- Dovlecei gratinați, cu roșii
- Ingrediente pentru 4 porții de Dovlecei gratinați, cu roșii
- Cum se prepară Dovlecei gratinați, cu roșii
- Ratatouille cu dovlecei
- Ingrediente pentru 4 porții de Ratatouille cu dovlecei
- Cum se prepară Ratatouille cu dovlecei
- Risotto de vară, cu dovlecei
- Ingrediente pentru 4 porții de Risotto de vară, cu dovlecei
- Cum se prepară Risotto de vară, cu dovlecei
- Chifteluțe de dovlecei, cu sos Marinara
- Ingrediente pentru 24 de chifteluțe de dovlecei
- Ingrediente pentru sosul Marinara
- Cum se prepară sosul Marinara
- Cum se prepară Chifteluțele de dovlecei
- Paste de vară, cu dovlecei și alte legume
- Ingrediente pentru 4 porții de Paste de vară, cu dovlecei și alte legume
- Cum se prepară Paste de vară, cu dovlecei și alte legume

-
Timp preparare:
- 30-60 de minute
-
Varsta:
- 2 - 4 ani
-
Nivel dificultate:
- usor
-
Prezent in categoriile:
- Feluri de mancare, La cuptor, La foc, Mancaruri cu dovlecei, Mancaruri gustoase, Vara, Legume, Dovlecei, Mancaruri, Pranz, Cina, Gustoase
-
Ingrediente principale:
- dovlecei, alte legume, produse lactate, verdeata, condimente
Dovlecei gratinați, cu roșii
Această rețetă este ideală pentru vară, oferind toată savoarea dovleceilor și roșilor bine coapte. Datorită brânzei și cartofilor, preparatul va dobândi un plus de consistență și va fi ideal pentru masa de prânz a copilului.Ingrediente pentru 4 porții de Dovlecei gratinați, cu roșii
500 g dovlecei500 g roșii
500 g cartofi noi
75 g brânză Gruyere
25 g parmezan
5 linguri ulei de măsline
2 căței de usturoi
câteva crenguțe de oregano sau de cimbrișor
Timp de preparare: 1 oră
Cum se prepară Dovlecei gratinați, cu roșii
Pasul 1: Cuptorul va fi încins la 190 de grade.
Pasul 2: Cartofii vor fi dați la fiert pentru 6 minute
Pasul 3: Vei toca usturoiul și îl vei amesteca cu uleiul de măsline. Vei toca mărunt verdețurile și le vei pune și pe ele în ulei.
Pasul 4: Dovleceii și roșiile vor fi tăiate rondele.
Pasul 5: Cartofii vor fi tăiați rondele.
Pasul 6: Într-un vas termorezistent, în care ai pus puțin ulei, vei pune jumătate din cantitatea de cartofi, de roșii, de dovlecei. Peste ele vei turna jumătatea din cantitatea de ulei cu usturoi și cu ierburi.
Pasul 7: Cele două tipuri de brânză vor fi amestecate și jumătate din cantitatea lor va fi pusă peste legume.
Pasul 8: Mai pune un strat din legume, pune peste ele restul de brânză și de ulei cu usturoi.
Pasul 9: Vei pune legumele la copt pentru 45-50 de minute.
Ratatouille cu dovlecei
Ratatouille este un fel de mâncare renumit în întreaga lume, fiind o tocană de legume originară din sudul Franței (din Provence). Este apreciat pentru bogăția de legume și va fi numai bun pentru a-i oferi copilului o mare varietate de legume.
Ingrediente pentru 4 porții de Ratatouille cu dovlecei
2 dovlecei mici
1 ceapă
3 ardei grași (de culori diferite)
3 roșii
1 căpățână de usturoi
1/2 linguriță busuioc (uscat sau proaspăt)
2 linguri pastă de roșii
30 g brânză Cheddar
2 linguri ulei de măsline
sare (după gust)
Timp de preparare: 25 de minute
Cum se prepară Ratatouille cu dovlecei
Pasul 1: Dovleceii vor fi curățați și tăiați cubulețe.
Pasul 2: Ardeiul va fi spălat și tăiat bucățele
Pasul 3: Roșiile vor fi curățate și tăiate cubulețe
Pasul 4: Usturoiul va fi tocat
Pasul 5: Ardeiul, usturoiul și uleiul vor fi puse într-un vas
Pasul 6: Vor fi puse la rumenit pentru 5-6 minute
Pasul 7: Dovleceii vor fi puși alături de ardei și de usturoi și vor fi lăsați la gătit până când se vor pătrunde bine
Pasul 8: Puneți și roșiile peste restul de legume, adăugând și piureul de roșii, busuiocul și brânza Cheddar.
Pasul 9: Amestecă bine și lasă la gătit pentru alte 2-3 minute.
Pasul 10: Poți să adaugi și sare. Se va servi cald.
Risotto de vară, cu dovlecei
Risotto este un fel de mâncare simplu și savuros, ce ne poate ajuta să-i păcălim pe cei mici și să le oferim și diverse legume. Rețeta de mai jos conține și dovlecei, iar secretul reușitei nu va consta doar în prospețimea legumelor, ci și în tipul de orez ales (pentru risotto se recomandă orezul cu bob mic, rotund, care nu se destramă la fiert).
Ingrediente pentru 4 porții de Risotto de vară, cu dovlecei
350 g orez
3 dovlecei
3 roșii
1 ceapă
2 căței de usturoi
150 g mazăre
1 lingură ulei de măsline
1 linguriță rozmarin
1 l și jumătate de supă de legume
1 mână de busuioc
sare (după gust)
Timp de preparare: 45 de minute
Cum se prepară Risotto de vară, cu dovlecei
Pasul 1: Uleiul de măsline va fi pus la încins.
