Ghid de ingrijire a nasului E-book gratuit
Burtici fericite
Din grija pentru copilul tau

7 semne care iți spun că ai un copil care este bully

Oricărui părinte îi vine greu să accepte când i se spune despre propriul copil că îi rănește pe alții, că este lipsit de empatie sau agresiv. Dar, realitatea este că, acolo unde întâlnim fenomenul de bullying, trebuie să fie și un copil-sau un grup de copii- care să-i hărțuiască și să-i agreseze pe ceilalți. Câteodată, un copil poate deveni bully (agresorul) doar prin asociere cu ceilalți, ca să fie acceptat într-un grup și să arate că este dur și puternic. Alteori, însă, tendința de a tachina și a răni îi aparține, chiar el este cel care face propuneri grupului de a hărțui alți copii. În acest caz, copilul tău poate fi un bully autentic și trebuie să i se acorde o atenție deosebită, altfel comportamentul său va conduce, în timp, la mari probleme

Majoritatea copiilor îi necăjesc pe alții, la un moment dat. Dar bullyingul este mai mult decât o simplă tachinare. Atunci când un copil este permanent jignit, amenințat, ignorat și lăsat pe dinafară la jocuri și activități, poreclit în fel și chip, când se răspândesc zvonuri despre el, ba chiar ajunge să fie agresat fizic, acesta este victima bullyingului. Dacă ai aflat despre copilul tău că face astfel de fapte față de un alt copil, mai vulnerabil, este posibil ca el să fie responsabil de acte de bullying. La un copil bully, este mereu prezentă intenția de a răni alți copii, iar profesorii sau educatorii te pot informa despre tendințele lui agresive. În plus, poți observa și alte semne care te avertizează că este vremea să discuți serios cu copilul despre comportamentul lui.

baiat bully

1. Vorbește despre alt copil/alți copii într-o manieră negativă

Un copil bully are adesea un limbaj destul de agresiv, atunci când vorbește despre copilul sau copiii care sunt victimele sale. Chiar dacă îi atragi atenția, el continuă să poreclească jignitor, să povestească lucruri negative și să râdă de respectivele persoane. Adesea este răutăcios și sarcastic, ba chiar poate să destăinuie câte ceva din planurile lui de a necăji copiii victime. Îți poate istorisi lucruri pe care el le consideră inofensive, dar, în realitate, pot fi foarte dureroase pentru un copil mai slab. Arată dispreț și lipsă de empatie legat de victimele sale, le consideră inferioare sieși și nu crede că greșește în comportamentul său față de ele.

2. Dorește să controleze și să aibă puterea

În realitate, copilul care are tendința să-i agreseze pe ceilalți, simte că lucrurile nu sunt sub controlul lui. De aceea, își construiește strategii de a câștiga puterea, chiar dacă prin asta face alți copii să sufere. Se asociază cu alți copii agresori, face frecvent acte de bullying asupra victimelor celor mai vulnerabile, pentru că, în felul acesta, își demonstrează forța și controlul. Un copil bully se simte frecvent criticat, are tendința de a da vina pe ceilalți pentru frustrările sale, vrea să-i pună la punct, îi corectează și ironizează. Bullyingul este un act de putere, prin care copilul încearcă să-și diminueze sentimente de anxietate, neputință și lipsă de control. Deși pare paradoxal, în realitate, copilul bully simte frecvent că nu poate face față anumitor situații și că trebuie să-și consolideze o poziție solidă, pentru a fi protejat. Prin actele de bullying el consideră că poate dobândi un anumit statut social între colegii săi, dictând norme și reguli pe care cei mai slabi trebuie să le respecte. De multe ori, copilul bully simte nevoia de a fi cel mai popular și, cu excepția victimelor sale, are un comportament prin care încearcă să-i aducă pe ceilalți copii de partea sa.

3. Are anumite probleme comportamentale

Dacă copilul tău este frecvent irascibil, se înfurie ușor și are o toleranță scăzută la frustrare, acest probleme de gestionare a emoțiilor pot fi asociate cu agresarea altor copii. „Copiii care fac acte de bullying sunt ușor de frustrat, nu suportă să nu se întâmple lucrurile așa cum vor ei, sunt lipsiți de empatie și au probleme disciplinare." , arată D. Janell Dietz, EdD, consilier școlar și autor al unor cărți despre bullying. Adesea, un copil bully poate avea probleme în mediul școlar, fiind implicat în acte violente, conflicte sau hărțuirea altor copii.

