Cum sa-mi traiesc cu mai multa bucurie rolul de parinte!

QBebe

In relatia noastra cu propriul nostru copil trebuie sa gasim un echilibru, trebuie sa fim atenti, ca parinti, sa nu exageram cu educatia, dar nici sa nu ii lasam libertate atunci cand nu este cazul. Echilibrul trebuie sa fie regasit si in nevoia noastra, ca parinti, de a nu ne neglija.

CUM SA-MI TRAIESC CU MAI MULTA BUCURIE ROLUL DE PARINTE

"Fiecare fiinta umana are, prin ceea ce este dreptul de a exista, de a se exprima si de se dezvolta astfel incat sa devina ceea ce trebuie sa fie. Interventia mea fata de copil trebuie sa fie facuta cu cel mai mare respect. Am datoria sa-i recunosc viteza de invatare, limita intelectuala si abilitatile fizice.

Ca om sunt o fiinta relationala. De aceea, pentru a ma simti in echilibru in toate interventiile mele, trebuie sa ma ocup de mine fara a uita de celalalt si sa ma ocup de celalalt fara a uita de mine.

Putem compara acest mare principiu cu rolul jucat de fiecare picior al nostru in asigurarea stabilitatii. Ca sa raman in echilibru, trebuie sa distribui greutatea in mod egal pe cele doua picioare. Piciorul drept ma reprezinta pe mine, iar cel stang pe celalalt. Asadar, pentru a nu fi in dezechilibru in relatia mea cu celalalt, trebuie sa acord la fel de multa importanta si interes ambelro picioare: eu si celalalt.

Exemple:

- Ceva ma deranjeaza in comportamentul copilului meu. Am datoria (fata de mine) sa-i comunic ce ma afecteaza. Totusi, daca ii spun impacientandu-ma, pe un ton arogant sau tipand la el si umilindu-l de fata cu altii, am tinut cont de mine (piciorul drept), dar am uitat de el (piciorul stang).

- Ii consacru copilului meu tot timpul meu liber si nu pastrez timp sa-mi satisfac nevoile personale. Tin cont de el (piciorul stang), dar uit de mine (piciorul drept).

In acest ultim exemplu, fiindca ii arat copilului ca-i acord prea multa importanta, uitand de mine, el invata sa uite de mine sau (de vreme ce eu sunt modelul lui) sa se gandeasca la ceilalti uitand de sine.

Este deci o greseala sa ma ocup prea mult  de copilul meu de teama ca are dificultati in a invata despre viata. Fiecare incercare il va ajuta sa evolueze. Este, de asemenea, nesanatos, sa uit de mine insumi, sa-mi sacrific tot timpul si toata energia pentru copil, fiindca astfel nu mai ramane nimic pentru mine. E rau pentru el si e rau pentru mine.

Va trebui ca, in toate interventiile mele, sa tin cont atat de el, cat si de mine insumi...Este bine pentru mine, caci asta imi permite sa fiu in echilibru.

Totodata il voi invata, fiind un parinte ghid si complice, sa tina cont de el si de mine...Este bine pentru el, fiindca aceasta ii permite sa fie in echilibru."

 

Fragment preluat din cartea "8 Metode eficiente pentru educarea copiilor", scrisa de Helene Renaud si Jean-Pierre Gagne - EDITURA POLIROM 

 

COLECTIA PSIHOLOGIA COPILULUI & PARENTING DE LA POLIROM

Editura Polirom a scos in piata o colectie de carti incitante pentru parinti: Psihologia Copilului & Parenting. Aceasta colectie cuprinde o selectie de carti scrise de cei mai mari psihologi ai lumii, carti menite sa ofere parintilor sfaturi vitale privind dezvoltarea cognitiva si emotionala a copilului, dar si sfaturi privind educatia lui.

Qbebe a rasfoit cu multa curiozitatea aceasta colectie, si recomanda tinerilor parinti o gama variata de sfaturi, jocuri, idei, trucuri, metode, intrebari si raspunsuri, toate cuprinse in aceste carti valoroase. Educatia copiilor nostri este foarte importanta pentru formarea lor ca adulti, pentru independenta lor si in relationarea cu ceilalti. Psihologia Copilului & Parenting ofera unui parinte tot ceea ce are nevoie pentru dezvoltarea psihologica si educarea corecta a copilului.

