Momente grele pentru familiile copiilor cu autism în carantină. Ce sfaturi are psihologul

Irina Olteanu - Redactor Senior

Viața părinților unui copil cu autism se schimbă complet din clipa diagnosticului, în sensul că aceștia trebuie să se adapteze nevoilor copilului lor, găsind soluții să îl invețe ceea ce are nevoie în modul în care poate el să învețe și să accepte că pentru recuperare copilul are nevoie de implicarea lor 100%. Monica Zincă, specialist în lucrul cu copiii cu nevoi speciale și familiile lor oferă următoarele informații.

Monica Zinca, Psihoterapeut și psihopedagog cu o experiență de peste 14 ani în lucrul cu copiii cu nevoi speciale și cu familiile acestora:

Autismul este o tulburare pervazivă de dezvoltare (adică afectează întreaga viață a persoanei cu acest diagnostic), nu o boală psihică ce se poate trata doar prin medicație psihotropă.

Ce înseamnă asta?

Înseamnă că orice copil diagnosticat cu autism are nevoie de educație specială pentru a dezvolta abilități pe care un copil tipic le dezvoltă natural, printr-un proces natural de educație: mediul în care crește, familia, grădinița, școala, prietenii, cunoștințele etc.

Înseamnă că el are nevoie de aproximativ 40 de ore de terapie pe săptămână de lucru intensiv pentru a dezvolta abilitățile NECESARE pentru a trăi o viață echilibrată.

Înseamnă că viața părinților lui se schimbă complet din clipa diagnosticului, în sensul că aceștia trebuie să se adapteze nevoilor copilului lor, găsind soluții să îl invețe ceea ce are nevoie ÎN MODUL ÎN CARE POATE EL SĂ ÎNVEȚE și să accepte că pentru recuperare copilul are nevoie de implicarea lor 100%.

În această perioadă în care întreaga lume se confruntă cu Epidemia Covid 19, familiile copiilor cu autism sunt "blocate": copiii nu mai au unde să meargă pentru recuperare, toate centrele și cabinetele psihologice fiind închise, iar majoritatea dintre ei nu știu să aplice tehnicile de intervenție specifice pentru continuarea recuperării copilului lor.

lupta cu autismul

Vin în întâmpinarea nevoilor familiilor copiilor cu nevoi speciale prin câteva sugestii:

 1. Fiți realiști: la începutul pandemiei mulți părinți îmi spuneau că ai lor copii nu vor fi afectați de această pauză, pentru că e ca o vacanță și pentru ei. Mai târziu îmi spuneau îngrijorarea cu privire la prelungirea perioadei de urgență.

Dragi părinți, chiar dacă starea de urgență va înceta în luna mai (când oricum copilul deja a pierdut 2 luni de terapie!), nimeni nu poate garanta că va deschide cabinetele și centrele de terapie. Realismul pe care îl incurajez se referă la faptul că este absolut necesar ca fiecare copil să continue să învețe în perioada aceasta, cât de mult posibil! A stopa terapia definitiv, lăsând copilul la TV sau gadget-uri, va avea cu siguranță efecte negative asupra dezvoltării copilului: stagnare sau regres, după caz. De cealaltă parte se află părinții care s-au panicat și susțin că ei nu pot face nimic pentru ai lor copii. Realismul, în situația aceasta, constă în a căuta soluții pentru a fi voi înșivă profesorii copiilor vostri. Pare imposibil pentru unii dintre voi, dar este posibil! Implică foarte multă muncă și răbdare, dar se poate! Cereți ajutor specialiștilor, să vă îndrume pas cu pas spre a învăța cum să predați, urmați cursuri online pentru a învăța tehnici de predare a abilităților de care copilul vostru are nevoie și aplicați imediat ceea ce învățați!

 1. Online-ul este o soluție!

Foarte mulți părinți au fost sceptici când le-am sugerat să continue întâlnirile copiilor cu terapeuții și prietenii lor în online. Mulți mi-au spus că nu vor să le dea acces la gadget-uri atât de mult timp. Și au dreptate, copiii cu autism (ei în mod special, dar este valabil și pentru copiii tipici!) Au voie, după părerea mea, maxim 2 ore pe zi în fața gadget-urilor.

Dar SOCIALIZAREA online este extrem de diferită de accesul în online fără un scop anume!

Ce înseamnă socializarea online?

