De ce să nu îți lași copilul de 2 ani să se uite la televizor

Alina Nedelcu - Redactor Senior

Chiar dacă poți fi tentată, în anumite momente, să-ți lași micuțul să se uite la televizor pentru ca tu să-ți poți face treburile mai liniștită, experții spun că nu este indicat să facem adesea acest demers. Așa cum vom afla și din articolul de mai jos, privitul la televizor poate fi foarte dăunător pentru copil, cu atât mai mult în jurul vârstei de 2 ani, când creierul și obiceiurile sale sunt în plină formare. Să aflăm de ce este bine să evităm, pe cât posibil, ca un copil mic să se uite adesea la televizor.

Uitatul la televizor nu este recomandat copiilor în vârstă de 2 ani- Concluziile unui studiu

Să îți faci un obicei din a lăsa un copil mic să se uite la televizor poate fi deosebit de dăunător pentru acesta. De altfel, specialiștii recomandă, pentru copiii între 2 și 5 ani, ca timpul total petrecut într-o zi în fața televizorului să fie de cel mult 1 oră, preferabil sub supravegherea unui adult.

Un studiu efectuat în Canada, în cadrul Universității din Montréal, a arătat că un timp prea îndelungat în fața ecranului nu va face altceva decât să influențeze negativ performanțele școlare ale copilului și să-l determine să adopte niște obiceiuri alimentare nesănătoase. Cercetarea a luat în calcul un număr de 2000 de băieți și de fete din Québec, născuți în primăvara anilor 1997 și 1998. Părinților acestora li s-a spus să le ofere specialiștilor informații privitoare la intervalele pe care ai lor copii, la vârsta de 2 ani, le-au petrecut la televizor. De asemenea, când acești copii au crescut și au ajuns la vârsta de 13 ani, ei înșiși au fost cei ce au înmânat date legate de modul în care își petrec timpul la televizor, precum și detalii privitoare la obiceiurile lor alimentare.

În urma analizei datelor primite, cercetătorii au ajuns la următoarea concluzie: fiecare oră în plus petrecută în fața televizorului, începând cu vârsta de 2 ani, nu va face altceva decât să determine o creștere, cu cel puțin 8%, a ratei obiceiurilor alimentare proaste. Acest fenomen este vizibil inclusiv în perioada de adolescență.

Astfel, copiii care au fost lăsați să stea zilnic la televizor, mai mult de 1 oră, au început să aibă preferință mai ales pentru alimente nesănătoase, cum ar fi: produse din făină albă, mâncare tip fast-food, sucuri acidulate dulci, băuturi energizante, popcorn, chips-uri etc. Acestea au fost consumate în cantități mari în special în perioadele în care copiii au stat la televizor.
Odată ce au devenit elevi, copiii incluși în studiu, au continuat să aibă aceleași obiceiuri alimentare, preferând să sară peste micul dejun din zilele de școală și au ajuns să aibă un indice al masei corporale mai ridicat decât al acelora care, când aveau 2 ani, nu și-au petrecut la fel de multe ore în fața televizorului. Prin comparație s-au luat în calcul micuți ce au petrecut mai puțin de 1 oră pe zi la televizor, dar și unii ce au început inițial să stea 1 oră, iar pe măsură ce s-au apropiat de vârsta de 13 ani au ajuns să stea chiar și 4 ore în fața ecranului.

Explicația experților pentru acest fenomen îngrijorător este următoarea: uitatul la televizor în perioada în care creierul este încă în plină dezvoltare, iar obiceiurile legate de stilul de viață nu sunt nici ele formate, își va pune puternic amprenta asupra modului de viață al copiilor.
Întrucât vârsta de 2 ani este cea la care copilul se dezvoltă încă, din mai multe puncte de vedere, ea a fost luată drept referință pentru a se demonstra cât de important este să nu îi insuflăm acestuia deprinderea de a sta prea mult în fața televizorului.
Alte concluzii demne de luat în considerare, ale aceluiași studiu, se referă la legătura dintre timpul petrecut de copiii de 2 ani la televizor și performanțele lor școlare din intervalul de vârstă 10-13 ani. Un punct de vedere comun al cercetătorilor canadiene este că acei micuți care au fost lăsați să se uite la televizor mai mult de 1 oră pe zi când aveau vârsta de 2 ani, au avut tendința de a se implica mai puțin în activitățile școlare și nu au avut rezultate la învățătură la fel de bune ca acelea ale copiilor care au petrecut mai puțin de 1 oră pe zi în fața televizorului.

