Învățăm și colorăm! Activitatea ce-ți va ține copilul ocupat vara aceasta

Învățăm și colorăm! Activitatea ce-ți va ține copilul ocupat vara aceasta

Alina Nedelcu - Redactor Senior

Dacă îți dorești ca micuțul tău să învețe lucruri noi într-o manieră cât mai agreabilă, ajutându-l să se simtă relaxat, încurajează-l să coloreze. Parcurge cu atenție articolul de mai jos și vei afla care sunt motivele pentru care se recomandă să-l antrenezi într-o asemenea activitate, menită să-i dezvolte mai multe abilități decât îți imaginezi. Tot ce vei avea de făcut va fi să-i faci rost de „recuzita" potrivită și gata, veți fi pregătiți să intrați în fascinanta lume a culorilor!

Cum să-ți stimulezi copilul să coloreze

Carioci lavabile Dot a Dot Markers Pune-i la dispoziție niște instrumente de colorat inedite
Spre exemplu, orientează-te spre cariocile Do a Dot Markers de la MicoStore.ro. Nu numai că acestea îi vor oferi copilului posibilitatea de a dispune de 8 culori, pe care să le poată combina cum dorește, dar se remarcă și prin:
• Sunt non-toxice (pe bază de apă, colorant alimentar și glicerină)
• Sunt lavabile (Se îndepărtează cu ușurință de pe diferite suprafețe și de pe pielea copilului)
• Sunt ușor de folosit de către copii, inclusiv de cei mai mici (Pot fi utilizate de la 1 an și 10 luni)
• Sunt rezistente (Au o durată de viață de cel puțin 4 luni, dacă sunt folosite în mod intensiv)

Cariocile Do a Dot Markers sunt însoțite de un set de cel puțin 20 de foi de lucru printate, care îi vor antrena pe cei mici în colorat, dezvoltându-le imaginația, simțul estetic și determinându-i să fie mai răbdători și mai perseverenți.

Oferă-i ceva interesant pe care să poată colora
Dacă vrei să-l determini pe copil să-și ocupe mai mult cu coloratul, apelează și la Planșele de colorat reutilizabile din silicon de la MicoStore.ro. Avantajul cel mai mare al acestora este că se pot spăla cu apă sau se pot șterge cu un șervețel umed. De asemenea, se poate colora pe ele cu orice carioci pe bază de apă sau cu creioane colorate, pentru ca ulterior să fie șterse cu apă sau cu o gumă de șters.
Planșele reutilizabile sunt moi, flexibile, rezistente, ușor de folosit și de transportat, astfel încât copilul se poate folosi de ele în orice ocazie, inclusiv când nu sunteți acasă (De exemplu, ele pot fi utilizate în mașină, într-un restaurant, în avion etc.).

Nu în ultimul lor, datorită lor vei putea să-l înveți pe copil diferite noțiuni care îi vor fi oricând de folos. În funcție de vârsta sa, îl poți învăța despre cifre , litere, animale, mijloace de transport etc.. Indiferent de ce vei alege, trebuie să știi că vei dispune de o matriță de silicon moale, flexibilă, gata de colorare și decorare cu marcaje non-toxice de ștergere.

Fetita care coloreaza cifre de pe o plansa reutilizabila, din silicon

Dă-i să coloreze ceva care face parte din domeniile sale de interes
Vei vedea că micuțul tău va fi mult mai dornic să coloreze dacă va avea la îndemână ceva care îi face oricând plăcere.
Spre exemplu, dacă ai o fetiță dă-i să coloreze o prințesă la castel, pe care să o poată îmbrăca în cele mai strălucitoare culori. În schimb, un băiețel va fi fericit „să conducă", pe rând, o basculantă, o betonieră, un camion sau un tractor.

