Câte ore trebuie să petreacă copilul în fața ecranelor?

Alina Nedelcu - Redactor Senior

Pe măsură ce începutul grădiniței și al școlii se apropie, ne gândim tot mai mult cum ar trebui să arate programul copilului nostru. Desigur, ne-am dori ca acesta să fie cât mai diversificat, oferindu-i acestuia posibilitatea de a desfășura nu numai activități instructiv-educative, dar și ludice. De asemenea, nu trebuie să uităm că din programul său nu pot lipsi totuși intervalele în care să stea la computer, televizor, tabletă sau pe telefon. Așa cum veți afla și din articolul de mai jos, timpul petrecut în fața ecranelor poate avea și beneficii pentru cei mici, cu condiția să fie limitat, iar noi să-i supraveghem cu atenție. De noi va depinde cum vom reuși să realizăm acest demers, astfel încât ai noștri copii să fie feriți, pe cât posibil, de pericolele la care îi poate expune utilizarea în exces a ecranelor de tot felul.

La ce se referă timpul petrecut în fața ecranelor

Timpul pe care un copil îl petrece în fața ecranelor se referă la intervalele în care acesta se uită la televizor, folosește computerul, DVD-urile, utilizează jocuri video, folosește smartphone-ul sau o tabletă.
Conform specialiștilor, timpul petrecut în fața ecranelor poate avea diverse scopuri:
Poate fi interactiv- De pildă, copilul se joacă jocuri video, comunică prin Skype sau folosește programe, pe calculator, prin intermediul cărora poate realiza desene
Poate să nu fie interactiv- În acest caz, copilul își petrece timpul uitându-se la filme pe computer / la televizor sau urmărind clipuri pe YouTube
Poate fi educațional- De exemplu, copilul își poate rezolva unele teme online sau se va documenta pe Internet pentru rezolvarea unor cerințe de la școală
Poate fi recreațional- Aici este vorba de momentele în care copilul se va juca pe calculator sau se va uita la filme/desene pentru a se relaxa

Cât timp ar trebui să petreacă un copil în fața ecranelor

Deși putem fi tentate să credem că un timp mai îndelungat petrecut în fața ecranelor îl va ajuta pe copil să dobândească diverse abilități și să nu se plictisească, psihologii ne sfătuiesc să ne străduim să-i facem un program cât mai strict din acest punct de vedere.
Iată de ce ar trebui să ținem cont:
Copiii sub 18 luni nu ar trebui sub nicio formă să petreacă timp în fața oricărui tip de ecrane
Copiii ce au între 18 luni și 2 ani ar putea fi expuși, pentru intervale scurte, la diverse ecrane, cu condiția să existe programe de calitate și să fie permanent supravegheați de un adult
Copiii între 2 și 5 ani nu ar trebui să petreacă mai mult de o oră pe zi în fața unui ecran, chiar dacă sunt supravegheați de un adult
Copiii de la 6 ani în sus ar trebui să aibă și ei limite clare, nu numai în privința timpului petrecut în fața ecranelor, ci și în privința tipului de ecran la care se vor expune. În plus, va fi mult mai benefic pentru ei să fie încurajați către activitățile în aer liber.
Cercetările din ultimul timp au demonstrat însă că o mare parte dintre copiii mai mici de 3 ani, preșcolarii și școlarii mici se uită la televizor, se joacă pe computer sau folosesc jocurile existente pe telefoanele părinților, fără să aibă limite bine stabilite din acest punct de vedere. În plus, s-a constatat că aproape jumătate dintre copii folosesc tableta până ajung la vârsta de 5 ani, iar 1 din 10 copii cu vârsta cuprinsă între 5 și 8 ani au acces la Internet fără o supraveghere strictă din partea părinților.
În aceste condiții, experții ne îndeamnă să ne familiarizăm copiii, încă de la o vârstă fragedă, să-și petreacă mai mult timp interacționând cu ceilalți decât să stea în fața unui ecran. Acest lucru le va fi benefic pentru sănătate în ansamblu și pentru o dezvoltare optimă.
Mai exact, copilul ar trebui încurajat în special spre activități recreative care să-i permită și să stea în aer liber. Acestea ar trebui defășurate atât în familie, cât și cu copiii de vârsta sa.
În același timp, limitarea timpului petrecut în fața ecranelor înseamnă ca al tău copil să știe clar că nu i se va permite să se implice într-o asemenea activitate în detrimentul celor ce sunt esențiale pentru sănătatea sa, precum dormitul, mâncatul în liniște sau respectarea unei rutine de dinainte de culcare.
Desigur, necesitatea impunerii unor reguli de limitare a timpului petrecut în fața unui ecran nu înseamnă că treptat va trebui să-l facem pe copil să renunțe complet la acesta, pe motiv că are nevoie de ele, de pildă, în vederea efectuării temelor. Din contră, esențial este să-i impunem copilul un program variat, care să-i lase timp pentru activități variate, permițându-i și să se relaxeze și să aibă parte inclusiv de beneficiile aduse de intervalele petrecute în fața ecranelor.

