Jocurile video: avantaje si dezavantaje pentru copii

Jocurile video: avantaje si dezavantaje pentru copii

Alina Nedelcu - Redactor Senior

In ultimii ani, jocurile video au devenit o adevarata moda printre copii, de la prescolari pana la adolescenti. Copiii petrec din ce in ce mai mult timp jucandu-se cu ele, spre ingrijorarea parintilor si educatorilor. Iata de ce apar si intrebari cat se poate de firesti, precum: "Cat de mult timp ar trebui sa petreaca micutul meu in fata unui joc video?", "Cu ce fel de jocuri video ar trebui sa se joace copiii pentru a nu le influenta comportamentul intr-un mod negativ?" sau "Sunt jocurile video intr-adevar benefice sau daunatoare pentru copii?". Iti va fi mai simplu sa raspunzi la asemenea intrebari citind articolul de mai jos, din care vei afla ca, la fel ca si in cazul altor jocuri, si jocurile video pot avea atat avantaje, cat si dezavantaje. De noi depinde insa cum vom reusi sa "inclinam balanta", astfel incat micutii nostri sa se poata bucura de avantajele pe care le pot aduce jocurile video.

I.Ce avantaje aduc jocurile video

Expertii sunt de parere ca, la fel ca si alte jocuri, si cele video pot contribui la dezvoltarea cognitiva a copiilor, dar pot avea si alte efecte pozitive deloc neglijabile.

I.1. Din punct de vedere al dezvoltarii cognitive, copiii vor avea urmatoarele beneficii:

1. Se pot familiariza cu tehnologia si cu universul on-line intr-un mod distractiv- Jocurile video ii ajuta pe cei mici sa invete primele concepte legate de operarea pe computer, deprinzand niste concepte de baza, ce le pot folosi ulterior in deprinderea unor cunostinte mai complexe.
2. Invata sa urmeze instructiuni- Intrucat jocurile video presupun adesea ca jucatorii sa urmeze anumite instructiuni, copilul va invata sa fie atent la ceea ce i se spune si sa incerce sa tina cont de acestea pentru a se putea descurca pe parcursul jocului, atingandu-si niste obiective. Acest demers ii va fi util si in lumea reala, cand avem nevoie mai tot timpul sa urmam cu atentie diverse instructiuni.
3. Se obisnuiesc sa gandeasca logic si sa rezolve probleme- Unele jocuri video sunt foarte complexe, obligandu-i pe copii sa apeleze la cunostintele pe care le au deja, sa invete unele noi si sa faca legaturi logice intre acestea pentru a se putea descurca. In plus, pot avea nevoie de creativitate si de multa concentrare pentru a putea gasi solutii la eventuale probleme ce pot surveni pe durata unui joc.
4. Invata sa realizeze planificarea resurselor/ logisticii- Adesea, jucatorii sunt nevoiti sa invete sa-si gestioneze eficient resursele/ logistica avute la dispozitie, in situatii similare cu cele din viata reala.
5. Invata sa realizeze simultan mai multe sarcini si sa indeplineasca mai multe obiective- De exemplu, in jocurile de strategie (cum ar fi, de exemplu, cele in care se urmareste dezvoltarea unui oras sau cele in care apare pe neasteptate un inamic de temut), va fi nevoie de flexibilitate si de schimbarea rapida a tacticilor in vederea realizarii mai multor obiective.
6. Jocurile video pot imbunatati capacitatea copilului de a lua decizii- Conform unor studii de specialitate, s-a ajuns la concluzia ca peste un sfert dintre cei ce au jucat jocuri video cu multa actiune au reusit sa ia decizii urgente cu mai multa rapiditate decat cei ce nu jucat astfel de jocuri. In plus, psihologii considera ca micutii ce s-au jucat de mai multe ori cu jocuri video pot face alegeri mai clare si mai rapide decat ceilalti.
7. Copiii isi imbunatatesc coordonarea ochi-mana, dar si motricitatea fina sau capacitatea de a se orienta in spatiu- De exemplu, in multe dintre jocurile video apare necesitatea ca jucatorul sa-si urmareasca un personaj, sa-l alerge, dar si sa-l lase sa traga la tinta, sa treaca de obstacole, sa se ascunda etc. Acest lucru presupune ca el sa-si coordoneze "interpretarea creierului si a reactiei cu miscarile mainii si degetelor". In plus, are nevoie sa-si gaseasca acele coordonate spatiale ce il vor ajuta sa finalizeze jocul in cele mai bune conditii.

