Sindromul copilului bogat: o boală apărută numai din cauza părinților

Otilia Geavlete - Redactor Senior

Bunăstarea materială nu aduce neapărat și fericire. Dar, într-o societate din ce în ce mai axată pe consum, părinții ajung adesea la ideea eronată că cele două sunt echivalente. Petrecând tot mai puțin timp cu copiii lor, mulți părinți încearcă să-și compenseze absența printr-o abundență de lucruri pe care le pun la dispoziția copilului. De aici se naște sindromul copilului bogat.

Atunci când vorbim de sindromul copilului bogat nu o spunem în sens metaforic. Este vorba de o tulburare reală, rezultatul exceselor materiale la care este supus copilul. În plus, acest sindrom nu afectează, neapărat, numai copiii din familii foarte bogate. Poate să apară, la fel de bine și la copiii crescuți în familii cu o situație economică medie. Practic, sindromul copilului bogat nu este o condiție asociată cu o anumită clasă socială, ci cu un anumit stil de parenting.

copil bogat

Ce este sindromul copilului bogat

Sindromul copilului bogat este definit ca un set de tulburări emoționale și comportamentale ce apar la copilul care crește în familii în care compensarea materială ține loc de atenție, timp sau afecțiune. Nu numai că părinții oferă copilului orice își dorește din punct de vedere material și financiar, dar tot ceea ce-i dăruiesc este în exces, fie că este vorba de bani, obiecte, privilegii sau acces la diferite experiențe educaționale sau de divertisment.

Majoritatea acestor părinți își petrec o mare parte din timp muncind să ofere copiilor o viață de confort și satisfacții materiale. Ei presupun din start că un copil își dorește lucruri scumpe și tot felul de oportunități la care să aibă acces. Pentru acești părinți, cu cât mai multe lucruri are un copil, cu atât este mai fericit, Suferința este asociată, în concepția lor, cu lipsurile materiale sau cu dorințele neîmplinite.

Copiii crescuți în astfel de condiții ajung să prezinte adesea un comportament marcat de răsfăț și pretenții exagerate, considerându-se îndreptățiți să primească orice vor. Ei nu îi roagă pe părinți să le ia anumite lucruri, ci comandă. Având tot ce-și doresc,imediat ce solicită ceva, astfel de copii sunt adesea leneși, cu o motivație scăzută și o toleranță redusă la frunstrare. Capacitatea lor de control emoțional este diminuată, astfel încât se manifestă cu furie și agresivitate atunci când dorințele nu le sunt îndeplinite.

O altă caracteristică a acestui tip deficitar de parenting este faptul că părinții au așteptări exagerate de la copii. Ei vor să se asigure că odraslele lor vor avea numai succese, că vor fi deasupra oamenilor de rând și vor ocupa posturi de conducere și poziții sociale superioare. Acesta este unul dintre motivele pentru care îi presează pe cei mici să facă din ce în ce mai multe cursuri și activități extracurriculare. Acești părinți nu permit copiillor să facă lucruri care îi pasionează sau pentru care au înclinație, ori să se dezvolte în mod natural. Încă din primii ani de viață îi modelează să fie competitivi, să caute să se impună, să devină lideri și să se pregătească pentru meseriile cele mai bănoase și cu cea mai mare trecere în societate,

Consecințe ale sindromului copilului bogat

rasfat

Copiii care au acest sindrom suferă modificări profunde ale personalității lor, iar atunci când cresc manifestă o serie de simptome precum:

Stimă de sine scăzută. Acești copii nu reușesc să-și dezvolte potențialul, deoarece li se oferă întotdeauna totul, fără a fi nevoie să facă nimic sau să depună eforturi.

 Management emoțional slab. Copiii cu acest sindrom nu știu să se descurce cu propriile emoții, pentru că le-au lipsit comunicarea și îndrumarea părintească. Nimeni nu le-a spus ce să facă atunci când sunt tristi, supărați sau fericiți, așa că nu au cele mai elementare instrumente de gestionare emoțională.

Toleranță foarte scăzută la frustrare. Sunt copii care nu pot să accepte faptul că există momente în care nu obții ceea ce dorești și că lucrurile nu merg întotdeauna așa cum vrei tu.

Agresivitate. Mulți dintre copiii crescuți în medii cu excese materiale prezintă niveluri ridicate de agresivitate și pot avea probleme de comportament în mediul școlar, familial și social.

Consum de alcool și droguri. Un procent ridicat de adolescenți crescuți în aceste contexte au probleme cu alcoolul sau cu consumul de droguri.

Performanță academică scăzută. Mulți copii foarte răsfățați au performanțe școlare slabe, deoarece au o motivație redusă și nu-și fixează obiective pentru viitor, dat fiind că primesc tot ce au nevoie de la părinți.

