5 semne care îți prevestesc că al tău copil va avea o criză de furie

5 semne care îți prevestesc că al tău copil va avea o criză de furie

Irina Olteanu - Redactor Senior

Crizele de furie sunt cunoscute de către majoritatea părinților și odată începute sunt extrem de greu de calmat. Din dorința de a preîntâmpina la timp manifestările nedorite ale copilului, îți oferim o listă de semne care anticipează o criză de furie. Ține cont de ele și nu vei avea niciun fel de problemă.

1. Semnul de oboseală

Niciun copil nu se comportă prea bine atunci când se simte obosit. În plus, copiii de vârstă mică nu înțeleg de ce simt ciudat, afirmă profesorul de educație timpurie din Colegiul Humber din Toronto, Laura Oyama. Pur și simplu nu mai sunt ei înșiși, fără vreun motiv rațional. Așa s-a întâmplat și în cazul lui Eric, în vârstă de 4 ani, care a simțit că se enervează din cauză ca a optat pentru suc în loc de lapte, cu 3 ore mai devreme decât trebuia; practic nu își dorea să primească lapte, ci să-l fi băut deja.
Pentru a evita o astfel de situație este indicat să respecți orele de culcare și de sieste, să planifici diverse drumuri și întâlniri cu alți copii ținând cont de ele. Există însă și situații în care ești plecat de acasă și copilul este extrem de obosit, motiv pentru care ajută să iei cu tine obiectul său preferat pentru culcare (cum ar fi un animal de pluș sau o păturică). Găsește un loc liniștit unde cel mic/cea mică să se poată odihni, chiar dacă este poala ta.

criza de furie

2. Semnul de foame

O altă mămică își amintește că a luat câteva gustări pentru fiica sa Isabela, în vârstă de 2 ani. Însă plimbarea în oraș s-a prelungit prea mult, iar gustările s-au consumat prea rapid. Prin urmare, când au ajuns în final acasă fetița era atât de morocănoasă încât nu a vrut nici măcar să mănânce o gustare cât timp mama sa a pregătit cina. Iar apoi, într-un acces de furie, a vrut să rupă niște hârtii importante. Când i s-a interzis, a lovit-o pe sora sa. Ca și oboseala, foamea reduce abilitatea de cooperare, fiind un sentiment anxios. Aceasta subminează nevoia unui copil de a se simți în siguranță.
Pentru a evita o astfel de situație este indicat să pregătești gustări suplimentare. Reține faptul că preșcolarii și copiii de vârstă mică consumă cantități mici de alimente și resimt foamea mai frecvent decât adulții. Prin urmare, chiar acasă încearcă să oferi gustări sănătoase între mesele importante ale zilei.

3. Semnul că părintele este distras

Este normal pentru copiii de vârstă mică să tânjească după atenția părintească, iar când nu o primesc să aibă o criză de furie. Însă în cazul acesta trebuie să existe un echilibru. Nu se poate ca întreaga lume să se învârtă în jurul copilului. Cheia este să recunoști această dorință de atenție pentru că ignorarea sa alimentează revolta copilului.
Pentru a evita o astfel de situație spune-i copilului că înțelegi de ce este supărat, dar că înainte de a-i acorda atenție trebuie să îți termini treburile. Oferă-i o distracție, precum o carte de colorat sau de povești pentru a-și ocupa într-un mod plăcut timpul. Și nu uita să te ții de promisiunea de a-i oferi timp exclusiv imediat ce ești disponibil.

4. Semnul că ritmul de viață este mult prea aglomerat

Mulți copii au programul încărcat cu activități extrașcolare, începând de la limbi străine și terminând cu activități sportive. Astfel, copilului nu-i rămâne niciun pic de timp pentru odihnă sau joacă, pentru a se bucura de o perioadă de timp doar a sa. Copiii de vârstă mică și preșcolarii trăiesc în momentul prezent și, drept urmare, au nevoie de un timp de tranziție de la o activitate la alta.
Pentru a evita această situație, încearcă să nu aglomerezi ziua unui copil cu diverse activități și acordă-i întotdeauna timp să finalizeze ceea ce a început. Aceste perioade de timp sunt utile deoarece cei mici deprind abilități importante în viață. Crizele de furie de dimineața, de exemplu, pot fi evitate prin stabilirea unei ore de trezire mai devreme. Un alt factor important este reprezentat de grăbirea copilului, fără a-l anunța că urmează o altă activitate. Nu uita să îl avertizezi cu 10 minute înainte și apoi cu 5 minute și 1 minut, chiar dacă ți se poate deturna programul puțin.

5. Semnul ca sunt prea multe lucruri distractive

Ana, o fetiță în vârstă de 4 ani se bucura de jocuri, întreceri, premii, mâncare și cadouri la aniversarea sa până când mama sa a rugat-o să se pregătească să sufle în lumânările de pe tort, moment în care s-a aruncat pe podea plângând. De ce petrecerile reprezintă un cadru perfect pentru crizele de furie? În situațiile suprastimulante fiecare crâmpei din energia copilului este folosit pentru a procesa ceea ce se petrece în jurul său, pierzându-și abilitatea de a se opri. Drept urmare, chiar și o solicitare plăcută se poate dovedi copleșitoare.

