Parentingul de gen neutru: cum este afectat copilul de o educație fără a-l identifica cu un gen

Otilia Geavlete - Redactor Senior

O nouă tendință se impune în parenting, îmbrățișată de familii obișnuite, dar și de vedete: aceea de a nu încadra copilul într-un anumit gen, lăsându-i posibilitatea de a alege ce vrea să fie când va putea decide singur. Unele voci spun că este numai un trend excentric, pentru persoane care vor să iasă în evidență. Anumite date științifice demonstrează că există beneficii pentru copil, ferindu-l de expectanțele prea rigide, determinate de identificarea sa cu un gen sau altul. Vedete precum Kate Hudson consideră că acest tip de abordare permite copilului să se dezvolte ca o individualitate liberă și puternică, nu ca un prizonier al stereotipurilor legate de gen.

Multe mame moderne consideră că identificarea copilului cu un anumit gen este doar un construct social. Chiar dacă există diferențe între băieței și fetițe, spun ele, acestea sunt de natură fizică, în vreme ce mintea și emoțiile pot fi modelate la fel la ambele sexe. Individualitatea copilului trebuie să primeze, susțin vedete precum Kate Hudson sau Angelina Jolie. Există state în care este permis să treci X pe certificatul de naștere al copilului, în loc de genul masculin sau feminin. În Suedia există chiar și o școală, Egalia, unde se practică non-identificarea copilului cu un gen anume. Pe de altă parte, voci mai tradiționaliste susțin că o astfel de abordare aduce confuzie în mintea copilului, îi afectează chiar simțul identității. Asumarea de roluri este un pas important în dezvoltarea noastră socială, iar copiii tind, de obicei, să se identifice cu unul dintre părinți. În felul acesta, copilul se simte mai sigur și mai bine definit în lume, chiar dacă s-ar putea ca mai târziu să aleagă să facă parte din genul opus, mai degrabă ca rezultat al înclinațiilor sale de natură romantică.

gemeni

Ce este parenting-ul de gen neutru?

Există mai multe grade ale parentingului de gen neutru. Unii părinți au o abordare extremă și nu recunosc încadrarea într-un anumit gen a copilului, nici măcar după ce acesta a crescut. De exemplu, un cuplu din Toronto a ales să nu dezvăluie (sau mai degrabă atribuie) nici un fel de gen pentru copilul lor, Storm. Familia a scris tuturor rudelor și prietenilor că această decizie este „un tribut adus libertății și dreptului de a alege, în locul limitărilor de orice fel, o acceptare a ceea ce lumea ar putea deveni pe parcursul vieții lui Storm, respectiv un loc mai progresist." Părinții care vor să practice o formă mai puțin evidentă a acestui tip de parenting încurajează copilul să se joace atât cu jucării de fetițe, cât și de băieți, păstrează un decor neutru în camera acestuia și îi permit să-și aleagă singur hainele, chiar dacă asta înseamnă că băiețelul lor va merge la școală într-un costum de balerină, iar fetița într-unul de Spiderman. „La noi în familie se evită stereotipurile precum "mama spală vasele" sau "tata tunde gazonul". Nu asta vrem să vadă copiii noștri.", mărturisește Lisa Cohn din Portland, Oregon. „În general îl las pe băiețelul mai mic să poarte roz, dacă așa vrea el și adesea apare în public cu o astfel de bandană. Sunt foarte atentă cum vorbesc despre băieți și fete și nu aleg cărți care să încurajeze stereotipurile."

Ce vedete își cresc copilul fără a-l identifica cu un gen

Kate Hudson s-a alăturat recent acestei noi tendințe de parenting, odată cu al treilea copil, Rani Rose, care este prima sa fiică. Kate mai are doi băieți, dar, în cazul lor, nu a abordat acest stil parental. ABC News a anunțat că Hudson intenționează să-și crească ultimul copil ca fiind de gen neutru, spunând că: „Încă nu știm cu ce o să se identifice când va fi mai mare." „ Copiii trebuie crescuți ca individualități, indiferent de gen.", a adăugat actrița. Cât despre Rani Rose, aceasta se dovedește deocamdată „incredibil de feminină", la cei trei ani ai ei. Este foarte diferită de băieți, a mai spus Kate, declarând că este o adevărată distracție atunci când merge să cumpere haine pentru copii.