8. Copiii devin mai interesati in studiul istoriei si al culturii in genere- Continutul unor jocuri video ii poate inspira sa citeasca si sa cerceteze. De pilda, jocuri ca "Vremea Mitologiei", "Civilizatia" sau "Vremea Imperiilor", pot stimula interesul pentru istoria lumii, pentru culturile stravechi sau pentru relatiile internationale. Astfel, copiii vor fi mai dornici sa acumuleze noi informatii, ce le vor fi folositoare la scoala si nu numai.

I.2. Alte aspecte pozitive ale jocurilor video

In contextul in care jocurile video presupun rezolvarea unor sarcini si impun efortul jucatorilor de a le duce la capat, acestea pot contribui la cresterea stimei de sine. Copiii isi vor da seama ca, fiind capabili sa-si duca la indeplinire obiectivele, au calitatile si cunostintele pe care altii nu le au. Acesta este si motivul pentru care, treptat, pe masura ce progreseaza, vor putea sa-si transpuna cunostintele si priceperea si in viata de zi cu zi, rezolvandu-si atat propriile probleme, cat si ajutandu-i pe ceilalti sa si le rezolve.
De asemenea, jocurile video ii pot ajuta pe copii sa devina mai creativi. In conditiile in care acestea ii obliga pe jucatori sa gaseasca fel de fel de solutii pentru rezolvarea problemelor, copiii vor invata sa vina cu solutii (chiar cu unele dintre cele mai originale) si la problemele aparute in viata reala. In plus, isi pot imagina situatii si pot intra in pielea unor personaje similare celor cu care s-ar putea confrunta la un moment dat.
Totodata, jocurile video ii pot ajuta pe copii sa se distreze, sa-si schimbe dispozitia. Oferindu-le un ragaz de a uita de problemele din viata de zi cu zi, aceste jocuri ii pot ajuta sa-si recapete buna-dispozitie, reduc starile de anxietate si ii ajuta sa fie mai relaxati. Mai mult, atunci cand sunt implicati in jocuri atractive, in care pot reusi sa-si indeplineasca obiectivele, pot dobandi un puternic sentiment ca sunt stapani pe situatie, ca pot realiza tot ceea ce isi doresc.


Nu in ultimul rand, acest tip de jocuri le da copiilor ocazia de a fi lideri. In special atunci cand se joaca in grup, pot fi pusi in situatia de a-i conduce, de a-i motiva pe altii, dar si de a media dispute. Toate aceste situatii ii vor ajuta sa se descurce mai usor in viata reala, in eventualitatea in care ar trebui sa aiba rol de lider.

II. Dezavantajele create de jocurile video

Inainte de a ne gandi la cat de periculoase pot fi jocurile video pentru copiii nostri, trebuie sa constientizam faptul ca efectele lor negative pot fi resimtite puternic de catre cei ce "le-au jucat frecvent si pentru o foarte lunga perioada de timp". Desigur, cel mai probabil am auzit de cazurile in care copii si adolescenti petrec zeci de ore in fata ecranelor, dar acest lucru nu inseamna ca este nevoie sa ne gandim numai la "dependenta extrema".
Iata de ce, ca un prim efect negativ al jocurilor video, este necesar sa ne gandim la dependenta in general.

II.1. Ce inseamna dependenta de jocurile video

Pentru cei mai multi dintre copii, jocurile video fac parte dintr-un anumit program, nu presupun sa se petreaca in fata ecranului atat de mult timp, astfel incat sa se ajunga la eliminarea treptata a intervalelor dedicate pregatirii temelor, iesirii cu prietenii sau a petrecerii timpului in familie. Conform unor specialisti, dependenta de jocurile video apare atunci cand un copil le dedica "mai mult de 40 de ore pe saptamana".


Trebuie sa stim insa ca dependenta de jocurile video nu difera prea mult de alte dependente. Aceasta apare, la fel ca si in alte cazuri, prin "asocierea la nivel inalt al unor stimuli, cum ar fi atingerea (degetele pe tastatura), stimulii vizuali (multitudinea imaginilor) sau sunetele (de exemplu, cele specifice unor anumite jocuri sau cantece prezente in jocuri) cu primirea unor recompense". Ca recompense, jucatorii pot avea parte de: acumularea de puncte, avansarea spre un nivel superior (de multe ori cu usurinta), plasarea in randul "jucatorilor de elita" (se pot crea liste cu acestia pentru a fi vazuti si de altii) etc.
Practic, jucatorii nu mai vor sa se opreasca pana cand nu obtin unele dintre "recompensele" mentionate. Atunci se ajunge la dependenta, copiii petrecand nenumarate ore in fata jocurilor, nemaivand un program normal, ci construit in functie de jocurile video. Tot in acest context apare si cadrul "propice" pentru deprinderea unor comportamente violente.

