5 moduri simple care te ajută să crești un copil fericit

Alina Nedelcu - Redactor Senior

Încă din primele clipe de viață ale micuților noștri, cel mai mult ne dorim ca ei să fie sănătoși și fericiți. Alături de grija pe care le-o acordăm zi de zi, noi, părinții, suntem primele și cele mai importante modele din viața lor, de aceea este de datoria noastră să-i familiarizăm cu obiceiuri ce le vor fi utile pe parcursul întregii vieți. Așa cum vom afla și din articolul de mai jos, oricare dintre acestea îi vor ajuta să fie mai veseli, mai puțin stresați, mai echilibrați.

Ai grijă ca al tău copil să se culce devreme

Studiile din domeniu au arătat de mai multe ori faptul că micuții care beneficiază de suficiente ore de somn au șansa să beneficieze de o dezvoltare cognitivă și emoțională mai bună decât a celor care nu dorm suficient.
Dacă pentru un bebeluș din primele luni de viață sunt necesare, în medie cam 14-15 ore de somn pe zi, pentru copiii mai mari de 3 ani sunt benefice 11-12 ore de somn. Reușind să doarmă numărul de ore necesare, micuții vor avea o rutină de somn mai sănătoasă și un somn mai odihnitor.
Un studiu publicat de către „Asociația Americană de Pediatrie" a arătat că micuții ce se culcă devreme au șansa să fie mai binedispuși, mai puțin iritabili și agresivi decât aceia care nu dorm destul.
În același timp, relația dintre numărul de ore de somn și tendința spre obezitate a copiilor a fost explicată astfel: copiii care sunt culcați adesea după ora 9 seara sunt și de două ori mai predispuși să fie obezi când vor crește. Dacă se întâmplă să apară obezitatea, aceasta nu numai că va scădea stima de sine, dar va crește predispoziția spre unele maladii grave, cum ar fi cele cardiace sau diabetul.

Mama care ii citeste fetitei inainte de culcare

Citește și: Semne că ai un copil care suferă de tulburare de somn

Încearcă să nu abuzezi de tehnologie când ești în preajma copilului

Psihologii ne îndeamnă, pentru a avea o relație cât mai frumoasă cu ai noștri copii, asigurându-ne totodată că îi vom ajuta să fie cât mai fericiți, să nu folosim în exces tehnologia atunci când suntem în preajma lor. De pildă, un studiu apărut în cadrul „Child Development" a arătat că acei părinți ce sunt dependenți de tehnologie vor avea tentația să întrerupă activitățile pe care le desfășoară alături de copii la un moment dat, ceea ce-i va face pe aceștia mai frustrați, mai agitați, mai indispuși. În plus, acești copii vor face mai des „crize de furie" , vor fi mai supărăcioși, mai plângăcioși.
În plus, s-a constatat că părinții copiilor mai dificili, ce au adesea comportamente precum cele menționate anterior, vor fi mai dornici să se refugieze în tehnologie, în loc să petreacă suficient timp cu micuții lor. Din acest motiv, se va intra într-un „cerc vicios", care va deteriora și mai mult interacțiunea părinte-copil.
Ceea ce putem face noi, părinții, va fi să ne străduim să nu abuzăm de tehnologie și să încercăm să petrecem timp de calitate cu ai noștri copii. Acest demers va fi benefic ambelor părți, făcându-ne mai relaxați.