Beneficiile aduse de timpul petrecut în fața ecranelor

Așa cum tocmai s-a menționat, copilul poate avea și diverse beneficii dacă va avea parte de intervale pe care să le petreacă în fața unui ecran. Cu alte cuvinte, televizorul, Internet-ul, jocurile pe calculator și jocurile video îi pot fi utile copilului dacă:
• Vă veți implica și voi, ca părinți, în alegerea celor mai bune variante de filme/jocuri/aplicații
• Copilul va acumula informații pe care copilul le va folosi la un moment dat
Îi veți oferi copilului explicații și sfaturi legate de modul în care se vor desfășura jocurile/emisiunile cu care va veni în contact, astfel încât acesta să poată acumula noi cunoștințe
• Copilul se implică în activități ce-l vor ajuta să dobândească tot felul de abilități (de pildă, va construi puzzle-uri online, ceea ce-i va dezvolta perspicacitatea și atenția)
Timpul petrecut în fața ecranelor îl va determina pe copil să fie interesat și de alte activități, pe care nu le desfășura de obicei - De exemplu, un joc de construcție pe calculator/pe tabletă îl poate face să devină dornic să deseneze clădiri
Utilizarea ecranelor îl va ajuta pe copil să dobândească abilități obligatorii legate de tehnologia informației- De pildă, dacă al tău copil va trebui să realizeze o prezentare pentru un proiect, se va familiariza mai bine cu editarea unui text, va învăța să aleagă și să prelucreze imagini etc.

Fetita ce se joaca pe tableta

Citește și: Jocurile video: avantaje si dezavantaje pentru copii

Care sunt riscurile unui timp îndelungat petrecut în fața ecranelor

Experții consideră că un timp prea îndelungat pe care un copil l-ar petrece în fața ecranelor poate conduce la riscuri legate de sănătatea, dezvoltarea și siguranța copilului. De noi va depinde, ca părinți, să limităm o prea mare expunere a micuților noștri la ecrane, reducând astfel riscurile menționate mai jos.

Copil obez, ce sta la televizor si manancaRiscul de a se confrunta cu diverse probleme de sănătate

Medicii spun că un copil ce stă prea mult în fața ecranelor se poate confrunta cu oricare dintre problemele de sănătate de mai jos:
• Privitul prea îndelungat al unui ecran poate favoriza ochii obosiți, iritați, dureri de cap și o stare constantă de oboseală
• Când privește mult un ecran, copilul poate avea o poziție incomodă, ceea ce-i poate provoca disconfort la nivelul gâtului și spatelui
• Faptul că un copil va petrece mult timp în fața ecranelor, în detrimentul unor activități ce-i impun să facă mișcare, poate crește riscul de a deveni obez
Putem să diminuăm aceste riscuri procedând în felul următor:
• Să-l obișnuim pe copil să nu stea prea aproape de un ecran
• Să-l obișnuim să stea cât mai drept și să se ridice din când în când de pe locul în care stă
• Să-l determinăm să fie dornic să desfășoare și diverse activități fizice, menite să-l mai îndepărteze de ecrane

Probleme legate de dezvoltare

Psihologii ne dau următorul avertisment: un timp îndelungat petrecut în fața ecranelor va afecta dobândirea unor abilități sociale și de limbaj. De pildă, copilul poate să nu fie foarte capabil să poarte o conversație, să mențină un contact vizual, să fie atent la școală sau să descifreze unele limbaje ale corpului.
În plus, un copil ce stă prea mult timp în fața ecranelor își va pierde interesul de a lega prietenii, de a avea interese ce i-ar permite să desfășoare și alte activități.
Tot noi, părinții, ar trebui să facem tot posibilul să realizăm un echilibru între timpul pe care copilul îl petrece în fața unui ecran și cel alocat altor activități.

