Părinți, este de datoria voastră să contați mai mult decât telefoanele mobile, în viața copiilor voștri

Alina Nedelcu - Redactor Senior

Cercetările derulate de-a lungul timpului au ajuns la concluzia că utilizarea excesivă a telefoanelor de către copii le va dăuna din mai multe puncte de vedere. Specialiștii din diverse domenii vorbesc tot mai mult despre rolul părinților în a-i ține cât mai mult la distanță pe cei mici de efectele nocive ale dependenței de tehnologie, astfel încât aceștia să se bucure de o dezvoltare fizică și emoțională optime. Parcurge cu atenție articolul de mai jos pentru a descoperi cum este indicat să procedezi pentru a-ți determina copilul să stea, pe cât posibil, cât mai departe de mult râvnitul telefon.

Psihologii atrag atenția asupra următorului fapt: părinții sunt cei care trebuie să dețină controlul asupra telefoanelor copiilor, străduindu-se, pe cât posibil, să evite ca aceștia să devină dependenți de ele. În acest scop, rolul lor este să le ofere copiilor suport moral, emoțional și să mizeze pe cât mai mult timp de calitate petrecut cu aceștia. Iată ce spune un cadru didactic despre importanța implicării părinților din acest punct de vedere: „Părinți, principala voastră datorie este să contați mereu în viața copiilor voștri... Voi sunteți stăpânii device-urilor lor, nu ei. Voi trebuie să aveți cu ei discuțiile complicate pe teme precum viața, relațiile, corpul lor, viitorul lor etc.. Este responsabilitatea voastră să le asigurați suport social și emoțional, să-i ajutați să dobândească abilități și să le monitorizați activitățile”.

De asemenea, cadrele didactice nu se feresc din a pune accentul pe importanța colaborării dintre părinți și educatori pentru ca împreună să reușească să-i determine pe cei mici să utilizeze telefoanele într-o modalitate care să nu le fie dăunătoare: „Opriți-vă din a acționa contra școlii și începeți să colaborați cu noi. Nu suntem dușmani. Doar încercăm să îndeplinim rolul părintelui și pe cel al educatorului deopotrivă în numeroase situații, ceea ce este un demers delicat și foarte dificil”.

Printre demersurile pe care noi, părinții, le-am putea pune în practică pentru a nu-i permite tehnologiei, mai exact telefoanelor, să stăpânească viața micuților noștri, se numără:

Să fim noi înșine un model demn de urmat

Încă din primii ani de viață, copiii urmează modelele oferite de părinții. Nu va face excepție nici atitudinea față de telefoane. Spre exemplu, dacă petrecem mult timp vorbind la telefon, scriind mesaje, utilizând social media și purtându-l peste tot cu noi, ca să nu ratăm ceva, nu ar trebui să ne mire faptul că și copiii ne vor imita comportamentul și vor deveni de nedesprins de telefon.

În schimb, dacă vom reuși să-i demonstrăm copilului că telefonul este doar un instrument care ne ajută să comunicăm și să facem schimb de informații și nu un mod de a petrece timpul, atunci aceștia nu se vor obișnui că trebuie să depindă în toate de telefon. Practic, va trebui să le acordăm cât mai multă atenție copiilor noștri și să nu abuzăm nicicând de telefoanele noastre.

Restricționarea utilizării telefoanelor

Ca să ne asigurăm că micuții noștri nu vor sta permanent cu ochii „lipiți” de telefon, trebuie să le stabilim de la început anumite reguli în privința intervalelor în care vor putea să-l folosească. Spre exemplu, le vom spune că au voie să se uite pe telefon după ce și-au finalizat temele sau când este vreme rea și nu se poate ieși pe-afară (vom limita însă utilizarea telefonului la o anumită durată), dar trebuie să insistăm să nu apeleze la el în timpul meselor, când învață, înainte de ora de culcare sau când merg la joacă.

