Candidoza vaginală recurentă: 10 motive pentru care nu reușești să te vindeci

Andreea Baluteanu

Candidoza vaginală este o infecție comună, specialiștii considerând că majoritatea femeilor ajung să sufere de ea la un moment dat în viață. Și, deși este considerat perfect normal să ajungi în situația de a dezvolta și tu în exces ciuperca Candida Albicans, îngrijorător este fenomenul recurenței acestei boli.

Specialiștii subliniază că circa 5-8% dintre femeile care se îmbolnăvesc de candidoză ajung victime și ale fenomenului recurenței. Află de mai jos care sunt factorii ce încurajează dezvoltarea candidozei vaginale recurente și ce poți face pentru a stopa acest cerc vicios!

Candidoza vaginală recurentă: 10 cauze pentru care nu mai scapi de boală

Candidoza vaginală recurentă sau candidoza cronică, așa cum mai este numită de specialiști, apare atunci când episoadele bolii se repetă de 4 sau de mai multe ori într-un an. Pe lângă faptul că presupune un disconfort accentuat, fenomenul îți poate periclita și starea generală de sănătate, sunt de părere experții.

Cauzele candidozei se referă în general la dezechilibrele de bacterii din flora vaginală, fapt care poate fi generat de un tratament cu antibiotice sau de dușurile interne. Alți factori de risc sunt păstrarea unui ambient umed (așa cum sunt hainele de la gym, de care abia mai ajungi să te dezbraci după ce ajungi acasă și copiii îți reclamă toată atenția), dar și slăbirea sistemului imunitar.

În ceea ce privește simptomele candidozei, cele mai frecvente sunt senzația de mâncărime și de arsură din zona intimă, iritații în jurul vulvei sau secreții vaginale brânzoase, de culoare albă.

De partea cealaltă, fenomenul recurenței are loc în anumite situații. Vezi mai jos care sunt motivele pentru care nu reușești să scapi odată pentru totdeauna de candidoza vaginală recurentă!

Candidoza vaginală nu a fost vindecată în întregime.

Este posibil ca motivul pentru care boala revine să fie acela că nici măcar nu te-a părăsit în primă instanță. Dacă unele simptome ale candidozei persistă, adresează-te medicului tău, care poate prelungi tratamentul.

Ești activă din punct de vedere sexual.

Deși candidoza nu este catalogată ca fiind o boală cu transmitere sexuală, specialiștii consideră că ea poate fi transmisă partenerului sexual. Dacă el nu se treatază, poți ajunge în situația de a te molipsi din nou prin intermediul contactului sexual. Ține cont de faptul că boala poate fi transmisă și prin sex oral, dar și că prezervativul, care irită țesutul vaginal, poate contribui la recurență.

Ești infectată cu o specie rară, rezistentă la tratamente.

Deși rare, unele specii de Candida Albicans sunt rezistente la metodele de tratament tradiționale. În acest caz, doctorul poate recomanda un medicament mai puternic.

Nu suferi de candidoză.

Motivul pentru care candidoza ta vaginală revine este că, de fapt, e vorba despre o altă afecțiune, diagnosticată greșit. Astfel, vaginoza bacteriană, bolile cu transmitere sexuală și alergiile au toate simptome asemănătoare candidozei. Conform unui studiu desfășurat în 2002 la Medical College of Georgia, dintre cele 95 de femei care cumpăraseră medicamente pentru candidoză și fuseseră apoi testate pentru a stabili prezența bolii, numai o treime beneficiase de tratamentul corect. 13% dintre femei nu aveau nicio infecție, iar restul sufereau de vaginoze, vaginite sau BTS-uri.

Ești însărcinată.

Dacă ești pe cale să aduci pe lume o mică minune, este posibil să fii și mai predispusă la recurența candidozei. Explicația constă în schimbările hormonale din timpul sarcinii, în urma cărora secrețiile vaginale conțin mai mult zahăr, ce hrănește speciile de Candida Albicans, stimulând creșterea lor. Dacă este și cazul tău, vorbește cu medicul pentru a primi un tratament care să nu dăuneze fătului (cremele și unguentele sunt cele mai recomandate).

Porți protejslipuri.

Deși logica ar putea să ne îndrume să considerăm că protejslipurile absorb umezeala și sunt astfel indicate dacă suferi de candidoză, ele nu lasă pielea să respire și pot irita zona intimă.

Sistemul imunitar nu mai funcționează așa cum trebuie.

O imunitate slăbită este unul dintre principalele motive pentru care cazi victimă a recurenței candidozei. Fie că acest fenomen este provocat de schimbarea anotimpului, de o alimentație deficitară, de anumite boli (HIV, leucemie) sau de medicamente pentru tratarea unor afecțiuni (lupus sau alte boli autoimune), impactul asupra predispoziției spre candidoza cronică este același.

Ai glicemia ridicată.

Ciuperca responsabilă pentru candidoză adoră zahărul, așa că glicemia ridicată este cea mai bună prietenă a sa. Conform specialiștilor, dacă suferi de diabet sau ai o alimentație bogată în carbohidrați, recurența poate deveni coșmarul tău.

Te afli în apropierea menopauzei.

Schimbările hormonale au loc atât în timpul sarcinii, cât și la menopauză. Dezechilibrele din populația de bacterii pot fi cele care te apropie de episoadele recurente de candidoză.