Probleme legate de siguranța copilului

Un copil ce va petrece mult timp în fața ecranelor poate ajunge în oricare dintre aceste situații:
• Să întâlnească pe Internet oameni periculoși sau materiale periculoase
• Poate dobândi tot felul de comportamente și atitudini negative (precum tentația spre violență, însușirea unui limbaj agresiv și nepotrivit, tentația spre discriminare de gen, rasială etc.)
Printre măsurile pe care le putem lua pentru a evita astfel de situații se numără:
Să verificăm securitatea și politica de confidențialitate a unor programe/aplicații de pe Internet
Să-l învățăm pe copil să utilizeze Internet-ul într-un mod responsabil- De pildă, trebuie să insistăm să nu dea niciun fel de detalii personale.

Ce putem face pentru a limita, pe cât posibil, timpul pe care copilul îl petrece în fața ecranelor

Specialiștii sunt de părere că nu va fi simplu să-l determinăm pe copil să nu petreacă mult timp în fața ecranelor. Cu toate acestea, putem obține rezultate bune cu răbdare și urmând cât mai mult sfaturile de mai jos:

Nu-l obișnui pe copil să folosească device-urile de la o vârstă foarte fragedă

Nu te gândi că al tău copil va rămâne în urmă față de ceilalți dacă nu vei face așa. Gândește-te că micuții au o capacitate de învățare foarte rapidă. În plus, străduiește-te să nu-i faci rost copilului de propriul telefon sau de o tabletă. Va fi mai ușor să-i limitezi timpul pe care-l petrece cu ele dacă acestea sunt ale tale.

Stabilește niște limite clare

Pentru ca un copil să nu stea prea mult timp în fața ecranelor, este necesar să stabilești clar cât și unde se poate desfășura această activitate. De pildă, copilul va avea nevoie la calculator/la televizor cu 30 de minute înainte de cină sau înainte de prânz, în timpul weekend-urilor, pe birou sau la altă masă din casă. Ai grijă ca și tu și ceilalți membri ai familiei să respectați aceste reguli!

Stai cât mai mult de vorbă cu copilul tău

Copilul va fi mai puțin tentat să stea tot timpul în fața ecranelor dacă părinții vor sta de vorba cu el, spun psihologii.
Chiar dacă ai zile în care simți că îți este foarte greu să petreci timp conversând cu copilul tău, străduiește-te să faci acest demers pentru ca acesta să nu mai stea mult în fața ecranelor. Profită de orice ocazie și stați de vorbă despre orice. De exemplu, chiar și în timp ce se joacă, un copil poate fi stimulat să se implice într-o conversație. De asemenea, nu uita nici de conversațiile din bucătărie, în timp ce pregătiți masa sau din baie, înainte de culcare.

Oferă-i copilului alternative

Dacă al tău copil ar vrea să stea cât mai mult în fața unui ecran, vino tu cu idei de activități atractive, ce l-ar putea îndepărta de acesta. Iar dacă reușești ca acestea să se desfășoare în aer liber, veți avea parte amândoi de tot felul de beneficii. Mai mult, veți putea petrece timp suplimentar împreună.

Monitorizează permanent modul în care copilul tău folosește ecranele

Pentru a fi sigură că al tău copil nu stă prea mult în fața ecranelor și nu se expune unor pericole, poți lua câteva măsuri simple, precum:
• Instalează programe speciale, ce monitorizează clar timpul petrecut de către copii pe anumite site-uri sau care interzic accesul copiilor în cadrul acestora
• Pune tot felul de parole, astfel încât copilul să nu poată avea acces la anumite aplicații/programe decât în preajma ta
• Supraveghează-l pe copil inclusiv pe parcursul jocurilor de pe computer, tabletă sau telefon, astfel încât să fii sigură că acestea nu îi vor fi dăunătoare

Mama si fiica ce stau in fata computerului

Fii tu un model pentru copil

Dacă vrei ca al tău copil să nu stea prea mult în fața ecranelor, încearcă să faci tot posibilul ca, odată ce ajungi acasă, să nu faci nici tu excese. De pildă, răspunde email-urilor sau sms-urilor doar dacă este neapărat necesar. Sau, în loc, să-ți deschizi imediat Facebook-ul de pe telefon înainte de masă, mai bine antrenează-ți copilul într-o discuție sau pur și simplu jucați-vă.
Instaurând asemenea obiceiuri vei observa că, treptat, nici al tău copil nu va mai fi la fel de interesat să stea prea mult în fața ecranelor.

