Tortura ursulețului: tehnica de parenting care șochează psihologii

Irina Olteanu - Redactor Senior

În fiecare zi apar noi metode și tehnici de parenting, însă unele dintre ele sunt mai mult decât nepotrivite, ci realmente șocante. În această categorie poate fi încadrată și cea denumită tortura ursulețului, care a provocat multe reacții de oprobriu, inclusiv în rândul psihologilor.

Tortura ursulețului, o tehnică de parenting șocantă

Tehnica de parenting denumită tortura ursulețului a devenit cunoscută pe internet după viralizareau nui videoclip anul trecut în care prezentat un tată care lovește cu furie plușul cu Mickey Mouse al fiului său până când este de acord să își mănânce mâncarea. Videoclipul a fost distribuit inițial pe Twitter, alături de descrierea “atunci când copiii nu vor să mănânce, iată ce trebuie să faci.”

Ulterior, au apărut și alte videoclipuri cu părinți care apelează la această tehnică, ce presupune lovirea în mod repetat a jucăriei preferate a copilului, până îl convingi să mănânce.

Cântăreața Coleen Nolan și-a exprimat părerea cu privire la această practică, considerând că acei copii care sunt pedepsiți într-o astfel de manieră vor crește cu probleme reale legate de mâncare, fiind antrenați să mănânce prin teamă. În mod evident, mulți părinți au fost îngroziți și au expus dezgustul față de tehnică printr-o serie de comentarii:

 • “Vă rog să îmi spuneți că a fost sesizată Protecția Copilului și că iau măsuri în această privință. Părinții care practică această metodă trebuie să fie depistați și să rămână fără copii. Mă doare inima și sufăr pentru acești micuți nevinovați”.
 • “Un comportament dezgustător pe care un copil nu ar trebui să îl vadă, acela de a privi cum mama sa îi bate ursulețul ca să mănânce toată mâncarea”.
 • “Mi se pare tulburător să bați o jucărie într-un mod atât de violent în fața unui copil. Dacă aș face asta în fața băieților mei ar fi îngroziți, iar eu la rândul meu aș fi îngrozită despre comportamentul pe care l-ar putea considera normal. Practic le spui că dacă nu mănâci, asta vei păți”.

Opinia psihologului

Simona Cernea, Psihoterapeut în Terapii cognitiv comportamentale și hipnoterapie, cu competențe în Terapia sistemică, pentru cuplu, copil și familie

Cu toate că la prima vedere o parte dintre noi am putea spune ”e ok, nu îi face nimic copilului, ce este în neregulă cu această metodă”, dacă ne oprim o clipă și privim mai atent realizăm că este tot o formă de violență, și mai ales de abuz emoțional. Văzându-și jucăria preferată lovită fără milă, copilul chiar și foarte mic, va proiecta consecința imediat și asupra sa: „dacă nu fac ceea ce mi se cere, voi păți la fel ca ursulețul meu”. Acesta este abuzul emoțional, învățarea prin frică. Chiar dacă ursulețul nu simte, nu îl doare, copilul simte, și îl doare, îl doare sufletul lui mic pentru care părinții sunt centrul universului, „raiul sigur” unde teoretic nimic rău nu i se poate întâmpla.

Așadar, în primă fază aceste tehnici se pare că dau roade pentru că cel mic adoptă comportamentul cerut pe baza fricii. Privind în perspectivă în viața copilului aceste episoade vor rămâne însă ca o lecție predată cu succes despre cum violența funcționează atunci când vrei să obții ceva. „Ochi pentru ochi și întreaga omenire va fi oarbă”......martor și deopotrivă actor al acestor scene, copilul are mari șanse să folosească „ïnformațiile” obținute în viitor, cu frați, colegi sau prieteni, și uite așa, un părinte care pretinde că nu a ridicat niciodată mâna la copilul lui se poate trezi că a crescut un bătăuș.

Poate părea socialmente acceptat să lovești un obiect fără însuflețire, dar haideți să facem un exercițiu de imaginație, care practic ar avea aceleași consecințe din punct de vedere emoțional asupra copilului. Să ne imaginăm că un cuplu are doi copii și atunci când îl hrănește pe unul dintre ei care nu vrea să mănânce îi aplică o corecție fizică celuilalt, în fața primului, drept pedeapsă. Ar face cineva așa ceva? Nu, pentru că se gândește că cel de al doilea copil nu are nicio vină și că suferă. Dar impactul asupra copilului care nu vrea să mănânce sau să aibă un comportament adecvat este același practic, indiferent dacă părintele alege un obiect, o jucărie sau o ființă.

