Scurtă lecție de istorie despre Ziua națională a României
Pentru copiii de vârstă preșcolară sau școlară poți povesti cum a avut loc în data de 1 Decembrie 1918 Marea Adunare Națională de la Alba-Iulia, unde au participat alături de cei 1228 de delegați mai mult de 100 000 de români din toate colțurile țării, hotărând cu toții unirea tuturor românilor din Transilvania cu Țara Românească. Acest moment unic din istorie a fost dorit cu ardoare de către români timp de mai multe veacuri, iar concretizarea sa a fost resimțită ca un vis împlinit. În cazul în care cel mic nu este familiarizat cu localizarea geografică a Țării Românești și a Transilvaniei, poți apela în acest sens la o hartă unde îi poți ilustra copilului delimitarea fiecărei zone.
Începând de la această dată devenită istorică și desemnată drept Ziua Națională a României, românii se aflau sub conducerea Regelui Ferdinand I. Pentru ca lecția de istorie să aibă și mai mult sens, te poți ajuta de o enciclopedie sau de un dicționar unde îi poți arăta portretul acestuia. Menționează și alte figuri emblematice, care au contribuit la realizarea Marii Uniri, precum Mihai Viteazu, Alexandru Ioan Cuza, Ion. I. C. Brătianu, Carol I. Povestește în acest sens și despre Mica Unire din data de 24 ianuarie 1859, respectiv Unirea Principatelor Române sub conducerea lui Alexandru Ioan Cuza, precum și despre Prima Unire a românilor din timpul domniei lui Mihai Viteazu din data de 27 mai 1600 (când s-a realizat unirea politică a celor trei țări românești - Moldova, Transilvania și Țara Românească) sub un singur conducător. Dacă te folosești și de diverse evenimente istorice care au ajutat la realizarea Unirii, precum diverse lupte/bătălii lecția de istorie va deveni și mai captivantă, mai ales pentru un băiat.
Nu apela prea mult la cifre și date deoarece acestea nu prezintă un interes deosebit pentru copii și pune accentul pe fapte și diverse istorisiri care demonstrează curajul și perseverența poporului roman. Puteți căuta împreună informații despre Unire și despre ziua de 1 Decembrie 1918 pentru a explica copilului ce obiceiuri aveau oamenii în acea perioadă de timp; cu siguranță va părea extrem de îndepărtată.
Geografie de Ziua Națională a României
Pentru ca lecția de istorie despre Ziua Națională a României să devină și mai interesantă, apelează la un glob pământesc sau la un atlas geografic pentru a identifica țara noastră, dar și statele cu care ne învecinăm.
Dacă cel mic este talentat la desen, puteți folosi un șablon sau puteți realiza prin imitare conturul României. Este o activitate distractivă la orice vârstă, mai ales dacă rezultatul este colorat în mod realist (cu toate reprezentările formelor de relief) sau, dimpotrivă, după bunul plac (de exemplu, folosind culorile drapelului).
Nu uita să explici ce este un steag sau un drapel. Acesta a fost inițial creat pentru identificarea unui stat, reprezentând un simbol al unei entități subnaționale și naționale, folosit pentru semnalizare. Cu siguranță se va bucura și copilul tău să primească unul după ce va observa pretutindeni în jurul său acest simbol național (există și varianta de insignă sau de tricou, sau chiar face painting cu steagul României).
Este important să îi explici semnificația celor trei culori reprezentative pentru steagul României și ordinea în care figurează acestea. Roșul simbolizează sângele înaintașilor noștri vărsat pe pământul românesc de-a lungul veacurilor; el îndeamnă ca dragostea faţă de neam şi de ţară să fie la fel de aprinsă ca focul roşului din steag. Galbenul exprimă grandoarea ţării, prestigiul şi virtutea (în trecut simboliza grânele pentru care România era recunoscută în Europa). Iar albastrul semnifică seninul cerului, al cugetului şi gândirii neamului românesc, credinţa şi puterea cu care suntem legaţi de pământul patriei.
Imnul național, Deșteaptă-te române, compus de Andrei Mureșanu, pe care cu siguranță cel mic l-a auzit sau poate l-a învățat deja la școală, reprezintă o altă informație despre care este bine să discutați. Analizați împreună versurile și întreabă-ți copilul ce a înțeles din acesta. Este bine să îl încurajezi să îl învețe de la o vârstă fragedă, dacă nu-l cunoaște deja. Imnul național conține un mesaj de patriotism și libertate, fiind cântat în timpul tuturor conflictelor majore ale poporului roman, inclusiv în timpul revoluției din 1989 și, binînțeles cu ocazia Marii Uniri din 1 Decembrie 1918. Titlul său este în același timp social și național; social, deoarece impune o permanentă stare de a asigura tranziția către o lume nouă; național, deoarece alătură această deșteptare tradiției istorice.
Tradițiile sunt importante de Ziua Națională a României
Tradițiile ne diferențiază ca popor. Obiceiurile românești se exprimă prin muzică, coregrafie, gestică și mimică și au scopul de a organiza viața oamenilor, dar și de a marca momentele importante din viața lor. Povestește-i copilului tău în acest sens despre horă, un dans țărănesc care reunește într-un cerc mare întreaga adunare, care se dansează la nunți sau la mari sărbători populare, cea mai cunoscută fiind Hora Unirii (puteți interpreta împreună poezia al cărei autor este Vasile Alecsandri, Hora Unirii). Asemenea oricărui dans folcloric, hora este legată de viața și istoria poporului respectiv, exprimând caracterul, temperamentul, agerimea, înțelepciunea și umorul acestuia.
Nu uita să mergeți împreună la parade militare organizate de 1 Decembrie în orașul vostru. Reprezintă cea mai potrivită modalitate pentru un copil de a intra în contact direct cu tradițiile și cultura poporului din care face parte. Aici va avea ocazia să observe cât de organizată este ceremonia, va cunoaște personalități marcante contemporane pentru țara sa și va putea aduce un omagiu eroilor căzuți în lupta pentru apărarea libertății patriei.
Surse:
www.descopera.ro; alba24.ro; https://en.wikipedia.org