Voi cât timp credeți că ar trebui să petreacă ai noștri copii în fața ecranelor?

Citește și: 8 deprinderi utile care îți învață copilul să fie independent de tehnologie

Surse:
www.babycenter.com; www.raisingchildren.net.au

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Alte articole care te-ar putea interesa

  STUDIU. Copiii care petrec mai mult timp în fața ecranelor au mai mulți prieteni apropiați
  STUDIU. Copiii care petrec mai mult timp în fața ecranelor au mai mulți prieteni apropiați

  În condițiile în care timpul petrecut de copii în fața ecranelor a devenit tot mai mare în ultima vreme, este firesc să ne îngrijorăm pentru sănătatea...

  Cum putem încerca să monitorizăm și să reducem timpul petrecut de copii în fața ecranelor?
  Cum putem încerca să monitorizăm și să reducem timpul petrecut de copii în fața ecranelor?

  Mediul digital este tot mai prezent în viețile noastre, ceea ce se dovedește o nouă provocare pentru părinți.“Cât de mult este prea mult timp petrecut pe...

  Un studiu recent dezvăluie câte ore petrec mamele având grijă de copiii lor
  Un studiu recent dezvăluie câte ore petrec mamele având grijă de copiii lor

  Să crești un copil, să fii responsabil pentru viața lui și să îi asiguri toate condițiile în așa fel încât să aibă un viitor strălucit, nu este tocmai cea...

  După 10 ani de lipsă totală, acum fostul meu este „tatăl cool” și copilul vrea să petreacă tot timpul cu el. Ce să fac?
  După 10 ani de lipsă totală, acum fostul meu este „tatăl cool” și copilul vrea să petreacă tot timpul cu el. Ce să fac?

  O mămică povestește, într-o postare pe Reddit, că de când fostul ei soț a revenit în viața ei și a fetiței lor de 10 ani, cea mică vrea să petreacă mai tot...

  O mamă din Galați și-a abandonat copilul de 5 ani pe stradă pentru că nu o asculta. Ore în șir copilul și-a așteptat mama, plângând
  O mamă din Galați și-a abandonat copilul de 5 ani pe stradă pentru că nu o asculta. Ore în șir copilul și-a așteptat mama, plângând

  O mamă de 29 de ani şi-a abandonat fiul de 5 ani pe o stradă din Galaţi, din cauză că nu o asculta, după ce l-a minţit că pleacă să îi cumpere covrigi.

  Răzvan și Lidia Buble, despărțire din cauza părinților ei: «Băi, fată, nu vreau să îmi aduci o dată, la ceva timp, câte un băiat acasă”
  Răzvan și Lidia Buble, despărțire din cauza părinților ei: «Băi, fată, nu vreau să îmi aduci o dată, la ceva timp, câte un băiat acasă”

  Părinții sunt, de multe ori, un factor care influențează relația de cuplu, iar aprobarea sau dezaprobarea lor poate să devină la fel de importantă ca și iubirea dintre cei doi...

  Câte minute trebuie să fii în contact cu un bolnav ca să iei și tu Covid-19?
  Câte minute trebuie să fii în contact cu un bolnav ca să iei și tu Covid-19?

  Cercetătorii danezi au reușit să descopere câte minute este nevoie să stăm lângă o persoană, pentru a contracta virusul, de fapt. S-a ajuns la o concluzie care ne oferă o...

  10 lucruri pe care trebuie să le știi în primele 72 de ore de la naștere
  10 lucruri pe care trebuie să le știi în primele 72 de ore de la naștere

  Fericire. Emoție. Frică. Încântare. Speranță. Îngrijorare. Extaz. Tristețe. Lacrimi. Toate experimentate chiar și în aceeași zi. Despre ce vorbim? Despre...

  © 2023 Qbebe