Cum să fii un erou pentru copilul tău

Alina Nedelcu - Redactor Senior

Pentru a se dezvolta armonios din toate punctele de vedere, un copil are nevoie de modele. Acestea ar trebui să fie preluate atât din familie, cât și din afara acesteia. În ceea ce privește acest ultim aspect, întâmplarea prezentată în articolul de mai jos va aduce în prim-plan un tânăr care poate fi un model pentru orice copil. De cealaltă parte, exemplele din familie sunt cele ce se întipăresc cel mai bine în mintea acestuia și îl vor ajuta să devină un adult responsabil, capabil să se descurce în orice situație. Nu numai noi, mamele, trebuie să fim active în acest demers, ci și tații. Așa cum sunt de părere și psihologii, tații au și ei un rol fundamental în formarea unui copil și sunt capabili să le ofere un suport constant.

Povestea unui copil din Franța, salvat de un tânăr care s-a transformat într-un adevărat erou

Un băiețel de 4 ani din Paris, lăsat nesupravegheat de către tatăl său, a fost salvat de o cădere de la etajul șase de către un tânăr imigrant din Mali.
Copilul a fost lăsat singur în casă de către tatăl său, ce plecase la cumpărături. El a sosit însă cu întârziere acasă pentru că, pe drumul de întoarcere, a decis să joace pe telefon „Pokemon Go".
Din spusele autorităților, băiețelul a rămas în grija tatălui după ce mama sa, originară din Insulele Réunion (un teritoriu francez din Oceanul Indian) s-a întors acolo.
Rămas în casă, copilul a fost pe punctul să cadă de pe balconul apartamentului, dar un bărbat de 22 ani (imigrant din statul african Mali) ce viziona un meci de fotbal în apropiere, a văzut că mulțimea se adunase în fața imobilului în care locuia băiețelul.
Copilul ajunsese deja în afara balconului, se ținea cu mâinile de balustradă, dar Mamoudou Gassama a reușit să urce cele 4 etaje, pe exteriorul blocului, încercând să ajungă la el.
Între timp, unul dintre vecinii de apartament ai tatălui copilului a ieșit și el pe balcon, dar nu a avut curajul să-l apuce pe micuț și să-l tragă înăuntru, crezând că ar fi putut să-l scape. Acesta a început să-i vorbească băiețelului sperând că acesta va veni mai înspre el și astfel îl va putea apuca de mână.
Tânărul din Mali a ajuns însă foarte repede la el, ajutându-se de balustradele de la etajele inferioare. Conform martorilor, acestuia i-a luat mai puțin de 1 minut să-l prindă pe copil și să-l salveze, ceea ce a fost „un miracol", în condițiile în care, anterior, copilul căzuse deja un etaj până când să se poată prinde iar de o balustradă. După ce Gassama a ajuns la copil, au intervenit și echipajele de urgență.


Pentru a-i mulțumi tânărului african pentru actul său eroic, președintele francez l-a invitat la „Palatul Elysée". El a fost recompensat cu o diplomă și cu o medalie pentru „determinare și curaj". În plus, i s-a promis acordarea cetățeniei franceze și un post de pompier la brigada din Paris.
Mamoudou Gassama i-a povestit lui Emanuel Macron despre călătoria sa foarte dificilă până în Franța și i-a explicat faptul că a intervenit să salveze copilului pentru că iubește copiii și nu ar fi suportat să vadă cum acesta s-ar fi putut răni grav chiar în fața sa.
De asemenea, curajul lui Gassama a fost lăudat și de primarul Parisului, ce a spus că tânărul (căruia i se spune „Spiderman") merită să fie sprijinit să se tabilească în Franța.
Procurorii au reacționat și au decis să-l acuze pe tatăl copilului de „lipsă de asumare pentru responsabilitățile părintești", faptă pentru care ar putea primi până la 2 ani de închisoare. Urmează ca în acest caz să se dea o sentință finală în luna septembrie.
Nu în ultimul rând, s-a decis ca micuțul să fie pus în plasament până când se va stabili exact ce se va întâmpla cu tatăl său.

