Copilul tău a eșuat. Iată ce trebuie să faci mai departe

Copilul tău a eșuat. Iată ce trebuie să faci mai departe

Otilia Geavlete - Redactor Senior

Orice părinte este afectat când copilul său eșuează, mai ales dacă este vorba despre o miză importantă sau de un proiect în care a investit mult efort. Fie că a pierdut un concurs important sau nu a fost selectat într-o echipă, frământarea și regretele lui ni se transmit și nouă. Uneori, chiar în mod exagerat, încât poate să ne scape o replică nu tocmai potrivită, care îl face pe cel mic să se simtă și mai rău. Pe de altă parte, sunt situații pe care copilul le percepe ca pe niște eșecuri, deși noi, adulții, nu realizăm asta. Să fii exclus dintr-un grup de prieteni sau nu primești nici o apreciere pentru munca ta, astfel de întâmplări pot fi considerate adevărate insuccese de către cei mici. Or,dacă nu suntem suficient de atenți, este posibil să pierdem șansa de a le oferi suportul de care au nevoie. Noi suntem cei care putem schimba eșecul într-o experiență de învățare care îmbunătățește capacitatea copilului de a reuși în viitor.

Eșecul este numai oportunitatea de a începe din nou un lucru, în mod mai inteligent.", spunea unul dintre cei mai de succes oameni de afaceri ai lumii, Henry Ford. Deși este o parte integrantă a vieții, eșecul produce adesea sentimente dureroase, precum furie, tristețe, frustrare, stimă de sine scăzută, atât la copil cât și la adult. Modul în care copilul experimentează aceste sentimente depinde de vârsta sa și de nivelul de maturitate emoțională. Important este că el poate fi învățat să recunoască emoțiile respective și să le gestioneze într-un mod constructiv. Felul în care noi înșine reacționăm la propriile eșecuri sau în care îi oferim suport copilului în caz de nereușită influențează capacitatea acestuia de a face față eșecului, de a persevera și de a obține succes în viitor. Dezamăgirea are și o parte bună, pentru că îi învață pe copii să se confrunte cu o situație, să fie mai rezilienți, să dezvolte abilități noi și o gândire creativă.

copil trist
Iată ce trebuie să facă când copilul tău eșuează:

1. Oferă-i copilului tot suportul necesar

Poartă o discuție deschisă cu copilul, despre motivele din spatele insuccesului său, pentru a putea lucra împreună mai departe pe contracararea obstacolelor și întărirea punctelor slabe. Nu încerca să impui tu motivele pe care le consideri reale, lasă-l pe el să ajungă la niște concluzii relevante și să sugereze potențiale soluții. Este crucial să-i subliniezi că erorile și eșecul sunt simple etape ale unui drum la sfărșitul căruia se obține succesul. Copilul trebuie să considere nereușitele ca o oportunitate de învățare și de dezvoltare, în loc să rămână fixat pe ideea de eșec. Oferă-i tot ajutorul necesar,dar încurajează-i și gândirea independentă și capacitatea de a găsi soluții. În felul acesta, el devine mai responsabil și mai matur. Încurajarea constantă, înțelegerea și grija constituie un mediu hrănitor, de învățare pozitivă, pentru copil.

2. Construiește o altă perspectivă asupra eșecului

Părinții văd eșecul ca pe o sursă de suferință pentru copil, în loc să-l considere o oportunitate de a-l determina să gândească: „Pot să fac față acestui lucru. Sunt puternic.". , arată Madeline Levine, Ph.D., autoare a cărții The Price of Privilege: How Parental Pressure and Material Advantage Are Creating a Generation of Disconnected and Unhappy Kids.(Prețul Privilegiilor: Cum presiunea părinților și avantajele materiale creează o generație de copii nefericiți și neconectați). Este datoria noastră să-i arătăm copilului care sunt avantajele unui insucces, să-i demonstrăm că motivația sa pentru un anumit lucru este proporțională cu capacitatea de a o lua de la capăt și de a persevera în obținerea a ceea ce dorește. „Ai devenit mai puternic."; „ Eșecul este doar o treaptă către succes."; „ Sunt mândru că nu renunți.", acestea sunt câteva replici utile, pe care le poți folosi ca să dai un alt chip nereușitei.