Organizarea cât mai frecventă a meselor în familie, interzicându-se prezența telefoanelor

Mesele în familie sunt o ocazie excelentă de a petrece mai mult timp alături de copii, de a discuta cu ei, de a le arăta afecțiune și de a-i ajuta să deprindă noi abilități.
Ne vom simți cu toții în largul nostru dacă vom impune regula ca telefoanele să nu fie în preajma noastră când luăm masa. De altfel, studiile au demonstrat că în familiile în care se folosește chiar și pentru scurt timp telefonul pe durata meselor, membrii acestora sunt distrași și nu mai sunt la fel de fericiți că se află împreună.
Primul lucru pe care trebuie să îl facem este să nu vorbim noi înșine la telefon în timpul mesei și să nu-l utilizăm deloc, dacă este posibil chiar să-l închidem sau să-l setăm pe modul „Silent”. De asemenea, ar fi ideal dacă telefoanele ar fi duse în altă încăpere decât în aceea în care se ia masa.

Telefoanele nu vor mai fi folosite înainte de culcare

Instituiți de la început următoarea regulă: înainte de culcare, telefoanele mobile nu vor mai fi utilizate. Pentru a vă fi mai ușor în acest sens, este ideal să-i obișnuiți pe copii cu o rutină de dinainte de culcare, din care telefoanele să lipsească neapărat. De exemplu, copiii vor învăța că seara se citește, că se discută cu cei dragi, că se ascultă o muzică relaxantă etc..
Voi veți fi primii care nu vă veți mai uita pe telefon înainte de somn pentru ca și copiii să vă urmeze întocmai exemplul.
Nu uitați, pe măsură ce copiii se măresc, să le explicați de ce somnul este important și că telefoanele pot interfera cu calitatea sa. Insistați asupra ideii că o detașare de tehnologie, înainte de somn, îi va ajuta să doarmă mai profund, să se trezească mai odihniți și astfel vor putea realiza tot ce și-au propus în ziua respectivă.

Copiii nu trebuie lăsați să perceapă restricția privind folosirea telefonului ca pe o pedeapsă

Una dintre modalitățile cele mai la îndemână pentru a-i determina pe copii să nu devină și mai dornici să utilizeze telefoanele este să nu-i forțăm să respecte regulile noastre în privința acestora. În plus, va fi o mare greșeală să-i pedepsim pentru ceva amenințându-i că le vom lua telefonul.

Astfel, mult mai bine va fi să-i lăsăm, încercând să negociem, să-și fixeze un anumit interval în care vor putea recurge la telefon, dar având un scop bine determinat. De pildă, le putem spune că pot să stea pe telefon pentru a-și rezolva proiecte, teme pentru școală sau pentru a afla anumite noutăți de pe grupurile de la școală pe care sunt înscriși. Totodată, este de datoria noastră să-i monitorizăm cum respectă aceste reguli și să-i lăsăm și să suporte consecințele care ar decurge din nerespectarea lor.

Cu alte cuvinte, copiilor trebuie să li se permită și lor să-și exprime punctul de vedere cu privire la telefoane, dar tot noi, părinții, trebuie să ne impunem autoritatea în ceea ce le privește, chiar dacă o vom face „din umbră”.

Copiii trebuie puși față în față cu noi experiențe

Psihologii vin cu următorul îndemn: cu cât părinții îi vor implica pe copii în activități mai variate, mai captivante, cu cât le vor oferi șansa să aibă parte de noi experiențe, cu atât aceștia vor fi mai puțin tentați să stea mult în preajma telefoanelor.


Cu alte cuvinte, părinții vor fi cei care vor propune activități desfășurate în interior sau afară, stimulându-i pe copii să se antreneze mereu în ceva nou, să nu se plictisească și să caute apoi „refugiu” în utilizarea telefonului.
Încă de la o vârstă fragedă, copiii trebuie să se obișnuiască și cu ideea că sunt activități care se desfășoară în familie. În aceste condiții, relațiile dintre copii și părinți vor deveni mai solide, mai frumoase, iar cei mici nu vor mai avea impresia că perioadele petrecute pe telefon sunt esențiale în viața lor de zi cu zi.

