5 rețete simple de vară pentru copii cu dovlecei

Nota: 5.5 / 2 voturi  |  0 reviewuri  |  1737 vizualizari | de Alina Nedelcu

Printre cele mai sănătoase legume ale verii se află și dovlecii. Aceștia sunt bogați în nutrienți de care micuții noștri au mare nevoie, cum ar fi vitamina C, A, B, K. În plus, ei conțin fibre și multă apă. De aceea, merită să-i punem în valoare în preparate delicioase, care nu sunt dificil de realizat. Să vedem câteva rețete cu dovlecei, numai bune pentru micii pofticioși!

Timp preparare: 30-60 de minute
Varsta: 2 - 4 ani
Nivel dificultate: usor
Prezent in categoriile: Feluri de mancare, La cuptor, La foc, Vara, Legume, 30-60 minute, Pranz, Cina, Gustoase
Ingrediente principale: Dovlecei, alte legume, produse lactate, verdeata, condimente




Trimite articolul pe email

Dovlecei gratinați, cu roșii

Această rețetă este ideală pentru vară, oferind toată savoarea dovleceilor și roșilor bine coapte. Datorită brânzei și cartofilor, preparatul va dobândi un plus de consistență și va fi ideal pentru masa de prânz a copilului.

Ingrediente pentru 4 porții de Dovlecei gratinați, cu roșii

500 g dovlecei
500 g roșii
500 g cartofi noi
75 g brânză Gruyere
25 g parmezan
5 linguri ulei de măsline
2 căței de usturoi
câteva crenguțe de oregano sau de cimbrișor
Timp de preparare: 1 oră

Cum se prepară Dovlecei gratinați, cu roșii

Pasul 1: Cuptorul va fi încins la 190 de grade.
Pasul 2: Cartofii vor fi dați la fiert pentru 6 minute
Pasul 3: Vei toca usturoiul și îl vei amesteca cu uleiul de măsline. Vei toca mărunt verdețurile și le vei pune și pe ele în ulei.
Pasul 4: Dovleceii și roșiile vor fi tăiate rondele.
Pasul 5: Cartofii vor fi tăiați rondele.
Pasul 6: Într-un vas termorezistent, în care ai pus puțin ulei, vei pune jumătate din cantitatea de cartofi, de roșii, de dovlecei. Peste ele vei turna jumătatea din cantitatea de ulei cu usturoi și cu ierburi.
Pasul 7: Cele două tipuri de brânză vor fi amestecate și jumătate din cantitatea lor va fi pusă peste legume.
Pasul 8: Mai pune un strat din legume, pune peste ele restul de brânză și de ulei cu usturoi.
Pasul 9: Vei pune legumele la copt pentru 45-50 de minute.

Dovlecei cu rosii, la cuptor

Ratatouille cu dovlecei

Ratatouille este un fel de mâncare renumit în întreaga lume, fiind o tocană de legume originară din sudul Franței (din Provence). Este apreciat pentru bogăția de legume și va fi numai bun pentru a-i oferi copilului o mare varietate de legume.

Ingrediente pentru 4 porții de Ratatouille cu dovlecei

2 dovlecei mici
1 ceapă
3 ardei grași (de culori diferite)
3 roșii
1 căpățână de usturoi
1/2 linguriță busuioc (uscat sau proaspăt)
2 linguri pastă de roșii
30 g brânză Cheddar
2 linguri ulei de măsline
sare (după gust)
Timp de preparare: 25 de minute

Cum se prepară Ratatouille cu dovlecei

Pasul 1: Dovleceii vor fi curățați și tăiați cubulețe.
Pasul 2: Ardeiul va fi spălat și tăiat bucățele
Pasul 3: Roșiile vor fi curățate și tăiate cubulețe
Pasul 4: Usturoiul va fi tocat
Pasul 5: Ardeiul, usturoiul și uleiul vor fi puse într-un vas
Pasul 6: Vor fi puse la rumenit pentru 5-6 minute
Pasul 7: Dovleceii vor fi puși alături de ardei și de usturoi și vor fi lăsați la gătit până când se vor pătrunde bine
Pasul 8: Puneți și roșiile peste restul de legume, adăugând și piureul de roșii, busuiocul și brânza Cheddar.
Pasul 9: Amestecă bine și lasă la gătit pentru alte 2-3 minute.
Pasul 10: Poți să adaugi și sare. Se va servi cald.