kate hudson
Adele este de părere că atât adulții cât și copiii trebuie să aibă libertatea de a exprima total ceea ce simt, indiferent de stereotipuri. Recent l-a dus pe fiul ei, Angelo, la Disneyland, îmbrăcat în costumul pe care el însuși l-a ales: al prințesei Anna din Frozen. „Abia aștept să văd cum se va schimba, cine vor fi prietenii lui, ce iubită sau iubit va avea. Orice își dorește copilul meu să fie, eu voi fi mereu acolo să-l susțin.", a spus cântăreața.
Fiica Angelinei Jolie și a lui Brad Pitt, Shiloh Jolie Pitt a declarat că vrea să i se spună John în public, a cerut să i se taie părul scurt, înainte de a împlini patru ani și a mers pe covorul roșu într-un costum băiețesc. „Vrea să fie băiat.", a spus actrița, iar părinții i-au încurajat toate alegerile, de haine, aspect sau hobby-uri. „Copiii trebuie să-ți arate ce vor să fie și trebuie lăsați să devină ceea ce își doresc.", aceasta este convingerea Angelinei.
Bryce Dallas Howard, actrița din Jurassic World își încurajează fetița să poarte tot ce vrea ea și să se joace cu orice fel de jucării, indiferent de gen. Nu a fost niciodată un fan al culorilor predeterminate (roz pentru fetițe, albastru pentru băieți) și s-a bucurat când micuța Beatrice a început să-și aleagă singură lucrurile.
Will Smith și soția sa și-au crescut copiii astfel încât să fie foarte încrezători în ei și să-și exprime cu curaj identitatea de gen, fiul lor, Jaden, fiind un înfocat apărător al neutralității de gen în modă. El poartă rochii pentru distracție, își creează fuste cu stil și se revoltă împotriva ideii că trebuie să existe diferențe între hainele femeiești și cele bărbătești. „Jaden este 100% neînfricat. Ar face orice! Asta este cam înspăimântător pentru un părinte. Dar el va continua să se lupte pe viață și pe moarte pentru deciziile sale artistice și nu va lua în seamă ce gândesc alte persoane.", a spus Will la BBC Radio.
Și alte vedete, dar și familii obișnuite din America și diferite țări europene practică parenting-ul de gen neutru, care pare să ia din ce în ce mai mult avânt.

Efecte ale parentingului de gen neutru în dezvoltarea copilului

Știința pare să susțină beneficiile creșterii copilului fără a-l identifica cu un anumit gen. Un studiu publicat în Journal of Adolescent Health arată că există o presiune asupra copiilor, încă de la vârste mici, introdusă de expectanțele sociale legate de apartenența la un anumit gen. Copiii care trebuie să răspundă unor așteptări mult prea stricte de a se încadra în rolurile lor de gen sunt în risc crescut de a dezvolta tulburări fizice și psihice în timpul adolescenței și mai târziu. Fetele sunt expuse la sarcini timpurii, abandon școlar și violență domestică, în vreme ce băieții sunt în risc de consum de droguri, suicid și scurtarea duratei vieții, dacă își asumă normele tipice ale masculinității. Mitul că băieții sunt puternici și dominanți, în vreme ce fetele trebuie protejate este inserat din copilăria timpurie și conduce, în timp, la o întreagă cascadă de percepții sociale eronate. „Un argument major pentru a-ți crește copilul într-o neutralitate de gen este că îi permiți să se dezvolte fără limitările create în mod artificial de societate." , spune Israel Martinez, asistent social și psiholog clinician. Astfel de limitări pot obliga copilul să-și asume un rol cu care nu rezonează, ceva ce simte că nu i se potrivește, ceea ce îl va împiedica să fie sănătos și fericit.

fetite
Pentru Jane Ward, profesor asociat la Universitatea din California, decizia de a-și crește copilul în maniera parentingului de gen neutru a venit spontan. „Să-ți crești copilul sub îndrumări stricte de gen înseamnă să-i interzici accesul la o lume de culori- să-l ții captiv în caracteristicile sexului său biologic." Fiul lui Ward a crescut purtând atât blugi cât și rochii, jucându-se cu orice fel de jucărie și purtând părul lung. Le-a spus părinților că, deși este băiat, nu va renunța să poarte rochii atunci când vrea.
Alți experți, însă, precum psihoterapeutul Fran Walfish din Beverly Hills, nu sunt de acord: „Orice băiat sau fată trebuie să aibă o identificare clară ca persoană de sex feminin sau masculin. Identificarea de gen și sexualitatea sunt aspecte definitorii pentru identitatea unei persoane. Scopul este claritatea. Fără a avea o identitate sexuală clară, un copil nu este o persoană clar definită."

Acest lucru poate să conducă la confuzie, probleme de conduită, sentimente de teamă, la care se adaugă lipsa unei identități bine stabilite. Cercetările arată că parentingul de gen neutru nu afectează orientarea sexuală a copilului, homosexualitatea fiind influențată mai degrabă de aspecte genetice și biologice. Pe de altă parte, în mediul social, un copil crescut conform acestei tendințe poate fi victima izolării și discriminării, pe de o parte, iar, pe de alta, opțiunea părinților nu va fi respectată, cei din jur tratând copilul fie ca pe un băiat, fie ca pe o fetiță. Colegii îi pot tachina pe copiii crescuți cu gen neutru, iar părinții s-ar putea îngrijora de efecte presupuse pe care aceștia le-ar avea asupra propriilor odrasle.