Din aceasta colectie fac parte carti precum: Jocuri pentru dezvoltarea inteligentei si creativitatii copiilor de C.J. Simister, Tot ce trebuie sa stie parintii. 90 de intrebari si raspunsuri  de Francois Dumesnil, Cind sa spunem nu copiilor de Robert Langis, Cum sa nu-ti rasfeti copiii de Richard Bromfield, Ghid practic pentru parinti de Stephen Briers.

 

Cartile din Colectia Psihologia Copilului & Parenting oferite de Polirom pot fi achizitionate si online:

Polirom.ro

 

 

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Alte articole care te-ar putea interesa

  Crina Coliban: „Rolul de părinte este cel mai greu rol posibil”
  Crina Coliban: „Rolul de părinte este cel mai greu rol posibil”

  Expertă în alăptare și deversificare, Crina Coliban a dus parentingul la rangul de artă. Filmează, ține workshopuri, a scris cărți foarte apreciate și mai are două în...

  Mă simt vinovată, mă urăsc, fiecare zi e un chin. Cum să traiesc fără bebelușul meu?
  Mă simt vinovată, mă urăsc, fiecare zi e un chin. Cum să traiesc fără bebelușul meu?

  În mesajele redacției Qbebe a apărut un mesaj care ne-a răscolit sufletele. O mamă ne solicită ajutorul, nouă și cititoarelor noastre, pentru a trece peste cea mai mare durere...

  Bucurie mare pentru Angela Rusu, la 46 de ani: „Fiica mea este însărcinată cu 5 săptămâni înaintea mea. Eu voi naște în iunie, iar ea în mai”
  Bucurie mare pentru Angela Rusu, la 46 de ani: „Fiica mea este însărcinată cu 5 săptămâni înaintea mea. Eu voi naște în iunie, iar ea în mai”

  Surpriză dublă în familia cântăreței de muzică populară, Angela Rusu. Ea și fiica ei, Larisa, sunt însărcinate în același timp! Diferența dintre bebeluși...

  S-a aflat cu câți ani trăiesc mai puțin bărbații decât femeile
  S-a aflat cu câți ani trăiesc mai puțin bărbații decât femeile

  Cu ocazia Zilei Internaționale a Bărbatului, un nou sondaj a luat amploare în mediul online: motivul pentru care bărbații trăiesc mai puțin decât femeile.

  Tendinţa de parenting în 2021: cum te poate ajuta minimalismul să fii un părinte mai bun
  Tendinţa de parenting în 2021: cum te poate ajuta minimalismul să fii un părinte mai bun

  Dacă în urmă cu câteva decenii conceptul de "minimalism" se referea la o anumită tendinţă în decoruri, în amenajarea caselor sau a garderobei, în ultimii...

  Cea mai mare bucurie a mea după ce am divorțat este că nu mai am o soacră
  Cea mai mare bucurie a mea după ce am divorțat este că nu mai am o soacră

  Sunt doi ani și jumătate de când am divorțat. Doi ani și jumătate de când sunt fericită, eu și fiica mea, în apartamentul nostru micuț. Tatăl ei este prezent...

  Oamenii care întârzie mereu sunt mai fericiți și trăiesc mai mult
  Oamenii care întârzie mereu sunt mai fericiți și trăiesc mai mult

  Studii recente au ajuns la concluzia că persoanele care au obiceiul să fie mereu în întârziere sunt mai fericite și au șanse mai mari să aibă o viață mai lungă...

  6 motive să lași copilul să mănânce mai multă ciocolată
  6 motive să lași copilul să mănânce mai multă ciocolată

  Ciocolata este un aliment adorat de toate vârstele. Însă din dorința de a-i ajuta să aibă o stare bună de sănătate, mulți părinți ajung să limiteze sau chiar să...

  © 2022 Qbebe