Alăptarea: soluții pentru canale înfundate

Alăptarea: soluții pentru canale înfundate

Alina Nedelcu - Redactor Senior

Alăptarea este una dintre cele mai speciale perioade din viața unei femei, dar este totodată și plină de provocări. Printre acestea se numără inclusiv apariția unor afecțiuni ale sânilor, menite să îngreuneze considerabil procesul de lactație. De exemplu, blocarea canalelor galactofore este un fenomen des întâlnit, ce provoacă un disconfort accentuat. În cadrul articolului de mai jos vei găsi mai multe detalii legate de acesta, precum și ce ai putea face pentru a trece cu bine peste această problemă și a putea continua să-ți hrănești bebelușul în cele mai bune condiții.

Semnele ce indică faptul că ai de-a face cu canale galactofore blocate

Canalele galactofore sunt acelea prin care curge laptele matern. Când se întâmplă ca laptele să fie produs mai repede sau în cantități prea mari, el se poate reîntoarce în aceste canale. De aceea, țesutul din jurul lor se va inflama și va apăsa pe canalele propriu-zise, provocând un blocaj.
Ca să îți dai seama dacă ai canalele galactofore blocate, ar trebui să sesizezi următoarele simptome:
• Pe sân poate apărea o mică umflătură, sensibilă la atingere și dureroasă. Uneori pot apărea mai multe asemenea umflături
• Zona respectivă se înroșește
• După ce alăptezi, poți să ai senzația că sânul este mai fierbinte și mai inflamat
De asemenea, dacă te simți epuizată și ai febră, este posibil să ai deja o infecție la nivelul canalelor galactofore și atunci este neapărat necesar să consulți un medic. Lăsată netratată, această problemă poate duce la mastită, pentru care cel mai probabil ți se va prescrie un antibiotic.

Care sunt cele mai cunoscute cauze ce pot conduce la blocarea canalelor galactofore

Bloacajul canalelor prin care curge laptele matern are loc ori de câte ori sânii nu se pot goli complet de acesta.
Printre cele mai frecvente cauze menite să conducă la astfel de blocaje se numără:
Ești foarte stresată- Sub influența stresului, corpul tău nu va mai produce suficientă oxitocină (aceasta este un hormon ce antrenează practic procesul de lactație și care este responsabil pentru formarea legăturii mamă-copil)
Bebelușul are anumite dificultăți în a suge, precum lipsa unei poziții confortabile- În unele situații, bebelușul nu primește suficient de des lapte
Nu ai la dispoziție o pompă de sân de calitate- De regulă, pompele prea slabe sunt cele ce determină apariția unor blocaje la nivelul canalelor galactofore
Anumite canale se pot bloca din cauza unui sutien care nu ți se potrivește sau din cauza faptului că dormi foarte des pe burtă- În privința sutienului ales când alăptezi, este foarte important ca acesta să fie confecționat din materiale de calitate, ce lasă pielea să respire și care nu are sârmă. În caz contrar, va apărea o presiune suplimentară ce va spori durerea în caz de blocare a canalelor galactofore
Ești răcită sau ai gripă- Din aceste motive, vei fi tentată să nu-i mai dai bebelușului să sugă la fel de des ca în mod obișnuit
Ai suferit o intervenție la nivelul unui sân- De pildă, dacă ți s-a prelevat o probă pentru biopsie, zona respectivă nu va mai putea permite un drenaj optim al laptelui și atunci poate surveni oricând un blocaj
Ți-ai înțărcat brusc bebelușul- Dacă nu reușești să oprești treptat alăptarea la sân a bebelușului, este foarte posibil ca la nivelul canalelor galactofore să survină blocaj

Citește și: Intarcarea copilului: informatii vitale de la specialisti

Ce poți face pentru a scăpa de problema canalelor galactofore blocate

Aceasta se poate ameliora și poate dispărea dacă vei lua măsurile enumerate mai jos:
Nu te opri din a-ți alăpta bebelușul
Deși procesul de alăptare va deveni mai dificil în cazul unor canale galactofore blocate, continuarea sa te poate ajuta să scapi de blocaje. Practic, sânii se vor elibera permanent, ceea ce va reduce din presiune și va diminua inflamațiile și durerea.