3. Fii ghidul copilului, nu salvatorul lui

Nu poți fi acolo mereu, să-i îndulcești fiecare căzătură, așa că pregătește copilul să facă față singur provocărilor. Atunci când cel mic vine la tine cu o problemă sau o plăngere, ascultă-l, spune-i că înțelegi cum se simte și cere-i pur și simplu sfatul, întrebându-l care ar fi soluțiile pentru problema sa. Nu-i bloca abilitatea de a găsi posibilități de rezolvare, nici nu diminua ceea ce simte și importanța lucurilor pe care ți le spune. Poți pune întrebări ajutătoare și poți să stimulezi identificarea cât mai multor opțiuni, spunând, de exemplu: „Da, aceasta este o soluție. Ce altceva ai mai putea face?"

4. Nu fixa așteptări extrem de înalte

efort

Este o diferență între a încuraja copilul să facă mai mult și a-i induce ideea "tu mereu poți să fii cel mai bun." Uneori, copiii eșueză pentru că simt că nu pot face față așteptărilor părintești nerealiste. „Expectanțele exagerate îi fac pe tineri să fie paralizați de teama că vor eșua.", arată Jessica Lahey, în cartea sa, Darul eșecului.

5. Învață-l pe copil să amâne recompensa

Mulți copii sunt foarte dezamăgiți dacă nu obțin un succes imediat. Încurajându-i să aștepte, îi ajuți să-și dezvolte autocontrolul, o abilitate esențială pentru reușita pe termen lung. Într-un experiment longitudinal, inițiat în 1968, care se derulează și în prezent, un grup de copii de 4 ani au fost lăsași într-o cameră cu câte o prăjitură și un clopoțel. Li s-a dat următoarea alegere: dacă sunau din clopoțel, cercetătorul venea imediat înapoi și le dădea prăjitura. Dacă așteptau întoarcerea lui, timp de circa 20 de minute și nu sunau clopoțelul, primeau în schimb două prăjituri. Copiii din experiment au fost urmăriți până au ajuns la maturitate. S-a constatat că cei care au fost capabili să aștepte, au urmat, de regulă, licee mai bune, au accesat slujbe superioare și au devenit capabili să facă față mai bine frustrării și stresului. Copiii care nu au putut aștepta deloc, au fost mai predispuși la anumite probleme, precum dependențe sau violență, în viața de adult. Studiul a demonstrat că un bun control al impulsurilor corelează cu o capacitate crescută a copilului de a face față provocărilor.

6. Dezvoltă perseverența copilului tău

În acest sens, arată-i mai întâi ce este perseverența. Fă-l martor la eforturile tale într-o anumită acțiune, arătându-i că aceasta trebuie abordată pas cu pas, iar, pentru a atinge țelul final, trebuie să treci prin mai multe obiective intermediare și, uneori, să repeți anumite etape, când nu ies bine din prima. Învață-l pe copil să-și fixeze scopul și să persevereze, indiferent câte obstacole și eșecuri înregistrează. Explică-i că acestea sunt, pur și simplu, parte a unui parcurs întreg. Când vezi că cel mic se dedică realmente îndeplinirii unei sarcini, nu ezita să-l lauzi. Nu folosi, însă, lauda doar pentru reușite și eforturi foarte mari, apreciază fiecare mic semn de efort și fiecare succes, oricât de minor.

7. Fii tu un bun model pentru copil

Copilul este mereu cu ochii pe tine, așa că nu trebuie să-ți contrazici propriile declarații. Tu ești principalul lui exemplu, deci trebuie să demonstrezi autocontrol și reziliență, atunci când te confrunți cu un eșec personal. Dacă intri în panică pentru orice mică eroare, nu demonstrezi că ai bune abilități de a face față provocărilor. Atunci când, de exemplu,pierzi la un concurs, poți spune copilului că ai participat și pentru plăcerea jocului, nu doar ca să câștigi. De asemenea, recunoaște atunci când faci o greșeală, dar fără să exagerezi și adaugă: „Mă voi strădui mai tare data viitoare."

8. Asigură-l pe copil de dragostea ta

afectiune

Nu considera că el știe deja asta. Atunci când are un eșec, este necesar să-l reconfortezi și să-l încredințezi că îl iubești, fie că este învingător, fie învins. O îmbrățișare și un cuvânt de încurajare pot să-i ușureze suferința și să-i dea energie să meargă mai departe.

