6 detalii pe care trebuie să le ai în vedere atunci când alegi o trambulină pentru copii

6 detalii pe care trebuie să le ai în vedere atunci când alegi o trambulină pentru copii

Alina Nedelcu - Redactor Senior

Dacă ești în căutarea unei modalități inedite de a-ți distra copilul, stimulându-l să facă mai multă mișcare și să se desprindă mai ușor de ecrane, optează pentru o trambulină. Pacurge cu atenție articolul de mai jos pentru a descoperi de ce ar trebui să ții seama când alegi una, astfel încât să fie deplin sigură, să fie rezistentă și să-l determine să se simtă în largul lui când se va antrena într-o activitate fizică agreabilă, care îi va fi benefică inclusiv pentru o dezvoltare fizică armonioasă.

Motive pentru care să cumperi o trambulină pentru copii

Fetita si baiat care sar pe o trambulina rotunda, in aer liberO tambulină îi va fi binevenită unui copil din mai multe puncte de vedere, printre care:
Îl va ajuta să se elibereze de stres
Întrucât mișcările pe care le va executa pe trambulină presupun concentrarea asupra lor, copilul va rămâne ancorat în prezent și astfel se va distanța de ceea ce i-a provocat stres și agitație. În aceste condiții, corpul va intra într-o stare de relaxare, producerea de endorfine (Acestea sunt neutrotransmițători produși de creier, cu rolul de a sprijini organismul să lupte cu stresul sau cu durerea) va crește și vei sesiza cum copilul se înveselește și devine mai energic.

Îi va dezvolta abilitățile motorii
Pentru că va sări pe trambulină, creierul copilului va fi stimulat să acționeze bilateral în timpul mișcărilor executate în sus și în jos. Astfel, creierul va dirija mișcări coordonate în vederea menținerii echilibrului pe trambulină, ceea ce va fi binevenit în dezvoltarea motorie în ansamblu.

Contribuie la îmbunătățirea posturii
În contextul în care copilul va sări pe trambulină, va trebui să-și adapteze mereu centrul de greutate pentru a nu se dezechilibra. Acest demers îl va determina și să-și mențină o postură corectă a corpului, ceea ce îi va fi de folos și în cadrul altor activități fizice.

Săriturile pe trambulină cresc flexibilitatea
Datorită lor, copilul va avea parte de mușchi și de articulații mai flexibile și mai puternice, astfel încât se va adapta mai ușor și în alte situații care presupun efort fizic.

Mișcările de pe trambulină determină copilul  să devină mai perseverent
Din dorința de a executa mișcări tot mai diverse și mai complexe, va fi tentat să insiste până când acestea îi vor ieși așa cum își dorește.

Activitatea de pe trambulină crește stima de sine a copilului
Pe măsură ce va stăpâni tot mai bine mișcările de pe trambulină, va avea mai multă încredere în forțele proprii și va fi mai dornic să se angajeze și în alte activități care presupun perseverență pentru îndeplinirea obiectivelor.

De ce să ții cont când alegi o trambulină pentru copii

În vederea siguranței și confortului copilului, când vei achiziționa o trambulină ar fi bine să ai în vedere următoarele aspecte:
Forma trambulinei
Există mai multe forme, cele mai cunoscute fiind:
• Trambulinele rotunde- Sunt ideale pentru scop recreațional, așa că sunt numai bune pentru copil, fiind sigure și versatile. Ele sunt foarte potrivite pentru exterior, având diametrul de dimensiuni diferite, astfel încât să se preteze pe spații mai mari sau mai mici. Un alt avantaj al lor este că oferă o distribuție echilibrată a forței în momentul în care se va sări pe suprafața lor

O trambulină numai bună pentru copilul tău, care poate fi utilizată atât în interior, cât și în exterior,  este și Trambulina InSPORTline Lily , de la  „Jucăria Perfectă”. Trambulina roz pentru copii

Culoarea roz și designul floral o vor transforma în alegerea perfectă pentru mica ta „prințesă”, cu atât mai mult cu cât trambulina se remarcă și prin:

• cadrul durabil din oțel galvanizat
• arcurile anticorozive zincate
• suprafața de sărit din polipropilenă, rezistentă la UV
• plasa de siguranță interioară
• materialul din care este realizată plasa este polietilena (rezistentă la UV)
• intrarea cu fermoar (care împiedică deschiderea)
Alt aspect care contribuie la garantarea siguranței când copilul tău va fi pe trambulină este că distanța față de pământ nu este mare (60 de cm).