Implică-te în activități fizice și antrenează-l în ele și pe copil

Experții din cadrul „Cambridge University" (Marea Britanie) insistă asupra următorului aspect: dacă mamele se implică în activități fizice, copiii lor vor fi și ei mai atrași să le practice. Din acest motiv, se vor bucura de o mai bună sănătate fizică și psihică.
De altfel, și alte studii recente au arătat că activitățile fizice regulate au rolul de a schimba cumva „chimia" creierului. De exemplu, creierul se va axa mai puțin pe gestionarea grijilor și se va îndrepta cu precădere spre concentrare, spre coordonarea mișcărilor. De aceea, este vizibil și următorul fenomen: diverși neurotransmițători vor îmbunătăți capacitatea copilului de a se calma.
Când un copil reușește să-și gestioneze mai bine stările, el nu va mai fi predispus stărilor de anxietate, nu va mai fi supus riscului de a avea stări depresive, va fi mai încrezător în forțele proprii. Toate aceste schimbări îl vor ajuta să devină mai fericit.
Nu în ultimul rând, nu putem omite faptul că o activitate fizică va stimula producerea endorfinelor, ceea ce va spori considerabil starea de bine a copiilor noștri.
Iată de ce este esențial să fiți voi însevă modele pentru copii, să fiți cât mai active și să-i încurajați astfel și pe ei din acest punct de vedere. Puteți să vă bucurați mai mult unul de celălalt, puteți să vă distrați și veți petrece și timp de calitate împreună. Pentru ca ai voștri copii să fie tot mai iubitori de activități fizice, nu ezitați să-i lăudați pentru reușite.

Familie ce se pregateste sa se plimbe cu bicicletele

Continuă să mergi la serviciu

Deși există opinii potrivit cărora mamele care au un loc de muncă petrec insuficient timp cu copiii lor și de aceea aceștia sunt adesea nefericiți, studii din ultimii ani ne indică exact contrariul.
De pildă, un studiu efectuat în cadrul „Harvard Bussiness School", având drept grup-țintă 50.000 de adulți din 25 de țări, a arătat că fiicele mamelor care aveau un loc de muncă au ajuns să fie mult mai bine realizate, din punct de vedere profesional, decât acelea ale căror mame au fost casnice. De asemenea, fetele mamelor ce au avut un serviciu au ajuns și ele, la rândul lor, să aibă locuri de muncă stabile, cu câștiguri mai satisfăcătoare.
Și în cazul băieților cu mame ce au lucrat se poate spune că aceștia vor deveni adolescenți și adulți mai fericiți, întrucât vor fi mai orientați spre a-și finaliza studiile, obținând locuri de muncă bune și alegându-și, ca partenere de viață, femei cu care să împărtășească o viziune comună în privința importanței acordate carierei.
În privința relației dintre numărul de ore petrecut de mamele active la serviciu și nivelul de fericire al copiilor lor, un studiu realizat de „Universitatea North Carolina" (SUA) a demonstrat următorul fapt: mamele ce aveau un serviciu part-time au reușit să se ocupe suficient de copiii lor, fiind prezente inclusiv la evenimentele importante din viața de școlari și implicându-i în activități extra-curriculare îndrăgite de către aceștia. Același lucru s-a observat și în cazul copiilor ale căror mame, chiar dacă nu lucrau part-time, desfășurau activități tip „telemuncă".
Nu în ultimul rând, specialiștii au reușit să evidențieze și legătura dintre starea de sănătatea a copiilor și faptul că mamele lor lucrează. De pildă, un studiu din Germania a evidențiat că micuții ale căror mame au un loc de muncă și petrec acolo 35-40 de ore pe săptămână sunt mai puțin expuși riscului de a se confrunta cu obezitatea, spre deosebire de cei ale căror mame nu lucrează sau stau la seviciu mai mult de 41 de ore pe săptămână. Faptul că un copil are o greutate corporală normală poate să-l ajute să aibă o stimă de sine mai ridicată, contribuind astfel la starea sa fericire.

Cântă-i cât mai mult copilului tău

Încă de dinainte să se nască un copil poate auzi vocea mamei. Faptul că o poate identifica îl va ajuta să se simtă mai în siguranță, de aceea se recomandă să-i vorbim și să-i cântăm.
Dar beneficiile pe care le poate avea cântatul se extind considerabil pe măsură ce copilul va crește. Un studiu realizat de către „Universitatea din Montréal" (Canada) arată că melodiile cântate de mamă îi vor calma și îi vor dispune pe bebeluși la fel de mult ca și vorbitul propriu-zis. De asemenea, inclusiv cântecelele speciale pentru bebeluși îi vor face pe aceștia mai fericiți.
Un alt studiu (efectuat de către „Stanford University", SUA) a arătat că vocea mamei îi va determina pe copii să adopte comportamente pozitive, dar și abilități legate de comunicarea în mediul social.
Totodată, studii ale specialiștilor britanici au evidențiat faptul că micuții care aud în mod constant cântecele vor avea o stare emoțională mai bună și vor avea mai multe șanse de a avea succes la școală.