Recurența se află în ADN-ul tău.

Dacă este comun în familie ca femeile să își împrumute una alteia medicamente pentru candidoza vaginală, moștenirea genetică ar putea fi cauza. Într-un studiu francez desfășurat în 2011 la Universitatea Paris Descartes s-au observat 2 mutații genetice care fac femeile mult mai susceptibile la episoadele de recurență, sistemul lor imunitar nefiind capabil să creeze proteinele care să apere organismul de Candida Albicans.

Cum să pui capăt candidozei vaginale recurente

Candidoza cronică poate părea un coșmar ce nu se va încheia niciodată, dar în realitate este mai mult decât posibil de vindecat. Există anumite schimbări pe care va trebui să le faci, dar luminița de la capătul tunelului poate străluci și în cazul tău.

Poartă întotdeauna lenjerie de bumbac. Flacăra pasiunii dintr-o relație se menține cu lenjerie delicată de dantelă, dar pentru purtarea de zi cu zi, dă întâietate întotdeauna bumbacului. Astfel pielea respiră, iar umezeala este absorbită în mod eficient.

Pune accent pe igienă. Atunci când ai copii, și dușul zilnic poate părea o provocare imposibilă, dar igiena strictă este una dintre cele mai bune metode de a preveni recurența candidozei.

Spală și dezinfectează hainele pe care le porți atunci când ești bolnavă. Ca nu cumva să intri în cercul vicios al candidozei, asigură-te că minimizezi orice risc de transmitere as bolii. Distrugând orice urmă de microorganisme periculoase de pe haine vei preveni cu succes pericolul de candidoză cronică.

Ai grijă de zona intimă. O proaspătă mămică trebuie cu atât mai mult să apeleze la produse delicate și eficiente pentru îngrijirea zonei intime!

 

Folosește Multi-Gyn Actigel, eficient în prevenirea și tratamentul vaginozelor bacteriene, dar și al disconfortului vaginal manifestat prin iritații, mâncărimi, roșeață sau usturime. Gelul calmează rapid semnele de disconfort, reduce scurgerile cu miros neplăcut și calmează iritațiile. Cel mai important atu pentru prevenția recurenței este însă faptul că Multi-Gyn Actigel optimizează flora vaginală și starea țesuturilor, grație conținutului de polizaharide bioactive care inhibă dezvoltarea microorganismelor patogene și sprijină creșterea lactobacililor. Produsul este disponibil la Vavian Pharma.

 

 

 

Surse foto: iStock

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Alte articole care te-ar putea interesa

  Cum reușești să te vindeci după o relație toxică, în funcție de zodie
  Cum reușești să te vindeci după o relație toxică, în funcție de zodie

  După ce ieși dintr-o relație toxică, încrederea și stima de sine au de suferit. În aceste condiții, poți fi tentată să ai o viziune negativă asupra lumii, să nu mai ai...

  Cum să-ți vindeci rănile după ce ai iertat infidelitatea
  Cum să-ți vindeci rănile după ce ai iertat infidelitatea

  Să descoperi că ființa iubită te-a înșelat reprezintă una dintre cele mai dure experiențe. În acele momente, simți că totul se prăbușește în jurul tău,...

  Stresul în vremuri tulburi: Cum reușești să-ți păstrezi calmul
  Stresul în vremuri tulburi: Cum reușești să-ți păstrezi calmul

  Fără doar și poate, stresul este afecțiunea secolului în care trăim. Este pe buzele tuturor și ne face rău, dar este parte din tine. Curios, nu-i așa? Ei bine, da, fiecare...

  6 motive care îți spun de ce copilul tău nu vrea să doarmă la prânz
  6 motive care îți spun de ce copilul tău nu vrea să doarmă la prânz

  Problemele cu somnul sunt des întâlnite, în special în rândul copiilor de vârstă mică, cele mai multe având legătură cu obiceiurile de la...

  Cititul în palmă: Uite cum reușești să-ți descoperi destinul
  Cititul în palmă: Uite cum reușești să-ți descoperi destinul

  Cititul în palmă (chiromanția) este o tehnică de aflare a viitorului răspândită în toată lumea și este practicată din cele mai vechi timpuri. A apărut pentru prima...

  Stresul din izolare te copleșește? Iată cum reușești să faci față provocărilor
  Stresul din izolare te copleșește? Iată cum reușești să faci față provocărilor

  Traversăm cu toții o perioadă extrem de dificilă, în care luptăm pentru a ne păstra sănătatea fizică și psihică. Stilul de viață s-a modificat simțitor, s-a pierdut...

  Infertilitatea nu este o boală! Uite cum reușești să rămâi însărcinată cu ajutorul specialiştilor de la IVF Zlin
  Infertilitatea nu este o boală! Uite cum reușești să rămâi însărcinată cu ajutorul specialiştilor de la IVF Zlin

  Infertilitatea este o problemă ce afectează femeile pe mai multe planuri, atât fizic, cât și psihic. Imposibilitatea de a aduce un copil pe lume este privită ca o condamnare...

  10 motive să mănânci supa în fiecare zi
  10 motive să mănânci supa în fiecare zi

  “Mănâncă toată supa!”, am auzit-o cu toții de prea multe ori de-a lungul copilăriei ca să o mai putem uita. Ei bine, se pare că supa are numeroase beneficii asupra...

  © 2022 Qbebe