Părinții sunt responsabili pentru instalarea acestui sindrom la copii

În cele mai multe cazuri, responsabilitatea pentru dezvoltarea sindromului copilului bogat revine părinților. Aceștia au o atitudine de luptă și competiție, dublată de consumerism, caracteristică societății în ansamblul ei. De aceea, le oferă copiilor numeroase jucării, cele mai noi telefoane mobile și haine de firmă de care nu au nevoie cu adevărat.
De multe ori, părinții încearcă să compenseze timpul pe care nu-l pot dedica copilului lor prin lucrurile materiale pe care i le asigură acestuia. Dar aceasta este o greșeală foarte gravă, ce poate avea consecințe nefaste pentru copil.
Ceea ce agravează și mai tare consecințele acestui tip de parenting este faptul că mulți dintre părinți sunt foarte permisivi cu copiii, ceea ce face ca aceștia să fie greu adaptabili, să nu respecte regulile și nici persoanele cu care vin în contact.
Ralph Minear, profesor de pediatrie la Universitatea Harvard, le oferă părinților un set de întrebări de autoevaluare, pentru a vedea dacă nu cumva promovează un tip de parenting ce încurajează sindromul copilului bogat:
- Cumpărați adesea cadouri scumpe copilului, chiar și atunci când nu este o ocazie specială?
- Cheltuiți excesiv pentru satisfacerea capriciilor copilului?
- Copilul are voie să stea mai mult de două ore pe zi la televizor sau pe computer?
- Este înscris la activități extracurriculare fără ca el să ceară acest lucru?
- Vă răsplătiți copilul cu bani sau cadouri atunci când face o faptă bună?
- Copilul se plânge frecvent de plictiseală? Nu știe să se distreze, chiar și într-o cameră plină de jucării?

Dacă părinții răspund "Da" la mai multe dintre aceste întrebări, sunt șanse mari ca odraslele lor să dezvolte sindromul copilului bogat.
Părinții compensează faptul că nu acordă suficient timp copiilor oferindu-le prea multă libertate, făcând regulile prea flexibile și înconjurându-i în mod exagerat cu lucruri materiale.

Ce se poate face pentru a evita sindromul de copil bogat?

pretentii

Există câteva lucruri pe care părintele trebuie să le ofere copilului și care sunt mult mai importante ca bunurile materiale:
Timp de calitate petrecut împreună. Timpul pe care îl petrecem cu copiii este secretul fericirii lor, nu bunurile materiale excesive. Părinții trebuie să învețe să-și echilibreze viața profesională cu cea familială, să petreacă un timp de calitate cu copii, ascultându-i, jucându-se cu ei sau ajutându-i cu temele.
Limite și reguli consecvente. Copiii au nevoie de limite și reguli care să îi ajute să facă diferența între ceea ce este bine pentru ei și ceea ce nu le este folositor. Nu este nevoie să fii un părinte autoritar; dar cu siguranță că nici atunci când ești prea permisiv nu îți ajuți, cu adevărat, copiii.
Recompense corecte. Trebuie să învățăm copiii că efortul este el care este recompensat, nu numai rezultatele. Nu exagerați cu recompensele, ci stabiliți o perioadă mai îndelungată după care să răsplătiți copilul, după ce a atins un obiectiv mai important. . Aveți grijă ca această recompensă să fie potrivită pentru vârsta lor și să nu fie excesivă. .
Afecțiune și atenție. Mai presus de toate, copiii vor să fie iubiți. Prezența părinților le oferă încredere și un sentiment de bunăstare care este de neînlocuit.

Surse: https://exploringyourmind.com; https://youaremom.com; https://www.wikye.com

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Alte articole care te-ar putea interesa

  Greselile parintilor care distrug stima de sine a copilului
  Greselile parintilor care distrug stima de sine a copilului

  Stima de sine reprezintă percepţia unui om legat de valoarea pe care o are ca şi individ. Stima de sine este cea care îţi dă curaj să faci lucruri noi şi să accepţi ideea de eşec,...

  3 Motive din cauza cărora copiii din ziua de azi se plictisesc repede, sunt nerăbdători si cred ca totul li se cuvine
  3 Motive din cauza cărora copiii din ziua de azi se plictisesc repede, sunt nerăbdători si cred ca totul li se cuvine

  Ai constatat astfel de simptome la propriul copil? Nu-i de mirare. Marea majoritate a copiilor din ziua de astăzi au nevoie de noi și noi stimuli, dintr-un motiv paradoxal: sunt...

  7 motive din cauza cărora copiii țin secrete față de părinți
  7 motive din cauza cărora copiii țin secrete față de părinți

  Atunci când sunt mici copiii nu știu să mintă. Însă odată ce cresc apar o mulțime de situații care îi determină să se ascundă, unele chiar nejustificate. Află...

  6 motive din cauza cărora copilul tău nu vrea să vorbească
  6 motive din cauza cărora copilul tău nu vrea să vorbească

  Pe măsură ce copilul se dezvoltă, ne așteptăm să fie tot mai dispus să se exprime verbal. Uneori însă, din motive diferite, se poate întâmpla ca micuțul nostru să...

  Ghid de la psiholog: 10 motive din cauza cărora copilul nu te ascultă
  Ghid de la psiholog: 10 motive din cauza cărora copilul nu te ascultă

  Uneori poate părea mai ușor să mergi la război decât să îți convingi copilul să te asculte. Există mai multe motive pentru care acesta poate refuza să îți facă...

  Ce activități să faci cu copilul, în casă, cât școlile sunt închise din cauza coronavirusului
  Ce activități să faci cu copilul, în casă, cât școlile sunt închise din cauza coronavirusului

  În urma deciziei ca instituțiile de învățământ să fie închise în vederea limitării răspândirii noului coronavirusului, atât preșcolarii,...

  Nu învăța copilul cum să fie bogat, învață-l cum sa fie fericit
  Nu învăța copilul cum să fie bogat, învață-l cum sa fie fericit

  Fericirea - un cuvânt atât de scurt pentru amploarea pe care o îmbracă - este unul dintre cele mai importante scopuri față de care ne dorim noi, în calitate de...

  © 2023 Qbebe