5 semne că ai candidoză și de ce nu trebuie să le ignori

5 semne că ai candidoză și de ce nu trebuie să le ignori

Corina Naftanaila

Candidoza vaginală este cea mai des întâlnită afecțiune cu care se confruntă majoritatea domnelor și domnișoarelor, cel puțin o dată în viață. Nu reprezintă un motiv major de îngrijorare, însă este indicat să o tratezi corespunzător pentru a nu trece prin episoade recurente. Dacă nu ai avut de-a face până acum cu candidoza vaginală, sau ai avut ceva simptome neobișnuite dar nu ai știut să le indentifici cauza, te invităm să descoperi semnele clare ce îți indică faptul că suferi de această infecție! Nu le ingrora, iar dacă ai avut de-a face cu cel puțin două dintre ele, trebuie să te adresezi medicului în cel mai scurt timp!

Candidoza esta una dintre afecțiunile des întâlnite la nivelul zonei intime și se poate trata destul de rapid și simplu, urmând indicațiile medicului. Este foarte important să respecți tratamentul recomandat pentru ca infecția să nu-ți dea bătăi de cap la nesfârșit și pentru a nu se transforma în afecțiuni mai grave, ce pot pune în pericol sănătatea ta intimă.

Ce este candidoza vaginală?

Cu siguranță ai auzit frecvent termenul, însă nu ai informații clare despre proveniența acesteia. Candidoza este o infecție vaginală provocată de înmulțirea tulpinei Candida Albicans (ciupercă existentă în cavitatea bucală, vagin, intestin). De regulă, apare ca urmare a instalării dezechilibrului de la nivelul microorganismelor și florei vaginale, provocat de administarerea antibioticelor de spectru larg sau de modificările hormonale. De asemenea, există riscul apariției candidozei dacă suferi de diabet zaharat, dacă sistemul tău imunitar este slăbit sau dacă folosești contraceptive orale. Așadar, candidoza este o infecție fungică des întâlnită în rândul femeilor aflate la vârsta reproducerii, ce necesită tratament de specialitate.

candidoza vaginala

Semne ale candidozei vaginale

Putem spune că echilibrul florei vaginal este destul de sensibil, ceea ce înseamnă că poate fi influențat de factori externi sau de modificările hormonale. Pentru a ști exact când este momentul să ceri sfatul medicului trebuie să înveți „să citești" semnele pe care ți le transmite zona intimă. Iată care sunt simptomele ce-ți spun că suferi de candidoză vaginală.

1. Scurgeri vaginale neobișnuite
Toate femeile au de-a face cu secrețiile vaginale, din moment ce vaginul are propriul „sistem" de curățare. Sigur, textura și aspectul acestora diferă de la un organism la celălalt, însă dacă observi următoarele schimbări ale secreției, trebuie să-ți programezi cât de curând un control ginecologic!
- au un miros neplăcut și înțepător;
- capătă o culoare neobișnuită, verde-gălbui;
- devin din ce în ce mai abundente;
- consistența este densă și brânzoasă.

2. Mâncărime și senzație de arsură
Trebuie să știi că disconfortul vaginal nu este echivalentul durerii, o senzație neplăcută putând fi provocată și de mâncărimile în zona intimă. Acestea apar de regulă ca urmare a contactului secrețiilor cu orificiul vaginal, pentru că scurgerile provocate de candidoză sunt mai acide. Așadar, dacă observi mâncărimi în zona intimă, ce se intensifică de la o zi la alta și chiar sunt urmate de senzație de arsură, există șanse foarte mari să ai de-a face cu o infecție fungică.

disconfort zona intima

3. Dureri în timpul actului sexual
O altă manifestare a candidozei vaginale este durerea sau disconfortul din timpul actului sexual (dispareunia). Desigur, aceste simptome pot fi și efectele lubrifierii insuficiente, însă dacă observi că se manifestă la fiecare contact sexual și chiar cresc în intensitate, atunci cu siguranță trebuie să te adresezi medicului specialist. Această problemă nu va dăuna doar sănătății tale intime, ci și relației tale de cuplu.

4. Usturimi la urinare
Senzația de usturime în timpul urinării este una dintre simptomele infecției urinare, dar trebuie să știi că poate fi și un semn al candidozei vaginale. În timpul urinării vei elimina și secreții vaginale acide, care în contact cu pielea sensibilă a vulvei și a orificiului vaginal îți vor induce un disconfort vaginal provocat de senzația de usturime. Este de preferat să ceri sfatul medicului înainte de a începe administrarea unui tratament propriu, ce poate nu va fi eficient în niciuna dintre cele două situații.

