Cum sa iti ajuti copilul in preadolescenta

Cum sa iti ajuti copilul in preadolescenta

Ioana-Catalina Pavel

Preadolescenta este un prag important prin care trebuie sa treaca fiecare copil. Psihologii spun ca in aceasta perioada se produc destul de multe si mari modificari in viata copilului, atat din punct de vedere psihic, emotional cat si fizic. De aceea el are mare nevoie de sustinere si intelegere din partea ta.

Intreaga noastra viata este un ciclu de etape in dezvoltarea noastra bio-psiho-sociala. Ideal ar fi ca noi sa crestem pe masura ce inaintam in viata, sa ne cunoastem tot mai bine, sa fim tot mai maturi si mai pregatiti de a ne stapani si gestiona emotiile, gandurile, si mai apoi de a lua decizii bune. Problema este ca, cel mai adesea, nu se intampla asa. Ba dimpotriva, cu cat inaintam in varsta parca devenim tot mai distrati, superficiali si parca renuntam prea repede la idealurile noastre din adolescenta. Nu suntem numai noi de vina, societatea are o influenta negativa destul de mare.

Una din nevoile principale ale omului este cea de socializare, de comunitate. Prin interactiunea cu celalalt, invatam sa ne cunoastem pe noi insine, pe ceilalti, sa facem fata si sa ne descurcam in diferite situatii dificile pe care ni le ofera viata. Daca grupul sau grupurile sociale din care facem parte vor inclina spre distractii superficiale si fara rost, ne vom vedea "siliti" (desi nu suntem!) sa ne sacrificam unele nevoi, pareri, idealuri, pentru a ne adapta la "cerintele" acestui grup. Aceasta este sau va fi si una din tentatiile preadolescentului tau.


Desi crestem in varsta, de cele mai multe ori, maturizarea noastra emotionala se opreste undeva in jurul varstei de 15, 16 ani. Acest lucru se intampla, cel mai adesea, pentru ca nu am trecut complet si "corect" prin fiecare varsta. Pentru a-l ajuta pe copilul tau sa faca acest lucru, este nevoie sa intelegi tu bine ce presupune si cum se manifesta preadolescenta din punct de vedere fizic, psihic si afectiv, si mai ales cat si cum anume poti tu ca parinte sa il ajuti.

Preadolescenta este o faza timpurie a adolescentei, care se desfasoara intre 10-14 ani, perioada a transformarilor profunde fizice si fiziologice, a unor conturari a intereselor, aptitudinilor si conceptiilor morale ale copilului. Iata care ar fi cateva din schimbarile prin care trece preadolescentul si ce poti face tu in raport cu el:


SCHIMBARI PE PLAN FIZIC

Aspectul exterior se caracterizeaza, in general, prin lipsa de armonie. Mainile sunt mai lungi decat corpul si umbla stangace pe langa corp, nasul este disproportionat in raport cu fata, intreaga conformatie lasa impresia unei fiinte desirate. Din acest motiv, preadolescentii nu vor avea o parere prea buna despre aspectul lor fizic si este posibil chiar sa aiba si stari depresive din aceasta cauza.

Ce poti face tu: vorbeste cu el ca si cu un prieten. Spune-i ca aceste transformari sunt normale si ca trebuie sa le accepte momentan, si ca nu va arata asa toata viata. Daca ai posibilitatea, cauta sa ii cumperi haine frumoase, care sa i se potriveasca si sa ascunda micile „neajunsuri".

 

SCHIMBARI PE PLAN PSIHIC

Se dezvolta tot mai mult perceptiile asupra realitatii, se formeaza puncte de vedere puternice, care adesea vin in conflict cu ceea ce copilul a invatat pana acum de la parinti. Deja explicatiile si cunostintele parintilor devin insuficiente pentru intrebarile si nevoile de a cunoaste si de a intelege ale copilului, si vor fi privite cu un acut simt critic. De aceea comportamentul copilului se schimba mai ales atunci cand se confrunta cu acte de autoritate din partea parintilor. Aici pot aparea si acele renumite „conflicte intre generatii".