Pasul 2: Ceapa și usturoiul vor fi tocate mărunt și puse să se rumenească în ulei.
Pasul 3: Roșiile vor fi spălate, curățate și tăiate cubulețe. Le vei pune și pe ele alături ceapă și de usturoi (cam 3-4 minute).
Pasul 4: Rozmarinul și busuiocul vor fi tocate
Pasul 5: Alături de legume vei adăuga și orezul și rozmarinul.
Pasul 6: Peste ele vei turna jumătate din cantitatea de supă și vei lăsa la gătit până când se va evapora. După aceea vei adăuga și restul supei, amestecând bine
Pasul 7: Dovleceii vor fi spălați, curățați și tăiați cubulețe.
Pasul 8: Mazărea și dovleceii se vor adăuga peste ingredientele menționate și le vei mai lăsa la gătit pentru aproximativ 5 minute. Dacă vei considera necesar, poți să adaugi și puțină sare.
Pasul 9: Vei pune peste risotto și busuiocul tocat și vei servi cald.
Chifteluțe de dovlecei, cu sos Marinara
Această rețetă de vară este ideală dacă ai un mic mofturos, astfel încât să poți să-l păcălești și să-i dai să mănânce și dovlecei. Pentru un plus de savoare, servește chifteluțele de dovlecei cu un sos Marinara, preparat în casă.
Ingrediente pentru 24 de chifteluțe de dovlecei
1 dovlecel zucchini
2 ouă
1/4 cană pesmet crocant
1/4 cană pesmet alb
3/4 lingură de usturoi pisat
1 cană brânză Cheddar
sare și piper
Timp de preparare: 30-35 de minute (dacă sosul este preparat în prealabil)
Ingrediente pentru sosul Marinara
400-500 g roșii foarte coapte
2-3 căței de usturoi
2 linguri ulei de măsline
1 crenguță busuioc proaspăt
sar, piper, oregano
Cum se prepară sosul Marinara
Pasul 1: Încinge uleiul de măsline într-o cratiță.
Pasul 2: Adaugă usturoiul tăiat/tocat și sotează-l 1 minut, amestecând continuu.
Pasul 3: Adaugă roșiile tocate bine, sare, oregano, piper și amestecă bine.
Pasul 4: Pune crenguța de busuioc la suprafața sosului și împinge-o cu lingura înăuntru.
Pasul 5: Când sosul clocotește ușor, vei reduce focul de la mediu spre mic și lasă-l așa pentru încă 10-15 minute, să se îngroașe
Pasul 6: Vei scoate din sos crenguța de busuioc
Cum se prepară Chifteluțele de dovlecei
Pasul 1: Încinge cuptorul la 200 de grade
Pasul 2: Într-o tavă vei pune hârtie pergament
Pasul 3: Vei rade dovlecelul și apoi îl vei pune într-un prosop/ într-o cârpă subțire, având grijă ca acesta să fie stors cât mai bine
Pasul 4: Într-un castron vei pune laolaltă dovlecelul, ouăle, pesmetul, usturoiul, brânza, sarea, piperul.
Pasul 5: Vei lua cu lingurița amestecul format din dovlecei și vei forma biluțe, pe care le vei pune pe hârtia de copt.
Pasul 6: Chifteluțele vor fi date la cuptor și lăsa-te acolo până când se vor rumeni bine. Pot fi servite cu sosul Marinara.
Paste de vară, cu dovlecei și alte legume
Pastele sunt unele dintre cele mai îndrăgite legume de către cei mici. Pentru a le oferi gusturi noi și nutrienți valoroși, le vei prepara alături de câteva dintre legumele verii. Brânza va îmbunătăți preparatul și va conferi un plus de consistență.
Ingrediente pentru 4 porții de Paste de vară, cu dovlecei și alte legume
1 kg de roșii cherry
3-4 căței de usturoi
1 dovlecel zucchini
1 dovlecel obișnuit
1 vânătă
5 linguri ulei de măsline
300 g paste
150 g brânză Mozzarella (proaspătă)
sare și piper
cimbru proaspăt (8 crenguțe)
1/2 cană busuioc proaspăt
Timp de prepare: 45-50 de minute
Cum se prepară Paste de vară, cu dovlecei și alte legume
Pasul 1: Pastele vor fi puse la fiert, în apă cu sare
Pasul 2: Într-o tavă, pe care ai pus hârtie de copt, vei pune jumătăți de roșii cherry, usturoiul și le vei stropi cu uleiul de măsline (3 linguri). Vei așeza alături de ele și ierburile aromatice. Vei presăra sare și piper
Pasul 3: Vei coace roșiile până când se vor pătrunde bine.
Pasul 4: 2 linguri de ulei de măsline vor fi puse la încins, alături de rondelele de vânătă și le vei lăsa să se gătească pentru aproximativ 2-3 minute.
Pasul 5: Vei adăuga la vinete și dovleceii, de ambele feluri. Vei mai pune peste ele sare și piper și le vei amesteca bine, până când se pătrund.
Pasul 6: Toate legumele (inclusiv roșiile) vor fi puse peste paste și apoi vei adăuga și brânza. Dacă vrei, poți să presari deasupra și busuioc.
Surse:
www.atreatsaffair.com, www.bbcgoodfood.com, www.countryliving.com,www.lilluna.com, www.netmums.com
Surse poze:
www.instagram.com

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!