Cine are dreptate? Mama sau copilul? 3 dileme si rezolvarile lor

Cine are dreptate? Mama sau copilul? 3 dileme si rezolvarile lor

Psiholog Eva Pirosca

Mama sau copilul, cine are dreptate atunci cand mama stie sigur ca ea, iar copilul o tine pe a lui? Cum se rezolva dilema? Cum iesi din impas, cu pagube minime?

Adesori, situatiile in care mama si copilul se incapataneaza, unul mai tare ca celalalt, ar putea fi dezamorsate relativ repede, daca mama ar face un pas inapoi. Schimbandu-si pozitia fizica, ar schimba-o putin si pe cea mentala. Si ar deveni mai deschisa, pentru a asculta argumentele copilului sau pentru a observa intentiile lui. Atunci cand contradictiile intre parinti si copii risca sa escaladeze, un ochi limpede - sau limpezit - poate vedea diferit lucrurile. Pentru ca, de multe ori, nici nu conteaza cine are dreptate. Ceva poate fi facut, asa incat si mama si copilul sa ramana satisfacuti. Chiar si o simpla schimbare de perspectiva poate linisti si aduce multumirea. Acel "Ah, am inteles..." readuce echilibrul in relatie. Cand nu stii cine dintre voi doi are dreptate, nu ai vrea macar sa intelegi "dreptatea" copilului?

Cine are dreptate, mama sau copilul? Dilema lui "Ma simt bine"

Cred ca am mai oferit exemplul acesta, intr-un articol mai vechi. Copilul, inainte de culcare, nu renunta la sapca albastra cu super-eroi. Mama insista, il roaga, ii explica, insa micutul, alta data cooperant, persista intr-un stil dezarmant. Ce sa faci? Sa il faci sa planga, confiscandu-i sapca, sau sa ii dai voie sa merga la culcare cu ea? Tu ii explici, rational, ca se va incalzi si va transpira, asa incat va raci, pentru ca de regula doarme cu geamul deschis. El iti raspunde, plin de incredere, ca nu este adevarat, pentru ca el acum se simte bine.

 poza mama si copilul la culcare

Si nu-i asa ca are dreptate? Acum se simte bine, si ii vine greu sa anticipeze efectele ulterioare. Tu ii explici, apoi, ca daca il lasi cu sapca, va trebui sa inchizi geamul, ceea ce il va determina sa se planga de lipsa aerului curat, pentru ca asta il deranjeaza de obicei. Copilul continua, plin de siguranta, sa iti raspunda ca acum se simte bine: ceea ce pentru el pare un motiv intemeiat sa creada ca asta nu se va schimba pe parcursul noptii, indiferent de avertizarile tale. Cine are dreptate? Este evident. Copilul. Acum, el are dreptate. Tu vei avea abia mai tarziu...

Cum rezolvam dilema? Aplicand metoda consecintelor logice. Copilul are nevoie sa experimenteze mai intai ce inseamna "mai tarziu vei transpira si nu vei avea nici aer suficient". Da-i ocazia sa ajunga singur la dreptatea ta. Da-i voie sa aiba mai intai dreptatea lui, pentru a putea ajunge sa "guste" din a ta. Inchide geamul, adoarme-l si retrage-te. Sunt toate sansele ca profetia ta sa se adevereasca: micutul se va trezi cu parul ud si foindu-se in asternut, pentru ca nu are destul aer proaspat. Este adevarat ca a doua zi risti sa ai un copil insuficient odihnit si plangacios, dar si cu o lectie invatata. Iar daca lucrurile nu merg conform scenariului tau (daca sapca aluneca de pe cap la scurt timp dupa ce micutul adoarme, asa ca nimic rau nu se mai intampla), atunci inseamna ca nu ai avut dreptate...