 • Trambulinele cu formă rectangulară- Deși se adaptează mai ușor și în spațiile mai înguste, ele sunt potrivite mai degrabă copiilor care sunt deja bine familiarizați cu săriturile, având o mai mare siguranță a mișcărilor. În același timp, ele dau posibilitatea unor sărituri mai înalte, ceea ce nu le face potrivite pentru începători

• Trambulinele ovale- Sunt și ele adecvate unor spații nu prea largi, oferind cel mai mare spațiu pentru executarea săriturilor. La fel ca cele pătrate, sunt adecvate mai degrabă pentru cei care sunt obișnuiți cu trambulinele

Prezența unei plase de siguranță
Aceasta se impune pentru a se evita accidentele generate de eventualele căderi prin părțile laterale ale trambulinei, indiferent dacă trambulina va fi pentru interior sau exterior. Cu atât mai mult cu cât distanța dintre suprafața de sărit și pământ este mai mare, se va impune prezența plasei de siguranță la trambulina copilului.
Pentru un grad de protecție ridicat, este recomandat să te uiți la fixarea plasei în toate colțurile, iar plasa ar trebui să fie dotată cu un fel de „ușiță" în vederea intrării și ieșirii pe suprafața de sărit, care să se închidă/ să se deschidă ușor (preferabil cu un fermoar).

Trambulina pentru copii cu plasa de protectie Diametrul suprafeței de sărit
Este și el foarte important când vei opta pentru o trambulină, având în vedere armonizarea cu spațiul pe care o vei instala. Cele mai cunoscute dimensiuni ale suprafețelor de sărit ale trambulinelor sunt:
• În jur de 2 m- Sunt bune pentru suprafețe nu prea generoase și pentru copiii care nu au apucat să exerseze mișcări pe trambulină. Ele suportă o greutate de până la 80-81 kg

• În jur de 3 m - Această dimensiune este bună mai ales pentru spațiile exterioare și poate fi utilizată și de 2-3 copii

• În jur de 3,5 m- Trambulinele de acest fel oferă posibilitatea să fie folosite și de către o familie și sunt printre cele mai recomandate pentru exterior

• În jur de 3.96-4 m- Și ele pot fi folosite de către o familie și sunt numai bune pentru cei care iubesc săriturile înalte. Pentru siguranța deplină a copiilor, cel mai bine va fi dacă se va opta pentru o trambulină dotată cu plase de protecție

Dacă știi că ai la dispoziție suficient spațiu, te poți orienta, de exemplu, și spre Trambulina inSPORTline Sun, de la „Jucăria Perfectă".
Având diametrul de 396 cm, constituie opțiunea potrivită pentru copilul tău pentru că:
• Are componente realizate din materiale de înaltă calitate
• Cadrul său este din oțel galvanizat, arcurile anticorozive zincate
• Distanța dintre suprafața de sărit și pământ nu este prea mare (89 cm)
• Are o plasă de siguranță interioară, dispusă înainte de protecția pentru arcuri și care prezintă întarituri suplimentare în partea superioară
• Are 4 picioare duble, ceea ce îi conferă o bună stabilitate
• Suprafața de sărit este rezistentă la radiațiile solare

Calitatea materialului din care este confecționată suprafața de sărit
În primul rând, aceasta trebuie să fie cât mai bine fixată de cadru și de arcuri. De asemenea, ar trebui să fie cât mai rezistentă la praf, la radiațiile solare, la umezeală.
O altă însușire obligatorie a suprafeței de sărit a trambulinei este să poată asigura o distribuție cât mai bună greutății pe centru, astfel încât copilului să-i fie cât mai ușor să-și regleze echilibrul, să se reducă fricțiunea și să se elimine riscurile de accidente.

