Efectele miraculoase pe care le are joaca alături de copil asupra unui adult

Ajungi de multe ori acasă, obosit după o zi de muncă și parcă nu-ți dorești nimic altceva decât să te relaxezi. Chiar în acel moment, copilul tău vine și-ți spune: "Hai să ne jucăm împreună." Cum reacționezi, de obicei? Mulți părinți recunosc că refuză și încercă să-l distragă pe cel mic cu diferite propuneri, inclusiv lăsându-i pe mână telefonul sau tableta. Pentru majoritatea, a începe un joc după muncă pare un efort foarte mare. Unde mai pui că apar tot felul de treburi, ca gătitul sau pregătirea copiilor pentru ziua următoare. În realitate, atât senzația de efort cât și prioritățile pe care ni le facem sunt simple atitudini mentale. Imaginați-vă că ați fi copil și ați veni de la școală; nici oboseala, nici treburile nu v-ar opri vreodată să începeți o joacă pe cinste. Mintea adultului a devenit rigidă și încărcată, de aceea este necesară o adevărată resetare, pentru a ne recupera prospețimea din copilărie. Dar toți am alege să facem această resetare, dacă am conștientiza efectele miraculoase pe care le are asupra noastră jocul cu cei mici.

Sunt binecunoscute beneficiile pe care un copil le obține din joaca cu parinții săi. Alături de adulți, copilul dobândește noi abilități, învață să comunice mai bine și să interacționeze cu ceilalți, deprinde autocontrolul și capacitatea de recunoaștere și gestionare a propriilor emoții. Părinții pot oferi copilului posibilități mai variate și mai mature de joacă, îi pot stimula imaginația și creativitatea. Mai mult decât atât, jucându-se cu părinții, copilul simte că primește întreaga lor atenție, ceea ce îi crește încrederea în sine și îi consolidează sentimentul că este important. Dar nu numai copiii beneficiază de jocul cu părinții. Pentru adulți, a participa la jocurile celor mici sau a iniția ei înșiși jocuri cu aceștia este un izvor de nebănuite beneficii, atât pentru minte cât și pentru sănătatea fizică. Deși nu ne dăm seama sau ignorăm acest lucru, sesiunile regulate de joacă pot fi, pentru un adult, la fel de importante ca orice sarcină din viața noastră cotidiană. Jocul stimulează creierul, crește productivitatea, iar starea de fericire determinată de joacă ne îmbunătățește sănătatea.

tata se joaca

Jocul înseamnă o sănătate mai bună

În timpul jocului se eliberează endorfine, așa numitele „molecule ale fericirii". O oră de joacă în fiecare zi echivalează cu o adevărată cură de relaxare și eliberare de stres. În momentul în care am eliminat tendința de a ne sustrage și am intrat în joc cu copiii, am făcut cea mai înțeleaptă decizie pentru sănătatea noastră. Desigur, dacă luăm jocul în serios și nu-l facem în grabă, ca pe o datorie. În timpul jocului, se eliberează și oxitocină, un hormon implicat în formarea legăturii afective între mamă și copil, încă din primele zile de viață ale celui mic. Gândiți-vă, deci, la jocul cu copilul ca la un adevărat masaj de relaxare al minții, care își ia o doză de fericire, de câte ori vă întoarceți la preocupările copilăriei. Adesea, jocul provoacă râsul sincer, care este conectat, așa cum au arătat multiple cercetări, cu descreșterea stresului, a inflamațiilor și îmbunătățirea sănătății vasculare. În cazul taților, interacțiunea emoțională cu copilul din timpul jocului reduce nivelul de testosteron și crește nivelul de vasopresină, un hormon implicat în sudarea legăturii cu copilul.

Prin joacă devenim mai flexibili

tata copil

Cu vremea, avem tendința de a adopta roluri din ce în ce mai rigide, de a deveni „maturi și serioși". În realitate, ne încadrăm în scheme mentale tot mai înguste, inhibând ceea ce este proaspăt și creativ în noi. Într-un film foarte interesant din 1991, „Hook", eroul principal, Peter Pan, devenit adult se întoarce pe insula copilăriei sale, dar constată că nu mai poate face nimic din lucrurile pe care cei mici le îndeplinesc cu ușurință. Nici măcar nu mai poate să zboare, ceea ce era cândva una din activitățile sale preferate. Aceasta este, fără doar și poate, o metaforă asupra condiției de adult, îngreunate de grijile zilnice, de responsabilitățile și rolurile asumate. Totuși, nimeni nu ne împiedică să ne revizuim atitudinea. Joaca este o metodă cât se poate de eficientă de reîntinerire a minții și a trupului. Împreună cu copiii, redescoperim moduri de a gândi și a acționa mai libere și mai bogate în sens. În plus, reînvățăm o nouă atitudine, de deschidere și bucurie în fața vieții. Adulții jucăuși au abilitatea de a transforma orice situație, chiar și una stresantă, în ceva interesant sau chiar distractiv. Spontaneitatea și energia sunt calități pe care le pierdem adesea, în noianul de treburi zilnice. Tocmai de aceea momentul de joacă cu copiii este recuperativ și ne permite accesul la resurse care ne pot schimba în totalitate modul de a percepe lumea. Adulții care se joacă simt stresul din viața de zi cu zi, la fel ca oricine altcineva, dar îl experimentează diferit și reacționează la el altfel, eliminând mai ușor factorii stresori decât persoanele mai puțin dispuse să se joace.