 1. Copilul învață să generalizeze: înțelege că poate comunica și prin intermediul telefonului (comunică, nu pierde vremea!), răspunde instrucțiilor persoanelor aflate de cealaltă parte a ecranului, răspunde și el întrebărilor lor, dar și adresează întrebări și cere diverse lucruri.
 2. Copilul învață că părintele lui îl poate ajuta să se descurce să își facă prieteni și online și poate păstra relațiile cu cei deja cunoscuți cu ajutorul telefonului/laptopului. Dacă până acum copilul petrecea cea mai mare parte din zi cu terapeuții lui, acum are oportunitatea de a petrece acest timp cu părinții, cu care învață să comunice. Și de la care poate învăța să se descurce în situații dificile pentru el.

Dragi părinți, nu sunteți singuri pe lume! Voi puteți să fiți terapeuții propriilor voștri copii!

Acum, mai mult ca niciodată, EI au nevoie de voi!

Vin în ajutorul vostru și cu un curs online din care să învățați pas cu pas cum să le predați voi înșivă COMUNICAREA și LIMBAJUL! Găsiți detalii despre el AICI.

Cereți ajutor și mergeți înainte ca și până acum, cu convingerea că atâta timp cât voi continuați să îi ajutați, și ei vor continua să progreseze!

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Alte articole care te-ar putea interesa

  Gina Pistol trece prin momente grele! ”A făcut o criză de epilepsie! Am sărit din pat, nici nu știu cum am ajuns la el”
  Gina Pistol trece prin momente grele! ”A făcut o criză de epilepsie! Am sărit din pat, nici nu știu cum am ajuns la el”

  Problemele nu o ocolesc pe Gina Pistol! Viitoarea mămică a trecut prin momente grele, de curând, când cel mai drag membru al familiei sale a avut parte de o experiență...

  Vedeta a născut, dar bebe este la terapie intensivă: ”A fost unul dintre cele mai grele momente din viața mea”
  Vedeta a născut, dar bebe este la terapie intensivă: ”A fost unul dintre cele mai grele momente din viața mea”

  Una dintre cele mai îndrăgite actrițe de la Hollywood a adus pe lume, de curând, un băiețel. Din păcate, însă, micuțul are probleme de sănătate și este internat...

  Carantină? Ce carantină? Suedia adoptă o tactică diferită: auto-responsabilitatea. Funcționează?
  Carantină? Ce carantină? Suedia adoptă o tactică diferită: auto-responsabilitatea. Funcționează?

  Răspândirea coronavirusului paralizează toată activitatea la nivel mondial. Statele iau măsuri drastice pentru a ține sub control criza provocată de pandemie, însă nu și...

  Campionii sănătății aleargă pentru terapia copiilor cu autism
  Campionii sănătății aleargă pentru terapia copiilor cu autism

  După 2 ani de pandemie, în care sedentarismul și creșterea în greutate a copiilor a atins cote alarmante, Crosurile pentru copii și părinți Campionii Sănătății...

  Moș Crăciun nu va fi oprit de carantină! Mesajul emoționant transmis de OMS copiilor din întreaga lume
  Moș Crăciun nu va fi oprit de carantină! Mesajul emoționant transmis de OMS copiilor din întreaga lume

  Nimic nu îl poate împiedica pe Moș Crăciun să aducă cele mai frumoase daruri copiilor, anul acesta. Nici măcar pandemia de coronavirus! O spun cei de la Organizația...

  Studiu clinic în România: Terapia cu celule stem dă rezultate încurajatoare în tratarea copiilor cu autism
  Studiu clinic în România: Terapia cu celule stem dă rezultate încurajatoare în tratarea copiilor cu autism

  Rezultatele preliminare ale unui studiu clinic realizat în România oferă perspective încurajatoare pentru copiii cu tulburări din spectrul autist și pentru familiile...

  S-a decis! Familiile monoparentale primesc zile libere când sunt suspendate orele copiilor
  S-a decis! Familiile monoparentale primesc zile libere când sunt suspendate orele copiilor

  Președintele Klaus Iohannis a promulgat, marți, proiectul de lege care prevede acordarea de zile libere pentru familiile monoparentale în cazul suspendării sau limitării cursurilor...

  ”Când aveam zece ani, mama mi-a spus că am autism” - Viața mea cu autism și ”Tot ceea ce strălucește”
  ”Când aveam zece ani, mama mi-a spus că am autism” - Viața mea cu autism și ”Tot ceea ce strălucește”

  Ți-ai imaginat vreodată cum este să ai un copil cu dizabilitate? Dar un nepot/o nepoată? Noi nu ne imaginăm. Noi, asociația Autism Voice, și cele 400 de familii pe care le avem...

  © 2022 Qbebe