9. Nu exagera cu laudele în caz de succes

Avalanșându-l pe copil cu complimente, îi poți face mai mult rău decât bine. Copilul va deveni dependent de validarea celorlalți și poate avea mereu nevoie de un feedback pozitiv, pentru a se simți valorizat. „Capeți încredere în tine depășind dificultățile, nu atunci când ți se spune mereu ce grozav ești.", arată psihologul Dan Kindlon, autorul cărții Vremuri dure, Copii puternici. Copiii dețin controlul asupra capacității de a face efort, așa că trebuie încurajați să muncească mai mult și să se confrunte cu eșecul. Acest lucru nu înseamnă că nu trebuie să lauzi deloc copilul. Dar, în loc să-i spui cât de nemaipomenit este, apreciază-i mai degrabă comportamentele pozitive specifice, de exemplu: „A fost foarte drăguț că ai ajutat-o pe surioara ta să se îmbrace." (în loc de „Ești cea mai bună soră din lume").

Surse: https://newyorktonight.wordpress.com; https://www.parents.com/kids ; https://afineparent.com; https://thenewageparents.com

 

Articolul urmator
Lecție pentru copilul tău: Gloria ta nu trebuie să se nască niciodată din umilința altuia
Lecție pentru copilul tău: Gloria ta nu trebuie să se nască niciodată din umilința altuia

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Cea mai eficientă metodă dacă vrei un somn de calitate pentru copilul tău. Un studiu dezvăluie ce trebuie să faci
    Cea mai eficientă metodă dacă vrei un somn de calitate pentru copilul tău. Un studiu dezvăluie ce trebuie să faci

    Te numeri printre părinții care consideră că animalele de companie nu au ce caută în apropierea bebelușului sau a copilului mic? Ei bine, studiile arată că prezența unui...

    Nativii de care trebuie să stai departe, în funcție de semnul tău zodiacal
    Nativii de care trebuie să stai departe, în funcție de semnul tău zodiacal

    Fie că este vorba despre o relație de prietenie, fie că este vorba despre o relație romantică, pentru ca aceasta să funcționeze este necesar să existe compatibilitate între...

    Doar pentru că am divorțat, nu înseamnă că mariajul meu a eșuat. Nu mai confundați lucrurile!
    Doar pentru că am divorțat, nu înseamnă că mariajul meu a eșuat. Nu mai confundați lucrurile!

    Un mariaj care s-a încheiat nu este în mod necesar, un mariaj eșuat! O femeie care a trecut printr-un divorț cu doi copii, susține că nu vrea să fie un număr într-o...

    Ce să faci și, mai ales, ce să NU faci dacă descoperi că al tău copil se automutilează
    Ce să faci și, mai ales, ce să NU faci dacă descoperi că al tău copil se automutilează

    Ca părinte, probabil că una dintre cele mai dificile experiențe prin care poți trece este să afli că al tău copil suferă. Uite ce să faci și mai ales, ce să nu faci, dacă ai...

    Studiile confirma: iata cat timp trebuie sa astepti ca sa faci al doilea copil
    Studiile confirma: iata cat timp trebuie sa astepti ca sa faci al doilea copil

    Conform unui nou studiu desfasurat in cadrul Centers for Disease Control and Prevention in Statele Unite, femeile ar trebui sa faca o pauza de minim 18 luni intre primul si al doilea copil,...

    Copilul meu a fost disgnosticat cu epilepsie, ADHD și autism. Cum am găsit puterea de a merge mai departe
    Copilul meu a fost disgnosticat cu epilepsie, ADHD și autism. Cum am găsit puterea de a merge mai departe

    Durerea pe care un părinte o simte în momentul în care copilul său este diagnosticat cu o boală cruntă este de nesuportat. O mămică povestește, pentru Love What Matters,...

    Iată cum trebuie să miroasă parfumul tău în funcție de zodie
    Iată cum trebuie să miroasă parfumul tău în funcție de zodie

    Când te gândești la parfumul pe care îl vei purta, îți dorești nu numai să fie cât mai adecvat unui anumit moment din zi și unui anumit context, ci și...

    Copilul tău refuză laptele matern congelat? Iată cauza!
    Copilul tău refuză laptele matern congelat? Iată cauza!

    Atunci când ii oferi lapte direct din sân, bebelușul îl acceptă cu plăcere, acceptă chiar și biberonul cu lapte praf, dar când îi oferi laptele tău...

    © 2024 Qbebe