Burtici fericite
Din grija pentru copilul tau

Copilul este mereu obosit? Iată care sunt vitaminele care îi lipsesc

Sunt perioade în care copilul este mai obosit ca de obicei, de exemplu în timpul unui puseu de creștere sau când programul său școlar este cam încărcat. Copiii care prezintă anumite tulburări de somn (cum ar fi apneea nocturnă) pot fi, de asemenea, mai puțin energici în timpul zilei, iar somnolența este un simptom asociat răcelilor, stărilor febrile sau perioadelor de convalescență. Totuși, când oboseala apare frecvent și durează mult, este necesar să vă asigurați că nu este afectată sănătatea copilului. Pe lângă anumite boli, o serie de vitamine și substanțe nutritive sunt responsabile de dezechilibrele energetice și starea de oboseală a celor mici.

Copiii au nevoie de mai multe ore de somn decât un adult. De aceea, dacă odihna le este afectată, s-ar putea să dea semne de oboseală mai pronunțate decât noi, cei mari, pe parcursul zilei. Este posibil să fie mai apatici și chiar să picotească în timpul lecțiilor. Dar, în mod normal, copiii sunt plini de energie și gata oricând să se antreneze la joacă, să alerge și să se cațere. Dacă un copil se arată obosit mai mereu, lipsit de chef și somnolent ar fi bine să verifici dacă nu cumva are o problemă de sănătate.

copil doarme

O cauză frecventă a oboselii la copii este deficitul anumitor vitamine sau minerale. Acest lucru nu este de mirare, ținând cont că toate celulele corpului nostru au nevoie de vitamine și nutrienți pentru a-și asigura echilibrul energetic. De aceea, lipsa unor vitamine este unul dintre primii responsabili pentru oboseala la copii. Unele studii, realizate in Statele Unite, au arătat că un procent important dintre americani sunt afectați de deficitul de potasiu si vitamine. Lipsa vitaminelor D, K, B, E , A și C este frecvent corelată cu o stare de letargie la copil.

Complexul de vitamine B este necesar pentru convertirea hranei în energie

Lipsa vitaminelor B poate fi cauzată fie de preluarea insuficientă din alimente, fie de un necesar mai ridicat al organismului. Când vitaminele B sunt deficitare, capacitatea celulei de a produce energie este afectată. Funcția mitocondiilor (corpusculii responsabili de respirația celulară) se bazează pe prezența vitaminelor, iar deficitul de vitamina B afectează o întreagă secvență de reacții biochimice la acest nivel, conducănd la un dezechilibru energetic la nivel celular, resimțit în întregul organism. Deficitul de vitamina B12 în particular este o cauză semnificativă a oboselii la copii și la vârstnici. În plus, lipsa vitaminei B afectează memoria, determină iritabilitate și agitație. Între 15 și 40% dintre persoane sunt afectate de lipsa vitaminei B. La acestea, este recomandată suplimentarea dietei cu un complex de vitamine B, de până la 2000 UI pe zi, timp de mai multe săptămâni.

Vitamina D este esențială un copil puternic și plin de energie

Lipsa vitaminei D afectează creșterea oaselor la copii, ducând la apariția rahitismului. În plus, determină slăbiciune și dureri musculare, putând conduce la sindromul oboselii cronice. În vreme ce o parte din vitamina D este preluată din dietă (pește gras, gălbenuș de ou, alimente fortificate), între 50 și 90% din necesar este sintetizat în urma expunerii pielii la soare. De aceea, copiii pot prezenta deficit de vitamina D, în special în perioadele când ies mai rar afară și când vremea nu permite o expunere corespunătoare a corpului la lumina solară. Un copil căruia îi lipsește vitamina D este mereu obosit și se poate plânge de dureri musculare și osoase. Ținând cont cât de importantă este vitamina D în perioada de creștere la copil, este necesară administrarea unui supliment cu vitamina D, mai ales în perioadele când copilul nu beneficiază suficient de expunere la soare.

vitoral d Unul dintre cele mai potrivite astfel de suplimente este Vitoral D pentru copii și sugari , care se administrează ușor, sub formă de spray și este bine tolerat, datorită gustului delicios de căpșune.  Vitamina D sub formă de colecalciferol din Vitoral D contribuie la absorbția eficientă a calciului, dezvoltarea normală și menținerea sănătății sistemului osos, prevenind și starea de oboseală la copil.

Deficitul de antioxidanți se asociază cu oboseală cronică

Ca și în cazul complexului B, vitaminele C și E, împreună cu seleniul și coenzima Q10, sunt componente importante pentru furnizarea de energie în organism. Un rol esențial al acestora este de a neutraliza radicalii lilberi care provoacă deteriorări la nivel celular. Stresul oxidativ prelungit este responsabil de instalarea unor boli cronice, precum si a deficitului energetic pronunțat. Vitaminele C și E, alături de alți nutrienți, sunt esențiale pentru buna funcționare a celulei, iar suplimentarea lor este recomandată pentru prevenirea starilor de oboseală.