II.2. Jocurile video si violenta

Intrucat exista numeroase jocuri video in care copiii vad impuscaturi, lovituri, tot felul de arme si chiar crime, acestea pot duce la declansarea unor comportamente agresive. Acestea din urma apar in special in cazurile in care jucatorii insasi trebuie sa devina mai violenti pentru a castiga, identificandu-se cu personajele.
In acelasi timp, s-a constatat ca acei copii care au jucat jocuri video ce promovau violenta "au devenit mai putin sensibili la violenta din viata reala". Acest fenomen poate constitui o problema reala, in conditiile in care astfel de copiii nu mai reactioneaza in mod firesc la cazurile de violenta din viata de zi cu zi, ci, din contra, pot ajunge sa le considere ceva obisnuit. In acest caz se poate vorbi inclusiv de "scaderea motivatiei in a interveni, daca s-ar impune, in actiuni ce au drept scop diminuarea violentei".
Cea mai la indemana solutie pentru evitarea unor asemenea situatii este, desigur, "limitarea expunerii copilului la violenta expusa nu numai in jocurile video, ci in mass-media in genere". Nu in ultimul rand, o alta alternativa poate fi prezentarea unor modele (inclusiv din jocuri video) care, prin comportamentul lor, descurajeaza violenta.

II.3.Alte efecte negative provocate de jocurile video

Numeroase studii au demonstrat faptul ca un copil care petrece prea mult timp in fata jocurilor video poate avea, in timp, atat tulburari de comportament, cat si probleme de sanatate:
1.Copiii care au facut din jocurile video o componenta importanta a timpului lor liber pot deveni foarte izolati - Ei nu mai petrec suficient timp cu efectuarea temelor, in preajma familiei si a prietenilor sau practicand un sport.
2. Nu mai au rezultate la fel de bune la scoala- Este un fapt binecunoscut ca cei ce sunt foarte preocupati de jocurile video vor ajunge sa nu mai fie la fel de interesati de studiu. In plus, statul prea mult in fata unui ecran ii va epuiza, ceea ce implicit va conduce la scaderea performantelor scolare


3. Pot deveni influentati de "realitatea falsa" din jocuri- Lumea din jocurile video este una virtuala, adesea foarte diferita de cea reala. Ceea ce se intampla in aceste jocuri nu trebuie neaparat sa se intample si in viata de zi cu zi. Cu toate acestea, in mintea copiilor jocurile devin o parte din realitate, influentandu-le comportamentul. Astfel, ei vor deveni mai agresivi in comportament si in limbaj, fiind tentati sa actioneze, in lumea reala, asa cum au vazut in jocurile video.
4. In timp, pot avea probleme de sanatate precum:
• excesul de greutate, mergandu-se chiar pana la aparitia obezitatii (pe acest fond pot aparea diabetul si diverse afectiuni cardiace)
• afectiuni legate de articulatii, muschi, oase (de exemplu, pot aparea dureri de spate, tendinite, spondiloza cervicala, sindromul de tunel carpian etc.)
• tulburari de vedere
• tulburari de somn
• o mai mare predispozitie spre dezvoltarea unei depresii si a starilor de anxietate (acestea apar in special din cauza izolarii de lumea reala si a oboselii provocate de prea mult timp petrecut in preajma jocurilor video).

III. Ce am putea face pentru a diminua dezavantajele jocurilor video

1. Fii atenta la jocurile video ale copilului tau, la fel cum procedezi si in cazul desenelor animate sau filmelor
2. Fii iubitoare si receptiva la nevoile copilului- In ultimul timp, expertii au ajuns la concluzia ca un copil agresiv, atras de jocurile video violente, este adesea "produsul unor parinti disfunctionali". Astfel de parinti sunt cei care "nu isi disciplineaza copiii intrucat sunt indiferenti, neglijenti sau prea duri, folosind metode coercitive prea aspre".
3. Chiar daca jocurile video pot oferi o experienta de invatare, implica-ti copilul si in alte activitati de invatare, evitand astfel sa devina dependent de acelea. Spre exemplu, asigura-te ca citeste carti, ca interactioneaza cu alti copii, ca practica un sport sau ca urmareste emisiuni educative.
4. Organizeaza-i programul, de asa maniera incat sa nu-i ramana prea mult timp de petrecut cu jocurile video (cel mult o ora pe zi)
5. Urmareste efectul pe care il au jocurile video asupra copilului, observandu-i comportamentul. In cazul in care observi ca este mai agresiv, ca si-a modificat limbajul intr-un mod negativ, ca si-a pierdut din interesul pentru activitatile scolare sau pentru cele organizate impreuna cu prietenii, este timpul sa limitezi/ sa-i blochezi accesul la jocurile respective. Dimpotriva, daca vei constata ca, de exemplu, a inceput sa fie pasionat de istorie si este interesat sa afle cat mai multe lucruri noi despre o anumita epoca, atunci inseamna ca jocurile video au efecte pozitive asupra sa.
6. In loc sa-si lasi copilul sa se uite ore in sir la televizor, alege pentru el niste jocuri video educative. Asa cum sunt de parere si psihologii, "pentru copii, sa se joace cu jocurile video este mai bine decat sa se uite la televizor, intrucat acestea pot contribui la dezvoltarea cognitiva, la dobandirea unor abilitati sociale si a cresterii stimei de sine". Desigur, esential este sa se joace sub o atenta supraveghere din partea unui adult.

