Ai aflat că ești însărcinată? Iată ce complex de vitamine nu trebuie să-ți lipsească

Alina Nedelcu - Redactor Senior

Ca să te bucuri de o sarcină cât mai ușoară și de un bebeluș sănătos, dezvoltat armonios din toate punctele de vedere, este necesar să ai mare grijă ca în toată această perioadă specială să-ți asiguri un aport însemnat de nutrienți valoroși. Dintre aceștia face parte și complexul de vitamine B. Parcurge articolul de mai jos pentru a descoperi nu numai care sunt principalele efecte pozitive pe care fiecare vitamină B le are asupra ta și a bebelușului, precum și ce ai putea face în scopul asigurării necesarului zilnic.

Rolul vitaminelor B în sarcină

Cele 8 vitamine ce sunt incluse în complexul de vitamine B sunt deosebit de importante atât pentru starea ta de sănătate, cât și pentru dezvoltarea normală a bebelușului tău. Fiecare dintre ele poate fi obținută prin intermediul alimentației și al suplimentelor alimentare. Iată câteva beneficii aduse de către vitaminele B!

Vitamina B1 (Tiamina)

Când ne gândim la aceasta, ar trebui să luăm în calcul următoarele efecte pozitive:

 • Stimulează dezvoltarea creierului bebelușului
 • Te ajută atât pe tine, cât și pe bebeluș, să convertiți carbohidrații în energie
 • Ajută la funcționarea normală a mușchilor, inimii și sistemului nervos
  Pentru ca toate aceste beneficii să fie posibile, este ideal ca zi de zi să ai parte de 1,4 mg de vitamina B1.

Vitamina B2 (Riboflavina)

Printre efectele acesteia se numără:

 • Promovarea unei vederi sănătoase, a creșterii, a dezvoltării sistemului nervos, a musculaturii și oaselor bebelușului
 • Contribuie la sănătatea pielii (asigură acea strălucire sănătoasă de care ar trebui să te bucuri și în perioada sarcinii)
 • Diminuează riscul de preeclampsie (o complicație din timpul sarcinii ce se referă la apariția hipertensiunii arteriale și a excesului de proteine din urină, după săptămâna 20 de sarcină)
  Doza optimă de vitamina B2 ar trebui să fie, zi de zi, de aproximativ 1,4 mg.

Vitamina B3 (Niacina)

Și această vitamină din complexul vitaminelor B este foarte utilă pentru organismul tău, de aceea ar trebui ca în fiecare zi, în timpul sarcinii, să primești un aport de 18 mg de vitamina B3.
Printre cele mai cunoscute efecte ale vitaminei B3 se află:

 • Îmbunătățește digestia, ușurează grețurile și scade predispoziția spre apariția migrenelor
 • Contribuie la dezvoltarea creierului bebelușului
 • Este responsabilă de menținerea sănătății sistemului nervos, a mucoaselor și a pielii

Vitamina B5 (Acidul Pantotenic)

Este esențială în producerea diferitelor reacții chimice de la nivel celular și este binevenită și pe parcursul sarcinii întrucât:

 • Este de ajutor pentru metabolismului carbohidraților, grăsimilor și proteinelor
 • Te ajută să combați mai ușor stresul
 • Rrevine crampele musculare

Doza optimă este de 6 mg pe zi. În cazul în care aceasta este depășită, excesul se elimină prin urină, vitamina B5 fiind solubilă în apă.

Vitamina B6 (Piridoxina)

Este cunoscută mai ales pentru următoarele roluri: ajută corpul să metabolizeze grăsimile, carbohidrații și proteinele, fiind implicată și în formarea globulelor roșii și a neurotransmițătorilor.
Pentru ca tu și bebelușul tău să vă bucurați din plin de beneficiile oferite de vitamina B6, ar trebui ca pe parcursul sarcinii să beneficiezi de 25-50 mg zilnic.

Vitamina B6 este vitală în sarcină deoarece:

 • Joacă un rol-cheie în dezvoltarea sistemului nervos și creierului bebelușului
 • Scade din riscul ca un bebeluș să se nască având o greutate mai mică decât ar fi normal
 • Ușurează grețurile de dimineață
 • Contribuie la menținerea glucozei din sânge la un nivel normal

Vitamina B7 (Biotina)

Este o vitamină din complexul de vitamine B importantă nu numai pentru perioada sarcinii, ci și în general întrucât este implicată în formarea enzimelor ce vor descompune proteinele, grăsimile și carbohidrații din alimente, furnizând energie. În privința sarcinii, vitamina B7 are următoarele roluri deloc neglijabile:
• De a facilita dezvoltarea, creșterea embrionului
• De a combate iritațiile pielii, fragilizarea unghiilor și căderea părului
Pentru o sarcină sănătoasă, se recomandă ca doza zilnică de vitamina B7 să fie de 30 mcg.

