Ce caută copiii pe internet în timpul lor liber? Un studiu dezvăluie că nu este atât de grav pe cât cred părinții

Una dintre cele mai mari companii de software producătoare de sisteme de protecție din lume a realizat un studiu menit să analizeze obiceiurile copiilor în ceea ce privește căutările din mediul online în timpul lor liber. Parcurge cu atenție articolul de mai jos pentru a afla ce au căutat mai mult în online în perioada vacanței de iarnă.

Studiul derulat de Kaspersky Safe Kids

Studiul gigantului IT a fost realizat în felul următor:

 • Datele au fost furnizate în mod voluntar de utilizatori ai Kaspersky Safe Kids
 • Au fost scanate conținuturile paginilor web accesate de copii
 • Au fost utilizate filtre speciale pentru diferite categorii (comunicare online, conținuturi pentru adulți, alcool, tutun și droguri, violență, arme, latura profană a vieții, pariuri, loterii, jocuri video, comerț electronic, software, audio, video,recrutare, religie, știri, instrumente de acces online anonime)
 • S-a urmărit să se vadă care au fost activitățile care au stârnit cel mai ridicat interes al copiilor, prin raportarea la Bing, Google, Mail. ru, Yahoo!, Yandex, YouTube, atât pe desktop, cât și de pe dispozitivele mobile
 • S-a analizat popularitatea cererilor de căutare realizate de copii prin intermediul canalelor de comunicare de mai sus, ținându-se cont de numărul de căutări pentru fiecare bază de date (nu s-a ținut cont de diferențele dintre limbă și regiuni)
 • Pentru perioada 20 decembrie 2020-10 ianuarie 2021, au fost analizate căutările copiilor din următoarele categorii: YouTube, jocuri, traduceri, comunicare, muzică, platforme video, educație, cumpărături, Anime, desene animate

Concluziile au fost că, în perioada vacanței de iarnă, căutările copiilor în online s-au orientat cu precădere spre:

YouTube

Potrivit studiului, copiii au petrecut cel mai mult timp pe YouTube în vacanța de iarnă (YouTube a fost accesat cam de 21% dintre cei implicați în studiu). Folosindu-se de acesta, cele mai populare căutări s-au referit la:

 • Jocuri video- Au fost urmărite atât tutoriale provenite de la gameri ce prezintă jocuri, cât și canale ce se referă la anumite jocuri. Din acest punct de vedere, foarte căutate au fost „Minecraft” (19% din căutări), „Among Us”, „Brawl Stars”, „Gacha Life”
 • Căutate pe scară largă au fost filmulețele legate de activitățile tip DIY, cele mai populare căutări fiind pentru: „5-Minute Crafts” (peste 70 de milioane de urmăritori), „Troom Troom” (peste 20 de milioane de urmăritori), „123  GO!” (aproximativ 10 milioane urmăritori)
 • S-au înregistrat căutări numeroase și în ceea ce privește muzica- Cei mai căutați cântăreți și trupe au fost: Ariana Grande, Billie Eilish, Travis Scott. Alături de aceștia, vizionările cele mai multe pentru melodii le-au obținut: „Dance Monkey”, „Savage Love” sau „Baby Shark”
 • Personalități din diverse domenii au fost și ele în topul căutărilor copiilor în mediul online- De pildă, antreprenorul Elon Musk, actrița Emma Watson și fostul președinte american, Donald Trump, au reprezentat cele mai populare căutări

fetita-ce-se-implica-in-activitati-de-crafting-urmarind-tutoriale

Căutările legate de jocuri

 • Acestea au ocupat și ele un procent important din căutările din online ale copiilor în timpul vacanței de iarnă: peste 15%.

Google Translate

 • Cam 11% dintre copii au fost interesați să acceseze acest instrument online.

TikTok

 • În rândul celor mai populare pe acest subiect s-au numărat, de exemplu: „tik tok mashup” sau „cum să schimbi modul de restricționare pe tiktok”.

Concluziile studiului Kaspersky

Cei care au analizat datele din studiul menționat au constatat că, în urma restricțiilor impuse de pandemie, copiii s-au distrat în mediul online. Faptul că s-a remarcat un interes ridicat pentru activitățile ce țin de DIY demonstrează că micuții se gândesc adesea la cum să realizezi manual diverse lucruri, iar atracția pentru anumite jocuri video (cum ar fi „Gacha Life” de pildă) arată dorința de a-și crea povești, de a-și pune imaginația la lucru.

TikTok a fost utilizat de către cei mici și pentru a avea ocazia de a urmări filmulețe pentru a învăța noi mișcări de dans, iar jocurile video au fost la mare căutare pentru a-i ajuta să se mențină activi din punct de vedere fizic. Printre cele mai apreciate, din acest punct de vedere, pot fi incluse: „Just Dance”, „Ring Fit Adventure” sau „Fitness Boxing 2: Rhythm and Exercise”.