Începe prin a-ți alăpta bebelușul  la sânul cu probleme
Chiar dacă durerea nu este ușor de suportat, specialiștii ne sfătuiesc să ne punem bebelușul să sugă mai întâi la sânul ce are canalele galactofore blocare, întrucât va suge cu mai multă forță la început. De aceea, sânul se va elibera mai rapid de presiune. Continuă apoi alăptarea firesc, la sânul celălalt, până când bebelușul se va simți sătul. În cazul în care bebelușul refuză să sugă dintr-un anumit sân, apelează la o pompă.

Fă-ți masaj
Se recomandă să-ți faci un masaj blând, dar ferm, la sânul la care ai probleme. Începe de la exteriorul sânului și continuă spre mamelon. La sfârști, poți să aplici o compresă caldă acolo unde simți că sânul este mai dureros.

Ai grijă să-ți schimbi poziția în care alăptezi
În funcție de vârsta bebelușului, poți să-ți modifici poziția în care îl alăptezi. De exemplu, dacă obișnuiești să ai o poziție ca și cum l-ai legăna, încearcă să-l ții în poziție verticală sau alăptează în poziția culcat, când stai în pat.
Pentru a facilita deblocarea canalelor galactofore blocate, poți să apelezi și la următorul truc: fixează bărbia bebelușului exact către mamelon sânului dureros și apoi lasă-l să sugă în voie.

Mama ce isi alapteaza bebelusul stand in pat

Citește și: Top 5 cele mai eficiente tehnici de alaptare

Odihnește-te cât poți de mult
Ca să nu resimți atât de puternic stresul generat de multitudinea schimbărilor din viața ta, este necesar să te străduiești să te odihnești cât mai mult.
Profită de momentele în care bebelușul doarme pentru a te odihni și tu și ai grijă să ai în preajma toate obiectele în care ai nevoie pentru îngrijirea acestuia (de exemplu, scutece, șervețele umede, o suzetă etc) sau pentru tine (cum ar fi apă, niște creme pentru îngrijirea sânilor etc.), astfel încât să nu fii nevoită să te duci mereu după ele.
De asemenea, nu ezita să apelezi la cei din jur pentru a sta câteva ore cu bebelușul, timp în care tu să te poți odihni.
Vei vedea că, dacă nu vei mai fi atât de stresată, întregul proces de alăptare se va desfășura mult mai bine.

Hrănește-te corect
Dacă vei adopta o dietă echilibrată, vei beneficia de acele alimente care conțin nutrienți ce-ți vor întări sistemul imunitar și care te vor predispune mai puțin inflamațiilor, astfel încât vei fi mai ferită de apariția eventualelor blocaje la nivelul canalelor galactofore.
De exemplu, consumă alimente cu vitamine, minerale, dar și cu carbohidrați sănătoși și cu grăsimi sănătoase.
În același timp, ai grijă să te bazezi pe alimente cât mai organice.

Hidratează-te suficient
Ca să facilitezi curgerea laptelui prin canalele galactofore, străduiește-te să bei peste 2 l de apă pe zi.
În schimb, vei evita băuturile ce conțin cafeină, care te deshidratează mai degrabă. Totodată, nu consuma alcool și nici băuturi ce conțin conservanți și îndulcitori artificiali.

Mama ce bea apa, avand si bebelusul in brate

Aplică niște comprese calde sau reci
În vederea ameliorării durerilor și inflamației, nu ezita să aplici pe sân o compresă rece sau caldă. Vezi care dintre ele îți face mai bine și aplică-le ori de câte ori simți nevoia.

Multi-Mam Comprese Pentru a ameliora disconfortul de la nivelul sânilor, poți încerca și compresele Multi-Mam. Au un efect calmant și ajută procesul natural de vindecare. Reprezintă un bun antiinflamator, antiseptic și analgezic.

Mizează pe dușurile calde
La fel ca și compresele, și dușurile călduțe îți pot fi de ajutor pentru a scăpa de durerile și inflamațiile provocate de canalele galactofore blocate.
Specialiștii recomandă să deplasezi dușul exact pe zona dureroasă, încercând totodată să apeși ușor acolo pentru a mai elibera din presiune.

Poți să apelezi și la un consultant în lactație
Dacă simți că îți este greu să te descurci în perioada de alăptare, dacă ai senzația că nu știi ce să mai faci pentru ca bebelușului tău să-i fie cât mai bine, nu ezita și cere sfatul unui consultant în lactație.
Acesta îți poate explica, pas cu pas, ce vei avea de făcut pentru a reuși să-ți alăptezi copilul în cele mai bune condiții. În același timp, îți va oferi și sfaturile menite să te ajute să iei cele mai bune măsuri pentru a scăpa de eventualele probleme legate de sănătatea sânilor, printre care și blocarea canalelor galactofore.