Ce poti face tu: Intelege mai intai ca ai in fata un om cu creier, inima, emotii si aspiratii despre care poate stii foarte putin. Nu ii impune lucruri in care nici tu nu crezi pentru ca ai auzit ca „asa este bine" si mai ales, nu ii interzice sa faca anumite lucruri fara sa ii spui de ce. In niciun caz nu il pedepsi fara un motiv bine intemeiat din cauza fricii ca „eu raspund de tine pana la 18 ani" sau pentru ca „eu te-am facut, eu te omor". Si mai ales nu ii tine predici nesfarsite despre ce „ar trebui" sau cum „ar fi bine sa...". Acestea sunt ganduri si acte imature care dau mai degraba dovada de egoism si nicidecum de interes in a-ti educa copilul bine.

SCHIMBARI ALE MEMORIEI

Capacitatea de memorare ajunge la mari performante. Memoria, fiind o activitate complexa, este una din laturile cele mai solicitate ale activitatii intelectuale. In aceasta perioada creste mult caracterul activ si voluntar al memoriei- memoria foarte exacta a scolarului mic incepe sa fie tot mai mult inlocuita cu memoria logica, care pastreaza ceea ce este esential.


Ce poti face tu: este bine sa ai un pic de control asupra lecturilor lui. Chiar daca va simti sa citeasca orice, desi poate tine minte multe lucruri, este bine sa aiba o anumita coordonare, anumite criterii dupa care sa isi aleaga cartile, revistele, programele Tv etc.

SCHIMBARI ALE LIMBAJULUI


Limbajul se deosebeste la preadolescent de perioadele anterioare prin bogatia si varietatea lexicului, precum si prin surprinderea sensurilor variate ale cerintelor. Incepand cu adolescenta, creste grija pentru exprimarea corecta a ideilor, precum si interesul pentru utilizarea figurilor de stil in limbajul scris. Lexicul preadolescentului poate contine numeroase cuvinte legate de factorul senzorial, insa ramane sarac si imprecis în analiza proceselor interioare.


Ce poti face tu: Lasa-l sa isi foloseasca din plin limbajul. Lasa-l sa se exprime si sa exprime ce doreste el. Chiar daca nu esti de acord cu unele lucruri pe care le spune, tu fii atenta mai degraba la faptul ca el nu face decat niste „exercitii" de vorbire. Asculta ceea ce el are de spus. Copiii care pot discuta despre orice cu parintii lor sunt in general mai fericiti si se descurca mai bine la scoala.

  

SCHIMBARI IN PLAN PSIHOSOCIAL

Sentimentul tot mai crescut de independenta duce la primele ganduri privind identitatea. Preocuparea fata de propria imagine precum si pentru rolurile de sex este mai mare decat aceea pentru orientarea vocationala. Din punct de vedere cognitiv, creste abilitatea de analiza mentala, si de de testare deductiva a ipotezelor. Creste de asemenea posibilitatea de a gandi regulile drept intelegeri mutuale flexibile. Regulile "oficiale" sunt inca ascultate doar din respect fata de autoritate, sau din dorinta de a-i impresiona pe ceilalti.

Ce poti face tu: Gaseste metode noi si variate de a ramane implicat in viata copilului tau. Monitorizeaza-i prietenii, dar incearca sa o faci cat mai discret. Incearca sa-i cunosti toti prietenii cat si pe parintii acestora. Discuta cu el despre acestia, despre prietenie in general, dar si despre comportamentul lui in cadrul acestor relatii. Retine: daca nu gaseste in familie, copilul tau va cauta intotdeauna sa isi indeplineasca anumite nevoi sau dorinte importante pentru el, in alta parte. Asa ca apropie-te de el, fii cat de ingaduitoare poti. De acest lucru are el cel mai mult nevoie in aceasta perioada „bantuita" de atatea schimbari! 

 

SCHIMBARI IN PLAN SENZORIAL

I se dezvolta capacitatea de a diferentia, clasifica si denumi substantele dupa miros. Fetele au o mare sensibilitate pentru parfumuri. La baieti, din dorinta de a imita gusturile adultilor (fumat, bauturi, mancaruri picante) li se modifica treptat gusturile, chiar daca la inceput nu le face placere.

Ce poti face tu: Aceasta este varsta la care, de dragul grupului, copilul tau poate „trage" o tigara sau bea un pahar de vin sau bere. Asa ca fii in alerta si informeaza-te cu privire la problemele majore legate de dependenta, depresie sau tulburari de alimentatie. Este bine sa vorbesti cu el daca ai cea mai mica banuiala ca se confrunta cu probleme de acest gen. Daca nu te descurci singura, nu evita sa cauti ajutor specializat.