Citește și: Tabel: vârsta de la care poți să îți lași copilul singur în casă și reguli de siguranță

Cum putem noi, părinții, să devenim eroi pentru copiii noștri- Ce pot face tații

Orice părinte își dorește să fie un model pentru copilul său și să-i ofere acestuia toată dragostea și sprijinul său.
Conform psihologilor, nu este nevoie să facem niște demersuri spectaculoase pentru a reuși să devenim adevărați eroi pentru micuții noștri. În schimb, ar trebui să ne concentrăm eforturile pentru a reuși:
Să ne deschidem inima
Chiar dacă vrei să pari cât mai puternic, acest fapt nu înseamnă că un tată nu trebuie să fie sensibil și blând. Fie că ai fetițe, fie că ai băieți, nu ezita să-ți exprimi deschis sentimentele, să-i alinți și să-i asculți.
Procedând astfel, nu numai că le vei arăta că se pot baza oricând pe tine, dar și ei, la rândul lor, vor învăța să procedeze la fel când, la rândul lor, vor deveni și ei părinți.

Să-i arătăm copilului că-l înțelegem
Așa cum s-a menționat și mai sus, poți să te transformi într-un erou dacă vei avea răbdarea și înțelepciunea de a învăța să-ți cunoști copilul.
Deschide-ți inima, lasă-l să-ți spună ceea ce simte, nu-l critica și ajută-l să se simtă sigur că-l vei sprijini mereu. Va fi foarte important pentru el să vadă că îi știi visurile și că îl vei încuraja pentru a-și atinge obiectivele.

Să nu ezităm în a ne exprima afecțiunea față de copil
Cine a zis că un erou nu trebuie să fie și foarte afectuos, nu numai puternic? Din acest motiv, nu te abține să-ți arăți afecțiunea față de copil în mod direct. Pur și simplu strânge-l în brațe, dă-i un pupic și nu te feri să-i spui că-l iubești.
Procedând așa, relația dintre voi va deveni mai puternică, iar copilul va fi fericit să știe că este atât de iubit.

Copil ce isi imbratiseaza tatal

Să-l învățăm de toate pe copil
Ori de câte ori ai ocazia, învață-l pe copil orice crezi că i-ar putea folosi. Fii răbdător, arată-ți disponibilitatea și încearcă să ai multă răbdare.
Nu uita că lucrurile pe care un copil le învață de la părinți se vor întipări în personalitatea sa și îl pot ajuta să devină un adult împlinit, realizat din toate punctele de vedere.

Tata ce se joaca cu fiica sa

Să-i arătăm copilului cum este viața
Chiar dacă nu ești întotdeauna cea mai fericită sau mai agreabilă persoană, lasă-ți copilul să te vadă așa cum ești. Astfel, copiii trebuie să aibă în față faptul că viața ne pune în situații diferite, din care trebuie să învățăm mereu câte ceva.
Numai așa vor învăța cum să facă față provocărilor și bucuriilor vieții, transformându-le în adulți puternici și responsabili, capabili să-și ia viața în propriile mâini,.

Să-l facem să se simtă mereu în siguranță
Un copil poate ușor să creadă că tatăl său este un supererou, datorită căruia se va simți ocrotit.Tot ce vei avea de făcut este să fii cât mai mult în preajma micuțului și să-i arăți că se poate baza pe tine pentru a descoperi lumea din jur.

Să-l învățăm mereu câte ceva
În condițiile în care viața actuală presupune să adaptăm mereu la câte ceva nou, fii și tu printre persoanele dornice să devină mai bune și învață constant lucruri noi.
De la tine va învăța copilul să fie deschis către nou, ceea ce-l va ajuta ca și pe el să procedeze așa pe viitor.
Nu uita că poți deveni un adevărat erou, un model pentru copil, arătându-i ce înseamnă să fie o persoană adaptabilă și cu o stimă de sine ridicată. Aceasta reiese tocmai din satisfacția pe care o va obține ori de câte ori își va însuși ceva nou.

Să-i arătăm respect mamei copilului nostru
Pentru a-ți învăța copilul ce înseamnă o relație sănătoasă, bazată pe dragoste și respectul față de celălalt, încearcă să-i arăți mamei sale că ții la ea, că este importantă pentru tine și că o prețuiești.
Desigur, pot fi situații în care relația dintre voi să fie mai tensionată, dar pentru copii merită să încercați să nu le arătați așa ceva.

