În anul 2015, Federația Sindicatelor Libere din Învățământ (FSLI) a solicitat autorităților să implementeze obligativitatea introducerii cursurilor de prim ajutor în școli, menționând și necesitatea ca acestea să fie predate de personal calificat. Din acest punct de vedere, președintele FSLI de atunci a precizat că este nevoie de „o formare continuă a personalului” implicat în acest demers.
Anul următor a fost marcat de o altă inițiativă referitoare la obligativitatea existenței cursurilor de prim ajutor în școli. Medicul Tudor Ciuhodaru a inițiat atunci un proiect legislativ care prevedea existența unui curs de prim ajutor, ca disciplină obligatorie, atât în sistemul preuniversitar, cât și în cel universitar.
În anul 2017, mai mulți senatori au elaborat un proiect de lege pentru introducerea materiei „Cursuri de prim ajutor” ca disciplină de studiu obligatorie în școli. Aceștia au menționat că această disciplină este fundamentală, studiul ei fiind la fel de important ca „deprinderea alfabetului sau tablei înmulțirii”.
În luna mai din acest an, Șeful Departamentului Pentru Situații de Urgență, Raed Arafat, a adus iar în discuție necesitatea introducerii unui curs de prim ajutor în programa școlară. A precizat că acest curs ar putea fi introdus treptat, astfel încât elevii să aibă posibilitatea să se familiarizeze cu noțiuni de bază, până când vor ajunge la vârsta adolescenței.
Raed Arafat a precizat că în alte țări există proiecte similare și că, în vederea implementării, este nevoie ca Departamentul Pentru Situații de Urgență să colaboreze și cu alte ministere și entități. A vorbit și despre luarea unor măsuri concrete, cu impact pe termen mediu și lung, pentru care sunt necesare și modificări legislative.
Șeful Departamentului Pentru Situații de Urgență a recunoscut că nu va fi ușor să se pună în practică inițiativa de introducere a cursurilor de prim ajutor în programa școlară, dar că acest fapt nu îl descurajează. Raed Arafat a subliniat ideea că aceste cursuri trebuie să fie practice, „un proiect adevărat, cu dotarea adecvată, cu totul adecvat în școli și cu un mod de pregătire continuu a profesorilor care vor ține aceste cursuri”.
Aceste idei au fost readuse în discuție și când Raed Arafat a participat la „Maratonul Resuscitării” din București, desfășurat într-un centru comercial. Cu ocazia evenimentului, mai mult de 400 de persoane au învățat cum să acorde primul ajutor dacă există un caz de înec cu alimente.
Specialiștii sunt de părere că introducerea unui curs de prim ajutor în școli este obligatorie întrucât primul ajutor face diferența între viață și moarte, o „educație sanitară de la vârste mici ar putea crește șansele de supraviețuire ale unei persoane” până la sosirea ambulanței. O altă precizare a fost că un astfel de curs este esențial și pentru a se evita ca tragedii de mare amploare, precum a fost incendiul de la „Colectiv”, să se mai repete.
Nu în ultimul rând, experții consideră că un curs de prim ajutor în școli i-ar învăța pe copii și cum să acționeze corect dacă s-ar produce un seism de proporții.
Surse:
www.adevarul.ro, www.a1.ro, www.antena3.ro, www.digi24.ro, www.romanialibera.ro
Surse poze:
www.pixabay.com