Baietel ce incearca sa-si faca temele

Conform specialiștilor, în vederea obținerii unor rezultate concludente, s-a apelat la analizarea unui grup de 1300 de copii (din Québec), născuți între 1997 și 1998. Părinții acestora au fost solicitați să furnizeze informații privitoare la durata timpului pe care micuții l-au petrecut la televizor pe când aveau 2, respectiv 4 ani.

Când au împlinit vârsta de 10 ani, copiii analizați au fost testați din punct de vedere al abilităților matematice, al celor ce țin de citit, dar au fost observați și pentru a vedea cum relaționează cu colegii (mai ales cum reușesc să colaboreze cu aceștia) și cu cadrele didactice, cât de atenți sunt în timpul orelor de curs.
După ce datele obținute au fost prelucrate, experții au formulat următoarele concluzii:
• Copiii ce s-au uitat, într-o zi, cam 1, 2 ore la televizor, au fost cu 7% mai puțin implicați în activitățile din clasă decât aceia ce nu s-au uitat deloc la televizor sau au fost implicați în această activitate mai puțin de 1 oră
• Aceștia au fost agreați, de către colegi, cu 10% mai puțin decât aceia ce nu s-au uitat la televizor când aveau vârsta de 2 ani

În plus, copiii cărora li s-a permis să se uite la televizor mai mult de 8 ore pe săptămână când erau mici (în jurul vârstei de 2 ani), aveau o greutate cu cel puțin 5% mai mare decât a acelora cărora nu li s-a permis un asemenea obicei.
Având în vedere aceste rezultate, specialiștii canadieni ne avertizează asupra următorului fapt: să ne lăsăm copiii de 2 ani la televizor mai mult de 1 oră pe zi îi va face să se familiarizeze cu o activitate pasivă, atât din punct de vedere fizic, cât și intelectual. Din acest motiv, nu numai că ei vor putea să adopte obiceiuri alimentare nesănătoase, dar vor fi tot mai puțin atrași de activitățile fizice, de activitățile de învățare și nu vor mai avea ocazia să deprindă așa cum trebuie diverse abilități sociale.

Copil ce tine in mana o telecomanda

Oricare dintre situațiile menționate vor influența negativ viața de adolescent și de adult, ducând la perpetuarea unui stil de viață nesănătos.

Citește și: 5 din cele mai nocive efecte ale televizorului asupra copilului tau

Ce putem face noi, părinții, pentru a nu-l obișnui pe copil să se uite la televizor de la o vârstă fragedă

În condițiile în care un copil sub vârsta de 2 ani nu ar trebui să se uite deloc la televizor , cei cu vârsta de 2 ani ar trebui să nu stea mai mult de 1 oră în fața ecranului, iar cei ce depășesc această vârstă ar trebui să nu aibă un timp de vizionare al programelor TV mai mare de 1 oră și jumătate- 2 ore pe zi, va trebui să ne străduim să găsim acele alternative menite să-l țină pe ai noștri micuți cât mai la distanță de televizor.
Psihologii ne sfătuiesc să ținem cont de sfaturile de mai jos:
Este foarte important să fim noi înșine un bun exemplu pentru copiii noștri
Întrucât se știe că suntem modele pentru ei, este foarte important să fim așa și din punct de vedere al obiceiului de a ne uita la televizor.
De pildă, este indicat să ne abținem să stăm la televizor când copilul își face temele sau să-i spunem să facă liniște pentru a privi în voie emisiunea preferată. Făcând oricare dintre aceste gesturi, nu vom face altceva decât să-i transmitem copilului mesajul că uitatul la televizor este o activitate foarte importantă.
Mult mai bine va fi să-i arătăm că, în loc de privitul la televizor, se pot desfășura și alte activități interesante, cum ar fi cititul, desfășurarea unor activități de crafting sau chiar o plimbare în aer liber.

Oferă-i copilului cât mai multe alternative în loc de privitul la televizor
Încă de când este mic, un copil trebuie să știe că existe o mulțime de alte activități în loc de privitul la televizor.
Cu atât mai mult cu cât acesta nu are mai mult de 2-3 ani, ține-l cât mai departe de ecran cu ajutorul următoarelor obiecte:
• Cărți și creioane de colorat
• Stickere
• Cărți de povești
• Jucării cum ar fi mingii, seturi de construcție, căsuțe de păpuși, cărți de joc
• Seturi destinate activităților de crafting

Încearcă să-i faci un program cât mai variat
Pentru ca al tău copil să nu aibă răgazul să se gândească la televizor, este indicat să-i faci zilnic un program.
Îmbinați activitățile desfășurate în interior cu cele din aer liber și vei vedea că al tău copil va fi tot mai puțin atras de televizor.