Pentru a evita această situație, încearcă să planifici mai puține activități stimulante când vine vorba despre petreceri. Cei mici sunt dornici să încerce lucruri noi, dar nu pot anticipa momentul în care vor deveni copleșiți. Din fericire părinții pot învăța să observe când copiii lor urmează să răbufnească, unii devenind retrași și tăcuți înainte. Indiferent de reacția sa, îndepărtează copilul cu delicatețe de activitatea respectivă și nu încerca să îl forțezi.

criza de furie

Din punctul de vedere al limbajului corpului, iată ce anume trebuie să urmărești: umeri căzuți și față încruntată, văicăreli care nu pot fi calmate cu nicio metodă cunoscută, dorință de joacă intercalată cu perioade de repaus, refuzul tău este primit cu mai multă furie decât de obicei, jucării/cărți/mâncare aruncată.

Învață să descifrezi aceste semnale transmise de copil deoarece rareori o criză de furie escaladează fără vreo avertizare. Odată ce le identifici vei putea modifica situația când te vei mai confrunta cu ea. În cazul în care copilul tău se confruntă deseori cu crize de furie, este indicat să revii la ritmul de viață al copilului și să-i oferi o perioadă în care să se plictisească. Un copil trebuie să aibă ocazia să facă lucruri interesante, dar și să aibă timp de pierdut. Nu în ultimul rând, este important să petreceți împreună timp de calitate pentru a vă putea conecta la nivel emoțional cu copiii.

Citește și: Crizele de furie la copii: Ghid pe varste 

Surse:
www.care.com; www.parenting.com; www.todaysparent.com

Articolul urmator
Soacra mea mă încurajează să-mi lovesc copilul atunci când el are o criză de furie și mă lovește
Soacra mea mă încurajează să-mi lovesc copilul atunci când el are o criză de furie și mă lovește

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Mi-am lăsat soțul în magazin, după ce a făcut o criză de furie ca un copil mic
    Mi-am lăsat soțul în magazin, după ce a făcut o criză de furie ca un copil mic

    Uneori, adulții își doresc să se simtă iar copii, să nu ia lucrurile în serios și să se amuze în cele mai diverse moduri. Ce se întâmplă însă...

    15 semne că partenerul tău de viață are probleme mari cu accesele de furie
    15 semne că partenerul tău de viață are probleme mari cu accesele de furie

    Accesele de furie, paharele sparte și replicile acide alternează cu zilele în care te copleșește cu gesturi tandre, cadouri și complimente? Nu mai știi ce să crezi? Consultă...

    Eroul zilei: filmarea cu băiețelul de 10 ani salvându-și mama care avea o criză de epilepsie în piscină
    Eroul zilei: filmarea cu băiețelul de 10 ani salvându-și mama care avea o criză de epilepsie în piscină

    La începutul acestei luni, o cameră de supraveghere a surprins momentul în care Gavin Keeney, un baietel de 10 ani, a sărit în piscina familiei sale pentru a-și salva...

    Semne și simptome care trebuie să îți dea de bănuit că micuțul tău are probleme cu ficatul
    Semne și simptome care trebuie să îți dea de bănuit că micuțul tău are probleme cu ficatul

    Stările de oboseală, refuzul mâncării, durerile în partea dreaptă persistente, amețeli, vărsături, senzația de plinătate, sunt doar câteva dintre simptomele care...

    9 lucruri care îți înrăutățesc relația cu al tău copil
    9 lucruri care îți înrăutățesc relația cu al tău copil

    Printre preocupările majore pe care le ai, ca părinte, se regăsește și aceasta: să nu ajungi să-ți strici relația cu copilul tău. De aceea, te preocupi permanent să găsești...

    Bebelușul tău are o criză puternică de plâns? Când trebuie să te duci la medic
    Bebelușul tău are o criză puternică de plâns? Când trebuie să te duci la medic

    Atunci când sugarul are o criză puternică de plâns, ce te-ar determina să mergi cu el la medic? Te lași influențată de propria ta panică, de sfaturile celor din jurul...

    7 semne că și tu îți „mănânci” emoțiile. Iată cum te îngrași fără să știi
    7 semne că și tu îți „mănânci” emoțiile. Iată cum te îngrași fără să știi

    Dacă ți s-a întâmplat și ție să observi că în ultimul timp ai acumulat kilograme în plus și nu găsești o explicație pentru acest lucru, gândește-te...

    Semne pe care nu le poți trece cu vederea și care îți spun că sunteți suflete pereche
    Semne pe care nu le poți trece cu vederea și care îți spun că sunteți suflete pereche

    Te afli în relația potrivită? Ai șanse să îmbătrânești alături de jumătatea ta? Cum știi că ți-ai găsit sufletul pereche? Ține cont de aceste semne și dacă...

    © 2024 Qbebe