Rattatouille

Risotto de vară, cu dovlecei

Risotto este un fel de mâncare simplu și savuros, ce ne poate ajuta să-i păcălim pe cei mici și să le oferim și diverse legume. Rețeta de mai jos conține și dovlecei, iar secretul reușitei nu va consta doar în prospețimea legumelor, ci și în tipul de orez ales (pentru risotto se recomandă orezul cu bob mic, rotund, care nu se destramă la fiert).

Ingrediente pentru 4 porții de Risotto de vară, cu dovlecei

350 g orez
3 dovlecei
3 roșii
1 ceapă
2 căței de usturoi
150 g mazăre
1 lingură ulei de măsline
1 linguriță rozmarin
1 l și jumătate de supă de legume
1 mână de busuioc
sare (după gust)
Timp de preparare: 45 de minute

Cum se prepară Risotto de vară, cu dovlecei

Pasul 1: Uleiul de măsline va fi pus la încins.
Pasul 2: Ceapa și usturoiul vor fi tocate mărunt și puse să se rumenească în ulei.
Pasul 3: Roșiile vor fi spălate, curățate și tăiate cubulețe. Le vei pune și pe ele alături ceapă și de usturoi (cam 3-4 minute).
Pasul 4: Rozmarinul și busuiocul vor fi tocate
Pasul 5: Alături de legume vei adăuga și orezul și rozmarinul.
Pasul 6: Peste ele vei turna jumătate din cantitatea de supă și vei lăsa la gătit până când se va evapora. După aceea vei adăuga și restul supei, amestecând bine
Pasul 7: Dovleceii vor fi spălați, curățați și tăiați cubulețe.
Pasul 8: Mazărea și dovleceii se vor adăuga peste ingredientele menționate și le vei mai lăsa la gătit pentru aproximativ 5 minute. Dacă vei considera necesar, poți să adaugi și puțină sare.
Pasul 9: Vei pune peste risotto și busuiocul tocat și vei servi cald.

Risotto cu legume

Chifteluțe de dovlecei, cu sos Marinara

Această rețetă de vară este ideală dacă ai un mic mofturos, astfel încât să poți să-l păcălești și să-i dai să mănânce și dovlecei. Pentru un plus de savoare, servește chifteluțele de dovlecei cu un sos Marinara, preparat în casă.

Ingrediente pentru 24 de chifteluțe de dovlecei

1 dovlecel zucchini
2 ouă
1/4 cană pesmet crocant
1/4 cană pesmet alb
3/4 lingură de usturoi pisat
1 cană brânză Cheddar
sare și piper
Timp de preparare: 30-35 de minute (dacă sosul este preparat în prealabil)

Ingrediente pentru sosul Marinara

400-500 g roșii foarte coapte
2-3 căței de usturoi
2 linguri ulei de măsline
1 crenguță busuioc proaspăt
sar, piper, oregano

Cum se prepară sosul Marinara

Pasul 1: Încinge uleiul de măsline într-o cratiță.
Pasul 2: Adaugă usturoiul tăiat/tocat și sotează-l 1 minut, amestecând continuu.
Pasul 3: Adaugă roșiile tocate bine, sare, oregano, piper și amestecă bine.
Pasul 4: Pune crenguța de busuioc la suprafața sosului și împinge-o cu lingura înăuntru.
Pasul 5: Când sosul clocotește ușor, vei reduce focul de la mediu spre mic și lasă-l așa pentru încă 10-15 minute, să se îngroașe
Pasul 6: Vei scoate din sos crenguța de busuioc

Cum se prepară Chifteluțele de dovlecei

Pasul 1: Încinge cuptorul la 200 de grade
Pasul 2: Într-o tavă vei pune hârtie pergament
Pasul 3: Vei rade dovlecelul și apoi îl vei pune într-un prosop/ într-o cârpă subțire, având grijă ca acesta să fie stors cât mai bine
Pasul 4: Într-un castron vei pune laolaltă dovlecelul, ouăle, pesmetul, usturoiul, brânza, sarea, piperul.
Pasul 5: Vei lua cu lingurița amestecul format din dovlecei și vei forma biluțe, pe care le vei pune pe hârtia de copt.
Pasul 6: Chifteluțele vor fi date la cuptor și lăsa-te acolo până când se vor rumeni bine. Pot fi servite cu sosul Marinara.