Și lipsa anumitor minerale poate fi responsabilă de oboseala copilului

Nu numai deficiența de vitamine este asociată cu oboseală. Lipsa fierului poate cauza anemie la copil, care are ca principale simptome paloare, slăbiciune, amețeală și chiar o stare de epuizare. Fierul poate fi preluat din dietă, consumând o cantitate mai mare de cereale fortificate, spanac și leguminoase (linte, fasole), dar când lipsa fierului este accentuată, un supliment zilnic de fier este absolut necesar. Deficiența de calciu poate conduce la oboseală extremă, asociată cu dureri musculare, crampe, furnicături în mâini și în picioare. După cum se știe, absorbția calciului este condiționată și de un nivel optim de vitamina D, astfel încât administrarea de calciu poate fi asociată cu un supliment al acestei vitamine, precum Vitoral D . Si lipsa magneziului sau a potasiului poate provoca o stare de epuizare fizică și psihică și de slăbiciune musculară.

Dietă vs. suplimente în balanța energetică a organismului

fata cu mar

În general, o dietă echilibrată furnizează necesarul de vitamine și nutrienți al organismului. Pentru fiecare tip de vitamină în parte este necesar un anumit tip de dietă, iar unele produse nu trebuie să lipsească din hrana zilnică a copilului. Fructele și legumele sunt surse primare de antioxidanți, în vreme ce cerealele și leguminoasele au un loc important în dietă, ca surse de minerale. Produsele de origine animală sunt necesare ca surse principale ale unor vitamine cum sunt cele din complexul B. Adaosul de suplimente cu diferite vitamine și minerale trebuie făcut la recomandarea medicului, altfel crește riscul de toxicitate și supradozare a anumitor substantțe. Pe de altă parte, sunt vitamine la care dieta contribuie doar parțial, cum este vitamina D, sintetizată predominant la nivelul pielii expuse la soare. În astfel de cazuri, este necesar să se administreze un supliment, produse precum Vitoral D pentru copii fiind recomandate pentru a preveni starea de oboseală la copil și a-i asigura o creștere sănătoasă.

www.magazinvavianpharma.ro

Vavian
 

Surse: https://www.livestrong.com; https://www.realsimple.com; https://universityhealthnews.com

 

Care sunt bolile care sunt specifice numai femeilor

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Data nașterii bebelușului

  Alte articole care te-ar putea interesa

  Oamenii care întârzie mereu sunt mai fericiți și trăiesc mai mult
  Oamenii care întârzie mereu sunt mai fericiți și trăiesc mai mult

  Studii recente au ajuns la concluzia că persoanele care au obiceiul să fie mereu în întârziere sunt mai fericite și au șanse mai mari să aibă o viață mai lungă...

  Alertă de listerioză în România! Iată care sunt alimentele de care să te ferești
  Alertă de listerioză în România! Iată care sunt alimentele de care să te ferești

  Mare grijă la cumpărături, în special la produsele congelate, la salatele de icre și humus, la produsele din pește. Atenționarea vine chiar din partea unui cadru medical, Doctor...

  Pentru toate mamele care simt că au obosit. Sunteți uimitoare și nu sunteți singure
  Pentru toate mamele care simt că au obosit. Sunteți uimitoare și nu sunteți singure

  Nimic nu întrece fericirea copilului tău, dimineața, după o noapte în care a dormit cu tine. Nici măcar senzația acută de oboseală, după ore întregi în care...

  Se închid școlile! Iată care sunt unitățile de învățământ vizate
  Se închid școlile! Iată care sunt unitățile de învățământ vizate

  Din cauza vremii nefavorabile multe școli au decis să suspende azi cursurile. Iată care sunt unitățile de învățământ vizate.

  Covid-19 se transmite și la animale. Iată care sunt cele mai vulnerabile și cum le poți proteja
  Covid-19 se transmite și la animale. Iată care sunt cele mai vulnerabile și cum le poți proteja

  Cercetătorii vin cu noi descoperiri despre spectrul noului coronavirus, de această dată principalele vizate fiind animalele de companie. Aparent, conform specialiștilor, animalele nu...

  Ce este saltul mental, cum se manifestă și care sunt vârstele la care are loc
  Ce este saltul mental, cum se manifestă și care sunt vârstele la care are loc

  Saltul mental este evoluția psihică a bebelușului, pasul pe care îl face pentru a trece de la stadiul de nou-născut la cel de bebeluș în toată regula. Practic, bebe trece...

  Secretul mămicilor care miros mereu bine
  Secretul mămicilor care miros mereu bine

  Printre elementele ce contribuie la starea de bine și la confortul dintr-o casă se numără și aromele acesteia. Poți să ai mereu parte de unele benefice cu ajutorul unor parfumuri de...

  © 2019 Qbebe