Vitamina B9 (Acidul folic)

Este una dintre cele mai benefice vitamine pentru perioada sarcinii din numeroase motive, cum ar fi:

 • Previne apariția unor defecte deosebit de grave ce pot surveni la bebeluș, cum ar fi defectele de tub neural (tubul neural este un canal îngust, care se închide în săptămânile 3-4 ale sarcinii. După formarea sa, contribuie la dezvoltarea creierului, a craniului, a măduvei spinării și a oaselor spatelui), mai exact Spina bifida (un defect al coloanei vertebrale ce presupune lipsa arcului vertebral, astfel încât măduva spinării nu este protejată) și anencefalia (apare din cauza unei deschizături la baza craniului, afectându-se astfel dezvoltarea normală a acestuia și a creierului)
 • Diminuează riscul de apariție a altor malformații serioase la bebeluș, cum ar fi malformații cardiace, malformații la nivelul vălului palatin etc.
 • Stimulează dezvoltarea placentei, sinteza ADN-ului și dezvoltarea fătului
 • Previne anemia, având rol esențial în formarea globulelor roșii
 • Scade din riscul de apariție a preeclampsiei

Se recomandă ca un aport corect de vitamina B9 să existe încă din perioada concepției, dar și pe timpul sarcinii, astfel:
• În perioada în care încerci să rămâi însărcinată- Este ideal să ai parte zilnic de 400 mcg (0,4 mg)
• Pe durata sarcinii- În general, este binevenit să primești 400-800 mcg de vitamina B9 zilnic

În anumite situații, medicul poate decide că este necesar să iei mai multă vitamina B9, în timpul primului trimestru de sarcină, deoarece, din anumite motive, există un risc mai mare de apariție a defectelor de tub neural la făt. Printre astfel de factori de risc se numără:

 • Ai avut o sarcină anterioară în care a existat un defect de tub neural
 • În familia ta sau în cea a tatălui copilului există un „istoric” în privința existenței unui defect de tub neural
 • Suferi de diabet
 • Iei anumite medicamente (precum pentru tratarea epilepsiei sau un medicament antiretroviral pentru HIV)

Vitamina B12 (Cobalamina)

Studiile efectuate de-a lungul timpului au arătat că deficitul matern de vitamina B12 este asociat cu un risc ridicat de complicații precum: avort spontan, defecte de tub neural la făt, greutate redusă la naștere, anemie. Cu atât mai mult cu cât primele 1000 de zile de la concepție sunt considerate critice pentru dezvoltarea creierului, fiind intervalul caracterizat de mielinizare (fibrele nervoase se acoperă cu mielină, un înveliș proteic), s-a sesizat că un deficit al vitaminei B12 este asociat cu demielinizare, cu o atrofiere a creierului, cu apariția anomaliilor în dezvoltarea neurologică, cognitivă, a fătului.

În plus, vitamina B12 facilitează sinteza ADN-ului, prevenind totodată dezvoltarea preeclampsiei.
Pentru sănătatea bebelușului și a ta, este indicat să existe un aport corect de vitamina B12 atât în perioada concepției, cât și în timpul sarcinii. De pildă, în sarcină ar trebui să primești zi de zi 2,8 mcg din această vitamină.
Medicii insistă asupra administrării de vitamine prenatale care să conțină neapărat vitamina B12, cu precădere pentru mamele care au o dietă vegetariană sau lacto-vegetariană.

Asigurarea aportului optim de vitamina B în sarcină

O alimentație echilibrată
Medicii recomandă și în cazul vitaminelor B, la fel ca pentru alți nutrienți esențiali, ca aportul acestora să se asigure în special prin intermediul alimentelor. În aceste condiții, pentru a-ți putea asigura zi de zi o parte cât mai mare din dozele recomandate din fiecare tip de vitamina B, în vederea unei sarcini sănătoase, ar trebui să consumi alimente precum:

 • Pentru aportul de vitamina B1: carne de vită și de porc, ficat, ouă, semințe, nuci (inclusiv pecan sau braziliene), germeni de grâu, cereale/pâine/paste fortificate, boabe uscate, linte, drojdie nutrițională etc.
 • Pentru aportul de vitamina B2: brânză, lapte, ouă, iaurt natural, carne (de porc, de vită, de pui), organe (mai ales ficat), ciuperci, sparanghel, cartofi dulci, spanac, broccoli, migdale, cereale fortificate etc.
 • Pentru aportul de vitamina B3: carne de curcan, piept de pui, pește (în special somon sălbatic sau ton), semințe de floarea-soarelui, avocado, sparanghel etc.
 • Pentru aportul de vitamina B5: piept de pui, somon, cartofi dulci, avocado, lapte, banane etc.Pentru aportul vitaminei B6: banane, cartofi dulci, năut, carne (de pui, de curcan), cereale integrale sau fortificate, alune,
 • orez brun etc.
 • Pentru aportul vitaminei B7: brânză, lapte, gălbenuș de ou, carne, semințe de floarea-soarelui, nuci, ficat, cereale integrale etc.
 • Pentru aportul vitaminei B12: ouă, lactate, cereale fortificate, drojdie nutrițională fortificată, carne, lapte de soia fortificat, ovăz fortificat etc.
 • Pentru aportul vitaminei B9: linte, sparanghel, cereale fortificate, nuci, ficat de vită etc.

