Burtici fericite
Din grija pentru copilul tau

Cursurile de prim ajutor trebuie să fie obligatorii în școli

În ultimii ani s-a vorbit tot mai mult despre necesitatea introducerii cursurilor de prim ajutor în școli. Iată câteva dintre inițiativele lansate în acest sens!

În anul 2015, Federația Sindicatelor Libere din Învățământ (FSLI) a solicitat autorităților să implementeze obligativitatea introducerii cursurilor de prim ajutor în școli, menționând și necesitatea ca acestea să fie predate de personal calificat. Din acest punct de vedere, președintele FSLI de atunci a precizat că este nevoie de „o formare continuă a personalului” implicat în acest demers.

Anul următor a fost marcat de o altă inițiativă referitoare la obligativitatea existenței cursurilor de prim ajutor în școli. Medicul Tudor Ciuhodaru a inițiat atunci un proiect legislativ care prevedea existența unui curs de prim ajutor, ca disciplină obligatorie, atât în sistemul preuniversitar, cât și în cel universitar.

În anul 2017, mai mulți senatori au elaborat un proiect de lege pentru introducerea materiei „Cursuri de prim ajutor”  ca disciplină de studiu obligatorie în școli.  Aceștia au menționat că această disciplină este fundamentală, studiul ei fiind la fel de important ca „deprinderea alfabetului sau  tablei înmulțirii”

În luna mai din acest an, Șeful Departamentului Pentru Situații de Urgență, Raed Arafat, a adus iar în discuție necesitatea introducerii unui curs de prim ajutor în programa școlară. A precizat că acest curs ar putea fi introdus treptat, astfel încât elevii să aibă posibilitatea să se familiarizeze cu noțiuni de bază, până când vor ajunge la vârsta adolescenței.

Raed Arafat a precizat că în alte țări există proiecte similare și că, în vederea implementării, este nevoie ca Departamentul Pentru Situații de Urgență să colaboreze și cu alte ministere și entități.  A vorbit și despre luarea unor măsuri concrete, cu impact pe termen mediu și lung, pentru care sunt necesare și modificări legislative. 

Șeful Departamentului Pentru Situații de Urgență a recunoscut că nu va fi ușor să se pună în practică inițiativa de introducere a cursurilor de prim ajutor în programa școlară, dar că acest fapt nu îl descurajează.  Raed Arafat a subliniat ideea că aceste cursuri trebuie să fie practice, „un proiect adevărat, cu dotarea adecvată, cu totul adecvat în școli și cu un mod de pregătire continuu a profesorilor care vor ține aceste cursuri”

Manechin si recuzita pentru un curs de prim ajutor

Aceste idei au fost readuse în discuție și când Raed Arafat a participat la „Maratonul Resuscitării” din București, desfășurat într-un centru comercial. Cu ocazia evenimentului, mai mult de 400 de persoane au învățat cum să acorde primul ajutor dacă există un caz de înec cu alimente.

Specialiștii sunt de părere că introducerea unui curs de prim ajutor în școli este obligatorie întrucât primul ajutor face diferența între viață și moarte,  o „educație sanitară de la vârste mici ar putea crește șansele de supraviețuire ale unei persoane” până la sosirea ambulanței.  O altă precizare a fost că un astfel de curs este esențial  și pentru a se evita ca tragedii de mare amploare, precum a fost  incendiul de la „Colectiv”, să se mai repete.  

Nu în ultimul rând, experții consideră că un curs de prim ajutor în școli i-ar învăța pe copii și cum să acționeze corect dacă s-ar produce un seism de proporții.  

Surse:
www.adevarul.ro, www.a1.ro, www.antena3.ro, www.digi24.ro, www.romanialibera.ro

Surse poze:

www.pixabay.com

 

English Kids Academy, prezent în toată România: cursurile de engleză online pentru copii de oriunde din ţară

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Data nașterii bebelușului

  Alte articole care te-ar putea interesa

  Curs gratuit de prim ajutor pentru micuți, la Sun Plaza
  Curs gratuit de prim ajutor pentru micuți, la Sun Plaza

  Este foarte important ca părinții să știe cum să ofere primul ajutor copilului atunci când apar situații de urgență. Formatorii Fundatiei pentru S.M.U.R.D. vor susține un curs...

  3 calități obligatorii pe care trebuie să le aibă o lenjerie de pătuț pentru bebeluși
  3 calități obligatorii pe care trebuie să le aibă o lenjerie de pătuț pentru bebeluși

  Un somn pufos îți ajută bebelușul să crească sănătos. Pentru ca cel mic să se bucure de un somn liniștit pe toată durata nopții, trebuie să te asiguri că ai ales lenjeria...

  Medic dermatolog: copiii trebuie învățați că pălăria și tricoul sunt obligatorii la soare
  Medic dermatolog: copiii trebuie învățați că pălăria și tricoul sunt obligatorii la soare

  Dermatologii vorbesc despre importanța protejării copiilor de arsurile solare, obișnuindu-i de la o vârstă fragedă să poarte pălărie de soare și un tricou care să le acopere...

  Copiii din Anglia vor face educație sexuală în școli și grădinițe de la 4 ani
  Copiii din Anglia vor face educație sexuală în școli și grădinițe de la 4 ani

  Guvernul britanic a anunțat de curând faptul că orele de educație sexuală se vor desfășura în școli și grădinițe, adresându-se copiilor de peste 4 ani.

  Școli închise! Cum se vor recupera orele pierdute și când se vor da examenele naționale
  Școli închise! Cum se vor recupera orele pierdute și când se vor da examenele naționale

  Simulările naționale se amână, având în vedere că toate școlile sunt închise între 11 și 22 martie. Anunțul a fost făcut de Ministrul Educaţiei, Monica...

  Ajutor! Nu am cu cine să îmi las copilul! - Răspunsul primit de o mamă care cere ajutor autorităților la numărul verde
  Ajutor! Nu am cu cine să îmi las copilul! - Răspunsul primit de o mamă care cere ajutor autorităților la numărul verde

  Primăria Generală a pus la dispoziție ieri, la scurt timp după ce Gabriela Firea a anunțat închiderea școlilor și a grădinițelor de stat, un număr verde la care părinții...

  Copiii nevaccinati nu mai au voie în școli
  Copiii nevaccinati nu mai au voie în școli

  O nouă lege va interzice intrarea copiilor sub 6 ani și nevaccinati în grădinițe, iar cei cu vârsta cuprinsă între 6 și 16 ani vor putea participa la cursuri, dar...

  © 2019 Qbebe