Citește și: 10 motive să-i iubesti mama! Peste ani, fetita ta va sti sa aprecieze barbatii adevarati

Să ne străduim să ținem familia unită
Unul dintre cele mai la îndemână demersuri în acest scop va fi să încurajezi reuniunea periodică a familiei la masă.
Veți vedea că vă veți simți grozav împreună, iar copilul va avea șansa să-și dezvolte obiceiuri alimentare sănătoase și să stea departe și de diverse obiceiuri nocive (precum privitul la televizor sau jucatul pe computer în timpul meselor, ronțăitul din fața unui ecran etc.).

Să fim alături de copil inclusiv seara, înainte de culcare
Ce poate fi mai plăcut pentru un copil decât să-l aibă în preajmă, la ora de culcare, pe tatăl său, care-i citește sau îi povestește ceva?
Nu ezita, pentru a-i face pe plac, să încerci să-l implici într-un joc de rol, să vă prefaceți că aveți vocile unor personaje. Vă veți distra pe cinste, veți petrece timp de calitate împreună, iar copilul va înțelege, o dată în plus, că ești mereu prezent în viața sa.

Voi știați ce lucruri ar trebui să faceți pentru copiii voștri pentru a deveni eroii lor?

Surse:
www.allprodad.com, www.edition.cnn.com

Surse poze:
www.youtube.com

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Alte articole care te-ar putea interesa

  Medicul erou de la Piatra Neamț a lăsat în urmă doi copii și o soție îndurerată: "Nu avem nevoie de un erou. Avem nevoie de un soț, de un tată"
  Medicul erou de la Piatra Neamț a lăsat în urmă doi copii și o soție îndurerată: "Nu avem nevoie de un erou. Avem nevoie de un soț, de un tată"

  Tragedia de proporții de la Piatra Neamț a cutremurat o țară întreagă. Sâmbătă seară, în secția de Terapie Intensivă a Spitalului Județean din Piatra Neamț, 10...

  Micuțul erou de 2 ani: cum și-a salvat familia care era să ardă de vie
  Micuțul erou de 2 ani: cum și-a salvat familia care era să ardă de vie

  Curajosul familiei! Un băiețel de doar 2 ani, din Texas, și-a salvat familia de la moarte, în timpul unui incendiu. „Mami, e foarte cald! E cald, mami!”, a țipat cel...

  Cum să alegi cadoul perfect pentru copilul tău
  Cum să alegi cadoul perfect pentru copilul tău

  După lunile petrecute acasă, după zilele de grădiniță sau de școală online, copilul tău merită recompensat într-un mod aparte, fără a aștepta o ocazie anume, cum ar fi...

  Afla cum sa il inveti pe copilul tau se se imbrace singur!
  Afla cum sa il inveti pe copilul tau se se imbrace singur!

  Toti parintii, bunicii si toate cadrele didactice stiu ca in jurul varstei de 3 ani copilul trebuie sa invete sa se imbrace singur. Insa teoria nu se potriveste niciodata cu practica. De ce...

  Cum vorbești cu copilul tău despre Dumnezeu dacă nu ești un părinte religios
  Cum vorbești cu copilul tău despre Dumnezeu dacă nu ești un părinte religios

  Printre întrebările cele mai dificile la care un părinte trebuie să găsească un răspuns se numără și cele care țin de Dumnezeu, de religie în genere. Pe măsură ce...

  Tendinţa de parenting în 2021: cum te poate ajuta minimalismul să fii un părinte mai bun
  Tendinţa de parenting în 2021: cum te poate ajuta minimalismul să fii un părinte mai bun

  Dacă în urmă cu câteva decenii conceptul de "minimalism" se referea la o anumită tendinţă în decoruri, în amenajarea caselor sau a garderobei, în ultimii...

  Copilul tău trebuie să știe cum să se spele pe cap! E obligatoriu
  Copilul tău trebuie să știe cum să se spele pe cap! E obligatoriu

  Încă o zi, încă un duș, încă 20 de minute pe care le petrec luptând cu părul frumos - dar extrem de diferit - al celor două fiice ale mele. Una are părul cu...

  Cum eviți cheltuielile neașteptate cu cel mic? Ce beneficii îți aduce o asigurare pentru copilul tău
  Cum eviți cheltuielile neașteptate cu cel mic? Ce beneficii îți aduce o asigurare pentru copilul tău

  Atunci când ai un copil, cheltuielile neprevăzute sunt inevitabile. Fie că este vorba de o urgență medicală, de creșterea facturilor la utilități, de (re)amenajarea camerei...

  © 2022 Qbebe