Administrarea suplimentelor alimentare
Studiile arată că transformările majore ce survin în perioada sarcinii ar trebui susținute nu doar printr-o dietă echilibrată, care să asigure un aport bun de vitamine și minerale, ci și prin intermediul unor suplimente alimentare, cu atât mai mult cu cât nu se reușește întotdeauna să se asigure o alimentație optimă sau este vorba, din diferite motive, de un deficit de absorbție a nutrienților (de exemplu, dacă este vorba despre diferite afecțiuni, cum ar fi boala Celiacă). Dintre toți acești nutrienți, cel mai mult este indicat să existe o rutină de suplimentare a vitaminelor în special cu acidul folic, încă din primele zile de sarcină.

Pentru ca tu și bebelușul să fiți în deplină siguranță și pentru a beneficia din plin de toate beneficiile aduse nu numai de către acidul folic, ci și de către toate vitaminele din complexul B-urilor, este indicat să te consulți cu un medic. Numai acesta îți va recomanda dozele corecte și îți va spune în ce perioade și cât timp va trebui să primești suplimente alimentare cu vitamine din grupul B-urilor.

Printre asemenea suplimente se regăsește și Vitoral B Complex Spray Oral pentru Adulți. Acesta este disponibil în cadrul magazinului online magazinvavianpharma.ro și conține un complex de vitamine B, utile pentru sănătatea și pentru starea ta de bine (asigură funcționarea normală a sistemului imunitar, a celui nervos, contribuind la diminuarea stărilor de oboseală și menținând sănătatea psihică), fiind ideal și pentru perioada sarcinii.

Vitoral-B

Vitoral B Complex Spray Oral pentru Adulți se administrează cu mare ușurință, având un gust agreabil, de portocale, fiind însă lipsit de coloranți artificiali și de gluten. În aceste condiții, este o alegere potrivită inclusiv pentru situațiile în care este vorba despre diabet, despre boala Celiacă sau dacă urmezi o dietă vegetariană/vegană.

Ingredientele sale active (tiamină:2,2 mg; riboflavină:0,28 mg, niacină:4,0 mg; acid pantotenic:9,0 mg; vitamină B6:2,8 mg; biotină:50 µg; acid folic:400 µg; vitamină B12:12,5 μg) sunt cele de care tu și bebeluțul tău aveți mare nevoie nu numai în timpul sarcinii, ci și în perioada postpartum.

Surse: americanpregnancy.org, momjunction.com, nsh.uk, webmd.com

Surse foto: istockphoto.com

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Alte articole care te-ar putea interesa

  Nu renunța la vitamine când pleci la drum! Uite ce trebuie să pui în bagaj
  Nu renunța la vitamine când pleci la drum! Uite ce trebuie să pui în bagaj

  Unul dintre cele mai importante demersuri pe care le faci în momentul în care pregătești bagajele pentru concediu sau pentru o delegație este să ai grijă să iei la tine o...

  Cele mai bune surse de vitamina D! Iată ce trebuie să consumi zilnic
  Cele mai bune surse de vitamina D! Iată ce trebuie să consumi zilnic

  Vitamina D este o vitamină esențială la orice vârstă, ajutându-ne să ne păstrăm starea de bine și ferindu-ne de afecțiuni care de care mai serioase. Pentru a avea...

  Ce trebuie să faci dacă crezi că ești infectat cu coronavirus
  Ce trebuie să faci dacă crezi că ești infectat cu coronavirus

  În cazul în care suspectezi că ai contractat infecția cu coronavirus există câțiva pași care trebuie urmați, conform specialiștilor în domeniu,...

  Top 10 cele mai bune vitamine pentru mamele care alăptează
  Top 10 cele mai bune vitamine pentru mamele care alăptează

  Alăptarea este unul dintre cele mai valoroase daruri pe care o mamă le oferă copilului ei, în condiţiile în care laptele matern conţine nutrienţi meniţi să-i asigure...

  6 vitamine fără de care nu ai putea să dormi
  6 vitamine fără de care nu ai putea să dormi

  Importanța pe care o joacă somnul în funcționarea organismului uman este deseori subestimată. Pentru a te bucura de un somn de calitate află că îți sunt necesare...

  10 lucruri despre vitamine pe care nu ți le spune nimeni
  10 lucruri despre vitamine pe care nu ți le spune nimeni

  Două dintre lucrurile bine știute despre vitamine sunt că acestea pot fi stocate în organism fie datorită alimentației, fie cu ajutorul suplimentelor alimentare. Pentru a afla...

  Cele mai bune vitamine pentru păr. Descoperă lista completă
  Cele mai bune vitamine pentru păr. Descoperă lista completă

  Sănătatea părului tău depinde, în afară de rutina ta zilnică de îngrijire și de aportul de nutrienți de care acesta are parte. Astfel, unele dintre cele mai importante...

  © 2023 Qbebe