În concluzie, deși așa cum am mai spus de nenumărate ori meseria de părinte este cea mai grea din lume, cu program non stop 24/7 pentru vreo 20 ani este de datoria noastră să creștem viitori adulți independenți și funcționali. În calitate de părinți pentru învățare este necesar încă din copilăria mică să le oferim copiilor noștri modele și contexte astfel încât să se poată dezvolta armonios. În acest caz particular modelul pe care îl arătăm copilului este cel al abuzatorului, iar contextul că poate folosi violența atunci când își dorește să obțină ceva.

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Alte articole care te-ar putea interesa

  Tehnica de parenting pe care a aplicat-o Teo Trandafir: ”Dacă este ceva care mi se pare demn de dispreț este să interzici ceva cuiva”
  Tehnica de parenting pe care a aplicat-o Teo Trandafir: ”Dacă este ceva care mi se pare demn de dispreț este să interzici ceva cuiva”

  Teo Trandafir este o mamă model, care și-a crescut fiica cu încredere, prietenie și respectarea spațiului intim. Iată ce lecție de parenting ne învață vedeta!

  Nu ai văzut ceva mai frumos! Două surori albino șochează lumea cu fotografii spectaculoase
  Nu ai văzut ceva mai frumos! Două surori albino șochează lumea cu fotografii spectaculoase

  Cazurile de albino sunt destul de rare în lume, existând posibilitatea de 1 la 3.000 sau 1 la 20.000 de persoane, în funcție de țară. Totuși, o familie din Kazakhstan...

  Video: Tehnica de respirație care îți poate salva viața dacă te infectezi cu COVID-19
  Video: Tehnica de respirație care îți poate salva viața dacă te infectezi cu COVID-19

  Un doctor din cadrul spitalului Queen’s Hospital din Londra a viralizat o tehnică de respirație care poate ajuta pacienții diagnosticați cu coronavirus! Important de menționat...

  VIDEO: Tehnica genială a unui copil de 5 ani pentru legarea șireturilor
  VIDEO: Tehnica genială a unui copil de 5 ani pentru legarea șireturilor

  Una dintre cele mai importante și printre primele abilități pe care un copil trebuie să le deprindă până să meargă la școală, este legatul șireturilor. Însă legatul...

  Regulile de parenting de la care Kate Middleton și prințul William nu se abat niciodată
  Regulile de parenting de la care Kate Middleton și prințul William nu se abat niciodată

  Ducele și ducesa de Cambridge au o abordare grozavă, dar strictă, atunci când vine vorba de parenting: niciodată nu țipă, niciodată nu adorm supărați și interzic televizorul...

  Încă un divorț șochează România: au un copil și sunt împreună de 22 de ani. „Am divorțat de bărbatul pe care l-am ales să-mi fie sprijin! Suflet Pereche!”
  Încă un divorț șochează România: au un copil și sunt împreună de 22 de ani. „Am divorțat de bărbatul pe care l-am ales să-mi fie sprijin! Suflet Pereche!”

  Una dintre cele mai cunoscute cântărețe de la noi a anunțat ieri, prin intermediul unei rețele de socializare, că divorțează. Iată despre cine este vorba!

  7 lecții de parenting de la Smiley. Interviul care ne face să-l adorăm și mai mult
  7 lecții de parenting de la Smiley. Interviul care ne face să-l adorăm și mai mult

  Invitat recent la un interviu pentru podcast-ul lui Mihai Morar, „Fain&Simplu”, unul dintre cei mai apreciați artiști de la noi și-a deschis sufletul și a vorbit despre...

  Eva Mendes a rupt internetul cu un simplu sfat de parenting. Tu îl pui în aplicare?
  Eva Mendes a rupt internetul cu un simplu sfat de parenting. Tu îl pui în aplicare?

  Una dintre cele mai cunoscute mămici de la Hollywood a pornit de la o experienţă din viaţa personală pentru a le da un îndemn părinţilor. Parcurge articolul de mai jos pentru a...

  © 2022 Qbebe