Accesările de pe YouTube s-au legat cel mai probabil, afirmă specialiștii, de dorința copiilor de a-și diversifica pe cât posibil activitatea, dar fără a ieși din casă.

De asemenea, experții Kaspersky insistă ca părinții să utilizeze aplicațiile pentru copii și pentru părinți oferite de companie pentru o siguranță cât mai mare a copiilor în mediul online. Beneficiile ce pot rezulta din crearea unui cont (My Kaspersky) sunt multiple și se referă la:

 • Blocarea accesului copilului la conținuturi pentru adulți
 • Controlarea accesului copilului la aplicații sau jocuri ce nu sunt potrivite pentru el
 • O gestionare mai bună a timpului petrecut de către copil în fața ecranelor
 • Accesul la sfaturi de la specialiști privind securitatea copiilor în mediul online

Nu în ultimul rând, se recomandă ca părinții să discute cu copiii despre avantajele și dezavantajele Internetului, despre siguranța utilizării rețelelor de socializare. Sfatul experților este ca un părinte să se asigure, înainte de a-i permite copilului utilizarea acestora, că este capabil să își mențină informațiile private, să blocheze pe cineva sau anumite conținuturi, să știe să explice dacă a sesizat postări neobișnuite sau ofensatoare.

Citește și: 10 sfaturi care îl vor ajuta pe copilul tău să folosească Internetul în siguranță

Surse: kaspersky.ro, imom.com, securelist.com, technoreport.ro

Sursă poză principală: istockphoto.com

Surse foto: istockphoto.com

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Data nașterii bebelușului

  Alte articole care te-ar putea interesa

  Studiu: copiii care petrec mai mult timp cu părinții lor sunt mai inteligenți
  Studiu: copiii care petrec mai mult timp cu părinții lor sunt mai inteligenți

  Este de la sine înțeles faptul că părinții influențează dezvoltarea copilului pe toate planurile. Cercetătorii au descoperit că influența și studiile adulților au un impact...

  Copiii petrec din ce în ce mai puțin timp în aer liber: cum este afectată dezvoltarea lor fizică și psihică
  Copiii petrec din ce în ce mai puțin timp în aer liber: cum este afectată dezvoltarea lor fizică și psihică

  Copiii petrec din ce în ce mai puțin timp în aer liber, iar acest lucru are un impact uriaș asupra sănătății și dezvoltării lor fizice și psihice. Efectele paradoxale...

  Un studiu dezvăluie până la ce vârstă trebuie să doarmă bebelușii cu mamele lor
  Un studiu dezvăluie până la ce vârstă trebuie să doarmă bebelușii cu mamele lor

  Un studiu recent, realizat la o universitate din Africa de Sud, a arătat până la ce vârstă ar trebui ca bebelușii să împreună cu mamele lor în vederea unei...

  Studiu: Femeile românce mai afectate de pandemie decât bărbații, atât profesional cât și personal
  Studiu: Femeile românce mai afectate de pandemie decât bărbații, atât profesional cât și personal

  Femeile românce, mai ales cele care au copii, spun că pandemia le-a afectat viața profesională mai mult decât se așteptau. Cele care au lucrat de acasă au fost nevoite...

  Un studiu dezvăluie care este cea mai hidratantă băutură. Și nu este apa!
  Un studiu dezvăluie care este cea mai hidratantă băutură. Și nu este apa!

  Ți-e sete și te gândești să bei un pahar cu apă? Hmm, un studiu recent nu este de acord cu această practică. Se pare că deși apa face o treabă destul de bună atunci...

  Mâncarea de la fast food duce copiii la depresie, dezvăluie un studiu recent
  Mâncarea de la fast food duce copiii la depresie, dezvăluie un studiu recent

  Mâncarea fast-food nu e bună - știm deja cu toții. Lăsând la o parte faptul că este inamicul numărul 1 al dietei, ea afectează consumatorii și în plan emoțional,...

  Copiii vulnerabili au avut acces limitat la hrană, educație și medicamente în timpul stării de urgență (Studiu Salvați Copiii)
  Copiii vulnerabili au avut acces limitat la hrană, educație și medicamente în timpul stării de urgență (Studiu Salvați Copiii)

  Mai mult de o treime dintre familiile vulnerabile socio-economic au întâmpinat dificultăți în a procura alimentele necesare hrănirii copiilor în timpul stării de...

  Studiu: nu copiii îi fac nefericiți pe părinți, ci costul creșterii lor
  Studiu: nu copiii îi fac nefericiți pe părinți, ci costul creșterii lor

  O echipă de cercetători a elucidat misterul și se pare că nu copiii reprezintă sursa majoră de stres și nefericire, ci costul de a-i crește corespunzător.

  © 2022 Qbebe