Cine are dreptate, mama sau copilul? Dilema lui "Nu ma doare"

"Ba te doare. Si daca nu ma crezi, ai sa vezi." Asa suna raspunsul unei mame intelepte, atunci cand copilul se zbate sa bage degetele in priza, in apa fierbinte de la robinet sau in flacara de la aragaz. Chiar asa! In primul caz, o sa il doara palma pe care i-o vei da tu, inainte sa apuce sa-si duca la indeplinire planul. In urmatoarele cazuri, o sa il doara urmarile, tocmai pentru ca ii vei da voie sa incerce.

Asadar, in dilema "Nu ma doare", tu stii ca ai dreptate, si in scurt timp va afla si copilul tau. Dar numai cu durere. Copilul are cu adevarat nevoie sa experimenteze si sa verifice pe pielea sa mediul din jur, ca sa poata trage propriile concluzii. Durerea si pericolul trebuie experimentate, si ele, pentru a putea fi intelese. Da-i voie sa probeze dreptatea pe care o ai, simtind durerea pe pielea sa. Vrea sa testeze flacara de la aragaz? Sigur ca da. Pericolul este minim. Copilul va apropia manuta de foc si o va trage inapoi intr-o secunda. Efectul consta in "Aha, asta inseamna sa te doara! Asta vrea mama sa spuna!" Cate le poate incerca pe pielea lui, fara sa isi puna integritatea si viata in pericol, da-i voie sa le verifice. In schimb, cand intentia lui il poate costa prea scump, opreste-l. Cum? Ei bine, tot printr-o durere.

poza mama si copilul  

Se indreapta insistent spre orice priza gaseste in cale? Se apleaca peste balcon de parca ar avea aripi? Se arunca in strada, fara sa verifice daca vin masini, desi il faci atent de fiecare data? Atunci incearca altfel: cu o palmuta. Psihologii explica necesitatea si logica unei palme, in aceste situatii. Un copil, cand este mic, trebuie sa faca pe pielea lui conexiunea intre comportament si consecinta, care este durerea. Atunci cand afunda mana in apa fierbinte, comportamentul ii atrage imediat consecinta. Durerea se dovedeste mai convingatoare decat orice explicatie sau amenintare. Micutul va renunta la comportament, dupa ce vede ca acesta ii provoaca durere.

Aceeasi schema are nevoie sa se intample si in situatiile mai periculoase, precum cele de mai sus. Dar pentru ca, aici, consecintele ar fi mult mai grave de o simpla durere, este randul parintelui sa intervina. Aici, tu esti responsabil cu durerea. Sarcina ta este sa ii administrezi o palma la fund sau peste mana, ori de cate ori copilul incearca acele comportamente care il pun in pericol de moarte. Psihologii au gasit ca aceasta relatie cauza - efect, unde efectul este durerea provocata de palma mamei, se intipareste in mintea copilului care inca nu intelege notiunea de pericol, la fel cum se intampla in mod natural cu apa fierbinte sau mana in foc. Ba mai mult, copilul are nevoie de aceasta durere, ca sa o lege de comportament. Asadar, tu ai dreptate atunci cand copilul crede ca "Nu il doare". Si ai dreptate sa ii arati ca: Ba da, te doare!

Cine are dreptate, mama sau copilul? Dilema lui "Vreau asa"

Cand copilul se incapataneaza, in afara cazurilor in care pericolul la care se expune este evident, incearca sa nu reactionezi instant. Incearca sa iti iei cateva secunde sau chiar minute, in care, de la o departare potrivita, sa il observi. Ce face? Ce intentii are? Ce sens are comportamentul lui? Deseori, prescolarii sar la a face lucrurile si le lipseste rabdarea sau vocabularul sa ni le explice mai intai. Sau poate le lipseste ascultarea ori intelegerea noastra... Cand tu si copilul aveti pareri contradictorii, esti sigura ca tu ai dreptate? Nu ai vrea mai intai sa il observi putin, sa vezi de ce insista cu un comportament care tie iti pare lipsit de sens? Ai verificat daca "Vreau ca mine" al copilului este intr-adevar gresit?