4. Pare lipsit de empatie

Unul dintre cele mai dificile lucruri de acceptat pentru un părinte este lipsa de empatie a copilului său. Empatia se dezvoltă la vărste fragede și este esențială pentru evoluția copilului și a viitorului adult. Copilul bully dă semne că este lipsit de empatie, nu realizează când rănește sentimentele altora prin actele sale. Ca părinți și educatori, este foarte important să încurajăm empatia copiilor, să-i învățăm să se pună în locul altora. Incapacitatea de a rezona la sentimentele celorlalți și a înțelege suferința este un semn de dezvoltare emoțională deficitară. Lipsa de empatie poate avea multiple cauze, de la o traumă pe care copilul a suferit-o la un moment dat până la anumite tulburări comportamentale.

5. Exclude anumiți copii din jocurile de grup

fete bully

Dacă el este cel care hotărăște participanții la anumite activități, copilul bully impune excluderea victimelor sale, ignorarea lor. Acest lucru se poate extinde la nivelul unei clase întregi, dacă copilul are suficientă trecere în fața colegilor. Motivele pentru care îi îndepărtează pe unii copii sunt iraționale sau jignitoare; adesea, o face, pur și simplu pentru că așa vrea el, pentru că are de-a face cu un copil mai sărac sau bolnav, etc.

6. Prietenii săi au tendințe agresive

Dacă observi în anturajul copilului tău prieteni cu tendințe vădit agresive, este posibil să ai de-a face cu un grup întreg de copii bully. „Copiii care sunt bully au, de obicei, prieteni care pot prezenta comportamente violente față de alți copii.", arată Dietz.

7. Defăimează sau atacă alți copii pe internet

Dacă monitorizezi cu atenție ce postează copilul tău pe internet, poți depista dacă are tendința de a-i hărțui pe alții. Copiii utilizează din ce în ce mai mult social media și au senzația că în mediul online sunt mai protejați, chiar dacă spun lucruri negative despre colegi sau alte persoane. Uneori, copiii pot crea pagini întregi numai pentru a defăima sau ataca un anumit copil, din grupul lor școlar, de exemplu. Mai mult ca în viața reală, astfel de informații și zvonuri pot ajunge la un număr mult mai mare de persoane în mediul virtual, iar victimele sunt expuse unor situații foarte dureroase, precum ridiculizarea, comentariile demoralizatoare, atacurile la persoană. Un copil bully are tendința de a-și extinde acțiunile agresive și on-line, ceea ce poate fi constatat de părinți dacă controlează conținutul postărilor sale sau al paginilor pe care le accesează.

De ce copilul tău este bully

Sunt multiple cauze care se pot ascunde în spatele comportamentelor agresive ale copiilor. Teama și insecuritatea, dorința de control și stima de sine scăzută sunt, de multe ori, mascate prin dovezi de putere asupra unor copii mai vulnerabili. Mesajele care abundă în diferite medii, inclusiv la TV sau pe internet îndeamnă copiii la competitivitate și la afirmare, iar, în cazuri extreme, la dorința de a se impune asupra celorlalți. Cum bullying-ul le poateda un sentiment de forță și de apartenență la anumite grupuri, se explică de ce unii copii aleg să se comporte astfel. Mai mult chiar, ei pot vedea acte de bullying în mediul online sau la televizor, care să îi influențeze în alegerile lor. Este posibil ca un copil bully să fie sau să fi fost, la rândul său, victima unor acte de bullying. În acest caz, este necesar să identifici și semnele care arată că este victimă, nu doar agresor. Sunt copii care se asociază cu grupurile cele mai puternice și mai agresive, tocmai pentru a nu deveni și ei victime ale bullyingul-ui. De aceea, este necesar să controlezi atent anturajul copilului, să știi care este rolul său în grupul de prieteni și dacă nu cumva este forțat la anumite comportamente de către așa -zișii săi prieteni. Și mediul familial poate determina anumite comportamente agresive ale copilului. Dacă acesta asistă la violență în propria familiie, dacă el însuși este victima unor abuzuri fizice acasă, acest lucru poate determina acte de bullying asupra altor copii. Părinții joacă un rol cheie în orientarea comporatmentului copilului , iar o relația dificilă cu aceștia poate transforma copilul într-un mic agresor. „Copiii sunt mai predispuși la acte de bullying, dacă părinții lor sunt mereu furioși pe ei sau îi consideră o povară. Părinții care au o relație bună și vorbesc deschis cu copiii , scad riscul de comportamente agresive la aceștia.", arată Dietz.

