Burtici fericite
Din grija pentru copilul tau

Adevărat sau fals – cum tratezi copilul acasă

Sănătatea multor copii este pusă în pericol de faptul că părinţii le administrează incorect sau excesiv medicamente sau pentru că nu cunosc noţiuni de bază legate de folosirea termometrului. Zdrobite în compot sau suc de fructe, diluate în laptele din biberon – unele medicamente utilizate astfel pot fi ineficiente şi chiar periculoase pentru cel mic.

Ce este adevărat şi fals în administrarea medicamentelor şi cum se măsoară corect temperatura în cazul unui copil:

Adevărat – Metode pentru a masca gustul medicamentelor

Atunci când este posibil – de exemplu, în cazul antibioticelor – poţi păstra medicamentul în frigider, pentru că frigul diminuează gustul neplăcut. În ceea ce privește produse raceala si gripa copii, trebuie să știi că există pe piață medicamente și vitamine sub formă de acadele, acceptate foarte ușor de cei mici. Uleiul de pește, al cărui gust nu prea este tolerat de copii, există sub formă de jeleuri cu gust de fructe. Unele săruri recomandate în cazuri de deshidratare provocată de tulburări intestinale pot fi congelate și administrate similar unei înghețate. Detalii aici!

Verifică însă concentrația de zahăr înainte de a folosi aceste versiuni de medicamente. De asemenea, după diversificare, îi poți oferi copilului anumite alimente cu aromă de mentă, lemn dulce, ciocolată, în cantităţi mici, înainte și imediat după administrarea medicamentului. Acest lucru poate fi util din când în când și, bineînțeles, nu îi vei permite copilului să mănânce un pachet de bomboane drept recompensă pentru că și-a luat medicamentul.

Fals – Diluarea medicamentului în lapte

Calciul din lapte poate interacţiona cu medicamentul. În plus, laptele pentru sugari este conceput pentru a fi dizolvat într-o anumită cantitate de apă, pentru a fi bine tolerat de intestinul încă sensibil al acestora. Adăugarea de medicamente în lapte poate provoca diaree, de exemplu. Dacă medicamentul are un gust amar, copilul poate asocia laptele cu o aromă neplăcută, refuzând să îl consume.

termometru-pastile

Adevărat – Folosirea exclusiv a pipetei sau a seringii furnizate cu medicamentul

Siropurile au consistențe diferite. Indicațiile de dozare sunt date în funcție de pipeta sau seringa gradată vândută împreună cu siropul. În cazul unor medicamente, unitățile de măsură nu sunt date în mililitri, deci este imperativ să se utilizeze numai pipeta sau seringa furnizată cu acestea, pentru a se evita supradozajul.

Adevărat şi fals – Amestecarea medicamentului cu sucuri de fructe sau iaurt

Este indicat să citești prospectul sau să soliciți sfatul farmacistului ori al medicului atunci când trebuie să administrezi un medicament. Chiar și în absența contraindicațiilor, nu este întotdeauna o idee bună să amesteci medicamentul cu mult suc sau iaurt, pentru că este posibil ca micuţul să refuze să consume toată cantitatea.

Adevărat – Administrarea comprimatelor doar la copii cu vârsta peste 5 ani

Pentru a evita riscul de sufocare la copii mai mici, medicamentele sunt de obicei disponibile sub formă lichidă sau pentru a fi diluate în apă. Există, de asemenea, supozitoare. După vârsta de 5-6 ani, copilul poate să înghită şi comprimate, deşi, cel puțin la început, ar putea avea unele rețineri. Pentru a-l ajuta, oferă-i apă într-o sticlă mai degrabă decât în pahar, pentru că va fi forţat să-și ridice capul să bea și astfel va avea o poziție corectă pentru a înghiți tableta în mod corespunzător.

Adevărat și fals – Sfărâmarea comprimatelor

Este posibil ca micuţul să nu poată înghiți comprimatul. Solicită sfatul farmacistului înainte de a-l rupe sau sfărâma, pentru că acesta poate avea un efect diferit față de atunci când este administrat întreg. Sfărâmarea ar putea intensifica acțiunea, copilul primind rapid o doză mai mare de medicament. Sau, dimpotrivă, ar putea să îi reducă eficacitatea. Unele medicamente nu există în versiune specială pentru copii mici, astfel încât medicul pediatru te poate sfătui să le zdrobești înainte de a le da micuțului.

Adevărat sau fals – Febra

Febra este un subiect de angoasă pentru majoritatea părinţilor. Şi totuşi, de multe ori, această reacţie spontană a organismului la o infecţie nu constituie un pericol. Cu excepţia unor cazuri particulare, febra provocată de virusuri comune dispare spontan în câteva zile. Este adevărat că febra trebuie tratată dacă temperatura depăşeşte 38°C, mai ales dacă micuțul se simte rău. În cazul unui sugar cu vârsta sub trei luni, este obligatoriu consultul unui medic. Pe măsură ce bebelușul crește și în funcție de starea sa generală sau de apariția unor alte simptome îngrijorătoare, se poate aștepta până la trei zile.