Paste de vară, cu dovlecei și alte legume

Pastele sunt unele dintre cele mai îndrăgite legume de către cei mici. Pentru a le oferi gusturi noi și nutrienți valoroși, le vei prepara alături de câteva dintre legumele verii. Brânza va îmbunătăți preparatul și va conferi un plus de consistență.

Ingrediente pentru 4 porții de Paste de vară, cu dovlecei și alte legume

1 kg de roșii cherry
3-4 căței de usturoi
1 dovlecel zucchini
1 dovlecel obișnuit
1 vânătă
5 linguri ulei de măsline
300 g paste
150 g brânză Mozzarella (proaspătă)
sare și piper
cimbru proaspăt (8 crenguțe)
1/2 cană busuioc proaspăt
Timp de prepare: 45-50 de minute

Cum se prepară Paste de vară, cu dovlecei și alte legume

Pasul 1: Pastele vor fi puse la fiert, în apă cu sare
Pasul 2: Într-o tavă, pe care ai pus hârtie de copt, vei pune jumătăți de roșii cherry, usturoiul și le vei stropi cu uleiul de măsline (3 linguri). Vei așeza alături de ele și ierburile aromatice. Vei presăra sare și piper
Pasul 3: Vei coace roșiile până când se vor pătrunde bine.
Pasul 4: 2 linguri de ulei de măsline vor fi puse la încins, alături de rondelele de vânătă și le vei lăsa să se gătească pentru aproximativ 2-3 minute.
Pasul 5: Vei adăuga la vinete și dovleceii, de ambele feluri. Vei mai pune peste ele sare și piper și le vei amesteca bine, până când se pătrund.
Pasul 6: Toate legumele (inclusiv roșiile) vor fi puse peste paste și apoi vei adăuga și brânza. Dacă vrei, poți să presari deasupra și busuioc.

Paste cu legume

Surse:
www.atreatsaffair.com, www.bbcgoodfood.com, www.countryliving.com,www.lilluna.com, www.netmums.com

Surse poze:
www.instagram.com

Cat de mult ti-a placut acest articol?

 
nota obtinuta 5.5
(2 voturi)

Retete culinare asemanatoare

Friptura de pui cu dovlecei Friptura de pui cu dovlecei
Paste cu dovlecei si lamaie Paste cu dovlecei si lamaie
Ciorba de dovlecei cu orez Ciorba de dovlecei cu orez
Dovlecei umpluti cu carne Dovlecei umpluti cu carne

Filtre retete culinare

Fursecuri simple Placinte simple Prajituri simple Torturi simple Salate de vara Ciorbe de vara Salate de primavara Supe de vara Garnituri pentru fripturi Garnituri pentru pui Garnituri pentru peste Garnituri pentru gratar Sosuri pentru peste Sosuri pentru spaghete Sosuri pentru chiftele Sosuri pentru fripturi Sosuri pentru salate Sosuri pentru carne Sosuri pentru pui Sosuri pentru gratar Sosuri pentru cartofi Sosuri pentru somon Sosuri pentru pizza Sosuri pentru piure Sosuri pentru ciuperci Sosuri pentru vita Prajituri pentru copii Mic dejun copii Dovlecei Mancaruri cu dovlecei
Adauga comentariul tau
 
Nume   Cod
Refresh

 
 
 
Mesaj (1500 caractere)  

 
Nu exista comentarii pentru acest articol. Fii prima care isi spune parerea!
Editorial Qbebe
scris de Gabriela Paladi
Au început înscrierile la Ora de Disciplină! Seminar gratuit pentru părinții responsabiliPentru că ajutând copilul să se adapteze instituțiilor școlare, să înțeleagă rostul regulilor, să își modeleze propria organizare și disciplină interioară, îl vom ajuta să devină un adult de...
Qbebe Funny
Link-uri recomandate
sigur.info-fii sigur pe net