Semne că ai un copil care este bullied la școală, chiar dacă nu iți spune

Otilia Geavlete - Redactor Senior

Pe parcursul experienței mele profesionale, am întâlnit mulți copii și chiar părinți care mi-au confirmat că bullyingul este un fenomen frecvent în școală. Fie că sunt amenințați, insultați sau doar tachinați, anumiți copii se simt inconfortabil în mediul școlar, iar efectele se reflectă asupra evoluției lor educaționale, dar și asupra bunăstării psihice. „ De mine râd în fiecare zi copiii.", a mărturisit o fată de 12 ani, în cadrul unui atelier anti-bullying. Astfel de fenomene nu trebuie neglijate, întrucât pot afecta copiii pe termen lung, consecințele lor fiind vizibile chiar și la vârsta adultă. Din fericire, semnele bullying-ului pot fi observate de către părinți, chiar dacă cei mici se tem să mărturisească ce li se întâmplă la școală.

Atunci când copilul tău este rănit adesea, în mod intenționat, de colegii de școală, prin cuvintele sau acțiunile lor, este posibil ca el să fie o victimă a bullyingului. Prin bullying se înțelege utilizarea forței de către un grup mai mic sau mai mare de persoane, pentru a intimida pe cineva, a-l domina în mod agresiv sau a-l obliga să facă ceea ce nu dorește. Acest fenomen are forme variate, de la hărțuirea verbală la amenințare, umilire, atac fizic sau coerciție, îndreptate de obicei asupra anumitor ținte. Deși pare greu de crezut, în jur de 160.000 de copii evită zilnic să meargă la școală, pentru că se tem să nu fie atacați sau intimidați de alți colegi. În ultimul timp, rapoartele au arătat că bullyingul începe la vârste mai mici și este mai agresiv ca înainte, iar comportamentele de hărțuire devin din ce în ce mai crude, odată cu creșterea copiilor.

bullying

Problema este că adesea copiii nu ne spun ce li se întâmplă la școală, din multiple motive:
„Nu i-am spus mamei mele. Nu m-ar crede."
„Am încercat să le spun părinților, dar mi-a fost rușine."
„Dacă i-aș spune tatălui meu, ar face lucrurile și mai rele, venind la școală și țipând la agresor."
„De ce să mă obosesc să le spun? Tot ce mi-ar recomanda să fac, sigur nu ar merge."

Acestea sunt câteva dintre replicile unor copii care s-au confruntat cu bullyingul din partea colegilor și au simțit că nu au destulă încredere în părinții lor ca să le dezvăluie.

Care sunt efectele bullying-ului asupra copiilor

Bullyingul repetat provoacă o suferință emoțională severă și poate distruge stima de sine a copilului tău. Îi poate afecta chiar și sănătatea psihică, iar, în cazuri extreme, poate duce la acte disperate, precum sinuciderea. Fie că este verbal , fizic sau relațional, bullyingul are efecte pe termen lung la fel de dăunătoare. Atât băieții cât și fetele se confruntă cu sentimente de profundă suferință și singurătate, cu anxietate și depresie. Bullyingul este întotdeauna intenționat, constând în acte răuvoitoare și repetându-se, de obicei, de multiple ori. Copiii vulnerabili, care nu se pot apăra, cu diferite probleme (sărăcie, dizabilități, fragilitate emoțională) sunt victimele predilecte ale bullyingului. Copiii nu se descurcă singuri să rezolve aceste situații și au nevoie de ajutorul unui adult. Dar, adesea, nu se simt confortabil să ceară sprijinul părinților sau educatorilor și să povestească despre problemele lor. De aceea, trebuie să cunoaștem semnele cu care bullyingul amprentează sufletul copilului nostru, să înțelegem, dincolo de cuvinte, limbajul mut al suferinței și abuzului.

Semnele bullyingului pot fi citite

1. Copilul încearcă să evite mersul la școală. Uneori, scuzele pe care copiii le invocă pentru a rămâne acasă, precum durerile sau starea de rău, ori faptul de a fi contactat frecvent de la școală că cel mic nu se simte bine, pot fi semne că se întâmplă ceva în mediul școlar. Donna Clark-Love, expert școlar în prevenirea bullyingului în Houston, Texas, sugerează să fim atenți când copilul insistă mai mult să rămână acasă. „Lunea este, de obicei, ziua în care copilul încearcă cel mai mult să evite școala. Pentru că se simt protejați în weekend, celor mici le vine și mai greu să se reîntoarcă la școală la început de săptămână."

2. Copilul se plânge de dureri frecvente de cap sau stomac. Acestea sunt semne obișnuite de manifestare ale stresului și anxietății, asociate cu bullyingul. Totodată, sunt și pretexte pentru a nu merge la școală. Indiferent de posibilitate, este evident că se întâmplă ceva cu copilul. Sfatul consilierilor este ca, atunci când simptomele se repetă, să stai de vorbă cu copilul, într-un mod deschis și încurajator, pentru a-i da spațiu să ajungă la rădăcina problemei.