Cum măsori temperatura? În cazul copiilor cu vârsta sub două luni, mucoasele sunt încă sensibile, deci se recomandă metoda axilară pentru măsurarea temperaturii. În general, se adaugă o jumătate de grad pentru a obţine temperatura reală. De la două luni până la cinci ani, cea mai corectă metodă este cea rectală, ulterior temperatura putând fi măsurată la axilă. Termometrul cu infraroşu sau de frunte este mai scump, dar este fiabil. În ceea ce priveşte termometrul auricular, acesta este bun, dar mai degrabă potrivit pentru copiii cu vârsta peste 7 ani, pentru că acest instrument este adaptat pentru urechea adultului, motiv pentru care este posibil să nu afişeze temperatura corectă.

Adevărat – Prudenţă cu automedicația

Este posibil ca al tău copil să tușească din nou sau să se plângă de dureri de stomac. Poate că simptomele lui sunt aceleaşi ca data trecută. Totuşi, cere sfatul medicului înainte de a-i administra acelaşi medicament. Şi în niciun caz nu îi administra tratamentul folosit pentru fratele mai mare sau pentru copilul prietenei tale, pentru că este posibil să nu fie unul potrivit.

Nu uita că este important să-ți consolezi copilul. Nu este întotdeauna ușor pentru el să fie de acord să i se măsoare temperatura rectal sau să ia un sirop care are un gust amar. Dacă este bebeluș, liniștește-l și distrage-i atenția dându-i o jucărie. După vârsta de un an, poți începe să îi explici că medicamentul nu are un gust plăcut, dar că are nevoie de el pentru a se vindeca. De la 3-4 ani, el va pune cu siguranță întrebări despre modul în care acționează un medicament. Poți să-i citești povești despre eroii lui preferați care trebuie să ia medicamente. Atrage-i atenția asupra îmbunătățirii simptomelor și, desigur, felicită-l după ce a luat tratamentul.

Sursa foto: Pexels.com

Ce este vulvodinia și cum o tratezi rapid

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Data nașterii bebelușului

  Alte articole care te-ar putea interesa

  Adevarat sau fals: 5 mituri despre constipatie
  Adevarat sau fals: 5 mituri despre constipatie

  Despre constipatie exista o multime de mituri si pentru ca oamenilor le lipsesc informatiile corecte si, in lipsa de fapte, apar zvonurile. Iar unele dintre miturile despre constipatie au...

  Când iese un test de sarcină fals negativ și fals pozitiv
  Când iese un test de sarcină fals negativ și fals pozitiv

  Primul demers menit să-ți confirme sau să-ți infirme prezența unei sarcini este efectuarea unui test de sarcină acasă. Din articolul de mai jos vei afla de ce, în unele cazuri,...

  Încă un medic fals descoperit de autorități: făcea RMN-uri într-o cameră de cămin
  Încă un medic fals descoperit de autorități: făcea RMN-uri într-o cameră de cămin

  Un alt medic fals descoperit în București! De această dată este vorba despre un tânăr de 26 de ani, care pretindea că este medic ortoped, traumatolog și psiholog. Acesta...

  Apel fals la 112! Autoritățile au petrecut ore întregi pentru a găsi un copil care acuza că se află în canal!
  Apel fals la 112! Autoritățile au petrecut ore întregi pentru a găsi un copil care acuza că se află în canal!

  Un copil din București a sunat ieri după amiază la 112 și a spus că este blocat într-un canal. În final s-a dovedit că apelul a fost fals.

  Alt medic fals: un stomatolog trata copii fără să aibă autorizație de liberă practică
  Alt medic fals: un stomatolog trata copii fără să aibă autorizație de liberă practică

  Un stomatolog fals, care practica într-un cabinet fantomă, amenajat chiar la domiciliu, a efectuat nenumărate proceduri stomatologice, dar una dintre ele a dat-o în vileag!

  Un fals medic de chirurgie plastică lucrează la patru clinici din București și operează zeci de oameni, fără studii de medicină
  Un fals medic de chirurgie plastică lucrează la patru clinici din București și operează zeci de oameni, fără studii de medicină

  Se întâmplă în București! Un medic cu un CV impresionant și experiență ce-i lasă pe colegii de breaslă cu gura deschisă nu este altceva decât un impostor. Nu...

  Copilul meu crede că tot ce vede pe TikTok este adevărat
  Copilul meu crede că tot ce vede pe TikTok este adevărat

  TikTok este o reţea de socializare care a devenit tot mai populară în ultimul timp în rândul copiilor şi adolescenţilor. Parcurge cu atenţie articolul de mai jos...

  © 2019 Qbebe