Coboară standardele! 5 trucuri de parenting în vremuri de pandemie

Alexandra Irimiea

Stăm acasă. În familie. Zi de zi. Este frumos, parcă recuperăm weekend-uri pierdute, dar de multe ori poate fi și dificil.

Copiii stau prea mult la TV. Faci curățenie, dar într-o clipă sunt toate iar în dezordine. Trebuie să gătești ceva și nu mai ai nicio idee. Școala de acasă te așteaptă, în fiecare dimineață, să-ți pui haina de profesor, să explici cu răbdare și cu zâmbetul pe buze. Și nu doar atât. Pe lista ta se pot adăuga multe altele: rufe curate, verificare provizii, urmărirea știrilor. Iar dacă și lucrezi de acasă, în regim full-time, atunci… agenda ta mai are nevoie de o agendă.  Să le faci pe toate, chiar și în aceste vremuri de pandemie, înseamnă mult. Peste toate, presiunea de a sta în casă, pe cât posibil, fără să știi care e termenul limită, te provoacă mental, sufletește și fizic chiar.

Sarah Rosensweet, parenting coach in Toronto, mamă a trei copii de 12, 15 și 18, are următoarele trucuri pentru noi, pe care le-a publicat recent în publicația The Globe and Mail.

1. Coboară standardele de parenting

E OK să-ți lași copiii să consume mai mult TV decât de obicei. Aici includem, bineînțeles, jocurile pe telefon sau YouTube-uri pe tabletă. E OK dacă la cină faci niște paste rapide și nu ai chef să gătești vreun fel de mâncare sofisticat. E OK dacă nu te descurci așa de bine cu toate lecțiile copiilor, ei vor recupera, cu siguranță, aceste capitole de materie. E OK să-ți vezi copiii plictisiți fără să simți presiunea de a le găsi o preocupare utilă, educațională și distractivă pe deasupra. E OK și dacă-ți mai sare țandăra din când în când. Fă ce trebuie, cere-ți scuze, repară situația și mergi mai departe. Trăim vremuri neobișnuite, așa că fii blândă cu tine!

2. Râzi. Râzi mult!

Știi că râsul e un remediu foarte bun anti-stres. E bun pentru organism și e bun și pentru sufletul tău! Fă-ți un program de râs. Petrece cel puțin 10 minute pe zi râzând, împreună cu copiii tăi. Mai mult decât atât, obții și un timp de calitate cu ei. Vă conectați mai bine. Apoi colaborați mai ușor.  Ai pe Internet multe resurse: bancuri, video-uri, emisiuni TV.  Evită însă gâdilatul în exces. Deși provoacă râsul instantaneu, îi poate face pe cei mici să se simtă neajutorați și nu eliberează stresul la fel ca un râs sănătos la o glumă bună.

3. Conectează-te cu familia

Da, pandemia de coronavirus este treabă serioasă și gravă, dar dacă tot stăm în case, haideți să petrecem acest timp ca pe o vacanță neașteptată, un dar primit de care să ne bucurăm în familie. Știu, nu e chiar o vacanță, avem restricții de mișcare, dar totuși putem să ne facem acasă micul nostru rai pe pământ.  Când am mai avut ocazia să stăm cu toții acasă, împreună, fără stresul zilei de luni când o luăm de la capăt cu rutina muncă-școală-activități copii-dormit?

Ai ocazia să-i spui copilului: „Sunt numai al tău în următoarele 15 minute. Ce vrei să facem?“. Acest timp prețios este un dar minunat. Petrece-l cu cei pe care-i iubești. Implică-i pe copii în sarcinile de acasă. Știi cât de mult le place să ajute celor mici. Iar cu cei mari ai, în sfârșit, timp să discuții lucruri în profunzime, probleme ce-i preocupă… E adevărat că tuturor ne e dor de obiceiurile noastre sociale, de prieteni, dar putem organiza conferințe video și să ne bucurăm unul de altul măcar așa.

cum stai acasa cu copiii cand e pandemie

4. Ieși la aer, dacă poți

Este important să stăm în case, să intrăm în contact cu cât mai puțini oameni, dar la fel de important este pentru sănătatea noastră și să ieșim puțin la aer. Stai pe balcon și bea cafeaua acolo, stai puțin la geam sau ieși în curte, dacă ești un norocos care are posibilitatea asta. Poți să citești afară și dacă este puțin frig. Te îmbraci mai gros, pui o pătură pe tine. Natura ne încarcă pe toți cu energie și avem nevoie de ea.

