La 93 de ani, aceasta bunică sparge lemne și ține gospodăria. Care este secretul ei?

La 93 de ani, aceasta bunică sparge lemne și ține gospodăria. Care este secretul ei?

Mariana Voinea

La venerabila vârstă de 93 de ani, Maria Cocolan din ținutul Momârlanilor se poate lăuda cu o sănătate de fier. Ține singură o gospodărie, taie lemne și trăiește curat și frumos, la poalele muntelui.

Undeva, în Valea Jiului, trăiește un grup mic de oameni, cunoscuți sub numele de comunitatea momârlanilor. Maria Cocolan în vârstă de 93 de ani face parte din această comunitate și este foarte respectată pentru munca asiduă pe care o depune fiecare zi și pentru faptul că la o vârstă atât de înaintată încă se ocupă de gospodăria sa.

Secretul longevității și sănătății de fier a bunicii Maria Cocolan

femeie lemne in brate

În Valea Jiului, un loc mirific, cu peisaje minunate, o depresiune înconjurată de Munții Retezat, Vulcan, Parâng și Șureanu trăiesc momârlanii. Numărul momârlanilor este estimat între 10.000 și 20.000 de oameni. Momârlanii se ocupă din cele mai vechi timpuri cu creșterea animalelor.

Unul din cetățenii de vază al acestei comunități este Maria Cocolan, care hrănește animalele, se pregătește pentru iarnă, își ține gospodăria curată la venerabila vârstă de 93 de ani.
Trăind o viață întreagă în munți, la capătul unui drum înfundat, la marginea pădurii, Maria Cocolan nu își abandonează gospodăria, chiar dacă se apropie de celebrarea centenarului. Locuiește singură în munți, fără să se plângă, obișnuită cu greutățile vieții.

Cel mai bătrân și „bogat” bunic din România! Tataie Ioan, luptător în al doilea Război Mondial, se laudă cu 3 copii, 30 de nepoți și 90 de strănepoți la 101 ani!

Bunica Maria la 93 de ani taie lemne, își îngrijește casa și grădina și hrănește animalele

femeie taie lemne

Un exemplu de voință, sănătate, credință în divinitate și onoare, bunica Maria deține secretul longevității. La 93 de ani taie lemne, hrănește animalele, face curățenie întocmai ca un om în floarea tinereții.

„Am crescut și trăit în Jieț și Dâlja (cătune de pe Valea Jiului, locuite în trecut de momârlani) și apoi m-am mutat aici, lângă Aninoasa. Am muncit poate mai mult ca un bărbat toată viața. Am cioplit, am lucrat la pădure, am crescut oi, vaci și cai. Când eram mai în putere, eram bună negustoare de cai. Am luat cai răi și i-am îngrijit până i-am făcut buni, de îi dădeam apoi oamenilor. Am umblat și muncit mult în viața mea. Mi-a plăcut să merg la biserică. Acum, la 93 de ani, Dumnezeu mă ține în putere. Muncesc și acum toată ziua. Nu pot să stau degeaba, oricum nu are cine lucra în locul meu”, declară femeia.

Aniversare fericită: O femeie a împlinit 100 de ani în ziua în care stră-strănepoata ei a împlinit un anișor

Bunica Maria a rămas văduvă acum 23 de ani și recent și-a îngropat un fiu care a decedat la 71 de ani

femeie se uita pe poze vechi

Din păcate, longevitatea de care se bucură Maria Cocolan i-a adus și singurătate și numeroase provocări de-a lungul vieții. Soțul ei a decedat în urmă cu 23 de ani, iar mormântul său se află chiar pe dealul din apropierea casei, alături de locurile de veci ale vecinilor și rudelor, dar și ale fiului lor, care a decedat la vârsta de 71 de ani. În ținutul momârlanilor, oamenii își îngroapă rudele aproape de gospodăriile lor, considerând că astfel le va menține vie amintirea pentru mai mult timp.

