți copilul să practice recunoștința

Cum să practici autocompasiunea?

Nu este greu să fii bun cu tine însuți. A practicat autocompasiunea este un angajament zilnic de conștientizare și remodelare a dialogului tău interior, ceva ce necesită timp, iar așteptările realiste sunt esențiale. Cu alte cuvinte, există o serie de modalități prin care poți practica autocompasiunea.

Împrietenește-te cu tine însuți

Un principiu de bază al autocompasiunii este să te tratezi pe tine ca și cum ai trata un prieten.

Renunță la autocritică

Când critica din creierul tău devine excesivă, încearcă să-ți imaginezi ce i-ai spune copilului tău sau celui mai bun prieten.

Folosește mantrele sau afirmațiile

Mantrele și afirmațiile pot întări gândirea plină de compasiune. Încerca să repeți câteva cuvinte precum „meriți toată dragostea și iubirea”, „voi fi blând cu mine însumi”.

femeie care se imbratiseaza pe sine insasi

Axează-te ceea ce a mers bine, vezi partea plină a paharului

În loc să te concentrezi pe ceea ce a mers prost sau pe eșecurile tale, concentrează-te asupra tuturor lucrurilor care au mers bine pe timpul zilei.

Apelează la un profesionist

Mulți parinti care se luptă cu stima de sine scăzută practică autocompasiunea cu ajutorul unui specialist.

Așadar, dacă tu nu ești bun cu tine însuți, cum vrei ca micuții tăi să învețe compasiunea? Cum vrei să fii un exemplu bun, dacă tu nu ești cea mai bună versiune a ta și te critici mereu? Fii mai blând cu tine și totul va fi bine!

Surse foto: unsplash.compexels.compexels.compexels.compexels.com

Surse articol: medium.comchop.edu

Articolul urmator
Ilustrațiile amuzante ale unei mame despre realitatea vieții de parinte. Ție care ți se potrivește?

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Alte articole care te-ar putea interesa

  Vrei să crești un copil responsabil? Lista de 8 lucruri pe care orice părinte trebuie să o știe
  Vrei să crești un copil responsabil? Lista de 8 lucruri pe care orice părinte trebuie să o știe

  Copiii au nevoie să fie responsabili de la cele mai fragede vârste. În funcție de vârstă, părinții pot da micuților sarcini menite să le aducă o mulțumire de sine...

  „Mama, nu vorbi cu el, are haine ieftine”. Tu, dragă părinte, ești vinovat pentru faptul că al tău copil pune mai mult preț pe lucrurile materiale, și nu pe valoarea umană
  „Mama, nu vorbi cu el, are haine ieftine”. Tu, dragă părinte, ești vinovat pentru faptul că al tău copil pune mai mult preț pe lucrurile materiale, și nu pe valoarea umană

  Care este diferența dintre o haină scumpă și una ieftină? Un logo cusut sau imprimat pe o bucată de material. Care este diferența dintre un copil sărac și unul bogat sau care pune...

  Dragă mămică, nu uita să respiri
  Dragă mămică, nu uita să respiri

  „Nu uita să respiri!”. Rostesc frecvent această propoziție. Fie că o sugerez celorlalți, fie că mi-o reamintesc mie însămi, o rostesc zilnic. Cam cât de ciudat...

  De ce este absolut necesar ca cel mic să știe numărul tău de telefon
  De ce este absolut necesar ca cel mic să știe numărul tău de telefon

  Îți amintești și tu că atunci când erai mic, te puneau să reții numărul de telefon de acasă? În caz că te pierdeai, puteai să apelezi la un adult care să te...

  Dragă tată, uite că am reușit în viață și fără ajutorul tău
  Dragă tată, uite că am reușit în viață și fără ajutorul tău

  Dragă tată, de când mă știu, am încercat să mă prefac că nu mă deranjează faptul că nu îmi ești alături, dar acesta a fost un mecanism de adaptare atent...

  Ce personalitate ai in functie de culoarea pe care o preferi. Tie ti se potriveste?
  Ce personalitate ai in functie de culoarea pe care o preferi. Tie ti se potriveste?

  Culoarea aleasa iti dezvaluie adevarata natura. Iata ce dezvaluie culoarea aleasa de tine.

  4 lucruri la care trebuie să renunți dacă vrei să fii un părinte mai bun
  4 lucruri la care trebuie să renunți dacă vrei să fii un părinte mai bun

  Cine nu își dorește să fie cel mai bun părinte pentru copilul său? Ar fi ideal dacă i-am putea crește într-un mod în care să nu cunoască suferință, să se simtă...

  © 2024 Qbebe