3. Schimbarea prietenilor poate fi, de asemenea, semn de bullying, în special în adolescență. Evitarea unui grup de prieteni sugerează că bullyingul ar putea avea loc chiar în cadrul grupului respectiv. „Vedem adesea acest lucru, în grupurile de „fete rele", dar copiilor le vine greu să recunoască faptul că sunt agresați de așa -zișii prieteni.", arată Donna Clark-Love. Este bine să urmăriți și dacă copilul nu este invitat la petreceri, zile de naștere sau alte acțiuni ale grupului de prieteni.

4. Probleme de somn. Dacă un copil este nervos și anxios legat de ce s-ar putea întâmpla în ziua următoare la școală, este posibil să aibă insomnii, dificultate să adoarmă sau un somn zbuciumat.

bullying 2
5. Reacții emoționale intense. Dacă un copil reacționează exploziv sau cu o puternică încărcătură emoțională în discuțiile privind școala, poate fi un semn că este anxios legat de mediul școlar.

6. Copilul este tăcut, nu vrea să comunice cu familia. Dacă un copil a devenit mai tăcut ca de obicei, nu răspunde la întrebările tale sau merge direct în camera sa, când vine de la școală, este posibil să se întâmple ceva cu el. De asemenea, dacă devine agresiv cu frații sau alți copii, acest lucru poate fi semnul unui bullying prelungit la școală.

7. Copilul este obsedat de telefon/computer sau, dimpotrivă, le evită. În primul caz este greu de demonstrat dacă avem de-a face cu bullyingul online, de vreme ce mulți copii (în special adolescenți) petrec un timp îndelungat pe rețele de socializare. Totuși, ambele cazuri pot indica o hărțuire în mediul virtual la care este supus copilul. Unii copii se tem să le mărturisească părinților despre ciber-bullying, ca nu cumva să le interzică accesul la telefon sau calculator. Trebuie să-i asiguri că nu le vei lua dispozitivele, ci că vrei să-i ajuți să-și rezolve problema.

8. Haine rupte, semne fizice. Dacă cel mic vine acasă cu hainele sfâșiate sau cu obiecte stricate și nu are nici o explicație, este posibil să fie victima bullyingului. Pot să-i dispară obiecte sau să fie furate. Același lucru este valabil dacă apare cu răni sau zgârieturi pe care nu le poate justifica.

9. Copilul se teme să rămână singur. Dacă cel mic începe să dea semne că nu vrea să rămână singur la școală sau în anumite grupuri de copii, este un semn de întrebare. Poți să observi dacă are tendința să stea lipit de tine sau să te rețină cât mai mult, când îl duci la școală.

10. Schimbări marcante în comportament. Acestea pot fi rezultatul unui bullying prelungit. Copilul poate avea crize inexplicabile de furie sau de plâns, poate fi trist adesea, fără nici un motiv sau prezintă schimbări neașteptate de dispoziție. De asemnea, pot să apară schimbări în obiceiurile alimentare (refuză mâncarea, nu pare să aibă apetit sau, dimpotrivă, mănâncă în mod compulsiv), precum și în ceea ce privește igiena.

11. Modificări ale situației școlare, scăderea notelor. Este evident că un copil care este victima bullyngului se concentrează mai puțin în mediul școlar, astfel încât pot să apară dificultăți de învățare, scăderea marcantă a rezultatelor școlare, absenteism. Înainte de a-l critica pentru acest lucru, este bine să verifici dacă nu cumva respectiva schimbare este rezultatul unor tensiuni în mediul școlar.

12. Discuții ciudate. Câteodată, copiii pot să trădeze suferința și dificultățile prin care trec prin discursuri bizare, aruncând în treacăt că se simt singuri, neajutorați sau că nu sunt buni de nimic. Pot să apară și replici mai grave, legate de dorința de a dispărea, de a fugi, chiar de a se sinucide. Acestea sunt semnale de alarmă care nu trebuie trecute cu vederea, pentru că pot anticipa consecințe dramatice.

Ce să faci dacă suspectezi că copilul tău este bullied

Dacă observi semnele de mai sus la copil, nu aștepta ca el să deschidă discuția, pentru că sunt șanse mari să nu o facă. Începe să-i pui anumite întrebări directe:
„Te simți mereu rău și încerci să rămâi acasă. Se întâmplă ceva la școală?"
„Vii întotdeauna înfometat. Ți-ai mâncat astăzi pachetul ?"
„Căștile tale (sau alte obiecte) lipsesc. Ți le-a luat cineva?"
„Bluza ta este ruptă. Ți-a sfâșiat-o cineva?"