Specialiștii te îndeamnă să ai în vedere următorul aspect: cu cât materialul din care este realizată suprafața de sărit este de calitate, cu atât nu va fi nevoie să o înlocuiești sau o vei înlocui rar. Printre cauzele care ar trebui să te determine să faci acest demers se numără:
• Nu mai este capabilă să reziste presiunii greutății- Acest lucru se întâmplă când suprafața de sărit este realizată din fibre care nu sunt dense și nu fac față bine presiunii
• S-a degradat din cauza expunerii la soare și la apă- Trambulinele de calitate sunt de obicei rezistente la UV, dar nu întotdeauna și la apă. Pentru a nu fi nevoită să înlocuiești adesea suprafața de sărit, nu lăsa trambulina prea expusă la cantități mari de apă și șterge-o cât mai bine când este cazul

Numărul de picioare al trambulinei
Picioarele sunt esențiale în stabilitatea trambulinei și de ele depinde foarte mult siguranța copiilor. Ele trebuie să fie atașate cât mai bine de cadrul trambulinei și să fie aliniate vertical, fără să fie înclinate. Contează foarte mult și să fie solide și mai ales să fie confecționate din materiale rezistente (inclusiv la rugină).

Numărul picioarelor trambulinei este un criteriu de luat în seamă când alegi trambulina potrivită copilului tău. Cu cât acestea sunt mai numeroase, cu cât nivelul de stabilitate al acesteia crește. Specialiștii spun că ideale sunt trambulinele cu mai mult de 4 picioare.

Trambulina cu plasa de protectie „Spartan” De exemplu, Trambulina cu plasă de protecție Spartan (cu diametrul de 140 cm), de la „Jucăria Perfectă", este dotată cu 6 picioare. În plus, trambulina (potrivită atât pentru exterior, cât și pentru spații interioare-cu condiția ca înălțimea unei încăperi să nu fie mai mare de 2, 4 m) dispune și de următoarele dotări:
• cadrul, picioarele și stâlpii de susținere sunt de calitate superioară, galvanizate
• plasa de protecție este din polietilenă (foarte dură și rezistentă)
• stâlpii plasei de protecție sunt înveliți cu spumă buretată, care protejează copilul de accidentări (lovirile în stâlpi)
Un element important, care nu poate fi omis când este vorba despre siguranța copilului, este că înălțimea față de pământ este redusă: 30 de cm.  

Prezența unei scărițe de acces
Dacă o trambulină are și o scăriță, ea va fi mai sigură pentru copii. În special pentru trambulinele care au picioarele aflate la o distanță mai mare de pământ, o scăriță va diminua semnificativ riscul de căzături. Când vei achiziționa trambulina, vezi dacă și scărița îndeplinește anumite criterii de calitate, printre care:
• Să fie foarte bine fixată de cadrul trambulinei
• Să fie confecționată dintr-un material rezistent la apă, astfel încât să nu ruginească
• Treptele să nu fie alunecoase

O trambulină excelentă pentru copilul tău, care are și scăriță, este și „Trambulina cu plasă de protecție și scăriță inSportmann Eco" (cu diametrul de 305 cm). Aceasta oferă cea mai bună variantă sub raportul calitate/preț și:Trambulina pentru copii cu plasa de protectie si cu scarita
• dispune de 3 perechi de picioare în sistem "U", care fac trambulina foarte stabilă în timpul utilizării
• plasa de protecție (cu o înălțime de 180 cm) și intrarea cu fermoar împiedică sărirea accidentală în afara trambulinei
• are 54 de arcuri galvanizate, care asigură elasticitatea salturilor
• dispune de o saltea de sărituri fabricată din material gros și rezistent la intemperii
De asemenea, trambulina are cadrul situat la o înălțime de 80 de cm, ceea ce va ușura montarea scăriței de acces.
Nu în ultimul rând, trebuie să știi că trambulina admite o greutate maximă de 150 kg, iar din acest motiv pe ea vor putea sări doi copii sau un adult și un copil.

