Ajutor! Ambii mei copii sunt dependenți de ecrane!

Ajutor! Ambii mei copii sunt dependenți de ecrane!

Mariana Voinea

Ajunsă la capătul puterilor, o mamă cere disperată sfaturi în mediul online pentru a gestiona dependența de telefon a băieților ei. Sfaturile primite sunt de bun augur, demne de luat în considerare și de pus în practică.

Generația de copii și adolescenți actuală este absolut fascinată de telefoanele mobile. Din păcate, această fascinație merge până la dependență de foarte multe ori, iar tinerii se trezesc prinși într-un cerc vicios al jocurilor online, rețelelor sociale, videoclipurilor pe YouTube, scroll-ului neîncetat și părinții în imposibilitatea de a face ceva în acest sens.

„Când timpul alocat telefonanelor s-a scurs, copiii mei sunt confuzi și încep să se certe între ei”

baiat sta pe telefon

O mamă mărturisește fără ascunzișuri că ambii copii în vârstă de 9 și 12 ani, băieți inteligenți, activi, sunt dependenți de telefoane. Băiatul în vârstă de 12 ani adesea se joacă cu prietenii lui online, deși mama îl încurajează să meargă mai degrabă în aer liber, la o cursă de biciclete sau la un film ori să se întâlnească într-un parc cu aceștia.

Din păcate, prietenii băiatului se află la o distanță considerabilă de casa lui, nu sunt disponibili sau pur și simplu preferă să se joace online. Așadar, femeia recunoaște că l-a lăsat pe băiatul ei cel mare să stea pe telefon mai mult decât ar fi trebuit. Problema a intervenit atunci când și frățiorul lui mai mic în vârstă de 9 ani a început să își manifeste dependența față de telefoane, de ecranele luminoase ale device-urilor disponibile.

Pentru că fratele lui mai mare are voie să stea mai multe ore pe telefon decât el, adesea băiatul meu mai mic se plânge că nu-i tratez în mod egal și chiar face un caz din acest lucru. Atunci când timpul disponibil alocat telefonului ia sfârșit, ambii copii par confuzi și încep cearta din orice. M-am gândit chiar să elimin ecranele și dispozitivele moderne din viața lor complet, dar acest lucru pare puțin nedrept față de băiatul mai mare. Ajutor!” Așa a sunat apelul disperat al unei mame, conștientă că băieții ei sunt dependenți de telefon și rămasă în lipsă de opțiuni pentru a mai repara ceva.

Este timpul să intervii! 12 semne că ai un copil dependent de telefon

„Impune-le reguli separate și așteaptă-te la multe crize din partea copiilor până se adaptează noului program”

baiat pe canapea pe telefon

Meghan Leahy, autor, coach parenting și mamă a trei copii i-a răspuns acestei femei public, în mediul online.

„Bun venit în comunitatea noastră, a părinților anului 2024. Tehnologia și parentingul sunt două concepte care, combinate nu duc la nimic bun. Din păcate, în situația ta nu există cale de întoarcere și îmi pare rău să îți spun asta. Poți să cumperi 100 de cărți pentru a-ți da seama cum trebuie să gestionezi dependența copiilor tăi de telefon, dar în realitate este foarte dificil. A existat o vreme când opțiunea „fără telefoane” a fost adoptată de multe familii, dar acele vremuri au dispărut în mare parte datorită pandemiei.

Chiar și copiii preșcolari dețin un telefon și în clasele I-IV elevii au nevoie de laptopuri pentru a-și face temele și pentru a comunica între ei, iar viața socială a copiilor este strâns legată de mesajele tip text, social media și jocuri video. Băiatul tău cel mare are dreptate: prietenii lui nu pot face activități împreună cu el pentru că stau pe telefon. În plus, copiii nu mai umblă liberi pe străzi așa cum o făceau înainte, nu se mai joacă în parcuri, ci sunt înscriși la diferite activități extracurriculare și își petrec mare parte din timp online.

Ce ai putea tu să faci? În primul rând, regulile trebuie să fie diferite pentru fiecare copil în parte și ei trebuie să accepte acest lucru. Nu ai cum să fii corect ca și părinte într-o familie în care fiii tăi nu au aceeași vârstă, pentru că acest lucru ar avea un impact asupra dezvoltării lor ulterioare. În calitate de părinte, trebuie să stabilești niște limite, să discuți cu partenerul tău (dacă acesta există) despre problemele pe care le provoacă telefoanele și tehnologia, despre certurile dintre băieți și despre timpul pe care trebuie să îl petreacă fiecare online în funcție de vârsta fiecăruia.

Când telefonul intervine în relația părinte-copil....

Odată ce ai stabilit aceste reguli, poți face o listă pe care să o prezinți fiilor tăi în care să incluzi categoriile „niciodată” sau „rar”, pe care băieții trebuie să le respecte, pentru că sunt valabile pentru amândoi. Ai grijă ca activitățile din categoria „niciodată” să nu predomine. Spre exemplu, „prezența în social media până la 13 ani” sau „jocurile video după ora 21”, pot fi incluse pe aceste liste.

Apoi, trebuie să crezi reguli pentru fiecare copil în parte, atât pentru cel de 12 ani, cât și pentru cel de 9 ani. Poți discuta cu ei împreună sau separat și le poți explica faptul că nu ar fi corect să aibă amândoi același set de reguli, pentru că nu au aceeași vârstă și că băiatul în vârstă de 9 ani va avea acces la regulile fratelui său când va crește mai mare.