SCHIMBARI IN PLAN CREATIV

  

O caracteristica specifica a preadolescentei este dezvoltarea fortei de creatie, a capacitatilor ideative si a capacitatilor creatoare practice. Se dezvolta tot mai mult imaginatia creatoare, al carei material preadolescenta il gaseste in realitatea in care traieste, in trecutul istoric, in diverse amintiri in legatura cu propria persoana, anumite actiuni umane, atitudini, defecte, perspectivele profesiei, sentimente de dragoste.


La aceasta varsta se dezvolta constiinta de sine, preadolescentul fiind animat de dorinta de a-si cunoaste propriile sale posibilitati, pentru a-si da seama in ce masura poate fi util colectivului. Interesele preadolescentului nu graviteaza doar in jurul activitatii scolare, ci se extind si la alte domenii precum stiinta, tehnica, arta.

Ce poti face tu: Implica-te in viata copilului tau, atat in ceea ce priveste scoala cat si privind interesele lui in afara scolii. O relatie pozitiva cu parintii sau cu un alt adult responsabil este cea mai buna masura de siguranta de care poate dispune copilul tau in timp ce creste si exploreaza lumea din jur. Daca isi doreste sa urmeze anumite cursuri extracurriculare, discuta despre alegerile lui. Da-i de inteles ca are in tine un prieten de nadejde si un ascultator rabdator care ii poate da sfaturi utile in ceea ce priveste viata lui, pe care de acum incepe sa o priveasca din ce in ce mai serios.

Idei preluate din psihologia lui Jean Piaget

Articolul urmator
Cum ajuți copilul să-și dezvolte spiritul de echipă
Cum ajuți copilul să-și dezvolte spiritul de echipă

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    7 lucruri pe care să le încerci pentru ca să îți ajuți copilul să crească în înălțime
    7 lucruri pe care să le încerci pentru ca să îți ajuți copilul să crească în înălțime

    Există numeroși factori ce influențează creșterea în înălțime a copilului, printre care factorii genetici, nutriția, activitatea hormonală, gradul de implicare în...

    Copilul tău încă udă patul? Uite cum poți să îl ajuți
    Copilul tău încă udă patul? Uite cum poți să îl ajuți

    La fel ca și antrenamentul la oliță și crizele de furie, udarea patului poate fi una dintre multele provocări cu care se confruntă părinții. Udatul patului este un fenomen foarte...

    Copilul este pasionat de jocurile video? Cum să-l ajuți să se joace „sănătos”
    Copilul este pasionat de jocurile video? Cum să-l ajuți să se joace „sănătos”

    Știai că jocurile video reprezintă cea mai populară formă de entertainment din lume? Aproximativ 40% din populație (3 miliarde de oameni) joacă frecvent jocuri video. Ne referim...

    Cum îți înveți copilul să aibă o relație sănătoasă cu mâncarea?
    Cum îți înveți copilul să aibă o relație sănătoasă cu mâncarea?

    Kyla Fox, psiholog specializat în psihoterapia tulburărilor alimentare, învață părinții cum să vorbească și cum să se comporte cu ai lor copii, pentru a-i ajuta să...

    Cum îți convingi copilul să poarte cască pe bicicletă?
    Cum îți convingi copilul să poarte cască pe bicicletă?

    Copilului tău îi place să se dea cu bicicleta? Grozav, este un obicei sănătos și este bine că l-a deprins. Totuși, trebuie să știi că mersul pe bicicletă se poate solda cu...

    Cum îl ajuți pe copil să scape de teama de respingere
    Cum îl ajuți pe copil să scape de teama de respingere

    Te-ai confruntat vreodată cu respingerea? Dacă da, atunci probabil știi foarte bine ce presupune acest lucru. Iar dacă nu, atunci încearcă să înțelegi acest sentiment...

    Cum îți convingi copilul să renunțe la obiceiul de a-și suge degetul
    Cum îți convingi copilul să renunțe la obiceiul de a-și suge degetul

    Bebelușii și copiii mai mici își sug degetul pentru a se liniști, sau înainte să adoarmă. Unora, însă, le este greu să renunțe la acest obicei când sunt mai...

    © 2024 Qbebe