Este posibil ca acesta să nu răspundă, dar urmărește reacțiile sale și limbajul non-verbal. Adesea poți afla mai multe informații decât din vorbele sale. Chiar și tăcerea poate fi, uneori, semnificativă.
Dacă ajungi la convingerea că este vorba de bullying, trebuie să treci la acțiune:

bullying 3 Te poți întâlni cu un profesor care îl cunoaște mai bine sau cu mai multe cadre didactice, pentru a discuta despre el. Ține cont că, de multe ori, bullyingul nu se petrece în clasă. Încearcă să vorbești cu cât mai multe persoane, care au acces și la alte spații decât clasa (profesorul de sport, personalul de serviciu, etc.) Întărește-ți rețeaua de suport, ca să-ți poți sprijini copilul. Cere școlii să-și asume responsabilitatea pentru rezolvarea situației. Vorbește cu alți copii. Dacă copilul are încredere în anumiți colegi, ai putea obține mai multe informații de la aceștia.

Urmărește-ți neîncetat și cu atenție copilul, arată-i că ești tot timpul gata să-l asculți și să-l ajuți. Chiar dacă nu vrea să-ți dezvăluie nimic, nu trebuie să renunți , pentru că este posibil ca lucrurile să se agraveze, de aceea trebuie tratate cu vigilență. Dacă decide să vorbească cu tine, creează o alianță pentru a rezolva situația. Căutați împreună soluții. Dacă copilul îți spune că vrea să se descurce singur, discută cu el strategiile pe care are de gând să le aplice și negociază un termen în care să intervii, în caz că problema nu se rezolvă. Oferă-i copilului toate informațiile necesare pentru a putea face față mai ușor situațiilor provocative. Învață-l cum să se comporte, cum să răspundă în situații de bullying, cum să fie rezilient, cum și cui să ceară ajutorul. Poți să-l ajuți să deprindă anumite abilități, punând efectiv în scenă situații de bullying și orientându-l cum să reacționeze la ele. Caută ajutor specializat pentru tine și copil, dacă semnele bullyingului continuă sau se intensifică.

Surse: https://www.rd.com; http://info.character.org; https://www.education.vic.gov.au

 

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Alte articole care te-ar putea interesa

  Vești bune din Israel! A apărut aplicația care îți spune dacă ai intrat în contact cu un bolnav de coronavirus
  Vești bune din Israel! A apărut aplicația care îți spune dacă ai intrat în contact cu un bolnav de coronavirus

  Un pas înainte uimitor de important realizat de către autoritățile din Israel: a apărut aplicația care anunță oamenii când intră în contact cu o persoană...

  O fetiță de 11 ani cu sindromul Down este dusă la școala chiar de președintele țării, după ce este agresată de colegi
  O fetiță de 11 ani cu sindromul Down este dusă la școala chiar de președintele țării, după ce este agresată de colegi

  Bullyingul este un fenomen global care afectează copii de toate vârstele și nu ține cont de naționalitate, rasă, religie, fiind definit ca un comportament ostil/de excludere și...

  Cum recunoști un bully și un copil bullied
  Cum recunoști un bully și un copil bullied

  Vei afla aici informații interesante despre ce cum recunoști un bully și un copil bullied, informații prezentate de domnul Radu Leca, psiholog clinician, la Ora Anti-Bullying, cel de-al...

  Ajută-ne să donăm ochelari de vedere pentru copii. Spune-ne dacă știi un copil care are nevoie de ajutorul nostru
  Ajută-ne să donăm ochelari de vedere pentru copii. Spune-ne dacă știi un copil care are nevoie de ajutorul nostru

  Cu ajutorul tău și alături de Videt dorim să oferim trei perechi de ochelari de vedere și consultații oftalmologice unei asociații pentru copii sau unor cazuri particulare propuse de...

  Astăzi este Sfântul Isidor, protectorul familiei. Spune rugăciunea care îți ajută familia
  Astăzi este Sfântul Isidor, protectorul familiei. Spune rugăciunea care îți ajută familia

  Biserica Ortodoxă Română îl serbează astăzi pe Sfântul Isidor, protectorul familiei. Astăzi și numai astăzi vom rosti această rugăciune, care ne va menține...

  De ce o să te părăsească, chiar dacă aveți un copil împreună
  De ce o să te părăsească, chiar dacă aveți un copil împreună

  În cazul în care ești parte dintr-o relație ce s-a construit în ani, te aștepți ca lucrurile să meargă din ce în ce mai bine. Cu atât mai mult cu...

  Copilăria ta îți spune dacă vei fi singur sau într-o relație în viața de adult
  Copilăria ta îți spune dacă vei fi singur sau într-o relație în viața de adult

  Copilăria pune bazele multor comportamente și atitudini din viața de adult. Iată însă că un studiu recent a demonstrat modul în care această perioadă din viață are o...

  15 semne care te vor ajuta să îți înțelegi copilul înainte să vorbească
  15 semne care te vor ajuta să îți înțelegi copilul înainte să vorbească

  Atunci când devii părinte pentru prima oară cel mai dificil lucru pare să înțelegi ce vrea bebelușul tău să îți transmită. Fie că este vorba despre un anumit tip...

  © 2022 Qbebe