5. Gestionează-ți, mai întâi, anxietatea ta

Încearcă să rămâi calmă. Nu te ajută cu nimic să te îngrijorezi excesiv. Mai mult decât atât, îi afectează negativ și pe cei mici. Creierele noastre sunt făcute să oglindească emoțiile celor din jur, așa că dacă tu ești stresată, copiii tăi vor fi la fel. Și apoi ai de gestionat și anxietatea lor.

Dacă te fură gândurile negre încearcă următoarele tehnici de calmare: respiră adânc de câteva ori și spune-ți niște cuvinte pozitive, afirmații care să te facă să ai gânduri frumoase: „Pot să fac față“, „E o situație temporară. Va trece.“ Spune-ți singură lucruri care știi că te calmează. Dacă ești panicoasă de fel, atunci limitează consumul știrilor și cere ajutorul prietenilor. Încearcă să rămâi în prezent, moment de moment, alături de copiii tăi. Fii flexibilă. Nimeni nu știe ce va fi săptămâna viitoare, luna viitoare sau anul următor. Dar nu ești singură. Suntem toți în problema asta! În final, totul va fi bine!

Sursa: The Globe and Mail

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Alte articole care te-ar putea interesa

  Încă o vedetă a anunțat că este însărcinată în vremuri de pandemie
  Încă o vedetă a anunțat că este însărcinată în vremuri de pandemie

  Încă o vedetă mult iubită își anunță sarcina în vreme de pandemie: frumoasa actriță Lea Michele urmează să devină mămică!

  Nașterea în vremuri de pandemie: o mamă din Cluj a așteptat 50 de ore să își atingă bebelușul
  Nașterea în vremuri de pandemie: o mamă din Cluj a așteptat 50 de ore să își atingă bebelușul

  Anul 2020 a venit peste noi cu un bagaj destul de greu de cărat. De la începutul lunii aprilie, România a intrat în faza IV a scenariului pentru prevenția...

  Jurnal de fapte bune în vremuri de pandemie: românii care ne salvează țara
  Jurnal de fapte bune în vremuri de pandemie: românii care ne salvează țara

  În vremuri grele, românii dau dovadă de spirit de solidaritate și nu se dau în spaet când trebuie să ajute. În plină pandemie de coronavirus, sistemul...

  Sfatul de parenting al Angelinei Jolie în pandemie care a făcut înconjurul lumii. Toți trebuie să îl urmăm
  Sfatul de parenting al Angelinei Jolie în pandemie care a făcut înconjurul lumii. Toți trebuie să îl urmăm

  Angelina Jolie a demonstrat în numeroase ocazii că este o mamă grozavă, dedicată copiilor săi, pe care îi crește cu iubire și responsabilitate. Actrița are o rubrică...

  Medicii avertizează: În aceste vremuri de pandemie, tăiați-vă unghiile! Degeaba vă spălați pe mâini, dacă aveți unghiile lungi!
  Medicii avertizează: În aceste vremuri de pandemie, tăiați-vă unghiile! Degeaba vă spălați pe mâini, dacă aveți unghiile lungi!

  În contextul pandemiei de coronavirus, când igiena și izolarea sunt singurele modalități prin care ne putem feri de acest virus agresiv și invizibil, medici de pretutindeni...

  Dana Rogoz şi-a luat fiica şi a plecat, în plină pandemie: "E un pas uriaş pentru noi"
  Dana Rogoz şi-a luat fiica şi a plecat, în plină pandemie: "E un pas uriaş pentru noi"

  Una dintre cele mai cunoscute tinere actriţe de la noi, mamă a doi copii, a plecat recent alături de fiica ei în vârstă de 7 luni în Slovacia. Parcurge articolul de mai...

  Vacanța în pandemie: topul celor mai sigure opțiuni
  Vacanța în pandemie: topul celor mai sigure opțiuni

  Relaxarea măsurilor stricte de prevenire a noului coronavirus și vremea frumoasă de afară ne fac să ne gândim din nou la vacanță. Sigur, după ce ne-am petrecut primăvara...

  Eva Mendes a rupt internetul cu un simplu sfat de parenting. Tu îl pui în aplicare?
  Eva Mendes a rupt internetul cu un simplu sfat de parenting. Tu îl pui în aplicare?

  Una dintre cele mai cunoscute mămici de la Hollywood a pornit de la o experienţă din viaţa personală pentru a le da un îndemn părinţilor. Parcurge articolul de mai jos pentru a...

  © 2022 Qbebe