mama si copilul se cearta 

O prietena imi povestea despre un copil pe care il observa intr-un aeroport. Micutul, de maxim 3 ani, statea de mana mamei lui, in zona de ridicare a bagajului de cala. In asteptarea bagajului, copilul s-a uitat o vreme, lung, la banda rulanta care transporta pachetele. Dupa care, s-a desprins de mana mamei si s-a indreptat spre aceasta. A pus manuta pe banda si o tinea acolo, privind-o, in continuare, fascinat. Mama, in secunda doi, s-a dus dupa el si l-a tras inapoi, la o distanta de banda, tinandu-l de mana. Copilul a stat jumatate de minut, dupa care s-a desprins din mana mamei si a repetat. Mama, dupa el. Copilul a stat cateva secunde, apoi s-a desprins de mana mamei si a repetat... Toata scena a avut cateva astfel de reluari, pana cand copilul a inceput sa scanceasca, aproape zbatandu-se inspre banda rulanta, iar mama a renuntat la control si i-a dat drumul. Micutul a facut ce facuse si pana atunci, cu diferenta ca acum a stat atat cat a dorit cu manuta pe banda rulanta. Dupa aproximativ 2 minute, a ridicat mana si s-a intors zambitor spre mama, gata de plecare, spunandu-i: "Se misca."

Asta a fost tot. Cine avea dreptate? Mama, sa il tina langa ea, sau copilul, care vroia sa cunoasca - prin experimentare, prin atingere - un aspect din mediul inconjurator pe care nu il vazuse pana atunci? Daca ne luam dupa expresia de satisfactie, de pace si de bucurie de pe fata micutului, raspunsul este evident: mama a avut dreptate. Atunci cand a renuntat la voia proprie si a indraznit sa il observe pe copil si sa ii dea libertate.

Cine are dreptate, parintele sau copilul?

Voi mai da un exemplu, la care am asistat recent. In biserica, la Sfanta Liturghie, a sosit momentul in care parintii isi duc copiii sa se impartaseasca. La un moment dat, atentia imi este acaparata de un pusti blond, pe care tatal lui il ridicase de subtioara, ca sa ajunga cu lumanarea din manuta lui la lumanarea din suportul inalt. Copilul incepe sa dea din picioare si sa scanceasca, foarte hotarat. Tatal, dezorientat dar la fel de hotarat, il strange si mai bine si inainteaza catre preot, cu el in brate si renuntand sa mai aprinda lumanarea. Copilul incepe de-a dreptul sa se zbata. Atunci, tatal, intr-o grimasa de neputinta, il lasa jos si il priveste invins.

 poza baietel frumos

Pana in acel punct, dreptatea pare sa fie de partea tatalui (si a tuturor batranelor care dau incruntate din cap). In acest moment, insa, lucrurile sufera o intorsatura de 180 de grade. Odata lasat jos, pustiul se calmeaza instant, face stanga imprejur pe langa tatal lui si se opreste langa suportul inalt care sustine lumanarea. Aici, se ridica pe varfuri, se intinde cat poate si, foarte concentrat, reuseste sa aprinda singur lumanarea din mana lui, de la flacara lumanarii din suport. Apoi, luminos, isi reia locul in fata preotului care il asteapta cu Sfanta Euharistie.

Din nou, ne intrebam: cine a avut dreptate? Cu siguranta, tatal a avut dreptate, observand corect decalajul dintre inaltimea suportului si inaltimea fiului sau. Dar si mai mare dreptate a avut, atunci cand i-a dat voie copilului sa incerce si sa sfideze acest decalaj. Pentru ca, iata, copilul a reusit. A putut sa isi aprinda lumanarea singur. A avut dreptate!