Mama ce canta la chitara alaturi de fiicele ei

Citește și: Muzica- o componentă esențială în dezvoltarea bebelușului

Voi mai puteți da exemplu și alte metode ce ne pot ajuta să creștem copii mai fericiți?

Surse:
www.childdevelopmentinfo.com, www.creativehealthyfamily.com,www.healthline.com, www.huffingtonpost.com, www.money.howstuffworks.com,www.techtimes.com

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Alte articole care te-ar putea interesa

  Dormitor minimalist: 10 idei de decor pentru un copil fericit şi liniştit
  Dormitor minimalist: 10 idei de decor pentru un copil fericit şi liniştit

  Minimalismul este o tendinţă în design-ul interior ce a devenit tot mai populară în ultimele decenii, mizând pe evitarea oricărui spaţiu dominat de dezordine, pe...

  6 moduri prin care vitamina C îți ajută tenul
  6 moduri prin care vitamina C îți ajută tenul

  Toată lumea laudă vitamina C și există un motiv bine întemeiat pentru acest lucru, și anume: vitamina C chiar este extraordinară. Pe lângă beneficiile pe care le are...

  Am făcut un copil doar ca să îmi fac soțul fericit
  Am făcut un copil doar ca să îmi fac soțul fericit

  Dacă pentru unele femei să devină mame înseamnă cel mai mare vis, cea mai importantă realizare a vieții, pentru altele nu se întâmplă așa. Dimpotrivă, gândul...

  Cele 6 reguli simple prin care Laura Cosoi şi-a păstrat silueta în timpul sarcinii
  Cele 6 reguli simple prin care Laura Cosoi şi-a păstrat silueta în timpul sarcinii

  Vedetă de televiziune, autoare de cărţi de bucate de succes şi mamă a două fetiţe, Laura Cosoi a dezvăluit de ce a ţinut cont pentru a-şi menţine silueta în perioadele...

  Ajută-ne să donăm ochelari de vedere pentru copii. Spune-ne dacă știi un copil care are nevoie de ajutorul nostru
  Ajută-ne să donăm ochelari de vedere pentru copii. Spune-ne dacă știi un copil care are nevoie de ajutorul nostru

  Cu ajutorul tău și alături de Videt dorim să oferim trei perechi de ochelari de vedere și consultații oftalmologice unei asociații pentru copii sau unor cazuri particulare propuse de...

  18 moduri în care poți să prepari un banal iaurt
  18 moduri în care poți să prepari un banal iaurt

  Este sursă de proteine, de calciu, de fosfor, de vitamine din grupul B-urilor (vitamina B2 și B12), dar și de vitamina D. Mai mult decât atât, este unul dintre alimentele ce...

  Studiu recent: un copil este mai fericit dacă pleacă în vacanțe cu părinții, decât dacă primește gadget-uri sau jucării
  Studiu recent: un copil este mai fericit dacă pleacă în vacanțe cu părinții, decât dacă primește gadget-uri sau jucării

  Oamenii de știință au ajuns la concluzia că, și pentru cei mici, vacanțele în familie sunt experiențe la fel de pline de semnificații ca pentru adulți, care le asigură șansa...

  Voluntariat pentru mămici: 5 moduri în care poți da o mână de ajutor, chiar dacă ai copii
  Voluntariat pentru mămici: 5 moduri în care poți da o mână de ajutor, chiar dacă ai copii

  Activitățile voluntare pentru mămici sunt cu adevărat parte din sufletul tău atunci când acest gest chiar vine voluntar și nu din obligație sau din nevoia de a-ți dovedi ție...

  © 2022 Qbebe