Vecinii susțin că bătrâna muncește zilnic prin curte, mătură, hrănește câinele, taie lemne, se ocupă de o mică grădină. Până nu de mult, Maria Cocolan cosea vara fânul care creștea pe versantul de la poalele casei sale pentru a-și hrăni animalele. Casa femeii este curată, tradițională, împodobită cu icoane, fotografii de familie,iar Biblia îi este carte de căpătâi.

„Nu am făcut școală, dar am învățat să citesc umblând cu vacile pe dealuri. Mi-a plăcut să citesc Biblia, să învăț și să spun poezii, dar acum, la vârsta mea, mă descurc mai greu. Citesc, dar cu ochelari. Am și eu o vârstă”, mărturisește bătrâna.

Îi dorim bunicii Maria viață lungă, sănătate și ne înclinăm în fața acestui exemplu viu de femeie puternică, care luptă singură cu greutățile vieții în anii grei ai bătrâneții și care se bucură de venerabila vârstă pe care au reușit să o atingă.

Surse foto: youtube.com

Surse articol: extranews.rozhd.ro

Articolul urmator
Anca Serea și Adi Sînă trăiesc o poveste de iubire ca în basme de peste un deceniu! Care este secretul lor

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    De ce bunica este mult mai afectuoasă cu copilul tău decât tine? Știința explică
    De ce bunica este mult mai afectuoasă cu copilul tău decât tine? Știința explică

    Legătura dintre bunici și nepoți este unică, amintirile despre momentele din copilărie petrecute alături de bunici fiind printre cele mai valoroase. Când bunicii petrec timp...

    Această bunică a cumpărat cadouri pentru toți nepoții ei, în afară de cel vitreg...
    Această bunică a cumpărat cadouri pentru toți nepoții ei, în afară de cel vitreg...

    Momentele în care un copil primește daruri de Crăciun ar trebui să fie unele dintre cele mai frumoase din copilăria sa. Din păcate, pentru unii copii asemenea momente reprezintă...

    7 abilități pe care copilul tău poate să le învețe de la tine vara aceasta
    7 abilități pe care copilul tău poate să le învețe de la tine vara aceasta

    Alături de grija permanentă pentru ca micuțul tău să se dezvolte armonios din toate punctele de vedere, îți dorești ca treptat să-l înveți lucruri care să-i permită...

    Cea mai tânără bunică: fiica ei a născut cand avea 14 ani
    Cea mai tânără bunică: fiica ei a născut cand avea 14 ani

    Kelly Healey avea doar 30 de ani în 2018, când fiica ei adolescentă, Skye Salter, a născut-o pe Bailey, acum în vârstă de 3 ani. Tânăra, atunci în...

    O bunică a făcut economii timp de patru ani pentru a-i cumpăra nepoatei sale rochie de la balul de absolvire
    O bunică a făcut economii timp de patru ani pentru a-i cumpăra nepoatei sale rochie de la balul de absolvire

    O adolescentă de peste hotare a înduioșat mediul online atunci când a împărțit cu internauții gestul frumos al bunici sale. Se pare că bunica a economisit timp de 4...

    De ce ador faptul că mama mea este o bunică atipică
    De ce ador faptul că mama mea este o bunică atipică

    Nu toate femeile sunt încântate de la început că vor deveni bunici, dar lucrurile se pot schimba pe măsură ce nepoții cresc. Un exemplu în acest sens este și o...

    Privindu-mi mama fiind o bunică mai bună decât a fost ca părinte este sfâșietor de frumos
    Privindu-mi mama fiind o bunică mai bună decât a fost ca părinte este sfâșietor de frumos

    Povestea mea începe cu momentul când mama mea a vrut să mă avorteze și eu am supraviețuit. Apoi, afectată puternic psihic de miracolul supraviețuirii mele, mama mea m-a...

    O mamă a descoperit secretul pentru o relație bună cu copilul ei de 8 ani
    O mamă a descoperit secretul pentru o relație bună cu copilul ei de 8 ani

    O mamă de peste hotare povestește despre relația cu băiețelul ei de 8 ani. De la un timp, micuțul a început să se răzvrătească și în plus, nu-i mai arată mamei...

    © 2024 Qbebe