Adulții care se joacă sunt mai creativi

Toate funcțiile creierului beneficiază de jocul cu copilul. Capacitatea cognitivă este stimulată de jocurile de familie, care implică rezolvarea unor probleme, iar memoria și atenția sunt la rândul lor puse în mișcare. Inventând jocuri cu copiii îți dezvolți imaginația și creativitatea, iar rezultatele vor fi vizibile și în alte activități din viața profesională și cotidiană. Nu vă mirați deci dacă, jucându-vă mai des cu cei mici, veți deveni mai productivi și la locul de muncă. Jucându-ne redevenim copii, renunțăm la acele scurtături mintale care ne sărăcesc percepția asupra lumii și ne permitem să trăim aici și acum, cu mintea ancorată în bogăția prezentului.

Jocul întărește legătura dintre copii și părinți

mama copil

Joaca este o parte esențială a copilăriei, care oferă celor mici beneficii inegalabile pentru dezvoltare, iar părinților oportunitatea de a fi într-o legătură deplină cu copiii lor.", arată concluziile unui studiu din 2007, publicat în Jurnalul Academiei Americane de Pediatrie. Cu toate acestea, timpul destinat pentru joaca părinte-copil s-a diminuat mult, din cauza stilului de viață accelerat și atenției crescute pe care părinții tind să o dea altor aspecte ale vieții copilului, precum educația sau dezvoltarea personală. În realitate, joaca este la fel de importantă și catalizează mult mai bine legătura dintre părinte și copil. La rândul său, această legătură este cheia bunei înțelegeri cu copilul și influenței mai mari pe care părintele o poate avea asupra acestuia. Jucându-vă mai mult cu cei mici, vă asigurați că vă vor asculta mai atent în viitor și diminuați riscurile care se nasc din pierderea conexiunii cu copilul.

Joaca asigură bunăstarea familiei pe termen lung

Dacă te joci împreună cu copii, acest lucru are un impact pozitiv asupra relațiilor familiale, îmbunătățind și abilitățile de comunicare între membrii familiei și creând o atmosferă benefică în familie, în cadrul căreia fiecare membru învață mai multe de la ceilalți. Jocul cu copiii este și o oportunitate pentru părinți de a insera mai multe învățăminte, de a-și împărtăși experiența de viață, ceea ce face ca buna înțelegere în familie să crească.
Dacă am înțelege ce importantă este joaca pentru noi, am deveni părinți mai fericiți, parteneri mai buni și am lucra cu mai multă plăcere.", arată Dr. Bowen White, fondatorul National Institute of Play.

 

Surse: https://www.psychologytoday.com; https://www.nct.org.uk ; https://wanderlust.com;https://www.huffingtonpost.co.uk; http://pediatrics.aappublications.org

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Data nașterii bebelușului

  Alte articole care te-ar putea interesa

  Efectele anemiei asupra comportamentului copilului: ce trebuie să știe părinții
  Efectele anemiei asupra comportamentului copilului: ce trebuie să știe părinții

  Anemia reprezintă o afecțiune ce presupune ca organismul să ducă lipsă de suficiente globule roșii sănătoase care să transporte oxigenul la țesuturi și organe. Aceasta poate fi...

  Fenomen rar pe cerul României pe 30 august: luna neagră și efectele ei asupra noastră
  Fenomen rar pe cerul României pe 30 august: luna neagră și efectele ei asupra noastră

  Astăzi va putea fi văzută pe cer Luna neagră, un fenomen astronomic rar.

  10 beneficii MIRACULOASE ale usturoiului. Punctul 6 te va convinge sa-l consumi ZILNIC
  10 beneficii MIRACULOASE ale usturoiului. Punctul 6 te va convinge sa-l consumi ZILNIC

  Usturoiul este un condiment traditional romanesc mereu la indemana, il stim dintotdeauna si il folosim pentru gustul bun pe care il poate da anumitor mancaruri. Uneori ne ferim de usturoi...

  Studiile demonstreaza ca un copil incapatanat va ajunge un adult de succes
  Studiile demonstreaza ca un copil incapatanat va ajunge un adult de succes

  Copiii incapatanati de acum sunt adultii de succes din viitor, conform studiilor. Aparent, incapatanarea si ignorarea regulilor dezvolta un caracter puternic.

  IKEA va despăgubi cu 46 de milioane de dolari familia unui copil care a murit, după căderea unui dulap
  IKEA va despăgubi cu 46 de milioane de dolari familia unui copil care a murit, după căderea unui dulap

  IKEA a anunțat că va despăgubi cu 46 de milioane de dolari o familie din SUA, întrucât băiețelul lor în vârstă de 2 ani a decedat după ce s-a sufocat din cauza...

  O mamă susține că i-a fost trimis pentru adopție un adult cu nanism, în loc de un copil de 6 ani
  O mamă susține că i-a fost trimis pentru adopție un adult cu nanism, în loc de un copil de 6 ani

  Mama adoptivă a unei fetițe în vârstă de 9 ani este acuzată de abandon. Răspunsul femeii șochează și pare rupt dintr-o carte SF.

  10 replici pe care mi le-a spus mama în copilărie care m-au ajutat să am încredere în mine ca adult
  10 replici pe care mi le-a spus mama în copilărie care m-au ajutat să am încredere în mine ca adult

  Mamele sunt cele care reușesc întotdeauna să sădească încredere în sufletele copiilor, însă acest lucru nu este întotdeauna ușor de realizat și necesită...

  Ştiinţa confirmă: al doilea copil va fi un adult rebel certat cu legea
  Ştiinţa confirmă: al doilea copil va fi un adult rebel certat cu legea

  Un studiu american a ajuns la concluzia că al doilea născut este mai înclinat să fie adeptul unor comportamente indezirabile, inclusiv la maturitate. Iată explicaţia oamenilor de...

  © 2021 Qbebe