Când este cazul să ceri ajutor medical

În cazul în care sesizezi că starea sânilor tăi nu se îmbunătățește în 24 de ore de când ai început să iei măsurile de mai sus, nu mai sta pe gânduri și solicită sprijinul unui medic.
Nu în ultimul rând, apariția febrei sau intensificarea durerilor și inflamației de la nivelul sânilor, trebuie să te pună serios pe gânduri și să mergi la o consultație, întrucât este foarte posibil să nu mai fie vorba doar despre un blocaj al canalelor galactofore, ci de o infecție.

Voi știați ce ar trebui să faceți pentru a scăpa de blocajul canalelor galactofore?

Surse:
www.babble.com, www.babycenter.com, www.thebump.com

Articolul urmator
Maca: beneficii și proprietăți
Maca: beneficii și proprietăți

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Pot sa alaptez bebelusul daca…? 6 situatii in care poti continua alaptarea
    Pot sa alaptez bebelusul daca…? 6 situatii in care poti continua alaptarea

    Sunt multe mituri legate de alaptare. Cele mai multe dintre ele sunt despre continuarea alaptarii atunci cand mama are o problema de sanatate. Multe mamici se intreaba “Pot sa alaptez...

    STUDIU: Alăptarea previne declinul cognitiv al mamelor la bătrânețe
    STUDIU: Alăptarea previne declinul cognitiv al mamelor la bătrânețe

    Știm deja faptul că alăptarea este benefică, din multe puncte de vedere, atât pentru bebeluș, cât și pentru mamă. Cel mic își primește toți nutrienții de care...

    Alăptarea a fost dăunătoare pentru sănătatea mea mintală și mi-aș fi dorit să mă opresc mai devreme
    Alăptarea a fost dăunătoare pentru sănătatea mea mintală și mi-aș fi dorit să mă opresc mai devreme

    Nu cred că am luat vreodată o decizie conștientă dacă îmi voi alăpta sau nu fiul la sân. Privind în urmă, cred că am fost pur și simplu indiferentă în...

    Susține imunitatea cu soluții eficiente și inovatoare
    Susține imunitatea cu soluții eficiente și inovatoare

    Un sistem imunitar puternic care să ne țină cât mai mult departe de răceli în sezonul rece sau să ne ajute să ne recuperăm mai ușor atunci când apar diverse...

    10 moduri prin care alăptarea se joacă cu mintea mamei
    10 moduri prin care alăptarea se joacă cu mintea mamei

    Perioada în care îți alăptezi micuțul este una dintre cele mai speciale din viața ta, dar vine însoțită și de numeroase provocări. Astfel, alături de...

    "Ce soluții aveți pentru abstinența după naștere? Simt că o iau razna". Întrebare de la un tătic pe un grup. Ce răspunsuri a primit
    "Ce soluții aveți pentru abstinența după naștere? Simt că o iau razna". Întrebare de la un tătic pe un grup. Ce răspunsuri a primit

    După naștere proaspăta mamă se concentrează 100% pe nou-născut și pe nevoile acestuia, dar și pe recuperarea corpului ei care a trecut prin schimbări masive. De aceea libidoul este...

    Am fost judecată aspru în grupul de mămici pentru faptul că am fost nevoită să opresc alăptarea. Cum rămâne cu solidaritatea și grija pentru alte mame?
    Am fost judecată aspru în grupul de mămici pentru faptul că am fost nevoită să opresc alăptarea. Cum rămâne cu solidaritatea și grija pentru alte mame?

    În loc să primească sprijin de la alte mame pe un grup de socializare, o femeie a primit sfaturi contradictorii și critici. După ce s-a luptat să își hrănească...

    Ce se întâmplă când bebelușul alăptat preferă numai un sân? Șocul unei mame: ”Nimeni nu mi-a spus asta”
    Ce se întâmplă când bebelușul alăptat preferă numai un sân? Șocul unei mame: ”Nimeni nu mi-a spus asta”

    Postarea unei mame de pe TikTok a devenit virală după ce a arătat ce se întâmplă când bebelușul preferă să fie alăptat numai dintr-un singur sân.

    © 2024 Qbebe