5. Dureri la nivelul abdomenului inferior
Ca și în cazul usturimilor vaginale, durerile resimțite în abdomenul inferior, zona pelvisului, sunt, de cele mai multe ori, de natură urinară. De asemenea, poate fi și un prim simptom al anexitei (inflamație la nivelul ovarelor sau trompelor uterine) sau al unei sarcini extrauterine. Însă, acestea pot fi și un semn că ai de-a face cu candidoza vaginală. Desigur, și de această dată este necesară părerea medicului, ce-ți va spune exact cu ce problemă te confrunți.

Pentru a te asigura că nu vei avea de-a face cu candidoza vaginală, sau pentru a ameliora simptomele neplăcute, poți încerca să restabilești echilibrul florei vaginale cu ajutorul produselor Multi-Gyn, disponibile în magazinul online vavianpharma.ro. Acestea te ajută să elimini disconfortul din zona intimă, reușesc să restabilească PH-ul pielii și nu sunt agresive cu pielea sensibilă din jurul vaginului. Nu au parfum și compuși chimici, ceea ce înseamnă că pot fi folosite cu încredere.

gama Multi Gyn Vavian

Surse: amymyersmd.com, healthline.com, thecandidadiet.com.

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Cum îți dai seama că ai pierdut o sarcină? 4 semne pe care nu trebuie să le ignori
    Cum îți dai seama că ai pierdut o sarcină? 4 semne pe care nu trebuie să le ignori

    Poate crezi că e ușor să îți dai seama că ai pierdut o sarcină, însă nu este tot timpul așa. Uite la ce semne trebuie să fii atentă.

    Psihologia online-ului: ce semne de punctuaţie nu trebuie să pui în mesaje
    Psihologia online-ului: ce semne de punctuaţie nu trebuie să pui în mesaje

    Punctul de la sfârşitul mesajelor este neprietenos şi impersonal, au descoperit cercetătorii. Este corect, conform normelor gramaticale dar greşit, conform normelor psihologice.

    5 semne de avertizare ale stresului cronic. NU le ignora!
    5 semne de avertizare ale stresului cronic. NU le ignora!

    Stresul este ceva cu care ne confruntam cu totii la un anumit nivel, dar cu totii trebuie sa facem ceva pentru a nu ajunge la un nivel cronic. Stresul cronic nu este ceva de ignorat si poate...

    Crezi că prietenii copilului tău sunt toxici? Semne pe care trebuie să le urmărești
    Crezi că prietenii copilului tău sunt toxici? Semne pe care trebuie să le urmărești

    Prietenia este o experiență minunată, un sentiment înălțător, dar poate fi și toxică. Încă de la vârsta de trei ani, copilul începe să conștientizeze...

    „Fiica mea a primit diagnosticul de cancer la ochi”. La ce semne subtile trebuie să fie părinții atenți
    „Fiica mea a primit diagnosticul de cancer la ochi”. La ce semne subtile trebuie să fie părinții atenți

    O mamă a dezvăluit simptomele aproape insesizabile ale bolii cu care s-a confruntat fetița ei, la doar 14 luni, în semn de avertisment pentru alți părinți. Micuța a fost...

    7 semne că trebuie să îți disciplinezi copilul, dacă nu vrei să îl scapi de sub control
    7 semne că trebuie să îți disciplinezi copilul, dacă nu vrei să îl scapi de sub control

    Nevoia copilului de a fi tot mai independent, pe măsură ce crește, te pune permanent în fața unor noi comportamente. Pentru a le putea gestiona cât mai eficient, astfel...

    9 reguli pe care sigur le ignori, dar care pot salva viața copilului în timpul călătoriei cu mașina
    9 reguli pe care sigur le ignori, dar care pot salva viața copilului în timpul călătoriei cu mașina

    Când circuli cu mașina și ai o viață atât de fragilă în grija ta, este important să îți iei toate măsurile de siguranță pentru o călătorie lipsită de...

    8 semne care îți arată că ai un copil stresat
    8 semne care îți arată că ai un copil stresat

    Probabil te gândești că un copil nu are motive să fie stresat. Adevărul este, însă, că cei mici sunt și ei expuși stresului, care deseori poate lua forma anxietății....

    © 2024 Qbebe