Fetita care coloreaza o printesa
 Baietel care coloreaza diferite tipuri de masini

Concentrează-te pe demersul de a colora în sine, nu neapărat pe produsul final
Pentru a-i da copilului încredere în el când va colora, stai cât mai mult în preajma sa și încearcă să-l încurajezi. De pildă, spune-i că ți se par interesante culorile pe care le-a folosit, dă-i unele sugestii și nu uita să te arăți încântată de ceea ce face: „Văd că îți place să colorezi!".
În același timp, nu vei greși nici dacă te vei apuca să colorezi alături de el, fiind tu însăți un model, demonstrându-i cât de agreabil și relaxant este să-ți lași imaginația să zboare grație culorilor și formelor de tot felul.

De ce coloratul este benefic pentru copii

Dezvoltă creativitatea
Indiferent ce va avea de colorat, copilul va simți nevoia să găsească diferite modalități pentru a realiza ceea ce își dorește. Culorile vor antrena imaginația, astfel încât acesta va simți nevoia să transpună pe suprafața de lucru ceea ce și-a imaginat. De asemenea, dorința de a realiza combinații de culori pentru a da un aspect deosebit desenului pe care îl are în față îl va inspira să facă diferite alegeri.

Îmbunătățește anumite abilități motorii
Coloratul presupune ca micuțul să execute mai multe mișcări, cum ar fi: să țină între degete creionul, carioca, pensula etc., să miște încheietura și mâna pentru a reuși să manipuleze instrumentul de colorat. Nu numai că acestea îl vor sprijini să deprindă bine anumite mișcări (cum ar fi apucarea sub formă de pensetă), pe care le va folosi și în alte activități, dar îi vor stimula și motricitatea fină.
Oricare dintre abilitățile motorii menționate îl vor ajuta să se familiarizeze cu prinderea și manipularea obiectelor de mărimi diferite.

Prin colorat copilul se poate elibera de stres
Psihologii consideră că a colora este una dintre cele mai bune terapii de îndepărtare a stresului și de inducere a relaxării. Iată cum explică ei acest beneficiu: când se colorează, se activează zone diferite ale celor două emisfere cerebrale. Pe de o parte, este vorba despre zona responsabilă cu logica (Folosită pentru a colora formele pe care le avem în față) și, pe de altă parte, despre cea responsabilă cu creativitatea (Utilizată când se vor combina culorile, de pildă). Pentru a le putea folosi pe ambele, este nevoie de partea din cortex implicată în vedere și în realizarea mișcărilor care țin de motricitatea fină. Aceasta va acționa asupra amigdalei (parte a creierului responsabilă cu controlarea emoțiilor), care este afectată la un moment dat de stres.
Coloratul este o activitate care îl va determina pe copil să se concentreze, îndepărtându-se astfel de ceea ce i-a provocat emoții negative.

Coloratul îl pregătește pe copil pentru școală
Datorită demersului de a colora, copilul ar putea să învețe lucruri care îi vor fi de mare ajutor la școală: să recunoască bine culorile, să le asocieze cu obiecte/ființe, să recunoască formele, cifrele, literele etc.
În același timp, dacă va colora adesea, va avea ocazia să învețe diferite detalii detalii despre obiecte/ființe din lumea din jur și îi va fi mai la îndemână să deprindă scrierea, în condițiile în care a dobândit mai multă dexteritate și motricitate fină.

Stimulează concentrarea pe parcursul unei activități
Când colorează, copilul va trebui să se concentreze, învățându-se treptat să-și mențină atenția asupra a ceea ce face. În acest fel, îi va fi mai ușor să se adapteze la grădiniță sau la școală.

Formează o mai bună coordonare mână-ochi
Gesturile de a ține instrumentele de colorat în mână, de a le selecta pe cele de care are nevoie, de a colora în locurile potrivite sau chiar de a ascuți un creion, toate acestea vor necesita realizarea de mișcări mai complexe, care implică și coordonarea.

Prin colorat copilul va deprinde noțiuni de spațiu, de perspectivă
Încă din primele clipe în care va începe să coloreze, copilul va trebui să înțeleagă faptul că există un anumit spațiu pe care se va lucra (cum ar fi o coală, o planșă, o carte etc.). Este important să învețe cum va reuși, prin intermediul culorilor, să valorifice spațiul respectiv.
Pe măsură ce va colora tot mai mult, va începe să conștientizeze mai mult diversitatea formelor și a liniilor, modul în care acestea ocupă spațiul, astfel încât să poată fi percepute ca mai apropiate, mai îndepărtate etc..