grup bully

Ce să faci dacă copilul tău este bully

Este foarte important să vorbești cu copilul tău despre comportamentul său, să îi arăți că nu este în regulă să se poate astfel. Trebuie să fii calm, dar să te asiguri că înțelege care vor fi consecințele unei astfel de purtări. Explică-i copilului ce înseamnă bullyingul, arată-i ce poate să facă și ce nu trebuie să facă în relația cu alți copii. Ascultă ce are de spus, evită să-l învinovățești. Încearcă să-i arăți copilului cum îi influențează comportamentul său pe alții, să-i dezvolți empatia și capacitatea de a se pune în locul altor copii. Îl poți întreba: Ți-ar plăcea ca cineva să-ți facă asta ție? sau Cum crezi că se simte persoana pe care ai agresat-o?
Este important să te menții permanent în contact cu ce face copilul tău. Încearcă să-i cunoști grupurile de prieteni, să știi dacă unii copii din anturajul său sunt implicați în acte de bullying; monitorizează-i interacțiunile pe internet, păstrând însă limitele dacă este vorba de un adolescent, căruia nu mai este cazul să-i încalci intimitatea.
Colaborează și cu școala,dacă bullyingul se întâmplă în mediul școlar. Stabiliește împreună cu educatorii/profesorii anumite sancțiuni și consecințe pentru copil. Trebuie să arăți că ești de acord cu deciziile școlii, pentru a-i demonstra copilului că bullyingul nu este în regulă. Poți stabili cu școala ce trebuie să faci și acasă, pentru a stopa astfel de comportamente. Se poate încheia un "contract de bună purtare" între părinte, școală și copil, pentru a-l monitoriza pe acesta din urmă, pentru a stabili consecințe și, eventual, recompense dacă se poartă bine. Ca parte a contractului, poți cere copilului să facă anumite acțiuni compensatorii față de copiii pe care i-a agresat (de exemplu, să scrie o scrisoare de scuze).
Te poți adresa unui psiholog sau consilier, dacă comportamentele de bullying continuă. Consilierea și terapia pot fi foarte utile pentru copiii cu stimă de sine scăzută, probleme cu controlul impulsurilor sau stări de nesiguranță.
Fii un model de bună purtare pentru copilul tău, arată-i că întotdeauna îi tratezi pe ceilalți cu respect și bunăvoință. Ajută-l să-și construiască stima de sine și empatia, acordă-i cât mai multă atenție pozitivă, pentru că s-a demonstrat că un copil este cu atât mai puțin expus riscului de a fi agresiv, cu cât beneficiază de mai multă atenție și grijă din partea părinților săi.

Surse: https://raisingchildren.net.au; https://www.workingmother.com; https://www.everydayhealth.com

Este timpul să intervii! 12 semne că ai un copil dependent de telefon

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Data nașterii bebelușului

  Alte articole care te-ar putea interesa

  Semne care îți spun că al tău copil are nevoie de un consult oftalmologic
  Semne care îți spun că al tău copil are nevoie de un consult oftalmologic

  Un consult oftalmologic se impune întotdeauna în cazul în care copilul tău nu poate citi bine la distanță sau la apropiere. Există însă și o mulțime de semne...

  7 semne care îți spun că al tău copil nu mănâncă suficient
  7 semne care îți spun că al tău copil nu mănâncă suficient

  Orice mămică știe că dezvoltarea optimă a copilului ei depinde și de hrana pe care acesta o primește. Din diverse motive, se poate întâmpla ca, în anumite perioade,...

  12 semne care îți spun că al tău copil ar putea avea nevoie de un aparat dentar
  12 semne care îți spun că al tău copil ar putea avea nevoie de un aparat dentar

  Aparatul dentar oferă cele mai mari beneficii atunci când este montat din timp. Pentru că în copilărie se observă de obicei primele semne că există câteva probleme la...

  3 semne care îți spun că al tău copil are nevoie de un consult ORL
  3 semne care îți spun că al tău copil are nevoie de un consult ORL

  Un consult ORL este de obicei recomandat atunci când un copil întâmpină probleme cu auzul sau prezintă dureri la nivelul urechilor. Iată că există multe alte situații...

  10 semne care îți spun că al tău copil are nevoie de un consult stomatologic
  10 semne care îți spun că al tău copil are nevoie de un consult stomatologic

  Copilul tău va avea nevoie de un consult stomatologic atunci când acuză dureri la nivelul dinților sau când observi modificări ale acestora care te îngrijorează....

  5 semne care îți spun că al tău copil are nevoie de un consult ortopedic
  5 semne care îți spun că al tău copil are nevoie de un consult ortopedic

  Toți copiii se confruntă, la un moment dat, cu experiențe care le lasă urme la joacă, precum julituri, vânătăi și cucuie. Pentru că nu toate simptomele sunt grave, îți...

  3 semne care îți spun că al tău copil are un sistem imunitar slăbit
  3 semne care îți spun că al tău copil are un sistem imunitar slăbit

  Ca orice părinte, îți dorești ca al tău copil să se dezvolte armonios și să aibă o sănătate de fier. Ai grijă să-i asiguri o alimentație și un stil de viață sănătos...

  © 2019 Qbebe