Exemple de măsuri de siguranță privind utilizarea unei trambuline pentru copii

Odată ce vrei să îi iei copilului o trambulină, trebuie să nu uiți să respecți nicicând următoarele măsuri de siguranță:
• Nu-l lăsa nesupravegheat când se află pe trambulină, chiar dacă este deja foarte familiarizat cu ea

• Asigură-te că suprafața pe care este montată trambulina este perfect netedă și că trambulina este bine ancorată de ea

• Dacă trambulina este în spațiile exterioare, nu o așeza în preajma unor obiecte care pot crește riscul de accidente grave în cazul în care copilul ar cădea de pe trambulină (copaci, garduri, ziduri etc.)

• Insistă să ai plase de siguranțe la trambulină

• Nu permite accesul mai multor copii la trambulină dacă aceasta nu are o suprafață suficient de mare- Chiar și așa, nu ar trebui să lași să stea pe suprafața de sărit mai mult de 2 copii

• Verifică arcurile și cadrele, astfel încât să fie acoperite cu materiale care absorb șocurile

• Nu îi permite copilului să execute mișcări periculoase când se află pe trambulină

• Nu-i distrage atenție când se află pe trambulină

• Pentru o trambulină de afară (fără plase de protecție), străduiește-te să pui în jurul ei materiale care să amortizeze eventualele căderi, precum nisip, paleți, rumeguș etc.

Surse poze:
www.pixabay.com 

 

Logo Jucăria Perfectă

 

 

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Cât de des este normal ca cel mic să se împiedice sau să cadă atunci când învață să meargă? Când trebuie să te îngrijorezi?
    Cât de des este normal ca cel mic să se împiedice sau să cadă atunci când învață să meargă? Când trebuie să te îngrijorezi?

    De la primii pași nesusținut de părinți și până la primii pași făcuți cu încredere în forțele proprii există multe căzături și lacrimi pe obraji (atât...

    Ce trebuie să faci atunci când cineva îți critică stilul de parenting
    Ce trebuie să faci atunci când cineva îți critică stilul de parenting

    De câte ori nu ți s-a întâmplat să te trezești cu sfaturi nesolicitate din partea celor din jur despre cum e mai bine să îți crești copilul? Familia, prietenii,...

    De ce trebuie să lași copilul să se murdărească atunci când mănâncă
    De ce trebuie să lași copilul să se murdărească atunci când mănâncă

    Una dintre preocupările majore odată cu diversificarea alimentației este ca un copil să se familiarizeze nu numai cu alimente solide, ci și cu manipularea tacâmurilor. În...

    NU, viața mea nu a început atunci când am devenit mamă. De fapt, atunci s-a cam sfârșit
    NU, viața mea nu a început atunci când am devenit mamă. De fapt, atunci s-a cam sfârșit

    Când viața de tânără fără griji, fără explicații date la orice pas, cu libertate deplină ia sfârșit, începe o nouă viață. După ce aduce pe lume copii,...

    Ce trebuie să faci atunci când copilul începe să rememoreze secvențe din vieți anterioare
    Ce trebuie să faci atunci când copilul începe să rememoreze secvențe din vieți anterioare

    "Am mai fost aici", "am mai văzut persoana aceea", "îmi aduc aminte cum am murit" sunt doar câteva din situațiile cu totul neașteptate când cei mici par să rememoreze...

    Nu mai cred în dragoste la prima vedere de când am devenit părinte
    Nu mai cred în dragoste la prima vedere de când am devenit părinte

    „Acum 10 ani, credeam în dragoste la prima vedere, pentru că am trăit asta. Acum, că sunt părinte, nu mai cred”, mărturisește Alexis, o mamă de peste hotare, pentru...

    Soțul meu nu-și ia liber să aibă grijă de copii atunci când eu sunt bolnavă
    Soțul meu nu-și ia liber să aibă grijă de copii atunci când eu sunt bolnavă

    Această mamă, care s-a îmbolnăvit de curând, este deranjată de faptul că soțul ei nu și-a luat liber ca să aibă grijă de copii, cât ea nu poate.

    Zodiile care iartă mereu atunci când sunt înșelate
    Zodiile care iartă mereu atunci când sunt înșelate

    Să descoperi că ești înșelată este o experiență care îți aduce multă suferință, determinându-te adesea să te îndoiești de tine. Cum alegi să...

    © 2024 Qbebe