Așteaptă-te ca mezinul să se răzvrătească asupra regulilor tale, oricât de raționale ar fi acestea. Așteaptă-te ca băieții să își dea ochii peste cap, să încalce regulile, să existe certuri uriașe între frați, crize din partea unuia dintre ei, până când se obișnuiesc cu regulile. Iar tu ar trebui să te concentrezi asupra modul în care copiii tăi se distrează jucându-se online și să încerci să îi determini să atragă cât mai mulți prieteni în jocul lor, astfel încât să și socializeze.

Cumpără câteva chipsuri, suc și invită-le prietenii acasă pentru a petrece timp împreună și desigur pentru a se juca pe dispozitivele lor. Astfel le vei întâlni prietenii, vei putea auzi expresiile pe care le folosesc, felul în care vorbesc și s-ar putea dovedi o activitate distractivă pentru toată lumea. Nu în ultimul rând, încearcă să te arăți interesată și chiar entuziastă asupra jocurilor pe care copiii tăi le adoră.

Întreabă-i ce personaj preferat au, ce rol interpretează, ce arme folosesc, cum se joacă, iar copiii tăi îți vor explica complexitatea jocului și îți vor arăta bucuria care le-o aduce. Nu uita să îi înveți cum să folosească resursele online în mod sigur pentru a nu se lăsa păcăliți sau pentru a nu cădea victime unor capcane întinse de persoane răuvoitoare. Succes.”

Din păcate, din ce în ce mai mulți copii se confruntă în ziua de astăzi cu dependența de ecranele telefoanelor, laptopurilor, tabletelor, a dispozitivelor care sunt atât de îndrăgite, dar pot provoca atât de multe repercursiuni negative asupra unor ființe gingașe și în formare. Nu uita că micuții sunt cei mai vulnerabili în fața dependenței de telefon fiindcă dezvoltă deprinderi și obiceiuri mult mai rapid decât adulții, afectându-le starea cognitivă, socială, emoțională și uneori și performanțele școlare. Dacă și tu ai probleme cu dependența copilului tău de telefon, ia în calcul aceste sfaturi și încearcă să le aplici ori de câte ori ai ocazia.

Surse foto: pexels.com

Surse articol: washingtonpost.com

Articolul urmator
Părinții mei m-au educat prin bătaie. Eu aleg întotdeauna dialogul cu copilul meu
Părinții mei m-au educat prin bătaie. Eu aleg întotdeauna dialogul cu copilul meu

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Ambii mei copii au ADHD. Orice ieșire din casă este o luptă constantă cu emoțiile și comportamentul lor greu de controlat
    Ambii mei copii au ADHD. Orice ieșire din casă este o luptă constantă cu emoțiile și comportamentul lor greu de controlat

    O mamă povestește rutina zilnică a famliei ei formată din șase persoane. Cu doi băieți diagnosticați cu ADHD, orice plecare din casă devine o provocare.

    Cum să-ți iubești ambii copii!
    Cum să-ți iubești ambii copii!

    Deși meseria de "mamă" este una foarte grea, ea devine si mai apăsătoare când devii mamă pentru a doua oară. De ce? Pentru că dragostea ta se împarte la doi! Pentru că...

    Da, sunt de acord ca ai mei copii să-și aducă iubiții/iubitele acasă. Uite de ce
    Da, sunt de acord ca ai mei copii să-și aducă iubiții/iubitele acasă. Uite de ce

    Copilul tău are un iubit/o iubită și vrea să o aducă acasă. Cum reacționezi? Probabil că ești cuprins de mai multe sentimente, cum ar fi bucurie, teamă sau curiozitate. Uite care...

    Această mamă a pus toată familia la un regim atipic: fără ecrane, doar cu cărți
    Această mamă a pus toată familia la un regim atipic: fără ecrane, doar cu cărți

    Am mai auzit de diete alimentare, însă de diete legate de timpul petrecut în fața ecranelor, mai puțin. Această mamă de peste hotare a decis să își încurajeze...

    Am 12 copii și lumea mă judecă pentru că le comand toate cele trei mese zilnice. Dar sunt banii mei!
    Am 12 copii și lumea mă judecă pentru că le comand toate cele trei mese zilnice. Dar sunt banii mei!

    În timp ce majoritatea părinților se străduiesc să își țină copiii departe de tot ce înseamnă junk-food și fast-food, o mămică de peste Ocean povestește că...

    Am simțit că sunt pedepsită când copiii mei s-au născut surzi
    Am simțit că sunt pedepsită când copiii mei s-au născut surzi

    O mămică de peste Ocean povestește că atunci când cei doi copii ai săi s-au născut surzi, a simțit că este pedepsită. Nu înțelegea de ce i se întâmplă...

    Sunt învățătoare și iată de ce nu le voi spune niciodată copiilor mei că desenele lor sunt frumoase
    Sunt învățătoare și iată de ce nu le voi spune niciodată copiilor mei că desenele lor sunt frumoase

    O profesoară de arte plastice a dezvăluit motivele pentru care nu le spune niciodată copiilor ei că sunt „buni la desen”, chiar și atunci când desenele lor sunt...

    Am 9 copii, unul dintre copiii mei are cancer și eu mă simt vinovată pentru că sunt iar însărcinată
    Am 9 copii, unul dintre copiii mei are cancer și eu mă simt vinovată pentru că sunt iar însărcinată

    Sarcina este o perioadă unică, specială, de care vrei să te bucuri alături de toți cei dragi. Din păcate, viața te poate pune la o grea încercare chiar atunci. Printr-o...

    © 2024 Qbebe