Intre tine si copilul tau, cine are de obicei dreptate? Mama sau copilul? Poate dreptatea sa treaca de la unul la altul? Este voie sa aveti dreptate impreuna? Voi cum rezolvati dilemele "Ma simt bine", "Nu ma doare" si "Vreau ca mine"?

Articolul urmator
Dr. Georgian Ciobotaru: "Soiul cel mai rău de părinte este cel care trăiește prin copilul său"
Dr. Georgian Ciobotaru: "Soiul cel mai rău de părinte este cel care trăiește prin copilul său"

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Un copil de 12 ani s-a vaccinat împotriva voinței tatălui său. Justiția i-a dat dreptate copilului
    Un copil de 12 ani s-a vaccinat împotriva voinței tatălui său. Justiția i-a dat dreptate copilului

    Un copil de 12 ani din Olanda a solicitat ajutorul autorităților când tatăl lui s-a opus vaccinării lui împotriva Covid-19. Legea olandeză prevede că minorii se pot vaccina...

    Fiul meu de 13 ani mi-a spus că sunt o mamă rea. Și are dreptate! Mi-am pierdut răbdarea
    Fiul meu de 13 ani mi-a spus că sunt o mamă rea. Și are dreptate! Mi-am pierdut răbdarea

    Ce mamă ar vrea să audă de la copilul ei că este o mamă rea? O femeie de peste granițe povestește, într-o postare pe Reddit, cum a izbucnit în lacrimi în momentul...

    O mamă cere dreptate pentru fetița ei cu dizabilități, care a murit în autobuz, în drum spre școală
    O mamă cere dreptate pentru fetița ei cu dizabilități, care a murit în autobuz, în drum spre școală

    Fajr Atiya Williams s-a născut cu o boală cromozomială, numiă sindromul Emanuel. Boala a ținut-o în scaun cu rotile până la vârsta de 6 ani, când, din păcate,...

    Eram îngrozită să îmi las copilul cu o bonă. Am făcut-o, totuși, și camerele video mi-au dovedit că aveam dreptate
    Eram îngrozită să îmi las copilul cu o bonă. Am făcut-o, totuși, și camerele video mi-au dovedit că aveam dreptate

    Să-ți lași copilul cu o bonă pentru prima dată este întotdeauna o experiență sfâșietoare - dar, hei, trebuie să se întâmple cândva. Nu-i așa? O...

    Sunt gemeni, dar părinții lor nu le-au spus niciodată cine s-a născut primul pentru a nu le afecta legătura specială
    Sunt gemeni, dar părinții lor nu le-au spus niciodată cine s-a născut primul pentru a nu le afecta legătura specială

    Știți că în cazul gemenilor, mereu apare întrebarea „ok, suntem gemeni și ne-am născut în aceeași zi, dar totuși, cine e mai mare?”. Cei mai mulți...

    Cu zodiile in bucatarie! Cine e mancacios si cine e mofturos?
    Cu zodiile in bucatarie! Cine e mancacios si cine e mofturos?

    Astrologii spun ca nativii fiecarei zodii au gusturi diferite in ceea ce priveste preferintele culinare. Afla in continuare cum sunt zodiile in bucatarie, cine este mofturos, cine este...

    Jason Derulo va deveni tătic! Iată cine va fi mama copilului
    Jason Derulo va deveni tătic! Iată cine va fi mama copilului

    Jason Derulo, unul dintre cei mai populari artiști ai momentului, va deveni tătic! Iubita lui, Jena Frumes, pe care a cunoscut-o acum aproape 1 an, chiar în pandemie, este...

    „Mami, poți să vii cu mine?”. O mamă rememorează ultimele cuvinte și clipe alături de copilul său
    „Mami, poți să vii cu mine?”. O mamă rememorează ultimele cuvinte și clipe alături de copilul său

    O mămică din Dublin, Irlanda, povestește ultimele momente petrecute alături de fiul ei, care nu mai este în viață.

    © 2024 Qbebe