Nu îi spune copilului că are o „porție" de televizor zilnic
Specialiștii ne sfătuiesc, dacă avem un copil în jurul vârstei de 2 ani, să nu-i transmitem mesajul că în fiecare zi trebuie să se uite la televizor, chiar și pentru puțin timp.
În contextul în care la această vârstă se vor forma obiceiuri ce-i vor marca practic existența, va fi mult mai bine să nu lăsăm să se înțeleagă faptul că uitatul la televizor face parte din rutina zilnică.

Încearcă să faci în casă diverse transformări, astfel încât televizorul să nu mai fie un obiect cu prioritate
Pentru a te asigura că al tău copil nu se va obișnui de mic să se uite mult la televizor, poți să faci și prin casă anumite modificări, precum:
• Mută televizorul din camera în care stă cel mai mult copilul
• Poți să muți televizoarele în locuri cât mai puțin accesibile micuțului, astfel încât să nu poată privi în voie ecranul
• Nu-i lăsa telecomanda la îndemână
• În niciun caz nu pune un televizor în camera în care doarme copilul. Dacă ai unul acolo, mută-l cât mai repede. Numai așa acesta va înțelege că în camera de somn doar se doarme și nu se fac alte activități

Tratează televizorul ca pe un privilegiu
Un copil va trebui să înțeleagă, de la o vârstă fragedă, că televizorul este și o modalitate de a învăța lucruri noi, pe care altfel poate nu va avea ocazia să le vadă.
Spre exemplu, în timpul pe care-l va petrece la televizor, vă veți uita la emisiuni despre diverse animale și locuri deosebite etc..

Voi știați până acum de ce este atât de important să nu ne obișnuim copilul de 2 ani să se uite la televizor?

Citește și: Câte ore trebuie să petreacă copilul în fața ecranului?

Surse:
www.beingtheparent.com, www.livescience.com, www.msn.com

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Alte articole care te-ar putea interesa

  Sunt o mamă blândă: de ce nu interzic copilului să se uite la televizor când greșește
  Sunt o mamă blândă: de ce nu interzic copilului să se uite la televizor când greșește

  Tu ce ai face dacă te-ai trezi la 5 dimineața și ți-ai vedea toate produsele cosmetice împrăștiate pe jos de copiii tăi? Primul instinct ar fi să te enervezi și, probabil, să...

  Copilul tău învață ceva la școala online? Uite cum îți poți da seama
  Copilul tău învață ceva la școala online? Uite cum îți poți da seama

  Școala online în perioada pandemiei reprezintă o reală provocare atât pentru părinți, cât și pentru copii. Sunt situații în care copiii nu sunt atrași de...

  De ce e important să lași copilul să-și exprime creativitatea
  De ce e important să lași copilul să-și exprime creativitatea

  Copiii trebuie să învețe ce înseamnă să se exprime liber, acest lucru fiind important pentru dezvoltarea lor. De aceea, cel mai bine este să îi lași să-și exprime...

  Lumea noastră oribilă, în care îți lași fiica să doarmă la o prietenă și este violată de tatăl acesteia
  Lumea noastră oribilă, în care îți lași fiica să doarmă la o prietenă și este violată de tatăl acesteia

  În ce lume trăim? Pentru că eu nu o pot numi decât îngrozitoare astăzi. Pentru că începe (sau poate așa a fost mereu) să devină pentru mine, ca mamă, un front...

  Cum îți ajuți copilul să învețe mai ușor în primii ani de viaţă
  Cum îți ajuți copilul să învețe mai ușor în primii ani de viaţă

  Copiii se nasc gata să învețe, iar creierul lor se dezvoltă pe măsură ce activează într-un mediu stimulator. Aşadar, pentru a se dezvolta, copilul are nevoie de diferite...

  6 semne că îți lauzi prea mult copilul
  6 semne că îți lauzi prea mult copilul

  Studii realizate în ultimele decenii au ajuns la concluzia că laudele aduse copiilor pot avea efecte pozitive asupra lor, dar acestea vor fi vizibile numai dacă părinții vor ști...

  7 fraze care îți vor distruge copilul. Tu i le spui?
  7 fraze care îți vor distruge copilul. Tu i le spui?

  Fiecare părinte dorește binele copilului său și cu toate acestea în practică ajung să acționeze nepotrivit. Furia, oboseala și frustrarea care apar în urma problemelor cu...

  © 2023 Qbebe