Organizarea de întâlniri între copii

Întrucât cei mici obișnuiesc să relaționeze cu prietenii lor mai degrabă prin intermediul telefonului decât prin contactul direct, noi, părinții, putem să-i încurajăm mai mult să se vadă față în față.
Spre exemplu, putem discuta și cu părinții prietenilor copilului nostru și astfel vom putea organiza întâlniri periodice, în care aceștia să aibă ocazia să petreacă timp împreună. Nu numai că așa prieteniile vor deveni mai trainice, dar copiii nu vor mai fi la fel de atrași în a folosi telefoanele. În plus, își vor crea amintiri prețioase, pe care le vor rememora cu drag și când vor deveni adulți.

Surse: hisviewfromhome.com, psychcentral.com, rd.com

 

Surse foto: istockphoto.com, pexels.com

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Alte articole care te-ar putea interesa

  Dr. Craiu: ”De dragul copiilor voștri, purtați mască! Spălați-vă pe maini! Mai mult de 8 din 10 copii au luat Covid de la familia lor!”
  Dr. Craiu: ”De dragul copiilor voștri, purtați mască! Spălați-vă pe maini! Mai mult de 8 din 10 copii au luat Covid de la familia lor!”

  ”Din păcate nu este o piesă de teatru, deși imaginea de mai jos este un afiș de spectacol...”, scrie Dr. Mihai Craiu pe Facebook, rugând părinții să fie responsabili...

  Lucratul de acasă și școala online a copiilor afectează mai mult femeile decât bărbații
  Lucratul de acasă și școala online a copiilor afectează mai mult femeile decât bărbații

  Pandemia de coronavirus presupune restricții și sacrificii pentru toată lumea, în special pentru femei, arată o analiză publicată pe platforma europeană Eurydice. Aceasta...

  Mama lui Alex, bebelușul de 8 luni care a murit de Covid:”Nu pot să cred că l-am purtat mai mult în mine decât a apucat să fie în viață”
  Mama lui Alex, bebelușul de 8 luni care a murit de Covid:”Nu pot să cred că l-am purtat mai mult în mine decât a apucat să fie în viață”

  Mama lui Alex este una dintre mamele cărora pandemia le-a schimbat viața pentru totdeauna. Bebelușul ei avea numai 8 luni și a pierdut lupta cu noul coronavirus, prezentând...

  De ce bunica este mult mai afectuoasă cu copilul tău decât tine? Știința explică
  De ce bunica este mult mai afectuoasă cu copilul tău decât tine? Știința explică

  Legătura dintre bunici și nepoți este unică, amintirile despre momentele din copilărie petrecute alături de bunici fiind printre cele mai valoroase. Când bunicii petrec timp...

  Îmi este teamă că eu și soția mea ne iubim mai mult câinele decât ne iubim unul pe celălalt
  Îmi este teamă că eu și soția mea ne iubim mai mult câinele decât ne iubim unul pe celălalt

  Povestea de mai jos este a tatălui meu. Ultima oară când am fost în vizită la părinții mei mi-a povestit ceea ce voi reda mai jos, cu vorbele lui.Avem o relație foarte...

  Soţia mea este casnică, aşa că datoria ei este să îi facă pe copii să tacă din gură cât eu lucrez
  Soţia mea este casnică, aşa că datoria ei este să îi facă pe copii să tacă din gură cât eu lucrez

  Un tată a dezvăluit, printr-o postare de pe o reţea de socializare, ce i-a cerut soţiei sale casnice să facă pentru ca el să poată avea linişte pe deplin în perioada în...

  Un studiu dovedește că bărbații poluează planeta mai mult decât femeile. Iată cum!
  Un studiu dovedește că bărbații poluează planeta mai mult decât femeile. Iată cum!

  Bărbații poluează mai mult decât femeile, este concluzia unui studiu recent realizat în Suedia. Obiceiurile lor contribuie la creșterea emisiilor de carbon, ei poluând...

  De ce femeile plang mai mult decat barbatii: Ce spune stiinta
  De ce femeile plang mai mult decat barbatii: Ce spune stiinta

  Stim cu totii tendinta femeilor de a fi mai emotionale si de a-si exprima mai des trairile si sentimentele, spre deosebire de barbati, care incearca mai mult sa-si reprime anumite emotii....

  © 2022 Qbebe