Există și vedete, precum Luisa Zissman, o personalitate a televiziunii engleze, care s-au exprimat cu vehemență împotriva acestui tip de parenting. Ea o critică pe Kate Hudson, spunând că face o mare greșeală crescându-și copilul fără nici un gen și că tot ce vrea aceasta este să pară la modă. „Să-ți crești copilul fără nici o identitate, fără nici un gen, să-l transformi în nimic. Totul ca să fii remarcat în lumea mondenă.", și-a arătat Zissman dezaprobarea față de Kate Hudson.

Dr. Stella Mavroveli, un psiholog de la London Imperial College susține că există o exagerare în ambele sensuri, atât a persoanelor care aleg parentingul de gen neutru, cât și a oponenților acestuia. „Trebuie să acceptăm că sunt diferențe fizice și psihologice între băieți și fete și, ca părinți, trebuie să permitem copiilor să înflorească și să se dezvolte într-un mediu care nu este prea strict și nici prea împins la extrem. Este dăunător pentru copii și un grad prea mare de confuzie, și o tendință prea rigidă în alegerile și opiniile lor.", arată specialistul.

Surse: https://twentytwowords.com;https://www.parents.com; https://www.independent.co.uk;
https://edition.cnn.com

 

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Alte articole care te-ar putea interesa

  Au apărut băile fără gen pentru elevi. „Suntem deschiși, suntem liberi, nu avem constrângeri”
  Au apărut băile fără gen pentru elevi. „Suntem deschiși, suntem liberi, nu avem constrângeri”

  Elevii unui liceu din Milano, Italia, care nu se identifică cu niciun gen, au acum la dispoziție două băi neutre în școală. În locul simbolurilor îi direcționa pe...

  Veste mare! Emily Ratajkowski a născut și își va lăsa copilul să își aleagă singur identitatea de gen. Iată ce nume bizar i-a pus
  Veste mare! Emily Ratajkowski a născut și își va lăsa copilul să își aleagă singur identitatea de gen. Iată ce nume bizar i-a pus

  Remarcându-se atât ca model, cât și ca actriță, Emily Ratajkowski a anunțat că este însărcinată în toamna anului trecut. De atunci, nu a ezitat să...

  A apărut manualul pentru predarea egalității de gen în școlile românești
  A apărut manualul pentru predarea egalității de gen în școlile românești

  Începând de miercuri, un manual pentru predarea și integrarea la clasă a egalității de gen este disponibil pentru cadrele didactice din România. Acesta cuprinde...

  Cum a schimbat Prințesa Diana parentingul pentru totdeauna cu un singur gest
  Cum a schimbat Prințesa Diana parentingul pentru totdeauna cu un singur gest

  Prințesa Diana a fost iubită de oameni de pe întreaga planetă pentru actele sale de caritate și inima sa bună, fiind supranumită prințesa inimilor. Nu în ultimul...

  Copiii invizibili! Peste 2500 de minori fără CNP găsiți în România numai în ultima lună. Fără identitate, fără acces la educație
  Copiii invizibili! Peste 2500 de minori fără CNP găsiți în România numai în ultima lună. Fără identitate, fără acces la educație

  Ministrul Muncii, Raluca Turcan, a decis să restructureze sistemul social, mai ales cel dedicat copiilor. Așa că primul pas al acestei restructurări a fost o diagnoză completă și...

  Parentingul în 2020: 44 de desene comice în care sigur te vei regăsi
  Parentingul în 2020: 44 de desene comice în care sigur te vei regăsi

  Nu-i ușor să fii părinte, mai ales în vreme de pandemie. Adevărul este că pandemia de coronavirus ne-a cam dat bătăi de cap în ultimele luni, ne-a făcut să ieșim (bine...

  Nu îmi doresc copii. Pentru că parentingul este doar o scamatorie supraestimată și costisitoare
  Nu îmi doresc copii. Pentru că parentingul este doar o scamatorie supraestimată și costisitoare

  Acum trei ani pe vremea aceasta eram în baia de la serviciu și mă uitam înmărmurită la un test de sarcină. Era pozitiv. După ani de zile în care mi s-a spus că am o...

  Cum ne-au afectat imunitatea cele două luni de izolare la domiciliu
  Cum ne-au afectat imunitatea cele două luni de izolare la domiciliu

  Cele două luni de izolare la domiciliu au avut cu siguranță un impact asupra tuturor, indiferent de vârstă. Dacă statul în casă ne-a protejat de coronavirus, am petrecut...

  © 2022 Qbebe