Surse:
http://www.babycenter.com/404_can-spending-too-much-time-playing-video-games-hurt-my-child_69631.bc
http://www.education.com/reference/article/negative-potential-video-games/
http://www.parents.com/kids/development/benefits-of-video-games
http://www.psychologytoday.com/blog/media-spotlight/201402/are-there-benefits-in-playing-video-games
http://www.raisesmartkids.com/3-to-6-years-old/4-articles/34-the-good-and-bad-effects-of-video-games
https://targetstudy.com/articles/video-games-and-kids.html.

Articolul urmator
7 idei de petrecere pentru copii acasă
7 idei de petrecere pentru copii acasă

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Prima excursie cu trei copii la Disney World. Un părinte vorbește sincer despre avantaje și dezavantaje
    Prima excursie cu trei copii la Disney World. Un părinte vorbește sincer despre avantaje și dezavantaje

    Printre experiențele inedite pe care îți dorești să i le oferi copilului tău se poate regăsi și aceasta: o excursie într-un parc tematic precum este și Disney World (din...

    Copilul este pasionat de jocurile video? Cum să-l ajuți să se joace „sănătos”
    Copilul este pasionat de jocurile video? Cum să-l ajuți să se joace „sănătos”

    Știai că jocurile video reprezintă cea mai populară formă de entertainment din lume? Aproximativ 40% din populație (3 miliarde de oameni) joacă frecvent jocuri video. Ne referim...

    Video: două educatoare agresate de mama și bunicul a doi copii. Din ce cauză a izbucnit scandalul
    Video: două educatoare agresate de mama și bunicul a doi copii. Din ce cauză a izbucnit scandalul

    După cazul elevei care a ajuns la Psihiatrie după ce a fost agresată de profesoara de matematică, asistăm la o altă întâmplare șocantă. Două educatoare de la o...

    Un tată a adoptat un copil din Cambodgia acum 20 ani. Acum se mândrește cu reușitele lui, de la Jocurile Olimpice
    Un tată a adoptat un copil din Cambodgia acum 20 ani. Acum se mândrește cu reușitele lui, de la Jocurile Olimpice

    În urmă cu 20 de ani, un bărbat a hotărât să adopte un copil de 18 luni din Cambodgia pe care acum îl privește cum concurează la Jocurile Olimpice de la Tokyo!...

    VIDEO. O zi din viața unei mame cu trei copii care lucrează de acasă. Rămâi pur și simplu șocat
    VIDEO. O zi din viața unei mame cu trei copii care lucrează de acasă. Rămâi pur și simplu șocat

    Să ai grijă de unul sau mai mulți copii mici, printre task-uri de îndeplinit, deadline-uri de respectat și ședințe la care e musai să participi, reprezintă o adevărată...

    Trucul ingenios prin care o mamă depozitează rapid laptele matern. Video-ul ei a devenit viral
    Trucul ingenios prin care o mamă depozitează rapid laptele matern. Video-ul ei a devenit viral

    Ingeniozitatea unei mame care alăptează nu are limite, mai ales când vine vorba de a economisi timp și de a limita efortul. Așa că nu a fost de mirare când o mamă din Texas...

    VIDEO: Un copil de 14 ani bătut și încătușat de un polițist din București
    VIDEO: Un copil de 14 ani bătut și încătușat de un polițist din București

    Pe 28 septembrie 2021, într-o zonă centrală din București, un minor de 14 ani a fost reținut pentru că ar fi furat dintr-un magazin. La fața locului au fost prezente mai multe...

    Video viral: cum și-a „terorizat” o mamă copiii de Halloween
    Video viral: cum și-a „terorizat” o mamă copiii de Halloween

    Halloween-ul este una dintre cele mai așteptate sărbători de către cei mici, iar părinții se străduiesc să le ofere acestora posibilitatea de a se distra cât mai bine cu...

    © 2024 Qbebe