Coloratul poate crește încrederea în sine
Odată ce va avea în față creațiile sale, copilul își va da seama cât de multe lucruri poate să realizeze. În aceste condiții, va fi mai dispus să se angajeze și în alte activități, mai complexe decât coloratul, construindu-și treptat și perseverența în atingerea unui obiectiv.

Logo MicoStore.ro

 

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Alte articole care te-ar putea interesa

  Experiența nașterii acasă. Am mers la spital să nasc și m-au trimis acasă, pentru că nu puteam ține ocupat un pat mai multe zile
  Experiența nașterii acasă. Am mers la spital să nasc și m-au trimis acasă, pentru că nu puteam ține ocupat un pat mai multe zile

  O zi de iarnă 2021 Italia, 15 mai exact, aflu că sunt însărcinată cu al 3-lea copil.... Așa începe povestea mea...

  Cum învățăm copilul să fie empatic? 6 trucuri de la specialiști
  Cum învățăm copilul să fie empatic? 6 trucuri de la specialiști

  Empatia este o resursă pe care o putem avea cu toții, dar ea trebuie să fie învățată și dezvoltată. Ce spun specialiștii despre importanța empatiei și despre cum să ne...

  La 93 de ani, aceasta bunică sparge lemne și ține gospodăria. Care este secretul ei?
  La 93 de ani, aceasta bunică sparge lemne și ține gospodăria. Care este secretul ei?

  La venerabila vârstă de 93 de ani, Maria Cocolan din ținutul Momârlanilor se poate lăuda cu o sănătate de fier. Ține singură o gospodărie, taie lemne și trăiește curat...

  Art Safari Kids, evenimentul preferat al copiilor de vara aceasta! 8 activități pe care le pot face aici micii artiști
  Art Safari Kids, evenimentul preferat al copiilor de vara aceasta! 8 activități pe care le pot face aici micii artiști

  Vara aceasta se numără micii artiști, la Art Safari Kids!Ateliere de creație variate, artă adevărată, tururi ghidate pe înțelesul lor - sunt doar câteva dintre surprizele...

  Restaurantul virtual Yellow.Menu lansează Lunch.Planner, pentru cei care vor să mănânce sănătos și proaspăt în fiecare zi. Ce preferințe culinare au avut românii în această vară
  Restaurantul virtual Yellow.Menu lansează Lunch.Planner, pentru cei care vor să mănânce sănătos și proaspăt în fiecare zi. Ce preferințe culinare au avut românii în această vară

  Pandemia a schimbat comportamentul de consum al românilor, aceștia dorindu-și să servească în continuare masa ca la restaurant, dar în intimitatea casei sau la birou....

  România a ocupat locul 4 la Olimpiada Internațională de Matematică. Faceți cunoștință cu elevii geniali
  România a ocupat locul 4 la Olimpiada Internațională de Matematică. Faceți cunoștință cu elevii geniali

  Elevii olimpici români au obtinut 5 medalii de aur și una de argint la Olimpiada Internațională de Matematică din Japonia de anul acesta. România s-a clasat pe primul loc...

  Activitatea perfectă alături de cei mici: cum faceți acasă soluție pentru baloanele de săpun
  Activitatea perfectă alături de cei mici: cum faceți acasă soluție pentru baloanele de săpun

  Micuții sunt înnebuniți după baloanele de săpun. Dacă vreți să duceți împreună această activitate mai departe și să vă distrați și mai mult, vă arătăm cum...

  Trucul controversat prin care o mamă își ține copilul departe de frigider
  Trucul controversat prin care o mamă își ține copilul departe de frigider

  Când copiii noștri abia vin pe lume, abia așteptăm ca aceștia să rostească primul cuvânt sau să facă primii pași. Ignorăm complet faptul că odată ce încep să...

  © 2024 Qbebe